Nova vest
Tenis

Četvrtak, 22.06.2017.

11:46

Vimbldon – najprestižniji turnir na svetu

Izvor: B92

Autor:B92

Vimbldon – najprestižniji turnir na svetu
Photo by Dennis Grombkowski/Getty Images

Treći je Gren slem u sezoni, a ujedno je jedini koji se od osnivanja, 1877. godine, igra na istoj podlozi.

Privatni klub “The All England Lawn Tennis and Croquet Club” jeste ’krivac’ za osnivanje Vimbldona. Pravila koja su propisana krajem pretprošlog veka važe i danas, uz nekoliko novih detalja kao što su visina mreže i daljina servis linije od mreže.

Na turniru su se najpre takmičili samo teniseri, a prvi koji ga je osvojio je Spenser Gor. To finale posmatralo je 200 gledalaca koji su platili po jedan šiling kako bi pratili meč. Sedam godina kasnije pravo učešća dobile su i teniserke, a prva koja je podigla pehar bila je Mod Votson.

Kako su godine prolazile, popularnost Vimbldona je rasla. Iz sezone u sezonu broj gledalaca se povećavao, pa je bilo potrebno izgraditi novi teniski kompleks. Međutim, tek posle I svetskog rata stvorili su se uslovi za to i Vimbldon je 1922. godine dobio novi dom. Otvoren je novi centralni teren kapaciteta 14.000 sedišta.

Tokom II svetskog rata kompleks je bio otvoren uprkos teškim uslovima, a koristile su ga služba civilne zaštite i vojska. U oktobru 1940. godine pet bombi palo je na centralni teren i uništilo 1.200 sedišta.

Razvoj avio-saobraćaja pedesetih godina prošlog veka značio je sve veći broj tenisera zainteresovanih da učestvuju na Vimbldonu, a potreba za reformama rasla je iz dana u dan. U decembru 1967. Asocijacija teniskih profesionalaca dozvolila je igračima svih kategorija da se takmiče na turniru u prestonici Velike Britanije, a prvi šampioni u Open eri bili su Rod Lejver i Bili Džin King.

U nizu važnih godina u istoriji Vimbldona izdvaja se i 1973, kada je 81 član ATP bojkotovao turnir jer je Teniski savez Jugoslavije suspendovao Nikolu Pilića.

Prvi teniser koji je stigao do pet titula na Vimbldonu bio je Šveđanin Bjorn Borg, a njegov rekord potom su nadmašili prvo Pit Sampras, a potom i Rodžer Federer, koji imaju po sedam trofeja.

Boris Beker je imao samo 17 godina kada je osvojio titulu, što ga čini najmlađim šampionom, ali takođe i prvim teniserom kojem je to pošlo za rukom, a da nije bio nosilac. Goran Ivanišević je prvi osvojio takmičenje kao dobitnik ’specijalne pozivnice’.

Kod dama, najveća šampionka Vimbldona je legendarna Martina Navratilova, koja ima devet titula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d