Iva Majoli za B92: Bilo je raznovrsnosti, sad samo snaga...

Godine 1997. zapanjila je teniski svet – Martina Hingis bila je viđena kao šampion Rolan Garosa, i ne samo njega, ali u finalu je naletela na Ivu Majoli.

Izvor: B92

Subota, 02.07.2016.

09:00

Iva Majoli za B92: Bilo je raznovrsnosti, sad samo snaga...
Getty Images

Hrvatica je tada imala 19 godina, u razgovoru za B92 priseća se tog trenutka, a pričali smo i o načinu na koji se promenio ženski tenis, odnosima u svlačionici i o pitanju ’ko posle Serene’.

“Prošlo je 19 godina, ali nemoguće je zaboraviti tu titulu. Lepo mi je uvek da se vratim u Pariz i drago mi je što nas pozivaju tamo da igramo turnir legendi – tu se skupimo, družimo i prisećamo se svih trenutaka iz karijere. Jednako uživam i u tome što gledam nove generacije, pratimo, navijamo... Veliko je zadovoljstvo“, počinje Iva, koja je na Vimbldonu iste godine dogurala do četvrtfinala i tamo je izgubila od Ane Kurnjikove.

Tokom karijere Hrvaticu su često mučile povrede, pa je još 2004. godine objavila da se povlači. Prošlo je više od decenije, a ženski tenis mnogo se promenio.

“Devojke su sada mnogo jače, a samim tim su im i udarci jači. Promenili su se i reketi, težina špina, sve je na drukčijem, višem nivou, ali mislim da je u naše doba bilo više karaktera i da se igrao raznovrsniji tenis. Svaka igračica bila je prepoznatljiva po svom stilu – Sabatini, Sančes Vikario, Graf, Seleš, Date, Novotna... Bilo bi lepo da se tako nešto vrati, da ne odlučuje samo snaga, ali sve ide napred, tako su i devojke snažnije“, objašnjava Majoli.
Getty Images
Upravo zbog toga sada su vrlo retke velike šampionke u tinejdžerskim godinama, uglavnom one iskusnije osvajaju trofeje.

“Jeste, mnogo je teže, devojke sazrevaju dva-tri godine kasnije. Ipak, po mom mišljenju, ko god je predodređen da bude u samom vrhu, on već sa 18-19 godina mora da pokaže vrhunske rezultate. To je npr. sada Belinda Benčič – i dalje ima oscilacija, ali sa 18 godina ušla je u Top 10. Sada joj predstoji da oseti kako je osvajati turnire, da ojača mentalno i kako je igrati finala Slemova – njen put je samo napred“.

Često se govori da odnosi u svlačionici na WTA turu nisu baš najbolji, pa smo pitali Ivu kako je to izgledalo u njeno vreme.

“U redu je bilo – svi smo imali svoje male grupe sa kojima smo se družili, nismo previše vremena ni provodili tu. Teško jeste imati prijatelje na Turu, ja sam imala tri-četiri, s nekim moraš da popričaš, da podeliš probleme ili da odeš na večeru. Mislim da je i sada tako, uvek se nekako to raspodeli“.

Serena Vilijams izgubila je poslednja dva Gren slem finala, ali još nijedna igračica u kontinuitetu ne može da joj zapreti, pogotovo kada je Amerikanka zdrava.

“Kvitova je imala prave predispozicije, ali negde je zakočila – gledajući samo njenu igru, može da bude u samom vrhu“, zaključila je Majoli za B92.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: