Nova vest
Tenis

Utorak, 11.07.2017.

20:15

Bezobzirni Vimbldon i Novakova borba sa vetrenjačama

Najavljena kiša stigla je kao pravo osveženje posle uzavrele atmosfere sa kraja prethodnog dana, ali je pala u pomalo nezgodno vreme.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Bezobzirni Vimbldon i Novakova borba sa vetrenjačama
EPA/NIC BOTHMA

U utorak ujutru organizovano je druženje sa legendama na terasi ispred "pres centra", a prve prave padavine na ovogodišnjem Vimbldonu stigle su tokom razgovora sa Goranom Ivaniševićem.

Krenulo je da sipi, ali se ubrzo kiša pojačavala, pa smo pokušavali da se međusobno snađemo držeći kišobrane jedni drugima, istovremeno uzimajući izjave od ljudi koji su krojili istoriju 'belog sporta'.

Tada već pravi pljusak skratio je čitav događaj, sat je pokazivao oko 11.30 po lokalnom vremenu i bilo je prostora da se nešto kratko prekuca. Zato ćete sutra u "Nikolinom slajsu" imati prilike da pročitate intervju sa Gregom Rusedskim, koji je pored prognoze dao i komentar o jučerašnjem odlaganju meča Novak Đoković – Adrijan Manarino.

Srbin i Francuz trebalo je da odigraju meč četvrte runde u ponedeljak na terenu broj 1, ali nisu stigli zbog drame između Rafaela Nadala i Žila Milera, koja je Luksemburžaninu pripala sa 15:13 u odlučujućem setu.

Nesmotreno planiranje i neodgovorno ponašanje organizatora rezultiralo je odlaganjem za utorak, umesto prebacivanja na Centralni teren koji je više od dva sata bio slobodan, pa će tako srpski igrač dva dana zaredom igrati mečeve u tri dobijena seta.

"Mislim da je greška što nismo igrali juče, to je bila pogrešna odluka. Na Centralnom terenu je moglo da se igra zbog krova i svetla, mogao je meč da traje do 23.00, ali su oni doneli takvu odluku. Otišli smo kod sudija i supervizora oko 20 časova i ne vidim logiku zašto se nije igralo juče. Srećom, danas su nas stavili na Centralni teren. Rekao sam sve što sam imao o tome. Nije mi jasno zašto nismo igrali sinoć, želeo sam da igramo i bilo je uslova. Držali su nas u 'mraku' više od dva sata. Sudije su bile neodlučne i na kraju nije bilo premeštanja mečeva", istakao je Đoković.

Osim valjanosti saopštenja u kojem stoje bezbednosni razlozi, nametnulo se novo pitanje – da li bi i na Vimbldonu trebalo uvesti taj brejk u petom setu?

"Da", konkretan je bio Novak, a onda obrazložio svoj stav:

"Razlog je taj što ga svi ostali Grend slemovi imaju, ne vidim nijedan da ga ovde ne bude. Izner i Mau su ispisali istoriju igrajući 11 sati – da li zbog toga treba da zadržimo taj brejk? Bila je velika drama u meču Nadala i Milera, ali ti igrači treba i sutra da izađu na teren. Za navijače je dobro, ali za tenisere, koji igraju pet ili šest sati, a onda moraju da se vrate već sledećeg dana na teren, jednostavno nije. To nije nešto što je dobro za vaše telo. Kada već stignete do 6:6 u petom setu, možete ga rešiti u taj brejku".

Po izlasku na teren bilo je jasno da je Đoković besan ili, kako bi to on umerenije opisao, koncentrisan i posvećen protivniku i zadatku koji ga čeka. Izuzetno dobro je startovao – kretao se sjajno, vraćao sve loptice i pogađao u serijama.

Inače neugodne udarce rivala potpuno je neutralisao, a iako je ispustio prednost brejka u drugom, susret je prelomio u taj brejku. Treći deo igre trebalo je da bude formalnost, ali se onda pojavio zdravstveni problem – zbog bola u ramenu morao je da zatraži medicinski tajm aut.

Fizioterapeut je reagovao u dva navrata, trostruki šampion Vimbldona je prilikom servisa imao bolnu grimasu, ali je uspeo da prođe "neokrznut" i za manje od dva i po sata obezbedi duel sa Tomašom Berdihom. Ipak, sada će priprema za sledeći izazov biti znatno drugačija i kraća nego inače.

"Aktuelna situacija menja pripremu, svakako. Ovo nije nešto što je poželjno, naročito ne u drugoj nedelji Grend slema, kada su mečevi i protivnici teži i kvalitetniji. Tražite i uvek je poželjno imati dan odmora između nastupa, ali sve je ispalo tako kako je ispalo. Morao sam to da prihvatim jer nisam imao drugog izbora. Bitno je da nisam previše dugo igrao".

I taman kada je prašina polako počela da se sleže, organizatori su ponovo dolili ulje na vatru, uprkos silnim pritiscima koje su trpeli od sinoć. Meč Srbina i Čeha zakazan je kao drugi na terenu 1, pa će igra ponovo zavisiti od duela koji prethodi, ali i vremenskih uslova, jer taj stadion još nema krov.

Verovatno nisu ni svesni koliko pogrešnu sliku šalju, ali isto tako, verovatno ni mi nećemo shvatiti da ih ne dotiču kritike koje se tiču forsiranja određenih igrača. Jer, da se ne lažemo, koliko god da je u pitanju domaći predstavnik, dvoboj Endija Marija i Sema Kverija sigurno ne bi bio na listi prioriteta velikog broja teniskih zaljubljenika.

Bez neobičnih situacija nije mogao da prođe ni Marko Miladinović, jedini preostali srpski predstavnik, ali u juniorskoj konkurenciji. Miladinović je na terenu 14 trebalo da igra duel protiv domaćeg igrača Ajdana Mekhjua i zamalo da do toga ne dođe.

Razlog je potpuno bizaran – Marko je nosio donji veš crne boje koji se video kroz šorts, pa mu je nakon desetominutne rasprave sa sudijama i supervizorima dozvoljeno da nastupi, uz sugestiju da će sledeći put morati da nosi prikladiju boju, odnosno belu.

Vidno nervozan gubio je poene u serijama, uslovi mu nisu odgovarali, da bi na 4:0 za protivnika došlo do novog prekida, skoro polučasovnog. Jedan skupljač loptica je prilikom obavljanja svog posla počeo da posrće, a onda i povraća, zbog čega su reagovale hitne službe. Čak je doterana žuta kanta kako bi se otklonio "radioaktivni" otpad i meč je konačno mogao da bude nastavljen.

Ne i završen jer su dvojica momaka, zbog kiše, kod rezultata 5:5 u drugom setu (prvi završen 0:6), morali da se vrate u svlačionicu.

Povratka danas neće biti, prognoza je takva da će kiša padati sve do večernjih sati i zato zakazujem novo druženje od sutra – da vidimo šta će nam tada Vimbldon prirediti.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve