Nova vest
Tenis

Nedelja, 02.07.2017.

09:00

Ančić – bankar, rekorder, Novakov adut za povratak u vrh

Može se reći da Mario Ančić iza sebe ima odličnu tenisku karijeru, ali da je dostigao maksimum svojih mogućnosti svakako nije.

Izvor: PT

Autor: PT

Ančić – bankar, rekorder, Novakov adut za povratak u vrh
Getty Images

Problemi sa mononukleozom i povredama sprečili su ga da se na turu zadrži dugi niz godina i da ostavi mnogo veći trag.

Međutim, bivši hrvatski teniser sada se ponovo vraća “belom sportu” i to kao jedan od ljudi u stručnom štabu Novaka Đokovića, sa kojim će biti tokom Vimbldona.

Novak i Mario poznaju se veoma dugo i na inicijativu srpskog tenisera Ančić će uz Agasija pokušati da pomogne četvrtom igraču planete da ostvari što bolji uspeh na terenima Ol Ingland klaba.

Dok je bio zdrav Hrvat je pružao možda i najbolje partije na travi gde je 2004. sa samo 20 godina uspeo da dođe do polufinala Vimbldona gde je poražen od Endija Rodika.

Upravo poznavanje trave, ali pre svega poznavanje Novaka kao čoveka, moglo bi da bude od velikog značaja za Srbina.

Već smo spomenuli da su bolest i povrede omele da ostavi veći trag, red je da se podsetimo na to kakav je talenat bio Mario, ali i da ukažemo na privatni život Hrvata koji je veoma školovan i uspešan čovek.

Pobeda na Federerom i rekord Bjorna Borga

Tenis je počeo da igra sa sedam godina, a već kao mlad redovno je trenirao sa legendom hrvatskog tenisa Goranom Ivaniševićem.

Na turu se pojavio 2001. sa samo 16 godine, a već godinu dana kasnije uspeo je da se plasira u glavni žreb Vimbldona.

Pojavio se kao kvalifikant i već u prvom kolu ‘naleteo’ na tada 21-godišnjeg Rodžera Federar koji je bio mlada nada svetskog tenisa i sedmi nosilac.

Mario sa samo 17 godina očitao je bukvicu Švajcarcu i pobedio ga ubedljivo u tri seta, pred punim centralnim terenom Ol Ingland klaba.

Sa 195 centimetara visine Mariju je logično servis bio najjača strana i većinu poena je završavao na mreži posle dobrog već pomenutog servisa.

Ovim trijumfom Ančić je postao prvi tinejdžer od 1973. godine i Bjorna Borga koji je uspeo da pobedi na centralnom terenu.

U sledećem kolu je ispao od Čeha Jana Vačeka, ali pored toga videlo se koliki raskošni talenat poseduje Hrvat.

Te godine uspeo je da osvoji i čelendžer u Beogradu pobedivši Nenada Zimonjića sa 6:2, 6:3.

Olimpijska bronza, Dejvis kup i No. 7

Naredna godina za Marija bila je puno učenja i sazrevanja, a onda su usledile godine gde će pokazati da pripada u samom vrhu tenisa.

Već smo na početku spomenuli da je 2004. godine uspeo da dođe do polufinala Vimbldona, ali nismo rekli da je tada na Olimpijadi u Atini osvojio bronzanu medalju u paru sa Ivanom Ljubičićem,

Njegova najbolja godina bila 2006. kada je u avgustu bio sedmi igrač na svetu, međutim u drugom delu sezone je propustio veći deo turnira zbog povrede kolena.

Vratio se bio pri kraju, uspeo da osvoji turnir u Sankt Peterburgu dok je na Završnom turniru ispao u četvrtfinalu od Nikolaja Davidenka.

Kao da je od te povrede kolena koju je Ančić zadobio u Hrvatskoj prilikom voženja skutera na vodi, krenulo sve nizbrdo za Hrvata.

Mononukleoza i kraj karijere

Marija je tokom Australije 2007. godine zadesio virus, ali je on i pored njega uspeo da dođe do osmine finala. Potom je nastupao za nacionalni tim takođe bolestan, da bi sve kasnije kulminiralo mononukleozom.

Da je bio obazriviji i da se bolje čuvao, možda ne bi bilo ništa od ovoga, ali usled ove bolesti propustio je šest meseci tenisa, dok je deset nedelja proveo u krevetu, jer to oboljenje zahteva striktno mirovanje.

Sa treninzima je počeo u junu, potom je u julu odustao od dva turnira, dok se mesec dana kasnije potpuno vratio na Mastersima u Montrealu i Sinsinatiju.

Na oba turnira ispadao je u drugim kolima, a onda je posle manje povrede morao da propusti US Open. Do kraja godine uspeo je da dođe do četvrtfinala Mastersa u Madridu, ali je godinu završio tek na 83. mestu.

U narednim godinama Ančić je prolazio kroz ‘pakao’, dva puta mu se vraćala mononukleoza i jednostavno više nije bio u mogućnosti da se bavi profesionalnim tenisom.

2011. godine objavio je da se povlači iz tenisa, zbog stalnog vraćanja mononkuleoze. Dve godine kasnije Ančiće je održao konferenciju za medije gde je rekao: “Moje srce je želelo, ali telo jednostavno nije moglo da izdrži, ovo je najteži trenutak u mojoj karijeri. Nikada nisam bežao od odgovornosti, uvek sam stremio ka perfekciji i kada sam shvatio da moje telo ne može da izdrži, nije bilo druge solucije”.

Ipak, nije sve tako mračno u životu Ančića, šta više Marijo se pronašao u drugim profesijama, pravu i finansijama.

Od 2002. do 2008. godine studirao je pravo na Univerzitetu u Splitu. Diplomski rad o pravu u tenisu nazvan “ATP lista – juče, danas, sutra”, odbranio je 14. aprila 2008. godine.

Međutim, Mario se nije tu zaustavljao sa školovanjem. Otišao je u Ameriku gde je bio na Pravnom fakultetu na Harvardu, da bi diplomirao na Pravnom fakultetu Kolumbija.

Sada, Ančić radi kao saradnik za investiciono bankarstvo pri kompaniji “Credit Suisse”.

Povratak u tenis

Nekadašnji sedmi teniser sveta Mario Ančić potvrdio je da će za vreme Vimbldona biti deo stručnog štaba Novaka Đokovića.

"Ančić je moj dobar prijatelj, nekadašnji sedmi igrač na svetu, imao je pobede na Federerom, međutim povrede su ga omele. Otišao je u nekom drugom pravcu, ali ga ja vraćam na teren i nadam se da ćemo on, Agasi i ja dobro sarađivati u Londonu", rekao je Novak posle osvajanja Istborna.

Takođe, oglasio se i Mario koji je rekao da je trebalo da bude stručni komentator za BBC, međutim moraće da promeni tu odluku.

"Istina, već sam imao isplaniran dolazak na Vimbldon, ali tek u drugoj nedelji turnira, kada je trebalo da budem stručni komentator za BBC i, ujedno, da igram na turniru veterana. Taj angažman za BBC ću otkazati, iako sam mu se radovao, bilo bi mi prvi put", kazao je Ančić.

Nema sumnje da je bivši hrvatski teniser prolazio kroz teške trenutke, svakako mnogo veće i stresnije nego što Novak prolazi i sigurno je prepun iskustva i saveta koje bi mogao da da našem igraču.

Kako će to izgledati i da li će Mario možda i ubuduće biti u boksu Novaka Đokovića ostaje nam da vidimo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve