Nova vest
Tenis

Sreda, 05.07.2017.

11:55

Đoković i Federer: Dajte im pare da ne bi predavali mečeve

Novak Đoković i Rodžer Federer pozvali su ATP da primeni pravilo o nagrađivanju igrača za nastupe na turnirima i na Grend slemovima.

Izvor: AK

Autor: AK

Đoković i Federer: Dajte im pare da ne bi predavali mečeve
Foto: Getty images

Od ove godine igrači koji se zbog povrede povuku pre meča prve runde nekog turnira zadržavaju nagradni novac, ali ono se ne primenjuje na četiri najveća turnira.

Zbog toga smo u prva dva dana Vimbldona bili svedoci čak osam predatih mečeva, sedam u muškoj konkurenciji, jer su teniseri/ke nastupili samo kako bi dobili novac koji im sleduje kao učesnicima.

Upravo su Đoković i Federer bili samo kratko na terenima jer su se Martin Kližan i Aleksandar Dolgopolov povukli sa terena posle jednog seta.

"Mislim da novo pravilo koje je ATP uvek dozvoljava igračima koji se plasiraju u glavni žreb turnira da dobiju ono što su zaslužili, a s druge strane dozvoljava i drugima da nastupe ako mogu. Podržavam takvo pravilo", rekao je Đoković.

Učesnici prvog kola Vimbldona dobijaju 35.000 funti, ali samo ako nastupe na meču, zbog čega mnogi uprkos povredi dolaze u London i izlaze na teren, bar na nekoliko minuta.

Prema novom pravilu, igrači koji su u glavnom žrebu, dobijaju novac uprkos povlačenju sa turnira, a njiove zamene ono što su zaradili u kvalifikacijama uz opciju da dobiju novac koji im sleduje ukoliko izbore drugo kolo.

"Večito pitanje je da li bi meč trebalo uopšte da počne. To može samo igrač da odgovori, prema mom mišljenju. Nadaš se da će prepustiti svoje mesto nekom drugom, iako su zaslužili da budu tu, ali im povreda ne dozvoljava. Možda bi Grend slemovi trebalo da primene to ATP pravilo, onda ne bi polovina njih predavala mečeve", kaže Federer.

Trostruki šampion Džon Mekinro smatra da je trenutna situacija loša za tenis.

"Videlo se odmah na Kližanu da nije sposoban da igra, od početka. Moraju da smisle nešto u vezi s tim, možda da im daju polovinu novca koji im pripada u prvom kolu, pa dovedu nekog ko je spreman i može da se maksimalno bori. Za nekoga kao što je Kližan 35.000 funti je velika stvar, ne želi da odustane od toga. Iako rizikuje još težu povredu", kaže Mekinro.

Dok neki igrači provedu manje od pola sata na terenu, njihovi potencijalni protivnici igraju po nekoliko sati. Rekord drže Džon Izner i Nikola Mau koji su se borili više od 11 sati 2010. godine.

"Znam da gledaoci na Centralnom terenu nisu dobili ono što su platili. Ako je u pitanju neizdrživa bol, OK, ne možeš da igraš. Ako je samo nešto kvrcnulo negde i osetiš da možeš da pružiš pristojnu igru bez rizika da se povrediš, mislim da bi trebalo da ostanu na terenu jer duguju to navijačima", rekao je Izner.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve