Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 17.07.2017.

10:00

Vimbldone, do sledećeg viđenja...

Vimbldon, treći Grend slem u sezoni, završen je u nedelju trijumfom Rodžera Federera u muškom singlu, čime je stavljena tačka na ovogodišnji turnir.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Vimbldone, do sledećeg viđenja...
Photo by Julian Finney/Getty Images

Federer je u finalu savladao Marina Čilića rezultatom 6:3, 6:1, 6:4 za nešto više od 100 minuta igre i stigao do osmog trofeja na terenima Ol Ingland klaba.

Švajcarac se tako osamio na prvom mestu večne liste ispred Pita Samprasa i Vilijema Renšoa koji imaju po sedam, osvojivši drugi Grend slem od početka sezone.

Ovakvim razvojem događaja dodatno je zakomplikovana borba za prvo mesto na ATP listi, posebno nakon ranijeg ispadanja Endija Marija i Rafaela Nadala. Naš Novak Đoković dobio je priliku da se vrati na vrh, ali ga je povreda lakta u četvrtginalnom susretu sa Berdihom koštala uspeha.

Đoković je, osim bola u laktu, morao da istrpi i nepravdu organizatora zbog koje je igrao dva dana zaredom.

Takođe, ovogodišnji Vimbldon obeležila je užasna travnata podloga na koju su se svi žalili, ali i rekordan broj predaja – ukupno 12 teniserki i tenisera je prekidima završavalo svoje mečeve, što dva više u odnosu na baksuznu 2013. godinu.

Vi ste, kao i u prethodnim specijalima mogli da u "Nikolinom slajsu" čitate šta je to obeležavalo svaki pojedinačni dan, pa je ovo prava prilika da se zajedno podsetimo.

Dan I: Potraga raspoloženog Novaka i večita "frka" sa laptopom

Standardno, I treći Grend slem počeo je "rvanjem" sa računarom, ali je ovoga puta ono bilo kratkog daha – posao u Londonu je počeo, a među prvim zadacima bio je odlazak na trening Novaka Đokovića. Stručnom štabu srpskog tenisera priključio se Mario Ančić neposredno pre početka Vimbldona i atmosfera je bila na izuzetno visokom nivou od samog starta.

Ježi Janovič "blistao" je kao u najboljim danima, dok je na samom startu viđeno prvo veliko iznenađenje – Danil Medvedev izbacio je petog nosioca Stana Vavrinku.

Dan II: Predaje, predaje i samo predaje

Međutim, ono što se desilo već drugog dana niko ni u najluđim snovima nije mogao da zamisli – protivnici Novaka Đokovića i Rodžera Federera predavali su mečeve na Centralnom terenu jedan za drugim.

Prvo je Martin Kližan zbog problema sa listom odustao od duela sa Đokovićem pri rezultatu 6:3, 2:0, da bi Aleksandr Dolgopolov učinio isto protiv Rodžera, kod sličnog rezultata – 6:3, 3:0.

Zbog zdravstvenih problema svoje mečeve predali su i Viktor Troicki i Janko Tipsarević, pa je nakon 48 sati tenisa bilo čak osam odustajanja.

Dan III: Fokusirani Ančić i pravilo koje je diglo tenis na noge

Dok su drugi pokušavali da pronađu uzrok tolikog broja povreda na ovogodišnjem Vimbldonu, mi smo želeli da dobijemo prvu reakciju od Ančića, ali je on želeo da se ceo tim koncentriše na Đokovićev uspeh.

"Sve je fokusirano na njega. Mi smo podrška, neka on priča", rekao je Ančić za srpske medije.

I Novak je bio jedan od onih koji je komentarisao situaciju sa terena Ol Ingland klaba – počelo je ozbiljno da se polemiše o novom pravilu koje je ATP uveo na "običnim" turnirima i pritiskom na ITF da isto učini na Grend slemovima.

Dan IV: Pakao u Londonu, horor povreda, Novak "streljao" Mekinroa

Turnir je polako počeo da se "zahuktava" praćeno izuzetno toplim vremenom u Londonu – dvoje ljudi palo je u nesvest na meču Huana Martina del Potra i Ernestsa Gulbisa, koji je Letonac iznenađujuće dobio.

Dušan Lajović pružio je snažan otpor Rodžeru Federeru na Centralnom terenu, Đoković je pričao o svom odnosu sa Džonom Mekinroom, ali je četvrti dan završen užasnom vešću sa terena broj 17.

Ekscentrična Betani Matek-Sends se prilikom pokušaja da izađe na mrežu okliznula i teško povredila koleno, što ni njena protivnica Sorana Kirstea nije smela da pogleda – Amerikanku čeka duga pauza.

Dan V: Smrzavanje na +30, golišavi Rafa, Novak i Ančić 1 na 1

I dok su se Englezi borili sa vrućinom, mi smo se borili sa hladnoćom u prostorijama za novinare – neki mozak je pojačao hlađenje na maksimum, toliko da ni otvaranje dvoje vrata kako bi ušao topao vazduh nije pomoglo.

Osim toga, vreme je bilo da se pozabavimo i drugim velikim problemom – kvalitetom trave na terenima Vimbldona.

Podloga je stvarno mnogo lošija nego prethodnih godina, mnogi igrači su se žalili, a najglasnija je bila Kristina Mladenović koja je jedva čekala da završi učešće.

Dan VI: Strast, mini "rat" sa sudijom i povratak starog Novaka

Subota je bila poslednji takmičarski dan u prvoj nedelji i trenutak kada smo mogli da vidimo obrise nekadašnje slike Novaka Đokovića. Od ponedeljka treći igrač na ATP listi savladao je Gulbisa u tri seta, povremeno pokazujući emociju koja mu je nedostajala.

Posebno evidentno bilo je početkom prvog seta, kada je dvaput ušao u raspravu sa sudijom Džejkom Garnerom, da bi odmah potom zaigrao na višem nivou.

To je primetio i Boris Beker prilikom prenosa za BBC, pa su svi Novakovi navijači imali zbog čega da budu optimistični pred nastavak takmičenja.

Dan VII: Nepravda koja može da odluči Vimbldon

Taj optimizam za nijansu je otpao posle ponedeljka i nepravedne odluke koju su doneli organizatori, da ne premeste meč Đokovića i Adrijana Manarina sa terena broj 1 na Centralni, iako je on bio slobodan nekoliko sati.

Za to vreme Žil Miler i Rafael Nadal vodili su epsku borbu u petom setu koja je na kraju pripala Luksemburžaninu.

Đoković je odložen za utorak, što je značilo da će u slučaju pobede morati da igra dva dana zaredom.

Dan VIII: Bezobzirni Vimbldon i Novakova borba sa vetrenjačama

Tako je i bilo jer je relativno lako izašao na kraj sa neugodnim Francuzem, ali je onda na scenu stupio novi problem – povreda lakta. Dva puta je u finišu trećeg seta tražio pomoć fizioterapeuta za povredu koju je želeo da sakrije od protivnika i stranih medija.

I kada smo očekivali da će se situacija sa rasporedom barem malo smiriti, organizatori su odlučili da nam lupe još jedan "šamar" – ponovo su ga stavili na teren broj 1.

Ni to nije bilo sve, pošto je Marko Miladinović, jedini srpski predstavnik u muškom juniorskom turniru, mogao da ostane bez učešća u drugom zbog nošeća crnog donjeg veša ispod belog šortsa.

Borba sa vetrenjačama je nastavljena…

Dan IX: Borba koja je imala tužan kraj

Ona je, nažalost, imala srećan kraj – Đoković je takmičenje završio u drugom setu četvrfinala sa Tomašom Berdihom zbog povrede lakta leve ruke. Novak je bio prinuđen da preda zbog jakih bolova, a u tom trenutku Čeh je vodio 7:6 ( 7-2), 2:0.

"Manic Monday" doneo je već opisani rasplet, organizatori su reagovali tako kako su reagovali i najbolji srpski sportista izvukao je deblji kraj.

Priprema je morala da se menja, ali ono što je još važnije, ponestajalo je vremena za oporavak "načetog" lakta. Verovatno dodatni sati odmora sada ne bi mnogo značili, ali u priči "šta bi bilo kad bi bilo", nekada bi predstavljali "suvo zlato". Vimbldon nije previše Mario tog ponedeljka, kada je samo trebalo da okršaj sa Manarinom bude premešten na Centralni teren.

Dan X: Gospodin Mario Ančić i NBA na Vimbldonu

Pošto je turnir za Đokovića bio zvanično završen, Mario Ančić odlučio je da popriča sa novinarima i izazvao je veliku pažnju. Čitavih sat vremena čekali smo ga dok je konstantno odgovarao na ista pitanja u televizijskim intervjuima, a on je džentlemski sačekao i nas pisane, posvetivši nam više od 20 minuta svog života.

U prvom delu govorio je o Novakovoj povredi, načinu rada i činjenici da neće mnogo biti prisutan na turu, dok je u drugom "otvorio dušu" o nekim šarenijim temama – bankarstvu, druženju sa Andreom Agasijem, dolascima u Beograd…

Takođe, četvrtak je bio dan kada sam razgovarao sa Drejmondom Grinom, jednim od najboljih košarkaša na svetu.

Dan XI: Čovek-rekord i car koji želi kao Zec

Petak je tradicionalni dan posvećen muškim polufinalima, pošto smo prethodno saznali da će se u ženskoj konkurenciji za titulu boriti Venus Vilijams i Garbinje Mugurusa. Prvi je do finala stigao Marin Čilić, preokretom nad Semom Kverijem i tako potvrdio reči svog nekadašnjeg trenera Gorana Ivaniševića.

Momak iz Međugorja pokušaće da postane prvih hrvatski šampion Vimbldona upravo od legendarnog 'Zeca', ali će imati najteži mogući zadatak na svetu – sa druge strane mreže naći će se Rodžer Federer.

Švajcarac je savladao Berdiha u tri seta, stigao do 11. finala na terenima Ol Ingland klaba i ima šansu da osvoji osmi trofej. Čehu nisu pomogle ni patike sa likom Novaka Đokovića…

Dan XII: Od gorkih suza do suza radosnica za 40 dana!

Stigli smo do same završnice, Centralni teren pretvoren je u pozornicu za najbolje, a pretposlednjeg dana na istu su izašle Amerikanka i Špankinja. Velika borba vodila se u prvom setu, Venus je imala set lopte kod rezultata 4:5, ali se Mugurusa izvukla i vezala devet uzastopnih gemova za svoju drugu Grend slem titulu.

Garbinje je postala prva teniserka koja je u finalima pobeđivala obe sestre Vilijams i 41 dan od sramotnog ponašanja publike u Parizu, ovoga puta zaplakala od sreće. Tada su je navijači prozivali i vređali, iako je prošle sezone stigla do trofeja.

Ovoga puta njena priča imala je srećan kraj, pa se sada, osim titule, vratila u borbu za prvo mesto na svetu.

Dan XIII: G.O.A.T

Jagoda na šlagu vimbldonske torte došla je u nedelju od 15 časova, kada smo svi prisustvovali novom ispisivanju istorije. Rodžer Federer osvojio je rekordni, osmi Vimbldon, pobedom nad Marinom Čilićem u tri seta.

Čilić je sredinom drugog dela igre prolazio kroz veliku krizu zbog žuljeva, plakao je prilikom prvog medicinskoj tajm auta i postojala je bojazan da će predati.

Međutim, herojski je izdržao do kraja, ali nije imao snage da se suprotstavi Švajcarcu koji sada ima neverovatnih 19. Grend slem titula. Povreda Hrvata ne sme da umanji neverovatan uspeh Federera – momak iz Bazela, koji će uskoro napuniti 36 godina, prvi put u karijeri je osvojio Vimbldon bez izgubljenog seta.

Nažalost, finale nisam mogao da gledam sa tribina zbog ogromne gužve i procesa raspodele mesta, ali sam prisustvovao novoj potvrdi da je Rodžer Federer najveći igrač tenisa svih vremena.

Neposredno pred početak muškog finala i Srbija je dobila šampionku najvećeg turnira na svetu jer je Olga Danilović, u paru sa Kajom Juvan iz Slovenije, trijumfovala u ženskom dublu u konkurenciji juniorki.

To je Danilovićevoj već drugi Grend slem u konkurenciji parova, nakon onog prošle godine u Parizu.

Tako je na najbolji mogući način okončan ovogodišnji Vimbldon, a vi ste ponovo mogli da uživate u "Nikolinom slajsu". U okviru ove rubrike bilo je preko 40 tekstova i intervjua, dok su se kolege iz Beograda potrudile da vam turnir približe i iz drugog ugla.

Mi se čujemo prvom prilikom – poslednji pozdrav iz Londona!

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d