Novak: Na vrhuncu sam karijere, ali ne i svojih mogućnosti

Prethodne dve godine Novak Đoković dolazio je na Vimbldon kao čovek koji ponovo nije uspeo da osvoji Rolan Garos, iako je bivao vrlo blizu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.06.2016.

08:30

Novak: Na vrhuncu sam karijere, ali ne i svojih mogućnosti
Getty Images

Sada, posle prve titule u Parizu, Novak je u London došao rasterećeniji, ali to ne znači da se opustio – upravo to je i naglasio u prvom izlasku pred novinare.

“Nesumnjivo je drugačiji osećaj ove godine jer prvi put dolazim na Vimbldon kao osvajač Rolan Garosa. U ovom trenutku sam bez sumnje na vrhuncu svoje karijere i sposobnosti, ali ne želim da kažem da sam i na vrhuncu mogućnosti“, rekao je Đoković i potom objasnio:

“Verovatno mogu još više da izvučem iz sebe jer sam neko ko u kontinuitetu nastavlja da radi na svojim veštinama – trudim se da unapredim igru i mislim da mi takav pristup dozvoljava da ostanem na zemlji i posle ovakvih izvanrednih rezultata i trofeja koju sam sanjao godinama“.

Đoković je na Rolan Garosu bio superioran – izgubio je set od Bautiste Aguta u osmini finala, onda i prvi od Marija u finalu, da bi potom vezao tri seta maltene savršenog tenisa.

“Titula u Parizu mnogo mi je energije dala, ali i oduzela, tako da sam bio psihički i emotivno iscrpljen, ali posle dve nedelje sam se vratio na teren i spremao se za najprestižniji turnir u tenisu. Sama činjenica da Vimbldon dolazi odmah posle Rolan Garos dobra je za mene jer mi daje novu injekciju motiva“.
Getty Images
U poslednje dve godine između Rolan Garosa i Vimbldona teniseri imaju tri nedelje pauze, jednu više nego ranije, a Novak kaže da je prelaz sa šljake na travu izuzetno složen.

“Trava je nekada bila najzastupljenija podloga u našem sportu, sada je najređa, ali je jedinstvena i zahteva mnogo, pogotovo u tranziciji sa šljake. Na zemljanim podlogama ima mnogo klizanja, poeni su dugi i više odskače lopta, pa je potrebno dosta vremena za prilagođavanje na travu gde nema mnogo proklizavanja, lopta nisko odskače, više ima varijacija u vidu slajsa i izlazaka na mrežu, a vrlo je bitna i preciznost prvog servisa“, kaže Novak i zaključuje:

“Zbog toga i dolazim malo ranije kako bih što više vremena provodio na travi – nisam igrao nijedan pripremni turnir zbog vrlo napetog rasporeda u sezoni na šljaci, ali i zbog svega što se dešavalo u prvih pet-šest meseci sezone. Tako sam radio i prethodnih nekoliko godina, pa sam uspevao da osvojim trofej“.

Đoković u prvoj rundi igra sa Džejmsom Vordom (ponedeljak, 14.00), a analizu žreba pročitajte OVDE.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: