Heroina VIII dana – dve šampionske decenije na Vimbldonu

Venus Vilijams je prvi put igrala na Vimbldonu pre tačno dvadeset godina. U mesecu kada je odigrala svoj prvi meč, rođena je devojčica koju je danas pobedila.

Izvor: MLJ

Utorak, 11.07.2017.

20:04

Heroina VIII dana – dve šampionske decenije na Vimbldonu
Getty Images

Jelena Ostapenko je u međuvremenu postala Grend slem šampionka, a Venus i posle 23 godine profesionalne karijere i dalje "jaše". Ona je heroina dana sa 100 mečeva i 10 polufinala na najvećem turniru.

Vremešnu Amerikanku su mnogi otpisivali više puta u poslednjih desetak godina. Ona se uvek vraćala i uvek vrebala najveće domete.

Povrede, privatni, zdravstveni problemi, ništa je nije udaljavalo od terena dovoljno da zaboravi da igra sport u čije je profesionalne vode ušla još davne 1994. godine.

Venus Vilijams se plasirala u polufinale Vimbldona i sa punih 37 godina je deo teniskog krema u ženskoj konkurenciji.

Amerikanka koja se za svoje mesto pod reflektorima dugo bori sa sopstvenom sestrom je više puta igrala, pa nestajala sa WTA tura, ali kada god bi se pojavila, protivnice bi nezavisno od njenog trenutnog renkinga morale da u meč uđu maksimalno skoncentrisane.

Prvo učešće na Vimbldonu 1997. godine pamtiće po ekspresnom ispadanju u prvom kolu od Poljakinje Magdalene Gržibovske. Pokazala je zube u tri seta, ali je na kraju Poljakinji morala da pruži ruku.
Getty Images
Letonka Jelena Ostapenko koja je pre mesec dana osvojila Rolan Garos nije ni prohodala kada je Venus igrala u finalu US Opena, avgusta iste godine. Već naredne, 1998. godine Venus stiže do četvrtfinala u 'Ol Ingland klabu' i potvrđuje klasu kao jedva punoletna igračica. Devetnaest godina kasnije ušla je u svoje deseto polufinale turnira koji je osvajala pet puta. Starija sestra Vilijams je početkom novog milenijuma bila strah i trepet na betonu američkog kontinenta i na londonskoj travi.

Na prvu titulu u Londonu je čekala do 2000. kada je pobedila sunarodnicu Lindzi Devenport. Pobedila je i mlađu sestru Serenu u njujorškom finalu US Opena 2001. godine, ali je upravo Serena potom bila razlog što Venus u svojoj kolekciji nema sve Grend slem titule. Od 2002. do 2004. Serena ju je pobeđivala na Rolan Garosu i Australiji. Venus se uvek vraćala i pobeđivala još tri puta u Londonu, 2005, 2007. i 2008.

Poslednje finale u Londonu je igrala pre punih osam godina. Do sada je ukupno sakupila 100 mečeva i 86 pobeda.

Meč protiv Ostapenko je odigrala iskusno ne dozvolivši mladoj igračici da se oslanja na dobar servis. Pokazala je karakter šampionke jer je iskoristila svaku od tri brejk prilike koje je imala. Završila je posao za sat i petnaest minuta, a Letonka je sa 6:3 i 7:5 i uz osam as udaraca Amerikanke ispraćena kući.

Slično kao i Žil Miler od momaka, godine iziskuju promene u fokusu onoga na čemu Venus radi.

"Radila sam na tom servisu. To je počelo da deluje u pravo vreme, pred ove kasnije mečeve na turniru. Nadam se da ću moći da se oslonim na njega u daljem toku turnira" rekla je Vilijams.
Getty Images
Samo od početka 2017. godine pobeđivale su je Elena Vesnina, Naomi Osaka, Laura Sigmund, Timee Bačinski... ali je pobeđivala i Džoanu Kontu, Anđelik Kerber, Svetlanu Kuznjecovu, Koko Vandevej. U januaru je došla do finala u Melburnu, a na Rolan Garosu je ispala u četvrtom kolu. U međuvremenu se promenila jedna važna stvar.

Njena mlađa sestra je ostala u drugom stanju i ne igra na Vimbldonu.

"Oduševljena sam, trudim se zaista mnogo. Nema drugog objašnjenja. Dajete sve od sebe dok god to možete. To je ono što ja radim", objasnila je Vilijams kako je došla do polufinala. U polufinalu je čeka Džoana Konta koja je prošla dalje posle velike pobede nad Simonom Halep.

Domaća publika će biti naklonjena Britanki, ali je Venus Vilijams više puta do sada pokazivala da se šampionka tog kalibra ne treba otpisivati dok god se njeno ime nalazi u žrebu nekog od najvećih turnira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: