Nova vest
Tenis

Sreda, 12.07.2017.

23:00

Heroj dana IX: Američki gorostas rastužio Britance

Malo je reći da je Sem Kveri imao lošu sezonu do dolaska na Vimbldon gde do sada predstavlja najprijatnije iznenađenje.

Izvor: PT

Autor: PT

Heroj dana IX: Američki gorostas rastužio Britance
Getty Images

Ruku na srce, Amerikanac je krajem februara osvojio ATP u Akapulko pobedivši Rafaela Nadala u borbi za trofej, međutim od tada su njegove partije na turu veoma diskutabilne.

Sezoni na travi pristupio je sa velikim očekivanjima, s obzirom da mu je to jedna od omiljenih podloga pošto svoj servis može da izbaci u prvi plan.

Ipak, u Istbornu je poražen u prvom kolu od Danila Medvedeva, pa je njegov domet na Vimbldonu bilo nezahvalno prognozirati.

Žrebom je određeno da se Amerikanac u prvom kolu sastane sa Italijanom Tomasom Fabijanom, kojeg je Kveri savladao u tri seta, s tim što meč nije bio nimalo lak.

I stvarno, niko nije mogao pretpostaviti da će se desetak dana kasnije 28. igrač sveta nalaziti u finalu najprestižnijeg turnira na svetu.

Sem je redom pobeđivao Gruzina Basilašvilija (3:1), potom Francuza Žo Vilfreda Congu (3:2), da bi u osmini finala opet posle pet setova savladao Kevina Andersona.

Protivnik u narednom kolu bio mu je svetski broj jedan i aktuelni šampion Vimbldona – Endi Mari.

Britanac je preskočio pripremne turnire na travi zbog povrede kuka, pa je i učešće na Vimbldonu u jednom trenutku bilo pod znakom pitanja.

Ipak, Mari je pred početak izjavio da je spreman 100 odsto i da ide na odbranu titule. Napravili smo ovakav uvod kod Marija, upravo zbog toga, što u meču sa Kverijem nije bio na tih 100 procenata.

To svakako ne bi trebalo da umanji pobedu Amerikanca, jer se tokom tri seta vodila velika borba na Centralnom terenu. Mari je vodio sa 2:1 (6:3, 4:6, 7:6), ali je od onda bol postao neizdrživ.

U ostala dva seta Kveri je sa po 6:1, 6:1 dobio Britanca i tako se plasirao u polufinale i time dosao do najveceg uspeha u karijeri.

"Ova pobeda predstavlja veliku stvar za mene, pre svega jer mi je ovo prvo polufinale na Grend slemovima. Takođe, pobediti Marija na VImbldonu, ovaj trijumf čini još posebnijim", ushićeno je rekao Kveri posle meča.

Da ovaj podvig bude jos veci, podesetite se uvoda teksya, gde spominjemo da je Amerikanac imao ne bas sjajnu sezonu uoci turnira na terenima Ol Ingland klaba.

U polufinalu čeka ga Hrvat, Marin Čilić, protiv kojeg će Kveri imati pravu šansu da pokaže da je dostojan ovog plasmana i da prolaz među četiri najbolja nije slučajnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

6 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

8 h

U fokusu

Vidi sve