Nova vest
Tenis

Subota, 15.07.2017.

22:00

Mugurusa – Špankinja koja je pobedila obe sestre Vilijams

Za dvadeset godina na Vimbldonu Venus Vilijams nije izgubila set sa nulom, a podelila je mnogo “krompira” protivnicama.

Izvor: M.LJ.

Autor: M.LJ.

Mugurusa – Špankinja koja je pobedila obe sestre Vilijams
Getty images

Danas je primorana da pokupi prvi i to u finalu, pošto je pored nje u drugom setu kao brzi voz za titulu protutnjala Garbinje Mugurusa, heroina dana.

Kako je to Špankinja uspela da izvede, verovatno ni sama ne zna jer i sama kaže da igra po sistemu toplo-hladno.

Ipak, njenu karijeru će od sada markirati činjenica da je uspela da pobedi obe sestre Vilijams u finalima Grend slem turnira što nijednoj drugoj teniserki nikada nije pošlo za rukom.

Postala je i prva španska teniserka posle Končite Martines koja je 1994. u Ol Ingland klabu osvajala titulu. I ne samo to, postala je neizbrisivi deo teniske istorije.

Mugurusa je tenis počela da igra sa tri godine imitirajući stariju braću, Asiera i Igora koji su igrali za lokalni klub u Venecueli. Majka iz Venecuele, otac iz Španije i njeni prvi teniski koraci u majčinoj domovini tako što je udarala lobove o zid.

Asier je postao inženjer, a Igor ekonomista, obojica su pre nje počela da “šamaraju” lopticu, a jedina je Garbinje u tenisu ostala.

Već do šeste godine je ojačala i učestvovala na prvom turniru koji je osvojila i tada se naslućivalo da ima talenta.

Dvadeset godina kasnije u vitrini ima dve Grend slem titule iz tri finala. Dve trećine učinak... nije loše.

Prvo Grend slem finale joj je bilo upravo Vimbldon pre dve godine. Mada joj trava nije omiljena podloga, već je to beton, nadomak ostvarenja sna svakog tenisera je došla protiv devojke koju odmalena smatra jednim od svojih idola.

Ta devojka će kroz nekoliko meseci postati majka, vlasnica je 23 titule i zove se Serena Vilijams.

Mugurusa je protiv Serene u finalu pre dve godine izgubila, samo da bi se sa njom sastala godinu dana kasnije u finalu Rolan Garosa. I uspela da je pobedi. Nadmašila je bar u jednom meču jednu od najvećih svih vremena – neprocenjivo.

Prvi deo ove godine nije nagoveštavao sličan scenario pred Vimbldon. Doduše, posle titule u Australiji, nije bilo ni indicija da ć se Serena privremeno povući pa se to ipak desilo kada je otkrila da je trudna.

Ispadanje u četvrtoj rundi Rolan Garosa, te ranim fazama Istborna i Birmingema, Mugurusu nije baš svrstavalo u red favorita za titulu u Londonu.

Svi su gledali ka Pliškovoj kao jednoj od glavnih favoritkinja, ali uzalud. U finalu su se našle Venus Vilijams i 23-godišnja devojka iz Karakasa. Venus je takođe opisana kao uzor španske igračice.

Agnješka Radvanjska ju je jednom opisala kao eksplozivnu sa svih strana, forhenda, bekhenda, servisa. U finalu protiv Venus Vilijams, Mugurusa je upravo tako i izgledala tokom pojedinih deonica – kao vatromet nabijen sa previše baruta.

Prvi set i 5:5, Mugurusa se suočava sa dve brejk lopte na 15:40. Igra se razmena od 19 udaraca, Mugurusa dobija, jedna brejk lopta manje. Sledi strašan servis – “đus”.

Dobija gem u narednom pravi brejk i indisponirana Venus se suočava sa setom zaostatka, 7:5.

"Kada sam osvojila prvi set, rekla sam, sve ide dobro, ostani mirna. Želela sam da što manje komplikujem i da što brže završim meč, ali sam znala da će biti teško. Igrala sam dobro od starta meča, držala nivo igre, a znate to je teško na finalu ovakvog turnira", rekla je posle pobede Mugurusa.

Drugi set, nedostojan finala i publika koja nije stigla ni na sedišta propisno da se namesti posle pauze između dva dela igre kada je sudija uzviknuo: gem, set i meč, Mugurusa. Dvadeset šest minuta je trajao set u finalu Vimbldona, za rubriku “Verovali ili ne” i ekspresnih 6:0.

Elegantni i precizni bekhendi, sedam vinera sa te strane, ali i mogućnost da se neutrališe snaga forhenda Venus Vilijams umanjivale su šanse Amerikanke da dođe do preokreta i šeste titule na Vimbldonu.

Umesto toga, tri brejka i poslednji bez izgubljenog poena kada se Venus već pomirila sa porazom i predala donela su španskoj igračici istoriju.

Svom kontu je dodala i četvrtu WTA titulu posle Hobarta 2014, Pekinga 2015. i Rolan Garosa prošle godine, a 15. Igračica WTA liste je na najbolji način porušila procene da neće daleko dogurati, koje su ispale nepouzdane kao dugoročne prognoze vremena.

Na ovogodišnjem Vimbldonu je izgubila je samo jedan set i to od Anđelik Kerber i ukupno četiri gema na svoj servis.

"Bilo je teško na početku. Mrzela sam je i dosta se mučila. Trebalo mi je vremena da se priviknem. Kada sam igrala finale Vimbldona, rekla sam sebi, prestani da se buniš, vidiš da ti ‘leži’ ova podloga", rekla je Garbinje o travi.

Da se finale na “omraženoj” podlozi desilo jednom, moglo bi da se kaže da je slučajnost, ali dvaput? Ako je i nije volela, vreme je da joj trava postane omiljeno mesto za igru, što je nova šampionka Vimbldona ove subote svakako pokazala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve