Suvereni gospodar Vimbldona – Rodžer Federer!

Rodžer Federer osvojio je Vimbldon 2017. i ušao u istoriju kao najtrofejniji igrač najprestižnijeg teniskog turnira.

Izvor: AK

Nedelja, 16.07.2017.

15:00

Suvereni gospodar Vimbldona – Rodžer Federer!
Foto: Getty images

Švajcarac je do rekordne osme krune stigao ubedljivom pobedom nad Marinom Čilićem sa 6:3, 6:1, 6:4.

Federeru je posao umnogome olakšao problem koji je Hrvat imao sa stopalom, povreda ga je dovela do suza sredinom drugog seta, odbio je da se preda, pa je herojski odigrao meč do kraja.

"Tokom cele karijere nikad se nisam predavao, razmišljao sam samo da dam sve od sebe, to je bilo sve što sam mogao da uradim. Imao sam divan put ovde, igrao najbolji tenis u životu. Hvala mom timu, dali su mi mnogo snage, i mojim navijačima u Hrvatskoj kojima je bilo mnogo teško danas. Dao sam sve od sebe, nadam se da ću se vratiti ovde i osvojiti trofej", rekao je Čilić posle finala.

Uprkos tome, Federer je u svom 11. finalu na Vimbldonu stigao do jedne od najubedljivijih pobeda i prestigao Pita Samprasa i Vilijema Renšoa s kojima je delio rekord sa po sedam titula.

"Surovo je nekada, ali borio se i on je heroj. Čestitam na izvanrednom turniru Marine. Trebalo bi da bude ponosan. Sjajna je prilika igrati finale ovde. Odigrao si odličan turnir, ponekad ne možeš da se osećaš u finalu, ali budi ponosan. Siguran sam da ćeš opet igrati ovde", pohvalio je Federer rivala.
Foto: Getty images
Federer je osvojio prvi Vimbldon posle pet godina, a 19. Grend slem u karijeri, te napredovao do treće pozicije na ATP listi, iza Endija Marija i Rafaela Nadala, a ispred Novaka Đokovića i Stanislasa Vavrinke. Čilić je ostao na šestom mestu.

"Možda opet uzmem šest meseci pauze. Sjajan je osećaj svaki put kad se vratim. Volim ovaj turnir, vratio sam se i opet držim ovaj trofej. Ovo je magično. Previše. Verovanje da mogu da dostignem ovakve visine su bile ključne. Bilo je teško prethodnih godina, posle prošlog sam razmišljao da li ću uopšte opet da se vratim ovde, gubio sam od Novaka 2014. i 2015, ali sam verovao da mogu da se vratim i to se dogodilo. Nastaviću da verujem i opet ću da se vratim", rekao je Švajcarac u suzama.

Švajcarac je osvojio peti turnir u 2017, posle Australijen opena, Indijan Velsa, Majamija i Halea. Neuspešan je bio samo u Dubaiju i Štutgartu od turnira na kojima je nastupio, nije igrao tokom sezone na šljaci.

Tok meča:

Foto: Getty images
Čilić je prvi servirao u meču. Hrvat na početku oprobava svoj forhend iz koga pravi tri greške pa već u prvom gemu igrači igraju 40:40. Federer je jedan udarac u mrežu, a Čilić ostao agresivan i došao do prvog gema 1:0.

Federer prvi gem otvara sigurnim servisima. Igrači razmenjuju po poen u dva navrata. Čilić svoje osvaja odličnim napadima u Rodžerovu bekhend stranu, a Švajcarac odličnim servisom, a potom i izlaskom na mrežu.

I u prvom gemu na Federerov servis se igra do 40:40 posle duple greške Švajcarca. Dva dobra servisa donose i Federeru prvi gem koji izjednačava 1:1.

Duboki i ravni udarci Čilića naterali su Federera na defanzivu u prvom poenu narednog gema. Jedna greška Federera i odličan napad Čilića promenom strana brzo ga vode na 30:0 u gemu u kome servira Hrvat.

Međutim, već u narednom Švajcarac demonstrira odličan ritern na koji Čilić nije stigao da se namesti. To je bio i jedini poen Federera u trećem gemu posle koga Čilić vodi sa 2:1.

Ulazi Marin u servis Federeru, dobro riternira i agresivnost mu se isplati za 0:15 pre dva dobra servisa njegovog protivnika. Netipično za Švajcarca već u drugom servis gemu pravi drugu duplu servis grešku u meču za 30:30.

Čilić prvi dolazi do brejk lopte, ali ne koristi brejk loptu na drugi servis Federera kome je servis potpuno stao. Dve loptice u mreži Čilića, jeftini poeni za Federera i 2:2 u gemovima.
Foto: Getty images
Najlepši poen u meču do sada osvaja Federer za 0:30 na Čilićev servis, drop šot Čilića, Federer skraćuje na mreži, Čilić stiže na dijagonalu koju slajsom seče Švajcarac i osvaja poen.

Olako propuštena šansa iz prethodnog gema, loš forhend donose Rodžeru tri brejk lopte 0:40. Dve je spasio Marin, ali treću nije posle greške iz bekhenda. Federer vodi sa 3:2 uz prednost brejka.

Greška linijskog sudije koštala je prvog poena u narednom gemu Marina Čilića. Uzviknuo je "aut", poen je ponovljen u trenutku kada je Čilić imao inicijativu i već u sledećem je promašio za 15:0 za Federera. Usledila su tri brza poena, a Federer je potvrdio brejk za 4:2.

Ono što je Čiliću trebalo, jak i dobar servis proradilo je u sedmom gemu. Tri dobra servisa dala su inicijativu Hrvatu, ali Federer prvo fantastičnim riternom, a onda i magični drop šot donose 40:30, da bi Čilić duplom greškom poklonio Federeru poen za 40:40.

Izvukao se iz neugodne situacije sa dva moćna servisa i smanjio na 4:3. Dva servisa u T liniju i jedan u bekhend Čilića ekspresno donose Federeru tri gem lopte, a gem greškom potvrđuje Čilić, 5:3.

Vrh mreže Federera i loptica koja se srećno odbija u polje Čilića, pa izvanredan ritern i pasing šot daju Federeru priliku da okonča set novim brejkom na 30:40. Spasio je prvu set loptu servisom Čilić, ali nije drugu.

Napravio je duplu servis grešku kada je Rodžer imao prednost pa je drugim brejkom u meču, Federer dobio prvi set sa 6:3 posle 36 minuta igre.
Foto: Getty images
U prvom gemu drugog seta Čilić nije imao odgovor ni na jedan servis Švajcarca i pa je ovaj bez izgubljenog poena dobio prvi gem drugog seta, 1:0 za Federera.

Na isti način kako je Federer otvorio svoj servis gem, to je uradio u Čilić – asom. Kada se u narednom poenu razvila razmena, Federer je osvojio poen, ali Čilić novim asom došao do prednosti 30:15.

Federer brzo preokreće i za to može da zahvali dvema greškama Čilića koji nekontrolisano šalje lopticu u aut za novi brejk Švajcarca koji vodi sa 2:0.

Odnos u grešakama je 14 prema 5, pa do 3:0 u drugom setu Federer dolazi vrlo lako, jer Čilić ne pogađa ništa i na terenu deluje nervozno, stegnuto i očajno. Hrvat je sa na ivici nervnog sloma sa suzama u očima zatražio pomoć lekara.

Konačno, u četvrtom gemu, Čilić uspeva sjajno da vrati jedan izuzetno težak volej udarac i to mu donosi prvi gem u setu, ali Federer nastavlja u svom ritmu za 4:1.

Švajcarac je nastavio sa dominacijom, Čilić teško ubacuje prve servise, na drugima osvaja tek trećinu poena, pa Federer pravi novi brejk u drugom setu, koji rutinski kapitalizuju za 6:1 u drugom setu i 2-0 u meču.
Foto: Getty images
Čilić je posle drugog seta zvanično zatražio medicinski tajm-aut, lekar mu je nekoliko minuta previjao stopalo na kojem verovatno ima problema sa žuljevima.

Potrajala je neizvesnost da li će Hrvat možda predati meč, ali je on odbio da se preda i vratio se na teren. Iako je teško kretao, uspeva da osvoji prvi gem u trećem setu.

Federer poptom koristi probleme rivala, nakon servis gema stiže do dve brejk lopte, ali Čilić pre svega snagom volje uspeva obe da spasi i preokrene, pa je Hrvat poveo 2:1.

Čilić je koliko-toliko prebrodio krizu, mučio se prilikom duže razmene i oštrijih udaraca Federera, ali kada je brzo završavao poene dobro parirao Švajcarcu pa je bio u egalu posle šest gemova u trećem setu 3:3.

Međutim, nije mogao konstantno da odoleva Federeru, iskusni teniser je čekao svoju šansu i dočekao je u sedmom gemu trećeg seta kada pravi brejk za 4:3 čime verovatno stavlja tačku na meč.

Federer kapitalizuje ovaj brejk istiže na gem od titule i uzima novi reket. Čilić osvaja naredni gem, a Švajcarac sa prvim zracima sunca tokom ovog finala stiže do konačne pobede i osmog Vimbldona u karijeri!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

422 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: