Nova vest
Tenis

Subota, 15.07.2017.

20:00

Od gorkih suza do suza radosnica za 40 dana!

Bila je nedelja, 4. jun, a ona je kao aktuelna šampionka igrala četvrto kolo Rolan Garosa na stadionu 'Filip Šatrije'.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Od gorkih suza do suza radosnica za 40 dana!
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Protivnica joj je bila Kristina Mladenović, domaća igračica i najveća nada francuskog tenisa, ali ni to nije bilo opravdanje za ono što se dešavalo u skoro dva sata igre.

Mladenovićeva je na kraju slavila sa 6:1, 3:6, 6:3, dok se više puta sa tribina začulo "Odj*bi nazad u Venecuelu odakle pripadaš".

Mnogima je to bilo smešno, na kraju su gromoglasno proslavili pobedu Francuskinje, ujedno nateravši suze na oči Garbinje Mugurusi koja i dalje ima samo 23 godine.

"Publika je bila oštra prema meni i to razumem, samo mislim da bi u pojedinim trenucima trebalo da imaju više poštovanja, čak i prema igri jer smo nekoliko puta morali da prekidamo", pokušavala je da pronađe reči dok je jecala na konferenciji za medije.

Kako je sama priznala, bilo joj je drago što konačno više ne mora da oseća pritisak koji nosi odbrana titule, pa je utehu pokušala da pronađe na travi – ni tu nije bilo uspeha.

U Birmingemu je u polufinalu zaustavila Ešli Barti, da bi je na sledećem turniru, već na startu, deklasirala Barbora Stricova, prepustivši joj samo jedan gem.

"Ovde smo i zbog dobrog, ali i zbog lošeg", kazala je tada.

Zbog neuspeha u Parizu pala je na 15. poziciju na WTA listi, došla je u London bez velikih očekivanja i, kada je žreb u istoj rundi takmičenja spojio sa prvom igračicom sveta Andželik Kerber, moglo se očekivati da će tu biti njen kraj.

Mnogo bliže istog bila je po gubitku prvog seta, ali je onda poptuno 'kliknula' i bila nezaustavljiva do kraja turnira. One dve brejk lopte koje je spasla u trećem, odnosno petom gemu drugog seta odlučile su ko će biti nova šampionka Vimbldona.

Preokrenula je duel protiv Nemice, potom eliminisala Kuznjecovu i Ribarikovu, pre nego što je u finalu čekala petostruka šampionka Venus Vilijams. Garbinje je 2015. izgubila finale od Serene, mlađe od sestara Vilijams, ali izjavila da je iz tog meča naučila kako treba da igra na travi.

Iako nekada nije imala uspeha koliko je želela, konstantno je napadala i izlazila na mrežu (protiv Kerber to učinila skoro 50 puta), a udarac koji joj je doneo drugi Grend slem trofej jeste bekhend dijagonala.

Njime je razbijala svaku prepreku koja joj se nalazila na putu i, kada se na to doda mentalna stabilnost koju je dobila otkad radi sa Končitom Martines, stigla do najvrednijeg pehara u 'belom sportu'.

"Volim što je Končita u mom timu jer imamo sjajan odnos. Verujem da je to sjajna kombinacija, kao što sam nekoliko puta do sada govorila. Svi smo uzbuđeni što je imamo – koincidencija je to što je ona dobila Navratilovu, a ja Venus. Mnogo je detalja koji su baš strava", kazala je devojka rođena u Karakasu.

Što se samog finala tiče, ono je moglo da "ode na drugu stranu", kako to vole teniseri da kažu, posebno što je Amerikanka u desetom gemu prvog seta imala dve šanse za 1-0. Mugurusa se nekako izvukla, osvojila taj gem, a onda i osam sledećih za furiozan finiš na Centralnom terenu.

"U ovakvim mečevima morate da realizujete takve prilike, ali je ona odigrala izuzetno dobro. Sve pohvale idu njoj. Uspela je da 'zapne' i odigra bolje od mene. Bila je na vrhunskom nivou i moram da joj čestitam što me je nadigrala", priznala je Venus, koja je sa 37 godina postala druga najstarija finalistkinja u istoriji Vimbldona, iza spomenute Navratilove.

Posle ubedljivog trijumfa nad Ribarikovom u finalu, Mugurusa je u analizi istakla da će u okršaju sa Vilijams važnu ulogu igrati servis i kratki poeni.

Zato je svu koncentraciju posvetila početnom udarcu i stalno ga menjala kako protivnicu ne bi navikla na jedan obrazac – češće je gađala "T" liniju, ali je miksovala toliko da Venus nikada nije znala na koju će stranu loptica ići.

O kratkim poenima ne treba mnogo pričati, osim toga da je u drugom setu, kada je igrano četiri i manje udaraca, osvojila 22, a izgubila samo 6.

I tako je, 41 dan od onih pariskih suza sa početka teksta, pala na travu svetog teniskog mesta i vlažnog lica proslavila veliku pobedu, ali ovoga puta pred publikom koja je umela da ceni pravu šampionku.

"Uvek sam sanjala da budem na ovom mestu", priznala je i sada je san postao stvarnost.

A kome će se snovi ostvariti u muškoj konkurenciji saznaćemo u nedelju, otprilike u isto vreme, kada rekete budu ukrstili Rodžer Federer i Marin Čilić. Taj meč na programu je od 15.00 po srednjoevropskom vremenu i verovatno, u ovom trenutku, ne postoji bolji način da se završi Vimbldon.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

7 d