Srpski sumrak, kondomi na OI i čovek-loptica

Kišni oblaci smilovali su se i napustili nebo nad Vimbldonom, ali zato se srpskom tenisu smrklo kako odavno nije.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2016.

22:00

Srpski sumrak, kondomi na OI i čovek-loptica
Getty Images

Prvi put od US opena 2009. godine Srbija nema bar dvoje predstavnika u trećem kolu singla na nekom od Gren slem turnira – kriza ili ne, pokazaće period pred nama, ali ohrabrujuće svakako nije.

Aleksandra kao ravna linija, zatim pasivni Viktor i za kraj nedovoljno spremna Jelena, tako je u najkraćem izgledao naš dan na Vimbldonu.

“Toliko je sitna, to je ludo, ali je snažna“, čudio se jedan od malobrojnih gledalaca na terenu broj 15.

Istina, Aleksandra ume da udari i snažno i precizno, ali sada nismo videli mnogo toga – uglavnom greške, čak i na kratkle lopte, ljutit govor tela i samoprekor.

“Brže“. “Bliže“. “Pola sata isto radiš“, a na 1:5 u prvom setu Krunićevoj se otegao i jedan težak uzdah. Nakratko se pribrala, ali kao što je i sama istakla posle meča, nije imala spremnu taktiku za atipičnu Moniku Nikulesku.

“Mogla sam možda da dobijem malo više informacija od Biljane (Veselinović, trenera). S druge strane, i ja sam takva – da mi je Biljana rekla da igram na bekhend i da mi je rivalka tako napravila tri vinera, odmah bih... Sad da ne kažem šta, stavite tri tačke. To se dešavalo sto puta, nije trener kriv, ja sam na terenu“, kazala je Krunićeva.
Na terenu ume da bude negativna do granice autodestrukcije i bilo bi dobro kada bi Aleksandra češće na igralištu bila onakva kakva je van njega – vedra i pozitivna, optimistična. I spremna za šalu, što je ponovo potvrdila kada smo je pitali šta je radila dok joj je kiša iznova pomerala početak meča.

“Dva dana totalno nikakva – niti sam mogla da treniram niti sam mogla da idem kući jer smo bile na ’stend baju’. To je nešto najgore, onda samo čekam – jedem, žderem i čekam. Jedem ceo dan, ali sad sam na salati jer sam počela toliko da jedem, više ne znam šta nije u redu sa mnom. Baba će bar biti srećna, pošto po njenoj teoriji kod nje uvek smršam i ništa ne jedem“.

Jelena i ona igraće zajedno u dublu ovde, ali i na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru – Aleksandra jedva čeka da debituje na najvećem događaju u svetu sporta.

“Atmosfera mi je zanimljiva, ceo taj haos i ludilo. Navijaću za naše, motaću se ceo dan po Riju, najviše se radujem basketu, dobra sam sa Anom Dabović, sad ću sve žive da upoznam i stvarno jedva čekam. To mi je mnogo veći doživljaj nego Gren slem, a mislim da i Jelena i ja možemo lepo da odigramo jer neće biti nekih najjačih dublova, mogle bismo uz malo sreće da odradimo lep posao u Riju“.

A jesu li joj iskusniji već rekli šta može da očekuje u olimpijskom selu?

“Rekli su mi da su u Londonu u svakoj sobi bili kondomi, ali time ne planiram da se bavim tamo, pa ću ustupiti svoje nekome“, smeje se Aleks.
Getty Images
U danu krcatom zabavnim mečevima naš Viktor Troicki postao je jedna od glavnih priča – nažalost, ne u lepom kontekstu, već zbog svađe sa sudijom Damijanom Torelom.

Bio je potpuno van sebe Viktor posle sporne odluke pri rezultatu 30:30 u trenutku kada je Ramos servirao za meč – nazvao je sudiju najgorim na svetu, čulo se i “mrš“, a nije uspeo potpuno da se smiri ni do izlaska pred novinare – osim srpskih, bilo je sada i stranih koji su namirisali interesantnu priču i poprilično su iscedili srpskog tenisera.

“Tragično je koliko je grešaka napravio – jedna korekcija u pet setova na travi, neverovatan podatak. On nema iskustva na travi, nema znanja ni o čemu, samo sedi u stolici, gleda tenis i govori rezultat“, rekao je između ostalog Troicki.

Izvesno je da će Viktor biti novčano kažnjen, ostaje samo da se vidi koliko, ali više će ga boleti poraz i to što nije uspeo da ponovi vrlo uspešnu prošlogodišnju sezonu na travi.

“Verovatno je i do psihičkog pritiska, imao sam to negde u podsvesti“, priznao je i dodao da se nada uspešnijem drugom delu sezone.
Getty Images
Malo posle Viktorovog poraza izgubila je i Jelena uprkos tome što je osvojila prvi set protiv Marine Eraković i što je nadoknadila brejk zaostatka u trećem setu. JJ kaže da nikako da dođe na maksimalni nivo fizičke spreme posle brojnih pehova u prethodnih godinu i po dana, a opisala nam je kako to izgleda.

“Dve nedelje ne radim ništa i kao da nisam ni trenirala tenis, a ceo život se bavim sportom. Brzo izgubim mišićnu masu, omlitavim, izgledam kao da nisam teniserka, pa mi treba vreme da to vratim u normalu. To mi teško psihički pada, naročito što u mečevima ne mogu da izvedem stvari koje sam ranije mogla, ne mogu to lako da prihvatim“, kaže Jankovićeva.

Iako razočarana zbog poraza, Jelena je našla strpljenje da odgovara na leksikonska pitanja američkog kolege.

S kojom teniserkom bi najradije igrala, a da nisi imala priliku? Monikom Seleš.

Koje sportsko takmičenje bi volela da osvojiš, a da nije u tenisu? Uh, ne znam. Svetsko prvenstvo u fudbalu, ne znam, možda neku titulu u golfu.

Omiljeni film? Something's Gotta Give

Koja glumica bi igrala tebe u filmu? Džulija Roberts.

Da možeš da jedeš samo jednu hranu da kraja života, šta bi to bilo? Čokoladu, svaki dan bi mi bilo muka.
Getty Images
Jelena se smejala dok je odgovarala na pitanja, a sat-dva kasnije jedna druga devojka bila je u suzama – 18-godišnja Dubrovčanka Ana Konjuh.

Bila je na korak do najveće pobede u karijeri, propustila je tri meč lopte u duelu sa Agnješkom Radvanjskom, a onda je stala na lopticu i povredila skočni zglob. Plakala je na stolici, probala je da odigra, ali videlo se da ne može i Poljakinja je napravila brejk, da bi Ana u suzama završila i posle meča.

Imao sam priliku prošle godine u Parizu da duže porazgovaram s Anom, izuzetno fina devojka, preporučujem vam da je upoznate OVDE.

Trava joj je omiljena podloga i u budućnosti će sigurno ostvariti veliku pobedu na Vimbldonu, ne samo jednu.

A prokletstvo Gren slem šampionki se nastavlja. U poslednjih pet godina bilo je osam igračica koje su osvojila prvi Gren slem – dve su se povukle posle toga (Bartoli i Peneta), a pet od preostalih šest na sledećem Gren slemu ispale su u prvoj ili drugoj rundi.

Tu sudbinu nije izbegla ni Gabrinje Mugurusa, pošto je izgubila od 124. teniserke sveta Jane Čepelove sa 6:3, 6:2.

“Mislim da ću u budućnosti morati više da se odmaram, a ne da nastavim da treniram tolikim intenzitetom kao sada posle Rolan Garosa. Treba da budem pažljivija sa time – iako ne želim da propustim ni dan treninga, možda je nekada bolje odmoriti se“, rezonuje Mugurusa.

Crtice iz Londona

Foto: B92/Saša Ozmo
- Sem Kveri, naredni rival Novaka Đokovića, bio je u Beogradu na Srbija openu i na Dejvis kupu. a naš glavni grad veoma mu se dopao. “Da, zaista lep grad, to je sjajno mesto, naročito mi se dopalo da uživam kraj reke, restorani su bili divni, uživao sam“, rekao nam je nekada 17. teniser sveta.

- Po izlasku sa Sautfilds stanice voza, koja je najbliža Vimbldonu, dočekaće vas dobroćudni div – izuzetno nabildovan čovek u popularnoj ’siledžijki’, ali zato mekog glasa i predusretljiv. I ono najvažnije – ošišao se na kratko, kosu ofarbao u boju teniske loptice, a na temenu ima iscrtan znak Slezingera.

- Redovi pred kapijama Vimbldona izuzetno su dugi – kako za one koji treba da uđu s kartom, tako i za one koji su u redu za kupovinu ulaznica. A one nisu baš jeftine – za prva dva dana cena za Centralni teren iznosila je 53 funte, za Teren broj jedan 44, za terene broj dva i tri 40, a za ostala igrališta 25 funti. Cene rastu kako turnir odmiče za sve osim za ulaznicu ’ostali tereni’ – Centralni teren u sredu i četvrtak košta 69 funti, za petak i subotu 89...
Getty Images
- Američki novinari napravili su frku jer je Venus Vilijams, petostruka šampionka Vimbldona, postavljena na teren broj 18. Možda i s pravom, ali Venus je dala šmekerski komentar. “Spremna sam da igram bilo kad i bilo gde, nema nikakvih problema“, kazala je između ostalog 36-godišnja Amerikanka. Kada doguraš do određenog nivoa, sujeta prestaje da bude tema.

- Pišem blog i odjednom čujem: “GOL!!!!“ Poljski kolega poradovao se pogotku Levandovskog – pogledao sam ga sa odobravanjem i razumevanjem, mada su mu neke kolege spočitale da to ne ponavlja, pa je morao da se izvinjava. E, zato ja važne mečeve gledam samo kod kuće u krugu sličnih ’ludaka’...

- Malo sam izašao iz osnovnog delokruga, pisao sam o Bregzitu i atmosferi u Londonu posle njega, a vi procenite jesam li se snašao. Naravno, ne propustite intervju s Končitom Martines, kao i to šta je Adrijan Manarino rekao o Novaku Đokoviću.

Sve sugestije, kritike i pohvale šaljite mi putem komentara ili na Tviteru uz hešteg #OzmoNaTravi, a tu možete videti i fotografije koje nisu ušle u finalnu verziju tekstova.

Pozdrav iz Londona,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: