Zemljotres koji je morao da se dogodi

“Da, apsolutno“, tako je Novak Đoković odgovorio na pitanje da li se po dolasku na Vimbldon osećao mentalno potrošenijim nego prethodnih godina.

Izvor: B92

Subota, 02.07.2016.

21:45

Zemljotres koji je morao da se dogodi
Beta/AP

Bio je to samo jedan u nizu neuobičajeno kratkih Novakovih odgovora na konferenciji za medije na koju je došao samo dvadesetak minuta posle poraza od Sema Kverija u trećem kolu Vimbldona.

Prvi teniser sveta došao je da što pre završi obaveze, a onda i da se “isključi iz tenisa“ na neko vreme.

Za nama su dva emotivno i mentalno iscrpljujuća dana u kojima je duel zbog kiše prekidan četiri puta, a završilo se Novakovim porazom, prvim pre Gren slem četvrtfinala još od Rolan Garosa 2009. godine.

“Đoković nije bio Đoković“, prokomentarisao je čuveni američki novinar Stiv Flink ono što smo videli u petak.

Ništa bolje nije delovalo ni na zagrevanju pred nastavak – Novak bez energije, samo odrađuje udarce bez unošenja snage i brzine, uz povremene konsultacije sa Bekerom.

Nešto duže zadržali su se u razgovoru oko izbačaja pri servisu, udarca koji je bio najlošiji deo Novakove igre tokom turnira – nikada se on primarno nije oslanjao na snagu, ali sada mu je početni udarac bio očigledno slabiji.
Beta/AP
Ipak, u prvom povratku na teren dogodilo se ono što su mnogi i predviđali – Kveri nije više udarao toliko slobodno pošto je imao noć da promisli i da mu do svesti dopre kakva mu se prilika ukazala, Novak je nešto bolje čitao servise protivnika i poveo sa 4:0 pre novog prekida.

Četvrti set nije bio za one sa slabijim nervima i bilo je toliko trenutaka koji su mogli da okrenu meč u korist jednog ili drugog. U prvom gemu je Novak imao dve zlatne prilike na drugi servis Kverija, ali ga je bekhend oba puta izdao.

Osim ta dva puta, Amerikanac je svaki put asovima spasavao brejk šanse (odservirao ih je 15 u četvrtom setu), a i Đoković je spasao ukupno pet brejk lopti – jednu magičnim poluvolejom posle kojih je pokušao da uključi publiku i pridobije je na svoju stranu, što je bio uzaludan posao.

Sticao se utisak da Novak postepeno hvata ritam, da počinje da gradi poene na svojstven način i da razvlači Kverija po terenu – tako je i došao do brejka u devetom gemu i činilo se da je to bio nokdaun pred neizbežni nokaut Amerikancu.
Beta/AP
Međutim, desilo se suprotno. Novak je napravio dve neiznuđene greške bekhendom, a slaba je sada vajda što druga od tih lopti u stvari i nije bila u autu, bio je i jedan servis koji je pogrešno proglašen autom, ali sva tri čelendža iskorišćena su još u prvoj polovini seta (ne pamtim da se Đokoviću to ikada desilo?).

Na drugoj brejk lopti Novak izlazi na mrežu, drop volej mu ostaje na reketu i Kveri je vraćen u igru.

“Trebalo je Đokovič da izgubi još pre“, reče mi jedan britanski novinar u holu Terena broj jedan na novoj pauzi zbog kiše pri vođstvu Amerikanca 6:5.

Istina, igrao je na tankoj žici, ali i ranije je znao da je pređe i da ostane netaknut. Sada nije, iako je taj brejk počeo kako se samo poželeti može, vođstvo od 2:0 uz kretanje na svom najvišem nivou.

Nije bilo dovoljno, ponovo se uvukla nesigurnost i možda to najviše boli u izgubljenom taj brejku – nije ga Kveri dobio ’bombama’ sa osnovne linije, dobio ga je u razmenama sa osnovne linije u kojima bi Đoković u 99.9% mečeva imao prednost.

I poslednji poen bio je takav, Novak je poslao forhend u aut za jedno od najvećih iznenađenja u 21. veku i zemljotres u teniskom svetu. Teren broj jedan je ’eksplodirao’.

“Očekivao sam pre ili kasnije da ću odigrati jedan meč na Terenu broj jedan – birali su između mene i Rodžera, a on je igrao s domaćim teniserom. Ništa ne zameram nikome na rasporedu“, rekao je Novak i dodao da je logično da se komfornije oseća na Centralnom terenu jer tamo igra 90% mečeva.
Beta/AP
Gorespomenuti slabiji servis verovatno je i posledica problema sa desnim ramenom, ali Novak nije želeo da govori o tome na konferenciji za medije. Da li si bio 100% zdrav?

“Ne baš, ali ovo nije ni vreme ni mesto da se govori o tome, moj protivnik igrao je na visokom nivou i zaslužio je da pobedi“.

Na pitanje druge novinarke, koja je konstatovala da nije ličio na sebe tokom zagrevanja, Novak je kazao:

“Upravo sam rekao da ne želim da govorim o tome, molim vas da to poštujete. Hvala“.

I u razgovoru sa srpskim novinarima Novak nije želeo mnogo da elaborira, na pitanje o zdravstvenom stanju samo je rekao “tu i tamo“ dodavši ponovo da radije ne bi pričao o tome.

Problemi, kakvi god da su, sigurno jesu uticali, ali vrlo lako je Novak mogao da pobedi uprkos svemu, kao što je i ranije radio mnogo puta, pa se to ne bi ni spominjalo. Dakle, nije izgovor, kao što je uostalom i sâm Đoković rekao.
Beta/AP
Kveri je ispao u prvom kolu na pet od poslednjih šest Gren slem turnira, a u osmini finala nije se našao još od US opena 2010. godine. Utoliko je poraz teži, ali on se ipak ne može smestiti među one najbolnije. Razlog za to je jasan i dobija se stavljanjem stvari u kontekst – kontekst toga da je Đoković osvojio četiri Gren slem titule u nizu, što niko nije učinio još od 1969. godine, i da je vezao 30 Gren slem pobeda, što niko u Open eri nije uradio.

Jednostavno, poraz je morao da se desi kad-tad – plesao je Novak na ivici nekoliko puta prethodnih godina u ranijim rundama i svaki put je izlazio kao pobednik, sada je nakratko pao, ali to ne znači ništa – prethodno iskustvo sa njime govori nam samo da će ustati još jači.

“Nisam prvi put u ovakvoj situaciji i znam šta mi je činiti. Prevashodno želim da se posvetim porodici i sebi – toliko toga se izdešavalo u poslednjih godinu i po dana, nisam imao vremena da se posvetim malo drugim stvarima koliko tenisu i svim obavezama koje idu uz njega. To će mi dakle biti prioritet – porodica, odmor, pa ćemo videti šta dalje“, zaključio je Novak.

A dalje su Olimpijske igre u Rio de Žaneiru i US open – dva ogromna motiva za Đokovića da vrlo brzo nastavi tamo gde je stao na Rolan Garosu.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

198 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: