Nova vest
Tenis

Petak, 14.07.2017.

17:20

Federer u 11. finalu – korak od rekordne titule!

Švajcarski teniser Rodžer Federer boriće se za 19. rekordnu Grend slem titulu pošto se posle pobede nad Čehom Tomašom Berdihom plasirao u finale Vimbldona.

Izvor: B92

Autor:B92

Federer u 11. finalu – korak od rekordne titule!
Foto: Getty images

Federer je do 19. pobede u 25. meču protiv Berdiha stigao posle tri seta - 7:6(4), 7:6(4), 6:4. Meč je trajao dva sata i 16 minuta.

Češki teniser uspeo je protiv sjajnog Švajcarca da izbori dva taj-brejka, ali je 35-godišnjak još jednom pokazao da je najbolji kad je najteže.

Izjendačena borba viđena je tokom prva dva seta, ali smirenost i iskustvo u ključnim trenucima presudio je ovaj duel.

Tomaš Berdih je propustio veliku šansu u prvom setu.Čeh je uspeo da izbori brejk za 4:4, ali je u taj-brejku posle nekoliko grešaka izgubio ovaj set.

Slična igra viđena je u nastavku, ponovo je odlučivao taj-brejk, a još jednom je Švajcarac stigao do prednosti.

U trećem setu, odlučujući trenurtak dogodio se u šestom gemu, pri rezultatu 3:3. Berdih nije iskoristio dve brejk lopte, da bi potom četiri servisa Federera i jedan viner odlučio je ovaj gem, a potom i meč. Usledio je brejk, psihološka prednost je bila na strani Švajcarca koji je lako izborio 11. finale za rekordnu osmu titula na Vimbldonu.

Sedmostruki šampion Vimbldona će se za 19. grend slem titulu boriti protiv Hrvata Marina Čilića koji je ranije u polufinalu pobedio Amerikanca Sema Kverija.

Finale je u nedelju.

Tok meča:

I set

Na startu prvog seta, viđena je velika borba, Berdih je na svoj sevis osvojio prvi gem, da bi Federer lako došao do izjednačenja. U nastavku odličan servis za dvojicu tenisera, a češki teniser sjajnim forhendima dolazi do još jednog vođstva - 2:1. Ubrzo je osvajać 18 Grend Slem titula, bez izgubljenog poena, osvojio gem i izjednačio na 2:2.

Švajacar je u teškom gemu napravio brejk oduzevši servis protivniku – 3:2. Sjani Federer je potvrdio brejk ne dozvolivši Berdihu da osvoji poen – 4:2. Naredni gem pripao je Čehu, koji je, ne tako lako,uspeo da smani prednost Federera na 4:3.

U veoma bitnom gemu, Berdih je pronašao ritam, da bi posle tri brejk lopte i posle dve duple greške Švajcarca, Čeh došao do izjednačenja – 4:4.

Berdih je iskoristio svoj servis i iz servis asa lako osvaja gem i prvi put vodi u ovom gemu, dok će Federer servirati za ostanak u prvom setu, što je i učinio 5:5.

Berdih je servisima uspeo da anulira svoj greške i da spasi dve brejk lopte i potom i da povede za 6:5.

Iako je izgubio jedan poen na mreži, Federer je izborio taj-brejk, u kom je posle velike borbe slavio sa 7:4 i posle 53 minuta osvojio prvi set!.

II set

Na startu drugog seta, Federer odličnim forhendom osvaja prvi gem – 1:0, da bi Berdih izjednačio – 1:1. Švajcarac je nastavio na svoj servis da osvaja gem, dozvolivši protivniku da osvoji jedan poen 2:1.

Federer je još jednom je pokazao da mu godine ne smetaju za sjajne i neverovatne udarce. Ipak, Berdih je posle odlične borbe u ovom gemu, osvojio i izjednačio 2:2, da bi Švajacar posle osvojenog gema ponovo došao do prednosti – 3:2.

Odličan gem odigrao je Berdih u narednom gemu i osvojio za novo izjednačenje – 3:3. U veom bitnom gemu, viđena je velika borba. Berdih je imao brejk loptu, ali Švajcarac nije dozvolio protivniku da osvoji i sa dva sjajna servisa završava ovaj gem – 4:3.

Čeh je iskoristio svoj servis i ponovo izjednačio, da bi Rodžer Federer lako uzeo gem i ponovo stekao prednost – 5:4. Berdih je servirao za opstanak i uspeo da izbori izjednačenje i ostanak u setu 5:5.

Sjajni Švajacarac ekspresnim gemom dolazi do nove prednosti, a Berdih će još jednom servirati za ostanak u setu – 6:5 .

Sjajno je odigrao Čeh koji sjajnim servisima izborio je taj-brejk! Švajcarac je došao do dva mini-brejka i posle četiri set lopte osvojio i drugi set, i sada je nadomak novog finala na Vimbldonu.

III

Tomaš Berdih je uzeo prvi set i u trećem setu vodi sa 1:0. Sjajan potez viđeni su u drugom gemu i sa jedne i sa druge strane, a Švajcarac je uspeo da izjednači 1:1.

Berdih je vezao odlična tri poena i ponovo poveo u trećem setu – 2:1, da bi ekspresno švajcarski teniser uzeo naredni gem za izjednačenje – 2:2.

Posle vođstva Federera u narednom gemu, Čeh je sjajnim forhendom izjednačio 30:30, ali nije iskoristio servis volej, pa je Federer imao brejk loptu koju nije iskoristio, što ga je koštalo izgubljenog gema – 2:3.

Kao i prethodna dva seta, i ovaj je bio jedan o klučnih. Berdih nije iskoristio dve brejk lopte, da bi potom četiri servisa Federera i jedan viner odlučio je ovaj gem - 3:3.

Iako je delovalo da će Švajacarac lako da iskoristi psihološki pad Čeha, Berdih je uspeo Federera da "namuči" u ovom gemu, ali je sjajni osvajač 18 Grend slem titula na kraju slavio u ovom gemu i na dobrom je putu za plasman u finale na najprestižnijem takmičenju.

Duplim servisom lako osvaja gem i sada ga samo gem deli do finala! Iako je naredni gem osvojio Berdih, sjajni Švajcarac je lako osvojio gem i izborio 11. finale na Vimbldonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Podeli:

Tenis

Alkaras otkrio kada se vraća

Španski teniser Karlos Alkaras posle Mastersa u Monte Karlu je odlučio da preskoči i turnir u Barseloni, što je izazvalo bojazan kod njegovih navijača da je reč o ozbiljnijem problemu.

B92.sport

18:24

17 h

U fokusu

Vidi sve