- Wimbledon 2018 -

"Dušebrižnici mu šaptali na uvo, Novaku nije palo na pamet da ostavi tenis"

Najbolji srpski teniser Novak Đoković okončao je mukotrpni povratak u vrh na najbolji mogući način – titulom na Vimbldonu.

Podeli
Photo by Julian Finney/Getty Images
Photo by Julian Finney/Getty Images

Otkrivene sve izmene na reketu

Jednu od najvećih promena, osim patika, učinio je i na reketu, a sada smo saznali koje sve korekcije su učinjene.

"Kada je reč o pojedinostima, mnogo je toga drugačije, pri čemu reket zauzima važno mesto. Novak igra sa ‘HEAD Graphene Touch Speed Pro’, ali je njegovo glavno oružje izmenjeno i prilagođeno kako bi odgovaralo novom stilu igre uslovljenom povredom lakta. Ostao je ‘pro stock PT 131B’ kalup (Radikal), međutim, sada reket ima manju težinu nego pre, povećana je veličina glave ii ma drugačije španovanje – 18x19, kakvo je svojevremeno imao Andre Agasi – sa ciljem da delimično poveća spin i da veću snagu u udarcima. Dužina reketa je 27 inča (685mm), što mu promaže prilikom servisa i zamaha. Reket ima ‘Graphene Touch’ tehnologiju koja osigurava osećaj i prigušivanje vibracija, zadržavajući pri tome zavidan nivo snage. Kada se vrše ovakva podešavanja, to se čini na mikronivou, koji prosečni ljubitelji tenisa ne bi nikada ni primetili, ali koji donosi ogromnu razliku u igri, posebno na vrhunskom nivou. Tek, ovakve finesse pomogle su Novaku da bude agresivniji, da udara lopticu snažnije i sa većim spinom".

Đoković je tokom vikenda osvojio titulu na najprestižnijem turniru na svetu pobedom nad Kevinom Andersonom u finalu, dok je dan ranije u dramatičnom polufinalu eliminisao najvećeg rivala Rafaela Nadala.

Novak je prošao dug i težak put, od pauze zbog povrede lakta, preko operacije i teških poraza, ali se vratio jači neko ikada.

Nebojša Mandrapa, član PR tima našeg najboljeg sportiste u tekstu za "Nedeljnik"pod nazivom "Ko je novi Novak Đoković?", pokušao je da čitaocima približi taj put. Pisao je i o poteškoćama se susretao Novak, kako je odlučio da raskine saradnju sa Andreom Agasijem i Radekom Šćepanekom, koliko se promenio njegov stil igre i koliko se on sam promenio, koliko je zapravo sazreo kao igrač i kao čovek...

"Đoković je sada drugačiji nego pre. Đoković je novi Novak. Zreliji je. Mudriji. Staloženiji. Ne dozvoljava da na njega utiču otrovne strelice koje se ispaljuju na temu njegove ishrane, načina života, stvari koje mu pomažu da pronađe balans, toliko potreban u individualnom sportu. Nole nije savršen. Niti to želi da bude. Niti će to ikada biti. Ta nesavršenstva treba razumeti, da bismo lakše prihvatali njegove rezultate i drugačije okolnosti na ATP turu u odnosu na ranije dane. A šta je to sve drugačije? Od glave do pete – mnogo toga. Drugačija mu je motivacija koja ga pokreće. Promenio je tehniku servisa, reket, patike, razne sitne detalje u igri koji mogu da čine ogromnu razliku u vrhunskom sportu. Različita su mu i interesovanja van tenisa. Očekivanja su nova, baš kao i pristup u životu, sportu kao nečem što je divno, ali ne i jedino", počinje u tekstu.

Photo by Matthew Stockman/Getty Images
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Novak je danas prvo brižan otac i suprug, pa tek onda teniski šampion.

"Nije to isti Novak kog svi mi pamtimo iz 2010. godine. Pre sedam godina, prvo što bi ugladao kada ujutru otvori oči je teniski reket spakovan pored kreveta. Taj reket i dalje stoji pored kreveta. Ali uz njega je i igračka zelenog dinosaura, plišani vuk, knjiga sa dečijim pričama i lutka udobno smeštena u minijaturnim kolicima. Sve ono što je ostalo nepospremljeno posle sinoćnje igre sa Stefanom i Tarom, pred spavanje".

Period posle operacije lakta bio je veoma težak za Novaka.

"Lakat ga je boleo posle svakog treninga, ruka je često oticala, ali nije želeo o tome da priča. Uželeo se tenisa toliko da je po svaku cenu želeo što pre da istrči na teren i nadoknadi propušteno. Međutim, taj juriš ga je samo usporio. Poraz od 109. na svetu Taro Danijela u Indijan Velsu, pa izgubljen meč od 47. na listi Benoa Pera u Majamiju pokazali su da nije spreman. Više od lakta bolela je ta nemoć, koja je bila toliko neobična za njega".

Novak je odlučio da ode na odmor i dobro razmisli o svemu.

"Dok je sedeo u hotelskoj sobi na Dominikani, izolovan od okruženja, napravio je strateški plan šta i kako dalje. Nije mu padalo na pamet da ostavi reket, što su mu neki dušebrižnici savetovali i šaptali na uvo. Novakova reakcija je bila snažna – zahvalio se na saradnji Agasiju i Šćepaneku, pozvao je nazad Marijana Vajdu i Gebharda Fila Griča, rekao da je spreman za novi pohod, bez bilo kakvog pritiska. I dalje se budio sa pogledom na zelenog dinosaura i plišanog vuka. I dalje je prvo što je radio ujutro bilo da ode do dečje sobe i poigra se sa Stefanom i Tarom, pa da zajedno doručkuju. Pa tek onda da ide na trening… Stotinu dana kasnije, kada se inače podvlači crta u svakoj novoj vladi, rezultati su stigli. I to kakvi rezultati", zaključuje se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 25 sledeca idi na stranu