Nova vest
Tenis

Četvrtak, 29.06.2017.

12:40

Novak dobro krenuo, pa se namučio za polufinale

Novak Đoković plasirao se u polufinale turnira u Istbornu pobedivši Donalda Janga u dva seta – 6:2, 7:6 (11:9).

Izvor:

Autor:

Novak dobro krenuo, pa se namučio za polufinale
Getty Images

Bio je ovo drugi međusobni duel Srbina i Amerikanca, ali prvi posle jedanaest godina, odnosno Novakovog slavlja na US Openu u prvoj rundi 2006.

Novak će se za finale boriti sa Danilom Medvedevim iz Rusije ili Amerikancem Stivom Džonsonom.

Novak je odlično otvorio susret, bio je siguran na svom servisu, dok je u četvrtom gemu propustio tri vezane šanse da prvi stigne do brejka. Međutim, ispravio se svega nekoliko minuta kasnije i poveo 4:2, da bi onda još jednom oduzeo servis rivalu i za samo 27 minuta igre stigao do vođstva.

Delovalo je da neće biti previše problema za Đokovića u nastavku, posebno pošto je nastavio da igra u istom ritmu, ali se onda Jang 'probudio'. Posle medicinskog tajm-auta, zbog bola u leđima, zaigrao je dosta agresivnije, a takav pristup doneo mu je prvu brejk šansu u među, ali ne i brejk.

Moglo je sve da bude gotovo već u narednom gemu, ali je Amerikanac još jednom uspeo da spase tri vezane šanse rivala i spreči ga da mu oduzme servis.

Naredna četiri gema nisu nam donela previše uzbuđenja, pošto su obojica bilo poprilično sigurna, ipak – malo je nedostajalo da se sve preokrene u sekundi.

Sada je Jang imao dve uzastopne šanse da prelomi trenutak u svoju korist, Novak ih je spasao, ali nije i treću, pa je Donald došao u situaciju da svojim servisima izbori odlučujući set.

To ipak nije bio slučaj jer je Đoković odmah uzvratio na isti način, spasavši pritom jednu set loptu, pre nego što se ušlo u taj-brejk. Nije ni u trinaestom gemu popuštao Amerikanac, štaviše imao je i velikih 5.3, ali je Srbin još jednom podigrao nivo svoje igre i iz četvrtog pokušaja uspeo da overi trijumf.

Novak je meč otvorio sigurnim servis gemom, prepustivši rivalu samo jedan poen, ali mu je ovaj onda uzvratio na isti način za prvo izjednačenje – 1:1.

Naš igrač nastavio je u istom ritmu, naredni gem osvojio je bez izgubljenog poena, ali je onda propustio veliku priliku da stigne do brejka prednosti. Sjajnim kretanjem i dubokim udarcima izborio se za tri vezane šanse da rivalu oduzme servis, međutim – Jang je pronašao prvi servis i uspeo da se izvuče – 2:2.

Ipak, nije se Novak previše obazirao na propuštene prilike, rutinski je osvojio još jedan gem i nastavio da igra strpljivo i pametno, a takav pristup doneo mu je još jednu brejk šansu, koju ovoga puta koristi – 4:2.

Srbin je nastavio da podiže nivo igre kako se meč razvijao, dok je Amerikanac sve više grešio, pa je Đoković uskoro imao nove dve šanse za brejk, odnosno, u ovom slučaju set. Iskoristio je već prvu i za svega 27 minuta stigao do vođstva u setovima – 6:2.

Početak drugog dela igre malo je kasnio jer je Jang, zbog bolova u leđima, zatražio medicinski tajm-aut, ali je na kraju sve bilo u redu, pa je susret ubrzo nastavljen.

U uvodna dva gema nije bilo uzbuđenja, ali se to već promenilo u narednom, kada je Jang najpre stigao do prvog đusa, a odmah potom i do prve brejk lopte. Ovoga puta je Đoković savrešno odservirao i bez većih problema okrenuo gem u svoju korist – 2:1.

Već u sledećem usledila su nova uzbuđenja, odnosno nove vezane dve brejk lopte za Novaka. Prvu je poslao u mrežu, kod druge nije imao previše šansi, ali neiznuđena greška koštala ga je i treće, što Donald nije propustio da kazni i stigne do izjednačenja – 2:2.

Usledio je period igre kada su obojica bez većih problema dolazili do poena i gemova, da bi Jang zatim došao na korak do osvajanja drugog seta. Agresivnim pristupom izborio se za nove tri šanse da pokuša da rivalu oduzme servis, što mu je pošlo za rukom tek iz sedmog pokušaja – 4:5.

Međutim, iako je imao i set loptu, nije imao dovoljlno koncentracije da završi posao na svoj servis, što je Novak surovo kaznio i uspeo da se spase, pre nego što je drugi deo meča otišao u taj-brejk – 6:6.

Kvalitet Novakove igre, pre svega intenziteta, opao je u odnosu na prvi deo duela, pa je Jang uspevao sve više i bolje da mu parira. Trinaesti gem otvorio je mini-brejkom, ali je i njega olako ispustio (3:3).

Još bliži izjednačenju u setovima bio je samo dva poena kasnije, kada je imao velikih 5:3, ali je Đoković od tog trenutka ponovo bio agresivniji igrač i minus od dva poena pretvorio u vođstvo (7:6).

Ali, ni tu nije bio kraj, prvo je sajla spasla Janga, pošto ne bi imao šanse da vrati Novakov forhend na meč loptu, pre nego što ga je naš as 'ostavio' u meču, ne uspevši da iskoristi ni drugu šansu da završi meč (8:8).

Isti ishod viđen je i kod treće set/meč lopte, pošto je i ona zamalo završila u autu, ali Jang nije uspeo da izdrži pritisak. Odservirao je duplu grešku, a Novak nije dozvolio sebi da i četvrti put promaši – 11:9.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve