Troicki-Novicki, pijan na Rodžera i Top 10 iznenađenje

“Gde je tenis, tamo je leto“, nekada se govorilo. Govori se u stvari i sada, samo što sa klimatskim promenama to jednostavno više nije istina.

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2016.

21:00

Troicki-Novicki, pijan na Rodžera i Top 10 iznenađenje
Getty Images

Posle pariskih muka i pljuskova, drugog dana Vimbldona dočekali smo i prvu londonsku kišu.

Srećom, tek od 17 sati, pa se dobar deo programa već završio, a treninzi u Orangi parku uglavnom su okončani. A tu je i krov, pa se bar na Centralnom stadionu igra kako bog zapoveda.

A veoma dobro igrao je i naš Viktor Troicki, koji je izgubio samo osam gemova u duelu sa Francuzom Lamasinom.

Pred novinarima se pojavio svež i odmoran, kao da nije upravo završio meč, a razgovor je brzo skrenuo na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru – Viktor je govorio iskreno, odlučio je da igra, ali ga iritira to što se ne dodeljuju bodovi.

“Mislim da to nije u redu – jedan od glavnih argumenata ’protiv’ kada sam vagao da li da idem bio je taj što nema bodova, smešno je da takvo takmičenje nema poena, igramo za kikiriki“.

U Londonu pre četiri godine igrači su nagrađivani bodovima, niko ne zna pouzdano gde je sada zapelo, a Viktor je podelio sa nama jednu verziju događaja.

"Čuo sam priču, ne znam da li je istinita – ITF i ATP nisu se dogovorili. ITF je navodno dobio određenu sumu novca za OI, ATP je želeo deo kolača i odbijen je, pa zato nema ATP bodova“.
Getty Images
Kada smo pretresli teške i ozbiljne teme, malo smo se i šalili. Retko prođe dan u kojem Troicki igra, a da neko od stranih kolega ne priupita kako se tačno izgovara njegovo prezime.

“Oni koji prate naučili su prezime do sada. Na engleskom je to obično ’Troiki’, a bilo je i drugih – prošle godine na US openu jedan je na razglasu rekao pred prvo kolo, na celom kompleksu se čulo ’Traj-oki’. Ne znam kako je to uspeo, ali neki igrači su zapamtili i zezali su me posle“, kaže Viktor.

I sudije nekada imaju problema – to ’c’ i k’ izgleda da im je nepremostiva prepreka, Ćorić je i dalje Korić, a Viktor je pronašao inventivan način da u nezainteresovane uši umetne ’c’ koje mu i pripada.

“Meni je najlakše u SAD da objasnim preko Novickog: Kažem im ’izgovorite Novicki’, a potom: ’Izgovorite Troicki’. Ne ide u početku, ali posle nekog vremena ustanove da umeju da izgovore, samo eto treba da im se pojasni“.
Getty Images
Za razliku od Viktora, Dušan Lajović nije uspeo da se plasira u drugo kolo – ispao je od Dastina Brauna, a zapanjujući je podatak da je meč u pet setova trajao svega dva časa i osam minuta.

Ipak, stil igre ’Raste’ je takav – kako je i Dušan rekao: “Drop šot dva metra iza linije, a onda posle običnog udarca juriša na mrežu“. Dakle, hazarderski i brzo, za publiku i atraktivno, pa su tribine Terena broj 16 bile pune još na dvadesetak minuta do izlaska igrača na teren.

U početku nisam uspeo ni da uđem, zatim sam dočekao svoj red da sednem kada je neko ustao, ali su se ispred mene besramno ubacile dve Nemice. “Toliko je očigledno da sam bio pre vas, zar vam nije malo glupo?“, nisam odoleo da ne prokomentarišem, mada se nisam ni iznervirao, seo sam na stepenice.

Ne znam šta su mi rekle, bilo je na nemačkom, ali po neverbalnoj komunikaciji zaključio sam da nije ništa lepo, da bi potom ustala jedna punija gospođa i akcentom kao iz serije ’Downton Abbey’ izgovorila: “Znate, mi u Engleskoj kulturno stanemo u red i sačekamo“.

Zahvalih se gospođi, ali reko’ da me ne brani, još mi samo incident nedostaje, svakako mi se mrštila ona žena iz obezbeđenja što sam do pre koji minut s vrha stepenica posmatrao meč.
Getty Images
Dok sam se borio s vetrenjačama, Lajović je fino počeo, posle je i poveo sa 2-1 u setovima, ali nije uspeo da bude čvrst u petom setu.

Ipak mu trava i jeste najslabija podloga, tako da razloga za očajavanje nema – gledajući duele na manjim terenima, gde su sedišta neposredno uz teren, lakše se primeti da se igrači teže kreću na travi nego na betonu ili šljaci.

“Tenis je eksplozivan sport – trči, stani, kreni, ubrzaj, dok je na travi to ipak malo drugačije jer ne možeš odmah iz starta sa 100% da zapneš jer ćeš se okliznuti. Zato težište na travi mora da bude nisko, a koraci kraći, ovde je teško i kontrolisati klizanje, samo nekoliko ljudi to radi uspešno“, objašnjava Duci.
Getty Images
A u jednom trenutku ’postava’ na Orangi parku bila je jača nego na najvećim terenima – logično, jer su istovremeno trenirali Đoković i Federer.

Novak je bio oku dalje, na terenu koji novinari mogu da vide do pola, i to sa nekih pedesetak metara udaljenosti, ali i tako se moglo zaključiti da je trening bio solidnog intenziteta. Sparing partner Đokoviću bio je levoruki Gvido Pelja kao priprema za takođe levorukog Adrijana Manarina.

Rodžer je bio direktno ispod nas i prebacivao je sa svojim trenerima – Ljubičić mu je vraćao bekhend slajsom, a Luti spinovima iz forhenda. U pauzi u toku treninga Ivan i Severin nešto su se domunđavali na mreži, posle se i Federer priključio, pa su dobrih pet minuta ’brejnstormingovali’, što bi rekli ovi po multinacionalnim korporacijama.
Getty Images
Ipak, daleko od toga da se ništa zabavno nije dešavalo na terenima – Huan Martin del Potro igrao je na Vimbldonu prvi put od čuvenog polufinala sa Đokovićem 2013. godine i ostvario je svoju prvu Gren slem pobedu još od Melburna 2014.

“Porodica i prijatelji bili su mi izuzetno značajni, gurali su me napred jer sam bio blizu da ostavim tenis krajem prošle godine. Sada sam drugi čovek, ponovo uživam u tenisu i radim na sebi mentalno kako ne bih postajao frustriran kada osetim bol u ručnom zglobu“, kaže Argentinac.

Obično je sa zvezdom njegovog kalibra nemoguće napraviti intervju ’u prolazu’, ali računao sam na to da se uželeo svega što je deo posla profesionalnog tenisera. Slabo sam računao – oba puta je bio ljubazan, ali me je oba puta i ’odjavio’. Ali, kako kaže kolega Voja, to sve ide u rok (novinarske) službe...

Crtice iz Londona

Getty Images
- Nik Kirjos digao je teniski svet na noge, ali sada na pozitivan način – neverovatnim udarcem kroz noge. Ipak, na konferenciji za medije nije želeo da se pravi važan. “Igram taj udarac samo ako moram – sada sam se kretao u drugom smeru i morao sam. Vežbam ga prilično, bio je to dobar udarac“, kaže Australijanac.

Kirjos ne bi bio Kirjos da nije bilo i prepirke sa sudijom, ali rasprava s Lajanijem nije bila tako strašna.

- Zla sudbina Santijaga Hiralda. Godine 2010. izgubio je u prvom kolu od Tima de Bakera sa 16:14 u petom setu, i to jednog od dana čuvenog dvoboja Izner – Mai. Šest godina kasnije, ponovo je pao u maratonu – vodio je sa 2-0 u setovima, ali je Žil Miler preokrenuo i u petom setu slavio sa 15:13.

- Kada se meč gleda izbliza, lakše se uoče mali rituali tenisera. Tako Dastin Braun voli da čuva lopticu u džepu čak i u gemovima u kojima protivnik servira. Ne uvek, ali vrlo često.

- Mladi, 18-godišnji Tejlor Fric izgubio je od Stana Vavrinke, ali se sasvim pristojno pokazao. Novinar ga je pitao ko ga je inspirisao od aktivnih igrača, spomenuo je i Novaka i Rodžera, ali je Fric ostao svoj. “Kao klinac sam se najviše ugledao na Del Potra – bio je neustrašiv sa jakim servisom i forhendom, a tako ja želim da igram. Stil igre nam je sličan, a i van terena je sjajan momak“.
Getty Images
- Markus Vilis, 772. teniser sveta, heroj je dosadašnjeg toka Vimbldona, a kao nagradu je dobio meč sa Federerom u drugom kolu. Savet u svom stilu ponudio mu je Goran Ivanišević. “Mislim da treba da izađe i da se valjano napije – ne može da dobije Federera, ali ne treba ni da ga bude briga. Nema veze da li će izaći na teren trezan ili pijan, on je već pobedio“, kaže ’Zec’.

- Mom intervjuu sa Radekom Štepanekom prethodila je konferencija za medije sa češkim novinarima. Napravio sam kobnu grešku i ušao u sobu broj četiri misleći da će kratko trajati. Epilog – 25 minuta ekstremno brzog izgovaranja reči od kojih nijednu nisam razumeo, jedina pauza bila je kada bi Radek otpio gutljaj svoje “natural coconut water“ (?), a ja sam zurio u tapete u bojama Vimbldona. Sâm sam kriv, priznajem, ali isplatilo se – razgovor sa Štepanekom bio je sadržajan, čitaćete ga nekog od narednih dana.

- Pročitajte priču o meču koji je bio prekretnica u karijeri Novaka Đokovića, kao i kako Marin Čilić komentariše Novakovu superiornost na ATP turu. U sredu ujutru očekuje vas razgovor sa Top 10 igračem, momkom koji je bio u centru pažnje ove sezone, tako da obavezno budite uz naš specijal Vimbldon.

Sve sugestije, kritike i pohvale šaljite mi putem komentara ili na Tviteru uz hešteg #OzmoNaTravi, a tu možete videti i fotografije koje nisu ušle u finalnu verziju tekstova.

Pozdrav iz Londona,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: