Borba za 'broj 1' – Nadalova realnost i Novakova mašta

Za tačno nedelju Endi Mari će u 14 časova po srednjoevropskom vremenu izaći na Centralni teren čime će zvanično biti otvoren ovogodišnji Vimbldon.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Ponedeljak, 26.06.2017.

18:00

Borba za 'broj 1' – Nadalova realnost i Novakova mašta
Photo by Carl Court/Getty Images)

Kako to tradicija nalaže, a ako se negde ona poštuje to je na terenima Ol Ingland klaba, prošlogodišnji šampion prvog dana takmičenja započeće odbranu titule, dok će protivnika saznati na žrebu koji je na programu u petak.

Osim borbe za verovatno najvredniji trofej u 'belom sportu', istovremeno će se voditi i ona za prvo mesto na ATP listi, a sudeći prema trenutnoj situaciji, davno nije bila zanimljivija.

Četvorica igrača mogu da postanu najbolji, osim Rodžera Federera koji, uprkos sjajnoj formi, još nema priliku da konkuriše za čelo liste.

Trenutna situacija je takva da Mari ima 9.390 bodova, nešto više od 2.000 više od Rafaela Nadala, ali stanje može drastično da se promeni već u prvoj nedelji. Ukoliko bi Britanac šokirao domaće navijače, Španac bi nakon samo tri kola mogao da ga preskoči.

"Najverovatnije ću izgubiti prvo mesto. Ukoliko želite da budete na samom vrhu, ne smete da imate periode od tri meseca lošeg tenisa, kao što sam ja imao pre Rolan Garosa. Znam da će se to verovatno desiti i potpuno mi je to u redu. Ne želim da osvojim Vimbldon zbog poena, već zbog svog ličnog cilja", kazao je Mari koji je doživeo neočekivani poraz na startu Kvinsa.
Photo by Al Bello/Getty Images
Nadal prošle sezone nije nastupio u Londonu zbog povrede ručnog zgloba koju je zaradio na Rolan Garosu, pa će mu u konačnom zbiru svaki rezultat doneti plus. A kako igra u poslednjih nekoliko meseci, taj plus biće "debeo".

U prevodu, važno je da zabeleži bolji rezultat od Marija, što uključuje i trijumf u potencijalnom finalu, i sigurno će ponovo postati 'broj 1'.

"Igram dobro, trenutno sam drugi i u dobroj sam poziciji. Upravo sam osvojio za mene najvažniji turnir u godini i danas je to najbitnije. Osvajanje ovakvih titula daje vam mogućnost da postanete najbolji na svetu. Trenutno ne znam da li je to moguće, ali igram dobro. Ako uspem da zadržim ovakav nivo igre, zašto da ne", istakao je Rafa nakon osvajanja "La Decime" u Parizu.

Španski mediji prestali su da prenose vesti da li će njihov najbolji sportista ostvariti cilj, već navode da je pitanje samo kada će se to desiti, posebno posle Endijevog neuspeha na jedinom pripremnom turniru.

Ipak, osvajač tri Grend slem trofeja prošle sezone nije doživeo poraz na travi, pokazao je već u prošlosti da obožava da igra na najbržoj podlozi, pa ukoliko preživi prvih nekoliko mečeva, sigurno postaje jedan od favorita.
Photo by Julian Finney/Getty Images
Osim toga, moći će da se u nekog od svojih kolega da će izbaciti Nadala jer, koliko god to zvučalo neobično, ne bi bilo preterano iznenađenje. Setimo se samo uspeha koji su ostvarivali Stiv Darsis, Lukaš Rosol, Dastin Braun...

Četiri od pet najboljih tenisera na svetu su već osvajali trofej na Vimbldonu i jedini čovek kojem to nije pošlo za rukom ima dodatni motiv. Ukoliko bi slavio na travi, Stan Vavrinka bi postao tek deveti igrač u istoriji tenisa koji je kompletirao Grend slem.

Vavrinka je trenutno treći sa 6.175 bodova i do sada je u karijeri po jednom osvojio Australijan open, Rolan Garos i US open, izgubivši samo jedno finale. Sada bi morao da se nada ranom ispadanju glavnih konkurenata i velikom uspehu u Londonu, ali ističe da i ne razmišlja o finalu.

"Mnogo je daleko da uopšte razgovaram o osvajanju Vimbldona. Isto je i kada me pitaju ljudi da li mogu da budem najbolji na svetu. Nikada ne pričam o tome, nije moj stil. Čak i kada pogledate 'rejs' listu, veoma sam daleko od prvog mesta. Jedino što mogu da radim jeste da nastavim da napredujem", izjavio je Vavrinka koji takođe nije imao najbolju pripremu na travi.
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
Kada je o pripremi reč, najbolji srpski teniser Novak Đoković odlučio je da prihvati 'vajld kartu' u Istbornu – razlog je loša forma u kojoj se nalazi od početka godine.

Đoković nikada nije nastupao u engleskom gradu, igraće treći put otkada je profesionalac na nekom turniru koji je na programu u nedelji pre Grend slema, a prvi put od 2010. godine imaće takmičarske pripreme za Vimbldon, ako izuzmemo egzibiciju Budls.

Novi neuspeh na Otvorenom prvenstvu Francuske bacio ga je na četvrtu poziciju na ATP listi, ali bi mesto gde je počeo pad moglo da predstavlja poprište novog početka u Novakovoj karijeri. Trenutno ima 5.805 bodova i potrebno je da četvrti put osvoji vimbldonski trofej kako bi se umešao u borbu za vrh.

"Najviša tačka u svetu tenisa jeste kada postanete prvi, to je jedan od najvećih ciljeva svakog od igrača. Imao sam sreće da tu provedem mnogo vremena, ali i da ispustim veliku prednost. Nadam se da će mi to iskustvo pomoći da se vratim u vrh. Sada mi je važno da radim na svojoj igri i da je popravim, na to ću se fokusirati. Verujem da će doći rezultati, a kao rezultat svega toga i mogućnost da ponovo postanem 'broj 1'. Imaću više šanse kada budem počeo bolje da igram", kazao je Đoković.

Iako sada deluje kao mašta, ne bi bilo nemoguće da, ukoliko ga za tri nedelje vidimo na pobedničkom postolju, nagrada stigne u vidu povratka na prvo mesto. Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: