Nova vest
Tenis

Subota, 08.07.2017.

09:00

Henman za B92: Novaka ne treba da zanima šta misle Britanci

Sve do pojave Endija Marija, Tim Henman bio je najbolji britanski igrač u 21. veku.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Henman za B92: Novaka ne treba da zanima šta misle Britanci
Photo by Antony Jones/Getty Images for HSBC

Mari je preuzeo to breme, osvojio mnogo više od Henmana, razbio i vimbldonsko prokletskvo posle skoro 80 godina, ali je mnogima Tim i dalje omiljen jer je rođen u mestu koje je udaljeno samo dva sata vožnje od Londona.

Na tri od četiri Grend slema igrao je u polufinalu, na Vimbldonu mu je to polazilo za rukom u četiri navrata, ali nikada nije otišao korak dalje.

Jedan od promotera banke "HSBC" govorio je ekskluzivno za B92.net o svojim teniskim uspesima, trenutnoj situaciji na ATP turu, favoritima na ovogodišnjem turniru, Marijevom odnosu sa Novakom Đokovićem....

"Njihovo rivalstvo datira još iz dečačkih dana. Rođeni su otprilike u isto vreme, razlika je samo nedelju dana i počeli su da igraju još na juniorskim turnirima. Sastajali su se mnogo puta do sada, ali zbog toga što su veliki rivali, teško je bilo da postanu pravi prijatelji. Nadmeću se na najvišem nivou i gurali su jedan drugog da budu bolji igrači. Ono što su postigli u svojim karijerama je zadivljujuće", počeo je priču Tim Henman za B92.net.

Čovek koji je tokom karijere svoju igru bazirao na servis-volej napadima osvrnuo se i na velike promene koje je 'beli sport' doživeo tokom godina, pa su tako vodeće zvezde po stilu mnogo drugačije.

"Rodžer i Rafa su kao sever i jug – jedan je desnoruk, drugi levoruk, jedan ima jednoručni bekhend, drugi dvoručni. Imaju potpuno drugačiji stil jer je Nadal defanzivac, a Federer čovek koji konstantno napada. Kada pogledate Endija i Novaka, oni su u suštini slični igrači. Osnova njihovog tenisa je u udarcima, fantastičnom kretanju i neverovatnim atletskim sposobnostima. Obojica su sjajni takmičari, nemaju pravu slabost u igri, ali u međusobnim duelima obično odluči jedan udarac. Na svim delovima terena su mnogo dobri i zato postoji toliko sličnosti između njih".

Iako ove sezone ne igraju na nivou iz prethodnih, Srbin i Škot su među najvećim favoritima za titulu.

"Naravno da mogu da doguraju do kraja. Ovo mi je 10. Vimbldon kako nisam igrač i možda i najneizvesniji do sada. Đoković je prošle godine na turnir stigao kao vlasnik sva četiri Grend slem trofeja i mislili ste da će u sledeće dve-tri godine osvajati još najmanje po dva. Neverovatno je kako su stvari promenile u poslednjih 12 meseci, ali znajući njegove rezultate, naravno da može da osvoji titulu. Već je pobeđivao ovde, u karijeri je 12 puta trijumfovao na najvećim turnirima, a pobedio je i prošle nedelje u Istbornu. Da li Mari može da trijumfuje? Ako je zdrav – bez dileme".

Ipak, nisu najveći...

"Rekao bih da nisu glavni favoriti. Najveće šanse ima Rodžer Federer, dok je Nadal drugi favorit".

Henman je, baš kao Đoković, jedan od igrača koji su bili pod velikim medijskim pritiskom tokom igračke karijere i Novaku je savetovao kako da se sa time bori.

"Novaka sam viđao u svlačionicama, pozdravljali smo se, ali ga ne poznajem dobro kao ostali. Nismo išli na večere, a igrali smo davno, kada je on imao 18 ili 19 godina. Posmatram ga kroz njegov tenis i sve ono što je postigao. Osvojio je 12 Grend slemova i bez dileme je jedan od najboljih igrača svih vremena. I dalje mislim da može da osvoji još. Godinama sam predstavljao Britaniju i kada govorimo o mišljenjima, naslovima u novinama i svemu ostalom – to ništa ne znači. Nikada me nije zanimalo šta drugi ljudi misle o meni i siguran sam da je ista situacija u Novakovom slučaju. Ne treba da ga zanima šta Britanci misle o njemu".

On je igrao protiv obojice trenera najboljeg srpskog sportiste, za koje kaže da će mu mnogo pomoći.

"Andre Agasi ima mnogo iskustva, poseduje veliko tenisko znanje i dobro poznaje igru. Ako budu radili duži vremenski period, ta saradnja može doneti mnogo uspeha Đokoviću. Protiv Marija Ančića sam igrao 2004. godine na Vimbldonu i izgubio. On je bio odličan na travi, dobro je servirao i bio izuzetno agresivan. Nije dugo bio prisutan na turu, ali je bio prvoklasan igrač. Cilj njihove ekipe nije da nauče Novaka novim udarcima, već da mu pomognu da razume svoju igru i kako da je najbolje koristi. Sigurno će raditi na poboljšanju vrlina, ali i na otklanjanju mana. Svi oni zajedno mogu da pomognu".

Osim Ančića i Agasija, mnoge Henmanove kolege prešle su u trenerske vode, pa smo mu postavili logično pitanje – da li on planira da postane trener?

"Ne, ne želim da postanem trener. Imam suprugu i troje dece koje želim da viđam. Ne želim da putujem, a kada ste trener, putovanja su obavezna. Volim da sam kod kuće sa porodicom, uključen sam u organizaciju ovog turnira i, kada bih bio trener, sve to bih morao da prekinem. I dalje sarađujem sa određenim sponzorima, volim da idem na golf, pa bih sve to izgubio u slučaju da počnem trenersku karijeru. Ne želim to da radim. Uživam što sam u upravnom odboru Vimbldona i to ću nastaviti da radim".

Tokom igračke karijere nije uspeo da dođe do borbe za najvredniji trofej, ali koliko je značio tako velikoj zemlji pokazuje i podatak da je jedan deo teniskog kompleksa nazvan po njemu – Henmanovo brdo.

"Imao sam sreće, majka me je dovela na ove terene kada sam imao šest godina. Tada sam video Bjerna Borga kako igra i odlučio da ću se baviti tenisom. Ovo je moj domaći turnir, najveći i najbolji na svetu. Godinama sam igrao na Centralnom terenu i uvek sam imao fantastičnu podršku. Uživam što svake godine mogu da učestvujem kroz aktivnost u bordu i saradnju sa medijskim kućama. Imam svoje brdo, ali to je samo trenutno", zaključio je Henman za B92.net.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve