Nova vest
Tenis

Subota, 01.07.2017.

23:30

Martina Hingins – "čudo od deteta" i skandal majstor

Martina Hingins je dobila ime po nekadašnjoj najboljoj teniserki sveta Martini Navratilovoj i od malena joj je predviđena sjajna teniska budućnost.

Izvor: SM

Autor: SM

Martina Hingins –
Getty Images

Rođena je u Slovačkoj i već sa dve godine se upoznala s reketom.

Na prvom turniru u karijeri učestvovala je sa četiri godine. Roditelji su joj se razveli kada je imala šest godina zbog čega se sa majkom preselila u Cirih.

Prvi turnir je osvojila u Langenthalu, u Švajcarskoj 1993. godine, a već sledeće godine debitovala je na svom terenu u Cirihu, kao 378. igračica sveta.

Prve pobede na Gren Slem turnirima upisala je 1995. kada je na Otvorenom prvenstvu Australije došla do drugog kola, na Rolan Garosu do trećeg, dok je na US Openu završila tamičenje u četvrtom kolu.

To je bio početak njene blistave karijere i tada se već videlo da će mlada teniserka uskoro početi da vlada svetom „belog sporta“.

Čudo od deteta

To se pokazalo 1996. godine kada je na Australian Openu stigla do četvrtfinala, a potom je u finalu Rima pobedila Štefi Graf.

Kao 15-godišnjakinja je stigla do titule u dublu na Vimbldonu godinu dana ranije, zatim je igrala finala US Opena i tada je uspela da se probije u Top deset na WTA listi.

Najbolja teniserka sveta postala je 1997, sa svega 16 godina - najmlađa koja je u 20. veku stigla do prvog mesta na WTA listi (prva teniserka sveta bila je 209 nedelja).

Kombinacijom sjajnih slajseva, spinova i fenomenalnog osećaja, Hingis je osvojila tri od četiri GS i igrača finale RG i to sve za godinu dana.

Te 1997. godine osvojila je Australijan open, Vimbldon i US open dok je Rolan Garos izgubila u finalu od Ive Majoli.

Izgubila je samo jedan set na tri Gren Slema koja je osvojila.

Treba napomenuti da je Hinginsova prva teniserka koja je pobedila obe sestre Vilijams na nekom Gren slemu. Serenu je pobedila u četvrtfinalu na Otvorenom prvenstvu Australije, a zatim Venus u polufinalu.

To je bilo godina iz snova za talentovanu Švajcarkinju.

Nije imala pravu konkurenciju – Graf je imala problema sa povredama, dok se Monika Seleš oporavljala od napada u Hamurgu.

Povrede, skandali, kokain

Osvajačica pet Gren Slem turnira posle teniskih upeha upamćena je po brojnim skandalima van terena.

Bivši muž ju je optužio da ga je varala sa svim muškarcima, optužena je da je uz pomoć majke pretukla supruga, dok se iz sveta tenisa povukla 2007. godine nakon što je bila pozitivna na kokain.

Iz sveta tenisa povukla se 2002. godine zbog povrede članka, da bi se posle nekoliko operacija na teren vratila 2006. godine. Uspela je da osvoji tri titule i da dođe do šestog mesta na WTA listi.

"Testovi su bili pozitivni, ali nikada nisam koristila drogu i osećam se 100 nevinom".

Na konferenciji za novinare 2007. godine po drugi put je objavila svoje povlačenje iz profesionalnog tenisa, ali je iznenadila javnost time što je saopštila da je na Vimbldonu testirana pozitivno na kokain.

"Odlučila sam da ovo javno saopštim, zato što ne želim da vodim bilo kakvu borbu sa anti-doping komisijama, jer prema proceduri ne bih mogla da dokažem da uzeti uzorak urina nije moj. Naknadno sam uradila privatno jedan test na koji je bio negativan. Tako da zbog godina i problema sa zdravljem, takođe sam donela odluku da napustim profesionalni tenis. ", rekla je Hinginsova.

Drugi povratak

U aprilu 2013. Martina je postala trener ruske teniserke Asnastije Pavljučenkove, ali zbog neslaganja raskinule su saradnju u junu.

U istom mesecu kada je primljena u Međunarodnu tenisku kuću slavnih najavila je da se vraća aktivnom igranju tenisa.

U konkurenciji parova učestvovala je na turniru u Karlsbardu sa Slovakinjom Danijelom Hanutuhovom, a igrala je na turnirima u Torontu, Sinsinatiju, Nju Hejvenu, Us Openu. Tu sezonu završila je na 186. mestu.

Godinu dana kasnije na Otvorenom prvenstvu Amerike stigla je do finala u dublu, a dve godine kasnije zajedno sa Sanjom Mirzom osvojila je turnir u Sidneju i posle 16 godina se vratila na prvo mesto WTA liste.

Ove godine je u Sidneju stigla do četvrtfinala od šampionki Timee Baboš i Anastasije Pavljičenkove, dok je u paru sa Koko Vandevej na Austalijan Openu poražena u ranoj fazi takmičenja.

Neverovatna Higins i dalje osvaja GS, u četvrtoj deceniji u dubl konkurenciji.

U maju, ove godine, u paru sa Čen Jung-Mar osvojila je titulu u konkurenciji pariva na Mutua Madrid openu i tako svojoj bogatoj kolekciji trofeja dodala stoti po redu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve