Nova vest
Tenis

Petak, 07.07.2017.

09:00

Pakao u Londonu, horor povreda, Novak "streljao" Mekinroa

Retko ko bi protiv ovakvog Rodžera Federera, na njegovom omiljenom turniru, uspeo da osvoji nekoliko gemova po setu, a kamoli da izbori taj brejk.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Pakao u Londonu, horor povreda, Novak
EPA/NIC BOTHMA

Srpski teniser Dušan Lajović odigrao je odličan prvi set u "domu" Švajcarca, ali nije mogao da tako visok nivo igre zadrži u odlučujućem gemu – Rodžer je dodatno ubrzao, pogodio nekoliko sjajnih forhenda i taj deo igre rešio sa 'nulom'.

Očekivano, početkom drugog seta usledio je strahovit pritisak rivala, koji je tokom karijere nebrojeno mečeva tako rešio, ali je Duci odoleo i pokazao ispravan stav na terenu.

"Sigurno da je trenutak uticao na taj poen. Razmišljao sam da li da je pustim da odskoči ili da je udarim odmah. Nisam hteo da je puštam jer na ovoj podlozi nikada ne znaš kako će odskočiti, posebno u tom delu ispred mreže gde ima više trave. Rekao sam sebi: 'Udari je iz sve snage, pa šta bude'. I, kako sam je udario… Mogao sam rame da iščašim", prokomentarisao je Lajović promašeni smeč posle kojeg je pretrpeo brejk u drugom setu.

Ipak, protiv nekih protivnika nije dovoljno ni kada igrate na gornjoj granici svojih mogućnosti – Federer je znao kako da kazni pad koncentracije i završi posao za nešto više od sat i po vremena.

"Sigurno je da ovakav stav može da donese mnogo uspeha i poboljšanja u igri. Ne treba da gledam na celokupan rezultat u meču, razliku u gemovima i setovima, već da se koncentrišem na svaki poen. Zadovoljan sam svojom igrom, mnogo toga pozitivnog se dešavalo na terenu, bilo je super poena i sigurno je da će mi ovo iskustvo značiti", dodao je trenutno 79. igrač na ATP listi.

Srbija je tako ostala na jednom predstavniku u muškoj konkurenciji, pošto je Novak Đoković prethodno lako izašao na kraj sa Adamom Pavlasekom. Novak je na terenu broj 1, na kojem je prošle godine poražen od Sema Kverija u trećem kolu, odigrao izuzetno kvalitetno i zaboravio na taj neuspeh.

"Da budem iskren, sada su uslovi drugačiji zbog konstrukcije krova. Stadion izgleda otvorenije jer se u međuvremenu radilo na konstrukciji krova. Drugačiji je osećaj, ali u dobrom smislu. Uživao sam", rekao je Novak koji će u sledećem kolu igrati protiv Ernestsa Gulbisa.

Letonac je iznenadio već viđenog Huana Martina del Potra, ali strane medije je više interesovalo šta srpski igrač misli o izjavama Džona Mekinroa, koji ga je uporedio sa Tajgerom Vudsom.

"On je poznat po svom oštrom jeziku i ne mari za političku korektnost, uvek kaže ono što misli. To je jedino što mogu da izjavim, njegove komentare ne prihvatam lično. Uvek sam imao dobru komunikaciju sa njim, ne znam da li je bila u pitanju kritika, ali poštujem njegovo mišljenje", dodao je, a onda kroz šalu objasnio uzrok "problema".

"Dok sam se zagrevao za svoj prvi meč na Centralnom terenu, on je radio najavu i, dok je govorio u kameru, servirao sam i loptica ga je direktno pogodila. Ne znam, možda je to razlog. Možda je mislio da nije u pitanju šala, ali ja sam se zezao – nameravao sam da ga pogodim".

Novak je na terenu bio od 13 časova po lokalnom vremenu, kada je temperatura prelazila 30 stepeni Celzijusa, što mnogima u vimbldonskom kompleksu nije prijalo. Englezi su navikli na mnogo svežije i promenljivije vreme, pokušavali su da se rashlade vodom i pimsom, ali nekima ni to nije pošlo za rukom.

Nekoliko njih potražilo je pomoć lekara zbog malaksalosti i lošeg zdravlja, dok je spomenuti duel Del Potra i Gulbisa prekinut početkom drugog seta jer je dvoje ljudi kolabiralo na terenu.

Dva odvojena slučaja dogodila su se u kratkom vremenskom roku, prekid je trajao desetak minuta i više je prijao Ernestsu.

Inače, Letonac je na konferenciji govorio o mnogim stvarima, prisetio se vremena kada je bio sa Đokovićem u akademiji Nikole Pilića, ali i stao na stranu Bernarda Tomića koji je, zbog neumesnih komentara, ponovo na stubu srama, a ostao je i bez glavnog teniskog sponzora.

"Znam Bernarda, on je dobar momak, nije loš. Samo nekada kaže stvari bez mnogo razmišljanja, ne misli ih stvarno. Nažalost, danas dobijate brojne kazne kada kažete šta mislite ili izgovorite neke nepopularne stvari. U takvim situacijama je potrebno da budete pametniji, možda je to bio slučaj sa Tomićem. Ali ga poznajem, on je dobar momak i ne misli loše. Postoje neki loši momci koji se ponašaju dobro, ali on je dobar momak koji se ne ponaša dobro. Šteta je jer nekada dođete u tu situaciju", naveo je Gulbis.

Baš u vreme kada je pričao pred novinarima, sa terena 17 začuo se stravičan zvuk i prisutni kažu da su se naježili. Ekscentrična Betani Matek-Sends se prilikom pokušaja da izađe na mrežu okliznula i teško povredila koleno.

Sorana Kirstea je momentalno prešla preko mreže, ali nije imala "stomak" da gleda jezivu povredu. Lucije Šafaržova, koja je stalna dubl partnerka Amerikanke, stigla je čim je čula šta se desilo i momentalno briznula u plač. Od doživljenog šoka nije mogla da se oporavi satima, pa poraz Šelbi Rodžers i ne predstavlja toliko iznenađenje.

Povlačenje Matek-Sends bilo je 10. na ovogodišnjem turniru čime je izjednačen negativni rekord iz 2013. godine.

Tokom bogatog teniskog dana bilo je vremena i za priče koje nisu usko vezane za 'beli sport' – Kristina Mladenović otkrila nam je da planira da poseti Beograd kako bi uživala u noćnom životu, dok je publika na Vimbldonu još jednom potvrdila da Rodžera Federera smatra božanstvom.

Sve to možete ili ćete moći da čitate u "Nikolinom slajsu", baš kao i intervju koji je za nas dao nekadašnji hrvatski teniser Goran Ivanišević.

U danima koji slede očekuje vas još mnogo zanimljivog sadržaja, a mi se čujemo za nekoliko sati.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve