Novak kao nekada – ’pao’ Nišikori za polufinale Vimbldona!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković savladao je Japanca Keija Nišikorija sa 3:1 u setovima u četvrtfinalu Vimbldona, te se plasirao u polufinale.

Izvor:

Sreda, 11.07.2018.

13:30

Novak kao nekada – ’pao’ Nišikori za polufinale Vimbldona!
Photo by Julian Finney/Getty Images

Đoković je japanskog tenisera savladao posle dva časa i 38 minuta borbe rezultatom 6:3, 3:6, 6:2 6:2.

Novak je ovim rezultatom došao na korak od velikog finala Vimbldona, takmičenja koje je tri puta osvajao, a poslednji put 2015. godine.

Najbolji srpski teniser je odlično počeo meč, u prvom setu mu je većina zamisli polazila za rukom i to je oslikalo i rezultat tog dela igre.

U drugom, počelo je slično. Đoković dolazi do brejk lopte u prvom gemu drugog seta, koju ne koristi, kao i tri vezane u trećem gemu istog dela igre. Tada, dolazi do neočekivanog pada i velikog popuštanja koncentracije za Srbina, pa Nišikori to koristi i manje-više lako dolazi do drugog seta i poravnanja rezultata.

S obzirom na Đokovićevu igru u dosadašnjem delu turnira, ovakav pad u igri niko nije očekivao, ali se verovalo da pobeda nije toliko daleko, bez obzira na sve.

Ipak, start trećeg je podsećao na start prethodnog seta. Posle neuspešnog poena na brejk lopti u četvrtom gemu, Nišikori propušta tri prilike zaredom da povede 3:2.

Novak to kažnjava, koristi brejk šansu u narednom gemu, a onda i treću deonicu meča rutinski rešava u svoju korist sa 6:2.

Trend lošeg početka setova Srbin je nastavo i u četvrtom setu, jer je svoj servis 'prepustio' Japancu odmah na startu. Međutim, to kao da je nešto probudilo u Đokoviću, koji svoj nivo igre diže drastično, ekspresno vraća brejk, pravi novi, a nedugo zatim i još jedan, pa četvrti set uzima istom prednošću sa kojom je bio bolji u prethodnom.

Đoković je u ovom meču pokazao koliko veruje u svoj forhend, pre svega, ali i da kada ne radi servis onako kako je radio prehodnih meseci, nema razloga za brigu. Na trenutke je dolazilo do padova koncentracije, pogotovo sredinom drugog i početkom trećeg seta.

Ništa od navedenog nije sputalo do nedavno najboljeg tenisera planete da ne iskomplikuje sebi stvari previše i plasira se u novo polufinale, prvo posle US opena 2016. godine!

Novak se u polufinalu sastaje sa boljim iz duela između prvog tenisera ATP rang liste Rafaela Nadala i, uvek nezgodnog i požrtvovanog, Argentinca Huana Martina del Potra.

IV set:

Photo by Julian Finney/Getty Images
Još jedan brejk, potpuna dominacija za Đokovića i nemoć japanskog tenisera i to bi bilo to! – 6:2.

Nije imao problem Japanac da smanji prednost Novaka na 4:2, ali to mu nije bilo dovoljno da se vrati u set, već je morao da napravi brejk. Svoj servis gem je odlično započeo srpski teniser, otvorio ga sa 30:0, ali je onda Kei vezao dva poena. Ipak, neiznuđenom greškom protivnika Nole dolazi do gem lopte, koju koristi za – 5:2.

Sada nema stajanja, Novak je u punom gasu! Najbolji srpski teniser je ponovo potpuno 'pustio' ruku. Fantastični forhendi, a onda i jedan odličan servis, pa mirno rešavanje poena na mreži i Đoković, barem u ovim trenucima, igra kao nekad i vodi – 4:1.

Kao što smo najavili, odmah novi problemi za Keija. Dve brejk lopte za Novaka, a da se nije ni oznojio. Prvu ne koristi, ali onda pametnom igrom, kontrolisanjem ritma poena i smirenošću čeka grešku Nišikorija i osvaja treći gem zaredom – 3:1.

Perfektan gem za Đokovića, sa nulom! Ovi trenuci meča izgledaju kao oni u kojima se 'lomi' meč. Mogao bi Novak sada da pokuša da napravi odlučujući brejk na meču – 2:1.

Dobra psiha pokazana od strane srpskog asa. Milimetarski preciznim udarcem dolazi do dve vezane brejk lopte, a zatim posle jednog fantastičnog poena, gde je praktično "crtao po terenu" dolazi i do ribrejka, pa imamo egal i u čevtrtom setu – 1:1.

Odličnim riternima i odvažnom igrom Kei napada Novaka na samom startu četvrtog seta, pa dolazi do velikih 15:40 i dve vezane brejk lopte. Prvu Srbin spasava najbržim servisom od početka turnira, svojim šestim asom na meču, ali ne i drugu pa Nišikori vodi sa brejkom – 0:1.

III set:

Photo by Julian Finney/Getty Images
Potpuno je opustio ruku Novak u prva dva poena osmog gema trećeg seta. Fantastični udarci, sa mnogo osećaja ali i samopouzdanja, a takođe je i Nišikoriju "ušla voda u uši" posle sjajnih prilika da prelomi treći set. Novak dolazi do 15:40, što mu donosi dve vezane brejk-set lopte i koristi prvu posle fantastičnog riterna – 6:2.

Kako to obično biva u tenisu, došlo je do brzopotezne kazne! Srpski teniser, posle spasene tri vezane brejk lopte, dolazi do svoje šanse i koristi je posle jedne nesvakidašnje greške Japanca. Očigledno je da je peti gem trećeg seta uticao na Nišikorija, pa je preciznost njegovih udaraca poprilično opala. Đoković to koristi, pa u svom narednom servis gemu dobrim servisima i dobrom igrom povećava prednost i vodi – 5:2.

Potpuno neočekivano, kao i u prethodnom setu, desio se novi ogroman pad u igri našeg igrača, što Nišikori još jednom ne propušta da kazni i stigne do nove tri uzastopne prilike za brejk. Novak od tog trenutka podiže nivo igre i kreće sa boljim tenisom, i dalje ne na onom nivou kao u prvom setu, ali dovoljno da anulira prednost Nišikorija u ovom gemu. Spasava sve tri brejk lopte, a onda uz malo oscilacija dolazi do novog gema i ponovo vodi u trećem setu – 3:2.

Delovalo je da se ništa neće promeniti ni u sledećem pošto je Japanac brzo stigao do 40:15, ali se Srbin onda budi i dolazi do totalnog preokreta, a posebno je bio impresivan viner iz bekhenda pravo na liniju vredan šanse za brejk. Imao je Đoković šansu, izvukao je rivala na mrežu, ali nije mogao, najviše zbog kvalitetnog udarca Nišikorija, da napravi novi viner, pa Kei ipak održava rezultatski balans – 2:2.

Na sličan način odgovara i Nišikori, gubi samo jedan poen i ponovo poravnava, a u istom maniru protekao je i Novakov naredni servis gem, opet sa maksimalnih 40:0 – 2:1.

Jeste izgubio drugi set, ali je nivo igre dvanaestostrukog Grend Slem šampiona bio na visokom nivou, pre svega gledajući kvalitet udaraca i intenzitet prilikom poena, izuzimajući samo gem u kome je propustio veliku priliku da možda i prelomi susret u svoju korist. Nastavio je u istom ritmu i na startu trećeg seta bez izgubljenog poena upisao se na semafor – 1:0.

II set:

Photo by Julian Finney/Getty Images
Pokušao je Đoković da se spase u poslednji čas, osvojio je uvodni poen, ali nije mogao ništa više od toga jer je Nišikori veoma dobro servirao i, mora se reći, zasluženo izjednačio u setovima, kaznivši praktično sve greške protivnika – 3:6.

Usledio je dominantan gem našeg igrača za delimičnu stabilizaciju, ali potom i nova duža borba prilikom servisa Japanca. Imao je Đoković još jednom situaciju u kojoj je mogao eventualno do totalnog povratka, međutim Kei uspeva da odbije sve napade i nedugo zatim dođe u priliku da svojim servisima potvrdi izjednačenje u setovima – 3:5.

Nišikori je znalački iskoristio nervozu protivnika i bez izgubljenog poena potvrdio brejk – 1:4.

Frustriran razvojem situacije i propuštenom šansom, Novak je posle poslednjeg poena bacio reket, a Džejk Garner izrekao mu je opomenu posle koje je došlo do kraće rasprave jer je arbitar smatrao da takvim ponašanjem može da ošteti teren. Dozvolio je da sve to utiče na njega, po prvi put je izgubio fokus, što je Kei iskoristio i dijametralno okrenuo situaciju u svoju korist – 1:3.
Photo by Julian Finney/Getty Images
Rešen da što pre napravi brejk u drugom setu, Đoković fenomenalno otvara naredni gem i uz malu pomoć rivala dolazi do tri vezane brejk šanse. Činilo se da Japancu nema spasa, ali on onda odigrava sjajan volej iz neverovatno teške pozicije, vezuje nekoliko dobrih servisa i ipak čuva svoju servu – 1:2.

Za razliku od uvodnog, drugi gem nije imao ni trunku neizvesnosti, štaviše bio je najbrži na meču pošto ga je Nole dobio za svega šesdesetak sekundi igre – 1:1.

Početak drugog dela igre obeležio je desetominutni gem u kom smo videli čak 16 odigranih poena, pet gem lopti za Nišikorija i jednu brejk loptu za Đokovića. Čekao je Novak ponovo rivala, 'imao ga je', dok je Kei delovao sve nervoznije, napravivši pritom i početničku grešku na mreži. Na kraju, nekako dolazi do gema, a naš as je s pravom bio ljut na sebe jer nije uspeo da 'prelomi' gem u svoju korist – 0:1.

I set:

Photo by Clive Mason/Getty Images
Delovalo je da će rutinski sve napisano i potvrditi, stigavši do dve vezane set lopte, ali je onda dve loptice poslao u aut i vratio Nišikorija u gem. Ipak, to nije previše dugo trajalo, a as i novi viner bili su dovoljni za 1:0 posle 37 minuta igre – 6:3.

Upravo smirenost i staloženost našeg igrača donose mu nov priliku,odnosno ključni brejk za osvajanje prvog dela igre. Nastavio je pametno da riternira, imao je malo i sreće pogodivši liniju, ali je i pored toga potpuno zasluženo po drugi put Keiju oduzeo servis, koji se veoma loše namestio na forhend i odlučujuću lopticu poslao u aut – 5:3.

I pored nekoliko karakterističnih Novakovih riternova, prošli gem bio je tačno ono što je bilo potrebno Japancu koji se u potpunosti rezultatski vraća u meč, ali ni Đoković ne gubi koncentraciju i smirenost i lako ponovo dolazi do vođstva – 4:3.

Nažalost, nije Nole uspeo da zadrži momentum i potvrdi stečeno vođstvo, i tako se dodatno približi osvajanju prvog seta. Ipak, mora se pohvaliti i neumorni Kei, koji je takođe pokazao zašto je jedan od najboljih igrača sveta. Odigrao je maestralan 'tviner', pa onda i savršen pasing šot, pre nego što je protivnik odservirao prvu duplu servis grešku vrednu ribrejka – 3:2.
Photo by Clive Mason/Getty Images
Nismo dugo čekali na odličan nivo tenisa, a Novak je bio taj koji je prvi uspeo da materijalizuje bolju i, pre svega, agresivniju igru, da bi posle spektakularnog poena i dramatične razmene na mreži stigao do prve dve brejk lopte, odnosno do prve prednosti – 3:1.

Naš as je još jednom bez ikakvih problema, ovoga puta bez izgubljenih poena, dok je jedina smetnja bilo sunce koje mu je pravilo poteškoće prilikom započinjanja poena – 2:1.

Na sličan način odgovara i Kei. Preciznim forhendima tera Đokovića da šalje nešto kraće loptice, posle čega vinerima završava poene i brzo dolazi do izjednačenja – 1:1.

Novak veoma sigurno započinje meč i dobrim servisima dolazi do uvodna tri poena, a potom rutinski i do gema, i pored činjenice da je rival uspeo da smanji na 40:30 – 1:0.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

299 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: