Nova vest
Tenis

Nedelja, 10.07.2016.

15:00

Raonić bez šanse, Mari ubedljivo do trećeg Gren slema!

Drugi teniser sveta Endi Mari osvojio je Vimbldon savladavši u finalu Miloša Raonića sa 6:4, 7:6(3), 7:6(2).

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Raonić bez šanse, Mari ubedljivo do trećeg Gren slema!
Getty Images

Škot je tako stigao do svog trećeg Gren slema u 11. finalu i potvrdio je da je trenutno jedina ozbiljna pretnja Novaku Đokoviću.

Prvi put u karijeri Mari nije igrao finale Gren slema protiv Federera ili Đokovića i u potpunosti je iskoristio ispadanje Srbina i Švajcarca.

Iskoristio je i stegnutost Raonića koji je igrao prvo Gren slem finale u karijeri i prilično rutinski je stigao do velike pobede.

Raonić je imao samo jedan as više od Marija (8-7), a u celom meču je imao brejk prilike samo u jednom gemu – propustio je obe u petom gemu trećeg seta.

Na drugoj strani, Mari je odigrao na svom nivou, napravio je jedini brejk u prvom setu (1-7 brejk lopte), ali je u oba taj-brejka bio koncentrisan i sasvim zasluženo je stigao do svog drugog Vimbldona.

Ovom pobedom Britanac se prilično približio Novaku Đokoviću na ATP listi, pa srpski teniser ima dosta posla kako bi obezbedio prvo mesto na kraju 2016. (15.040 – 10.195).

Tekstualni prenos:

Kanadski teniser otvorio je meč svojim servisom, ali je Mari došao do prvog poena zahvaljujući odličnom riternu. Bio je blizu da dobije i drugi, nije uspeo, pa je Raonić servisom došao do prvog gema. Domaći teniser uzvratio mu je istom merom, pre nego što je došao do prve prilike.

Milošu na startu susreta nije funkcionisao početni udarac kao inače, što je Endi koristio da agresivnom igrom iznuđuje greške. Kod 30:30 dobio je poen i stigao do prve brejk šanse, ali je slabo riternirao na odličan kik servis Raonića. To je sedmi igrač planete iskoristio i ponovo poveo.

Usledio je nešto mirniji deo meča – Mari je drugi put izjednačio, potom su obojica dobila po gem sa ’nulom’ za 3:3.

Ponovo se sedmi gem pokazao kao odlučujući – Mari je odlično čitao igru protivnika, dok Raonić nije uspevao da preuzima kontrolu servisom. Napravio je dve greške forhendom i na semaforu je bilo 15:40. Britanac je kod prve brejk lopte propustio veliku šansu jer je imao otvorenu dijagonalu iz pasinga, ali se već kod druge popravio i Kanađanin je promašio volej – 4:3.

Od tog trenutka uzbuđenja više nije bilo, iako je Škot mogao da reši pitanje pobednika seta brejkom. To nije učinio, ali jeste kada je servirao i posle nešto više od 40 minuta došao do 6:4.

Uvodni gem drugog seta mogao je možda i da odluči šampiona Vimbldona, ali je Raonić uspeo da se izvuče, zahvaljujući protivniku. Ponovo je jednim udarcem preuzeo kontrolu nad poenom i došao do prilike, ali je jednostavan forhend smestio u mrežu. Miloš je pogodio dva servisa i poveo 1:0.

Ono što je nesvakidašnje za Britanca jeste što ga propuštene šanse nisu demoralisale – odlično je servirao i lagano osvojao gemove. Posle snažnog početnog udarca u telo bilo je 2:2.

Ni u sledeća dva gema nije se mnogo igralo, a onda je Mari propustio drugu priliku da napravi brejk. Po treći ili četvrti put u meču odveo je gem u ’razliku’, a duplom servis greškom Raonić mu je omogućio da dođen na poen od vođstva. Imao je aktivan poen, ali nije odigrao dovoljno hrabro i pasing iz bekhenda je završio u mreži.

Stekao se utisak da se igra samo na servis Kanađanina jer je drugi teniser na ATP listi bez ikakvih problema osvajao one u kojima je on počinjao poene. Ono što nije u sedmom, Mari je pokušao u devetom gemu – dobio je dva poena fantastičnom defanzivom, a posle onog u kojem je vratio najbrži servis turnira (237km/h), došao je do treće brejk šanse. Kao i obično, loše je reagovao, baš kao i kod sledeće. Usledila su dva dobra početna udarca za 5:4.

Više nije bilo prilika i otišlo se u taj brejk. U 13. gemu Raonić je napravio nekoliko velikih grešaka i nije ni pripretio rivalu. Mari je poveo sa 6:1, Raonić je dobio naredna dva poena, ali više nije mogao - 7:3.

Tek u petom gemu trećeg seta Raonić je stigao do prve brejk lopte. Imao je dve vezane šanse, ali nije iskoristio nijednu i Mari je poveo sa 3:2. U nastavku trećeg seta nije bilo brejk lopti, pa se ponovo igrao taj-brejk. Raonić je ponovo odigrao slabo, Mari je bio na svom nivou i nije bilo nikakve dileme - 7:2 i treći Gren slem za Marija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

200 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve