Nova vest
Tenis

Utorak, 27.06.2017.

23:00

Mod Votson – od Vimbldona do I svetskog rata, i nazad...

Iako nam turniri iznova i iznova donose nove šampione, šampionke, heroje i heroine, ali ipak nisu svi od njih jednaki.

Izvor:

Autor:

Mod Votson – od Vimbldona do I svetskog rata, i nazad...
Getty Images

Svoje mesto među posebnim šampionkama prva je zauzela sveštenikova ćerka, devetnaestogodišnja Mod Votson – osvajačica prvog izdanja Vimbldona 1884. godine.

Mod je rođena devetog oktobra 1864. godine u Berksvelu, seocu nadomak Koventrija, kao druga ćerka lokalnog sveštenika Henrija Vilijama i krojačice Emili Frances Votson.

Imala je tu sreću da je otac u godini njenog rođenja premešten u lokalnu školu, kako bi predavao matematiku, što je njoj pružilo priliku da trenira zajedno sa teniskom sekcijom Kembridža, Henrijevim učenicima.

Pre nego što je po prvi put zaigrala na današnjem nezvaničnom prvenstvu sveta, Mod je prvi profesionalni meč odigrala u Edgbastonu 1881. godine, kao šesnaestogodišnakinja, osvojivši titulu u singlu, ali i u dublu – sa sedam godina starijom rođenom sestrom Lilijan.

Uskoro je izrasla u najbolju igračica u zemlji, a igru su joj krasili snažni voleji i udarci sa osnovne linije, takođe – servirala je 'preko ruke', što je bilo nešto ne toliko uobičajeno za to vreme, uvek pronalazivši izlaz iz teške situacije.

Posle još nekolicine titula, na red je došao i prvi Vimbldon. Pobeda u prvoj rundi nad gospođom Tirvit-Drejk, koja je bila poznata po tome što je reket držala gotovo za vrh 'vrata', a onda dramatičan preokret protiv Blanš Bingli, devojke koja je zatim šest puta osvajala titulu i upisala ukupno 24 učešća na turniru, u polufinalu.

Gubila je i činilo se da neće pronaći način da se i ovoga puta izvuče, ali je onda dobila 11 od 12 gemova u nizu i stigla do meča za titulu – 3:6, 6:4, 6.2.

Tamo je sačekao niko drugi nego rođena sestra, koja je uspela dobrano da je namuči, i pored opšte ocene javnosti da nema previše šanse, međutim, ne i da je pobedi – 6:8, 6:3, 6:3. Da joj olakša poraz potrudila se dobrom igrom i u finalu dublova, gde su odnele pobedu.

Na naredno sestrinsko finale čekali smo skoro vek i po, pošto su sestre Vilijams – Serena i Venus – bile rivalke na terenima Old Ingland Klaba 2002. godine.

Iako se očekivalo da će dominirati, imajući u vidu da je napunila tek 19. godina, Mod je još samo dva puta nastupila na turniru u Londonu.

Naredne sezone, posle odluke da prošlogodišnji pobednik čeka rivala u finalu, dok svi ostali učesnici igraju međusobno, ponovo savladavši Bingli – 6:1, 7:5.

Tada su malopređašnje trvdnje o njenoj potencijalnoj, budućoj dominaciji dobili još više na značaju, ali se ispostavilo da je sve promenio jedan poraz pre druge titule na Vimbldonu.

Tada izvesna Loti Dod prekinula joj je niz od 54 uzastopne pobede od starta karijere, u kojima je izgubila samo 12 gemova, devojčica koja je nedugo zatim sa petnaest godina postala najmlađa osvajačica Vimbldona, ali i njena najveća 'noćna mora'.

Nije uspela da stigne do het-trika, Bigli joj se napokon osvetila (6:3, 6:3), što je, uz konstantne i vezane poraze od Dod, bio početak kraja njene karijere.

Na sve su se nadovezale i povrede, kao i veliki zdravstveni problemi posle izbegnute tragedije, kada se umalo nije udavila plivajući na letovanju u Džersiju, a ima i do toga da je za vreme Prvog svetskog rata bila medicinska sestra u obližnjoj bolnici.

Za trijumfalan kraj pobrinula se titulom u spominjanom Edgbastonu 1889, a, poput još 33 bišva osvajača, nagrađena je i medaljom kralja Džordža i kraljice Meri, kada je obeležavano pola veka takmičenja.

Umrla je u 81. godini, petog juna 1946, a kompleks turnira u Birmingemu nosi njeno ime.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve