Nova vest
Tenis

Utorak, 04.07.2017.

22:00

Predaje, predaje i samo predaje

Samo što je prošlo 17 sati po lokalnom vremenu, kada Englezi tradicionalno piju čaj, publika na Centralnom terenu Vimbldona ostala je u šoku.

Izvor: Nikola ĐN

Autor:Nikola ĐN

Predaje, predaje i samo predaje
Photo by Michael Steele/Getty Images

Ukrajinski teniser Aleksandr Dolgopolov povukao se sredinom drugog seta meča sa Rodžerom Federerom zbog povrede skočnog zgloba.

Ništa nije nagoveštavalo ovakav scenario, ali Dolgopolov nije mogao sa izdrži – po okončanju prvog dela igre zatražio je pomoć fizioterapeuta, da bi nekoliko minuta kasnije prišao mreži i pružio ruku velikanu iz Švajcarske.

"Objasnio mi je da je osećao veliki bol prilikom servisa, možda kod skoka. To mi je rekao, ne znam da li je bio pred medijima i šta je izjavio, ali to je ono što je meni saopštio. Kaže da se povreda pogoršava. U tom trenutku je gubio set i brejk, a povreda se pogoršavala. Ako vam nije dobro i možete dodatno da pogoršate povredu, bolje je stati", imao je Federer razumevanja.

Međutim, trenutak je bio takav da je Ukrajinac odustao samo sat vremena pošto je Martin Kližan, na istom mestu, pri maltene istom rezultatu, predao duel našem Novaku Đokoviću.

"Kada sam izlazio, osetio sam razočaranje u publici. Nisu mogli da veruju da se ponovo dogodilo, u istom trenutku. Pozvao je trenera posle prvog seta i povukao se na 3:0 – identična situacija. Dok sam se oblačio, sudija je rekao: 'Momci, trebalo da je odigrate još set i po. Rekao sam: 'Može, sačekaj da nađem Novaka'. Videli smo se u svlačionici i kazao sam mu da je možda trebalo da odigramo jedan set".

Za razliku od drugog duela, Slovak je od početka delovao kao da ne može da završi meč, nije trčao na loptice koje su završavale dalje od metar od njega, a i Đoković je primetio da nešto nije u redu.

"Videli ste, Kližan je samo gledao lopticu, nije mogao da se kreće. Nikada ne volite kad pobedite na ovaj način. Kližan je imao problema sa povredom i pre meča. Želim mu sve najbolje i da se što pre oporavi", dodao je Novak.

Zato su Srbin i Švajcarac došli na zanimljivu ideju da odigraju trening-set jer na terenu nisu proveli očekivano vreme, a iako znamo da je nemoguće, bilo bi zanimljivo videti. A dodatno je lepo što najveći rivali imaju dobar međusobni odnos i razumeju potrebe drugih.

"Mislim da se ovo nikada nije dogodilo na Vimbldonu, naročito ne na Centralnom terenu koji je posebniji od drugih", kazao je Đoković.

Međutim, nije se dešavalo samo na najvećem objektu u kompleksu – Viktor Troicki je u ponedeljak odustao zbog bola u leđima, sa predajama se nastavilo i danas, dok je Jelena Janković imala isti problem, ali je smogla snage da do kraja izdrži u porazu od Agnješke Radvanjske. Džej-Džej je više puta ponovila da ne zna šta je pametno da uradi i da će o eventualnoj pauzi odlučiti u dogledno vreme.

"Šta ću kada imam 180 godina", izjavila je kroz osmeh dok je izlazila iz konferencijske sale.

A mi novinari jurcali smo sa jedne konferencije na drugu (otprilike se sve dešavalo u isto vreme), pa smo mislili da ćemo imati vremena da barem mirno pogledamo Janka Tipsarevića protiv Džereda Donaldsona.

Opet smo se grdno prevarili – na ekranu je pisalo 5:0 za Amerikanca, rezultat se "zažuteo" i to je značilo samo jedno – nova predaja! Nismo se ni uputili ka terenu broj 17.

Opet trk ka pres zoni i usputna informacija da je u pitanju spazam u leđima – pa, da li je moguće?! Treći srpski predstavnik koji vuče istu povredu.

Kada je došao pred novinare, Tipsarević je bio u čudu što nas ima toliko jer je soba bila dupke puna.

"Da nisam uradio nešto loše? ", upitao je, a onda objasnio da oseća oštar bol u desnoj butini i da je u početku mislio kako je pokidan mišić, ali da su lekarski nalazi čisti. Lekovi nisu pomogli, postoje indikacije da je u pitanju nerv koji se iz donjeg dela leđa spušta niz nogu, ali jedno je sigurno – već nakon drugog dana ostali smo sa dva predstavnika na trećem Grend slemu sezone.

Janko je veoma staloženo, argumentovano i otvoreno pričao o novom pravilu ATP po kojem povređeni igrači zadržavaju zarađeni novac za prvo kolo koje ne igraju, a opširnije o tome moći ćete sutra da čitate u "Nikolinom slajsu".

Nije teško samo igračima kada su na terenu, već i sudijama, posebno linijskim i posebno onima koji moraju da donose odluke dok ka njima idu loptice ispaljene iz reketa dobrih servera. Jedan stariji gospodin našao se na udaru "rafaljne paljbe" Huana Martina del Potra i Tanasija Kokinakisa.

Jedan "projektil" ga je čak zakačio po glavi, ali je on stoički podneo i momentalno pokazao da može da nastavi sa suđenjem. Nekoliko trenutaka kasnije kolega mu je pomogao viknuvši "aut" umesto njega, dok se ovaj sklanjao u stranu.

Inače, Argentinac je u četiri seta eliminisao talentovanog protivnika i sada ga deli samo jedan trijumf od potencijalnog susreta sa Đokovićem – četvrtog ove sezone.

Eto, bilo je napeto i onima koji nisu povređeni, a frustrirajuće za ljude koji su kupili karte. Ukupno je, uključujući i jučerašnji dan, osam mečeva završeno predajom. Neslavni "rekord" iz 2013. godine kada je 10 tenisera bilo primorano da odustane sada je na staklenim nogama.

Nije lako raditi posao kada su ovakve okolnosti, ali osim najavljene priče o novom pravilu, u "Nikolinom slajsu" moći ćete da vidite kolika je zvezda Rodžer Federer, kao i da pročitate intervju sa izuzetno prijatnom Kristinom Mladenović.

Mi se čujemo već sutra, valjda će se sreća malo promeniti...

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve