Nova vest
Tenis

Subota, 01.07.2017.

16:00

Žreb za dame: Stara šampionka ili nova senzacija?

Po drugi put u poslednje četiri godine aktuelna šampionka Vimbldona neće otvoriti novo izdanje nezvaničnog prvenstva sveta u konkurenciji dama.

Izvor:

Autor:

Žreb za dame: Stara šampionka ili nova senzacija?
Getty Images

Serena Vilijams zbog trudnoće neće biti u prilici da brani pehar osvojen prošle sezone, 2014. to je bila Marion Bartoli, pa ćemo, uz izostanak Marije Šarapove, tokom cele teniske godine imati po nekoliko favorita na najvećim turnirima.

Prva nositeljka jeste prva igračica sveta Anđelik Kerber, a upravo je Serena ostavila Nemicu bez pehare pre dvanaest meseci, dok odmah iza nje sledi Simona Halep, finaliskinja Rolan Garosa.

Kerber se ne nalazi u dobroj formi, štaviše – u tekućoj sezoni ima samo finale Montereja i polufinale Majamija. Na Rolan Garosu zaustavljena je već u prvoj rundi, dok je na Ozi Openu zaustavljena u šesnaestini finala.

I ovoga puta je dobila nešto nezgodniji žreb pošto je, ukoliko eliminiše Amerikanku Irinu Falkoni na startu, u drugoj rundi čeka polufinalistkinja iz 2013. – Belgijanka Kirsten Flipkens, odnosno polufinalistkinja iz 2014. godine Čehinja Lusi Šafaržova.

Projektovana rivalka u šesnaestini finala joj je Garbinje Mugurusa iz Španije, ali je veliko pitanje da li je će Garbinje, koja je za kratko vreme pala na WTA listi za 15 mesta, uspeti da stigne dotle.

U donjoj polovini prvog dela 'kostura' nalazi se i naša Jelena Janković, jedina predstavnica Srbije u ženskom singlu na trećem Grend Slemu sezone, koja će na startu za protivnicu imati Poljakinju, finalistkinju iz 2012. Agnješku Radvanjsku.

Tu je i dvostruka osvajačica GS turnira Svetlana Kuznjecova, kao i Ekatarina Makarova, pa bismo već u drugom kolu mogli da gledamo ruski derbi – ukoliko obe poraza kvalifikantkinje, dok je Svetlana projektovana kao moguća protivnica Kerber u osmini finala.

Zanimljiv duel prve runde mogao bi da bude okršaj olimpijske šampionke Monike Puig iz Portorika i četvrtfinaliskinje Vimbldona iz 2015. Time Bačinski iz Švajcarske.

Drugu četvrtinu predvodi Čehinja Karolina Pliškova, koja kreće od Ruskinje Evgenije Rodine, a očuje se da će se Australijanka Darija Gavrilova i Anastasija Pavljičenkova iz Rusije boriti za duel s njom u četvrtoj rundi.

Prvu polovinu 'zatvara' Dankinja Karolina Voznjacki, duelom sa Mađaricom Timeom Baboš, dok bi u četvrtom kolu mogla da ima duel sa dvanaestom nositeljkom – Kristinom Mladenović iz Franucske.

Na drugoj strani, u trećoj četvrtini nalaze se Slovakinja Dominika Cibulkova, četvrta nositeljka Elina Svitolina i petostruka šampionka Venus Vilijams.

Međutim, neizvesno je da li će starija iz slavnog sestrinskog para izađi na Megdan protiv Elis Mertens iz Belgije, pošto je optužena za ubistvo od strane porodice čoveka koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći, u kojoj je Venus učestvovala 9. juna.

Cibulkova, koja je prošle godine ušla među osam najboljih u Londonu, sastaje se sa Nemicom Anderom Petković, a već u trećem kolu mogla bi da igra ili sa, još jednom Nemicom, nekadašnjom finaliskinjom ili mladog hrvatskom nadom Anom Konjuh.

Ukoliko Venus na kraju ipak odluči da nastupi, duel njih dve mogli bismo da gledamo u borbi za četvrtinu finala.

Istovremeno, Svitolinu očekuje potencijalno nezgodan put do druge nedelje i same završnice, za šta će morati redom da savlada juniorsku šampionku iz 2011. Ešli Barti iz Australije, potom Italijanku Frančesku Skijavone, kao i Hrvaticu Mirjanu Lučić-Baroni.

Ukoliko bude uspešna prepreka u četvrtoj rundi mogla bi da joj bude šampionka Frenč Opena – Jelena Ostapenko iz Letonije, koja najpre igra sa Beloruskinjom Aliksandrom Sašnovič.

Domaća predstavnica Džona Konta takođe će morati da bude na nivou ukoliko želi da napravi rezultat, ali i da pobedi 'duhove' iz nedavne prošlosti – pošto drugi uzastopni Grend Slem otvara duelom sa Šu-Vei Sijeh iz Kineskog Tajpeha, koja i te kako zna kako se igra na terenima 'Old England Cluba' jer je pre četiri sezone slavila u dublu.

U poslednjem delu žreba nalazi se i Dona Vekić iz Hrvatske, a mogući derbi ove četvrtine u prvoj nedelji jeste duel Konte i oporavljene Čehinje Petre Kvitove, dvostruka šampionka vratila se posle užasnog napada nožem u svom domu, a u London stiže sa titulom iz Birmingema.

Svakako, prvi favorti na ovoj strani jeste Simona Halep, druga nositeljka iz Rumunije, još jedna u nizu igračica koja mora da bude oprezna.

Posle kvalifikantkinje, moguć je susret sa Britankom Laurom Robson u drugoj i Špankinjom Karlom Suares Navaro u trećoj rundi, odnosno meč sa Viktorijom Azarenkom. Beloruskinja zbog porođaja ima zaštićen renking, pa kreće od Sisi Bejlis iz SAD, a potom bi mogla da igra sa Elenom Vesninom iz susedne joj Rusije.

Kakva su vaša očekivanja, koju damu vidite kao prvog favorita za trofej?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve