Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 10.07.2017.

12:00

Nepoštovanje Novaka i Rafe ili favorizovanje "svojih"?

U poslednjih pet godina retka je prilika da u drugoj nedelji Vimbldona vidimo sve igrače iz "velike četvorke".

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Nepoštovanje Novaka i Rafe ili favorizovanje
EPA/NIC BOTHMA

Novak Đoković, Rodžer Federer, Rafael Nadal i Endi Mari osvajali su poslednjih 14 titula na terenima Ol Ingland klaba, ali se davno nije desila situacija da svi imaju šansu za završnicu.

Takođe, prvi put od 2014. spomenuti igrači drže prve četiri pozicije kada su nosioci u pitanju, pa je situacija pred "ludi ponedeljak" (Manic Monday) veoma zanimljiva.

Odmah pošto je završen program u subotu, organizatori su izbacili raspored za ponedeljak i izazvali mnogo kontroverzi i oprečnih mišljenja. Na Centralnom terenu ćemo gledati Konjuh – Vilijams, Mari – Per, Dimitrov – Federer, dok na terenu broj 1 igraju Konta – Garsija, Nadal – Miler, Đoković – Manarino.

Zbog toga je kolega Džejson Fernandes koji radi za specijalizovani portal "lastwordontennis.com" napisao tekst u kojem se osvrnuo na tretman koji imaju najbolji na svetu. Ili barem neki od njih.

"Dok na papiru izgleda kao da će sva četvorica proći u četvrtfinale, tužno je videti kako se, po rasporedu, dvojica velikih šampiona stavljaju iznad ostalih. Ako ne znate, poprilično je očigledno da pričam o prvom teniseru sveta Endiju Mariju i sedmostrukom šampionu Rodžeru Federeru", stoji u tekstu koji se bavi "nepoštovanjem Novaka Đokovića i Rafaela Nadala prilikom odabira terena na Vimbldonu".

Fernandes je za B92.net počeo priču upravo od Španca, koji je u London stigao samo što je osvojio deseti trofej na Rolan Garosu.

"Napisao sam već da je 'broj 3' Rafael Nadal počeo protiv Džona Milmana na terenu broj 1, dok je Novak, koji je tri puta slavio ovde, na istom stadionu igrao protiv Adama Pavlašeka", rekao nam je Fernandes, a onda nastavio:

"Šteta je što se tako postupa, iako stadion ne utiče toliko na igru, ali u pitanju su velike zvezde svetskog tenisa. Kada dođete na turnir kao što je Vimbldon, koji je jedan od najvećih, ako ne i najveći na svetu, očekujete da svi imaju isti tretman. To ovde nije slučaj, posebno što se van Centralnog terena postavljaju neugodni mečevi Đokovića i Nadala".

Kao očigledan primer naveo je susret Rafe i Žila Milera, momka koji obožava da igra na travi, podlozi na kojoj je pravio najveće uspehe.

"Taj meč je morao da bude na Centralnom terenu".

Podsetimo, Mari će se sastati sa Benoa Perom, koji je u više navrata isticao da mrzi ovaj turnir, a Džejson je u svom tekstu organizatore nazvao idiotima.

"Stvarno to mislim, moraju da prestanu da favorizuju Marija. Ovaj turnir ne gledaju samo Britanci".

Znači, u prevodu na ovogodišnjem Vimbldonu Đoković i Nadal ukupno tri puta na "kecu", a Mari i Federer nijednom. Tokom svojih karijera Švajcarac i Škot samo jednom nisu bili smešteni na najveći stadion kada su igrali četvrtfinala, slovima i brojem – jednom!

"Pogledajte samo 2013. godinu. Nekako je Mari protiv tada nenosioca Verdaska igrao na Centralnom terenu, kao i Del Potro protiv Ferera, dok je Đoković na stadionu broj 1 igrao protiv bivšeg finaliste Berdiha. Kako to ima bilo kakvog smisla? Iskreno, suludo je kako dvojica igrača koji imaju zbirno pet vimbldonskih titula i 27 Grend slemova mogu tako da budu nepoštovani od bilo kog turnira, a naročito od najvećeg u našem sportu", dodao je u tekstu.

Inače, organizatori se nisu ogrešili samo u muškom delu žreba – ponedeljak na Centralnom terenu otvaraju Ana Konjuh i Venus Vilijams, dok je na "dvojku" smešten derbi dana između Andželike Kerber i Garbinje Muguruse.

Amerikanka jeste pet puta podizala pehar, ali je odavno ispala iz vrha ženskog tenisa, dok je Nemica trenutno na čelu WTA liste i prošlogodišnja finalistkinja, baš kao i Špankinja (2015). Na "jedinici" je Džoana Konta, ponovo domaća predstavnica, dok su na druge tereni smešteni mečevi poput Azarenka – Halep, Raonić – Zverev, Tim – Berdih...

Nije ovo lično mišljenje izvesnog pojedinca, raspored mečeva po stadionima na Vimbldonu stvarno nije dobar.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve