Nova vest
Tenis

Subota, 01.07.2017.

12:00

Đokovića žreb nije obradovao, šta čeka ostale?

Žreb za Vimbldon nije išao na ruku Novaku Đokoviću, moglo bi se reći da su njegovi najveći rivali imali više sreće, mada ni njih ne čekaju med i mleko.

Izvor: AK

Autor: AK

Đokovića žreb nije obradovao, šta čeka ostale?
Foto: EPA/ ANDY RAIN

Prvi nosilac Endi Mari bi već u četvrtfinalu mogao da igra sa Stanom Vavrinkom, dok bi potencijalna "mina" za Rafaela Nadala u toj rundi mogao da bude Marin Čilić.

Svi se nadaju duelu Đokovića i Rodžera Federera u polufinalu, ali Srbin na putu do toga mora da izbaci Kližana, Del Potra, Monfisa, Lopesa, Berdiha ili Tima.

S druge strane, Švajcarac ima braću Zverev, obojicu je savladao prošle nedelje u Haleu, nepredvidivog Dimitrova, te dvojicu moćnih servera Iznera ili Raonića.

Prvi teniser sveta i branilac titule kreće od malo poznatog Aleksandra Bublika. Kazahstanac ima 20 godina, trenutno je 134. igrač sveta što mu je najbolji plasman u karijeri, a na GS turnirima je debitovao ove sezone. U Australiji je zaustavljen u drugom, a u Francuskoj u trećoj rundi. Mnogo je zanimljivije ono što Marija čeka na drugom koraku, a to su Žoao Souza ili Dastin Braun.

S obzirom na ono što smo mogli da vidimo od Portugalca u Parizu, jasno je da se očekuje duel Britanca i Nemca koji je pre dve godine eliminisao Rafaela Nadala u Londonu. Najviše šanse na osvnovu plasmana na ATP listi da se sa Marijem sastane u trećem kolu ima Fabio Fonjini, ali Italijan nije poznat kao specijalista za travu pa ne bi bilo iznenađenje da ga pre toga izbace Tursunov, Marčenko ili verovatno Veseli.

Marijev put:
R1 Bublik
R2 Braun
R3 Fonjini
1/8 Puj/Kirjos
1/4 Vavrinka
1/2 Nadal
F Đoković/Federer

Već u osmini finala Mari bi konačno trebalo da dobije nekog "zvučnijeg" rivala. Lista nosilaca kaže da će to biti Nik Kirjos, koji do sada nikad nije uspeo ni da namuči Britanca.

U pet poraza osvojio je samo jedan set. Druga opcija je Luka Puj, Francuz u London stiže da titulom iz Štutgarta, znači za razliku od Marija već ima solidan broj mečeva na travi ove sezone, a u karijeri je je znao da stigne do četvrtfinala Vimbldona.

Ono što će svi s nestrpljenjem očekivati je četvrtfinale. Tu će Mari imati imati verovatno najteži posao od svih konkurenata za titulu. Žreb je hteo da se već na petom koraku na Vimbldonu možda sretne sa Stanom Vavrinkom.

Mada, Švajcarac se nikad nije preterano isticao na terenima Ol Ingland Klaba, samo je jednom stigao do ove runde, a u međuvremenu će i sam imati potencijalne "mine" na putu u vidu Hasa, Verdarka, Andersona, Kverija ili dvostrukog polufinaliste Conge.

Vavrinkin put:
R1 Medvedev
R2 Has
R3 Verdasko/Anderson
1/8 Conga/Kveri
1/4 Mari
1/2 Nadal
F Đoković/Federer

S druge strane ove polovine kostura svoj put ka finalu kreće "kralj šljake" Rafael Nadal. Španac se nije mnogo proslavio na Vimbldonu u poslednjih nekoliko godina. Štaviše, bio je standardni epizodista od 2011. kada je igrao svoje peto finale. U međuvremenu je uspeo da za pet godina ostvari samo pet pobeda.

Svestan svog statusa na travi nije mnogo pričao o Vimbldonu proteklih nedelja, a na startu ga čeka Austraijana Džon Milman, kojem se ipak ne daju ni minimalne šanse. U nastavku turnira Nadal će imati svakako nešto nezgodnije prepreke, u drugom kolu Donalda Janga ili Denisa Istomina, u trećem bi trebalo istaći momka u usponu iz Rusije Karena Kačanova, dok su potencijani rivali u osmini finala Ivo Karlović i Žil Miler.

Luksemburžanin ga je pobedio pre 12 godina na Vimbldonu. Ako dođe do četvrtfinala, što se ipak i očekuje, tu bi Nadal trebalo da ima više nego dostojnog rivala. Marin Čilić je već godinama zna da dogura do završnice iz drugog plana, prošle godine je malo nedostajalo da proše Federera u četvrtfinalu, sada je u dobroj formi pa njegov tim smatra da ima kvalitet da se ove godine na Vimbldonu bori do poslednjeg dana.

U međuvremenu mu neće biti lako, potencijalni rivali su mu Filip Kolšrajber, Florijan Majer, Viktor Troicki, Stivi Džonson i Kei Nišikori.

Nadalov put
R1 Milman
R2 Jang/Istomin
R3 Kačanov
1/8 Karlović/Miler
1/4 Čilić/Nišikori
1/2 Mari
F Đoković/Federer

Četiri lagano osvojene titule i sjajna fizička sprema, nema sumnje da je Rodžer Federer na papiru verovatno glavni favorit za titulu na Vimbldonu. Osim odlične forme ima i jednu posebno inspiraciju, šansu da osmom titulom postane apsolutni "bog" Vimbldona. Švajcarac će imati zanimljiv start koji bi odmah mogao da pokaže koliko je "naoštren" ove godine.

Očekuje ga Ukrajinac Aleksandar Dolgopolov, koji je sposoban da namuči svakog rivala. U drugoj rundi se očekuje da ga dočeka jedan Srbin Dušan Lajović, koji teško može da mu parira, a ne bi trebalo da se namuči ni na trećem stepeniku gde mu je potencijalni rival Miša Zverev. Savladao je Nemca bez mnogo problema pre nekoliko dana u Haleu.

U osmini finala Federer će ipak morati da bude mnogo oprezniji, Grigor Dimitrov godinama pokušava da uđe u "gornji dom" svetskog tenisa, a gde će imati bolju priliku da to dostigne od Vimbldona i duela sa čovekom s kojim ga porede od starta karijere. Naravno, Bugarin prvo mora da savlada sopstvene "demone", a pored njih i Dijega Švarcmana, te verovatnije Džona Iznera.

Još zanimljivija bitka može da nas očekuje u osmini četvrtfinalu. Kladionice kažu na Federera će se nameriti specijalista za brze podloge, čovek kojem polovina uspeha zavisi od servisa Miloš Raonić. Međutim, prošlogodišnji finalista prvo mora da pokaže da su dosadašnji rezultati iz 2017. samo loš period, a u tome će mu "pomoći" Jan-Lenard Štruf, Nikola Mau, Albert Ramos-Vinjolas, a onda ga verovatno očekuje duel sa momkom koje se najavljuje blistava budućnost Aleksandar Zverev. I njega je pobedio prošle sedmice u Nemačkoj, i to u finalu.

Zanimljiva imena u ovoj četrtini žreba su i Džek Sok, Tomaž Beluči, Robin Hase, Franses Tiafo, Markos Bagdatis i Bernard Tomić.

Federerov put
R1 Dolgopolov
R2 Lajović
R3 M. Zverev
1/8 Dimitrov/Izner
1/4 Raonić/A. Zverev
1/2 Đoković
F Mari/Nadal

Nije što je naš, ali Novak Đoković je bez sumnje imao najteži žreb od svih kandidata za titulu na Vimbldonu. Srbin na turnir dolazi posle dobre pripreme na Istbornu, koja će mu značiti više nego što je verovatno i pretpostavljao jer od prvog kola ga očekuju više neko izazovni rivali.

Srbin će napad na treću krunu početi od Slovaka Martina Kližana, koga je savladao u sva tri dosadašnja duela, poslednji su imali u Akapulu gde je Novak slavio 6:3, 7:6. Slovak je poprilično nepredvidiv igrač, može da pogodi liniju ali i promaši smeč, ali do sada nije imao mnogo uspeha na travi u karijeri. Nakon njega ga čeka bolji iz duela između Ernesta Eskobeda i Adama Pavlašeka, a onda najteži mogući rival u trećem kolu Huan Martin del Potro.

Đoković vodi 14-4 u međusobnim okršajima, ali ga je Argentinac poprilično mučio u poslednjim duelima. Nakon što ga je pobedio već u prvom kolu Olimpijskih igara, terao ga je da igra po tri seta u Akapulku i Indijan Velsu. Tek je pre nekoliko nedelja na rimskoj šljaci Novak uspeo da ga lako dobije 6:1, 6:4. Kod Del Potra je poslednjih godina ključni faktor zdravstveni bilten, a pre Đokovića ga očekuju Tanasi Kokinakis, te Ernests Gulbis ili Viktor Estrelja Burgos. U osmini finala Đoković bi lako mogao da igra sa Gaelom Monfisom, a "predigru" će imati već u finalu Istborna.

Međutim, Francuz nikad u karijeri nije stigao do četvrtog kola Vimbldona, pa nije nemoguće da rival Novaku bude Španac Felisijano Lopes. Četvrtfinale je ono čega se najveći broj Novakovih navijača posebno pribojava – Rišar Gaske, Tomaš Berdih i Dominik Tim su potencijalne pretnje. Francuz je samo jednom u 13 duela savladao Srbina, ali ima dovoljno iskustva da mu zagorča život.

Pre dve godine je stigao do polufinala Vimbldona, gde ga je ne tako lako zaustavio upravo Novak, pa da nije imao često problema sa povredama ove sezone skoro izvesno bi imao priliku za revanš.

Čeh je pre sedam godina igrao finale Vimbldona, daleko je od tog nivoa, a nedavno je smenio i trenera. Kreće ispočetka, pa je pitanje šta i koliko može u Londonu. Ne može da se pohvali dobrim skorom protiv Đokovića, izgubio je 25 od 27 duela.

Verovatno svi u ovoj rundi očekuju da će rival Đokoviću biti mladi Austrijanac koji ga je "razbio" u četvrtfinalu Rolan Garosa. Tim igra sjajno ove godine, ali mu trava nije jača strana. Na Vimbldon dolazi sa samo dva meča u nogama iz Halea, gde ga je već u drugom kolu zaustavio Robin Hase.

Dalje više nema šta da se priča, ceo svet se nada 46. okršaju Đokovića i Federera u polufinalu Vimbldona. Srbin vodi 23-22, ali su poslednji duel imali pre godinu i po, kada je Novak slavio u četiri seta u polufinalu Australijen opena.

Đokovićev put:
R1 Kližan
R2 Eskobedo
R3 Del Potro
1/8 Monfis/Lopes
1/4 Berdih/Tim
1/2 Federer
F Mari/Nadal

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d