Ima li srpski tenis budućnost? Odgovor je DA

Prvi put u 11 godina Srbija na Vimbldonu nema nijednog predstavnika u singlu u drugoj nedelji, ali sva je prilika da to neće postati praksa.

Izvor: B92

Utorak, 05.07.2016.

21:30

Ima li srpski tenis budućnost? Odgovor je DA
Foto: Dana Anders

Ne samo zato što sadašnja generacija nije blizu kraja karijere, već što i juniori pokazuju ozbiljan potencijal – i Miomir Kecmanović i Olga Danilović pobedili su u mečevima drugog kola, ali više od toga raduje njihova zrelost.

“US open, Rolan Garos, Australijan open, pa Vimbldon“, tako je Kecmanović rangirao Gren slem turnire kada smo ga pitali na kojima misli da bi mogao da ima najviše uspeha sada, ali i u senorskoj konkurenciji.

Iako je Vimbldon završio na poslednjem mestu, to se nije moglo videti u Miomirovom meču sa nezgodnim igračem jakog servisa Tung-Lin Vuom (7:6, 6:1).

Naročito u prvom setu, srpski teniser pokazao je jednu važnu osobinu, a to je da može da prilagodi svoju igru zahtevima podloge – iako nije izrazito ofanzivan igrač, Miomir je koristio svaku priliku da napadne.

“Dobro sam riternirao i servirao, trudio sam se da budem koncentrisan na to, a i bio sam dosta pozitivan, uživao sam na terenu i zbog toga mi je drago – pokušavam da radim na tome“, kaže Miomir.
Getty Images
To je rekao bez ikakvog postavljenog pitanja, što znači da adekvatno i locira nedostatke – u odnosu na prošlu godinu, ogroman je napredak u njegovom govoru tela. Ranije je olako postajao negativan, a sada se u meču vrlo dobro kontrolisao uprkos tome što je za prvi brejk bilo potrebno 11 šansi.

“Znao sam – ako krenem opet to svoje, neću moći da pobedim jer će on verovatno početi bolje da igra. Nastojao sam da se bodrim i da ostanem pozitivan jer sam znao da ću ga u jednom trenutku slomiti. Iskreno, sâm sa sobom radim na tome, bodrim se pokušavam i na treningu da se ne nerviram i da ne budem negativan“, rekao je Miomir i objasnio je korene tog problema:

“Volim da sve bude kako treba i ako nije tako, odmah krene panika, perfekcionista sam. Mislim da sam se dosta poboljšao u tom smislu i nadam se da će biti još bolje“.

Sledeći protivnik je Žofri Blanšo, koji je osvojio Rolan Garos pre nekoliko nedelja.

“Za sada samo to znam o njemu. Trener pogleda sve što treba, a ja sam koncentrisan na sebe. Onda mi dan pred meč kaže šta protivniku ne odgovara, koja je ideja, pa to ponovimo pred duel“.
Foto: Dana Anders
Znatno teži posao imala je Olga Danilović, koja je savladala Šarlot Robijar-Miljet sa 6:4, 5:7, 9:7. Iako je na travi prvi put igrala po dolasku u London, naša 15-godišnjakinja odlično se snalazi, taktički je bila vrlo zrela i stabilna kada je bilo gusto.

“Spremala sam se na veštačkoj travi, ali mnogo se razlikuje – ovde se mnogo klizam, da vam sad pokažem noge, sva sam u modricama. Ali sviđa mi se ova podloga“, rekla nam je Olga još posle meča prvog kola.

Posle samo 45 minuta pauze igrala je dubl, koji je takođe trajao vrlo dugo – pri kraju je Danilovićeva imala problema i sa butnim mišićem, tako da je odmah otišla kod fizioterapeuta i zamolila da se razgovor sa medijima odloži za sredu.
Getty Images
Sestre Vilijams nastavile su pohod ka međusobnom finalu. Jeste da je ostao još jedan korak do okršaja sestara, ali nije rano da se podseti na istoriju – četiri puta su igrale finale na Vimbldonu (2002, 2003, 2008, 2009), a Venus je slavila samo u pretposlednjem okršaju.

Serena igra sve bolje kako turnir odmiče, Venus je iskoristila strah Švedove, koja se uplašila onog momenta kada je dobila šansu da osvoji prvi set.

Starijoj sestri na putu stoji Anđelika Kerber, koji je u meču sa verovatno najviše pretrčanih metara na turniru pobedila Simonu Halep. A pobedila je i Serenu u ovogodišnjem finalu Australijan opena.

Jelena Vesnina, koja je do sada samo dva puta igrala u osmini finala na Gren slem turnirima, biće suparnica mlađoj Vilijamsovoj – očekuje se da zahuktala Serena bez većih problema prođe u finale.
Getty Images
A u sredu nas očekuju muška četvrtfinala i nastavak pohoda na tron koji je ostao prazan eliminacijom dvostrukog uzastopnog šampiona Novaka Đokovića.

To će pokušati da iskoristi Miloš Raonić – izvukao je 0-2 protiv Gofana i očekuje se da lakše pobedi Kverija. Ukoliko to učini, u polufinalu će ga čekati bolji iz meča Federer – Čilić.

“Mislim da će se Rodžer namučiti sa Marinom jer je Hrvat u odličnoj formi – servira izuzetno dobro na ovom turniru, i ritern ga služi. Jeste da je Nišikori bio povređen, ali Marin deluje baš naoštreno – možda je Federer favorit na papiru, ali...“, kaže za B92 Tomas Johanson, osvajač Australijan opena (2002) i polufinalista Vimbldona 2002. godine.

Poslednji put sastali su se 2014. na US openu – prema sopstvenom priznanju, Federer je bio “oduvan sa terena“, a i Marin je rekao da mu taj meč olakšava pristup predstojećem četvrtfinalu.

Ipak, za Johansona se glavni favorit nalazi u donjem delu žreba.

“Teško mi je da zamislim da u ovom trenutku neko može da pobedi Endija Marija, pogotovo gledajući njegov meč sa Kirjosom – Nik je sjajan igrač, ali Endi ga je dobio lako“, naglašava Šveđanin.

Crtice iz Londona

Getty Images
- Endi Mari poznat je kao jedan od najanalitičnijih tenisera na ATP turu, neprestano posmatra mečeve drugih, a voli i druge sportove. Sada je fasciniran Lebronom Džejmsom. “Neverovatno je kako je odigrao finale, pogotovo od 1-3 u pobedama za Golden Stejt. Gledao sam ga nekoliko puta uživo dok je bio u Majamiju, izvanredan je, može da uradi sve na terenu i vrlo je nesebičan. Biće interesantno pratiti šta sve još može da postigne“, kaže Mari.

- Olga Danilović osvojila je trofej u dublu na Rolan Garosu, a pitali smo je da li je uspeh stigla da proslavi. “Jesmo, jedan dan – mama i tata su pozvali svoje prijatelje, ja svoje, pa smo bili u jednoj kafani u Skadarliji, mislim da je ’Tri šešira’. Ali nisam imala mnogo vremena za slavlje“.

- Kako Federer provodi slobodno vreme na Vimbldonu? “Odmaram se, gledam fudbal, igram se s decom u dvorištu, gledam tenis. Takav mentalni sklop je sada potreban“.

- Dominika Cibulkova ispala je u četvrtfinalu, ali već je napravila veliki uspeh i demonstrirala je jednu neobičnu veštinu. Slovakinja voli da njuši loptice i rekla je da po mirisu može da zaključi sa kojeg su Gren slem turnira. Ne samo rekla, nego i dokazala. - Anđelika Kerber tenis igra levom rukom, ali... “Tako mi je došlo prirodno kada sam uzela reket u ruke, ali apsolutno sve ostalo radim desnom rukom – čak i kada šutiram fudbalsku loptu, to radim desnom nogom. Ali tenis iz nekog razloga igram levom“. Desnom ili levom, ako pobedi u naredna dva meča, Kerber će postati prva teniserka sveta.

- Džon Mekinro pridružio se timu Miloša Raonića za Vimbldon, ali istovremeno radi kao komentator za BBC, pa je morao da napusti boks u meču sa Gofanom, i to u trenutku dok je Miloš gubio sa 2-0 u setovima. “Znao sam u šta se upuštam kada smo počinjali saradnju – razgovarali smo tokom pauze zbog kiše, video sam posle da ga nema, ali ja sam na terenu, ne može niko da osvaja poene umesto mene. Džon na drugačiji način razgovara o mom stavu na terenu, da moram više da se nametnem, da rival vidi da sam prisutan“, kaže Raonić.

- Nadam ste da ste pročitali i da ste uživali u intervjuu sa Novakom Đokovićem, a pročitajte i mišljenje Sedrika Piolina o nastavku turnira i o tome šta Novakov poraz znači.

U sredu ujutru pročitajte razgovor sa nekadašnjim šestim teniserom sveta, osvajačem 15 ATP titula. Sve sugestije, kritike i pohvale šaljite mi putem komentara ili na Tviteru uz hešteg #OzmoNaTravi.

Pozdrav iz Londona,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: