772. na ATP: Izgubio, batalio, zbog žene se vratio i pobedio

Prve runde Gren slemova rezervisane su za iznenađenja i neke nesvakidašnje priče, a možda i najpogodnije mesto da se nešto slično dogodi je Vimbldon.

ĐN |
Komentari 48
Photo by Jordan Mansfield/Getty Images
Photo by Jordan Mansfield/Getty Images

Trava je najbrža podloga, loptice nisko odskaču, pa kada favoritima nije dan, postoje najveće šanse da dožive neočekivane poraze.

Dokaz smo dobili već u ponedeljak, kada je, nažalost, naša Ana Ivanović doživela debakl od Jekatarine Aleksandrove, trenutno 223. igračice na WTA listi.

Međutim, start trećeg Gren slema doneo nam je heroja za kojeg je malo ko očekivao da će se uopšte pojaviti na turniru. U pitanju je domaći igrač Markus Vilis, 25-godišnjak rodom iz Sloa koji je spletom čudnih okolnosti i dalje u tenisu.

Ali, kada bi vas pre priče o ovom zanimljivom momku pitali koju poziciju na ATP listi zauzima, verovatno ne biste bili ni blizu. Iako će doživeti skok od 356 mesta, na Vimbldon je ušao kao 772. igrači sveta. Da, dobro ste čuli, 772. igrač sveta!

Tu se nije zaustavio – pošto je u kvalifikacijama savladao Sugitu, Rubljeva i Medvedeva, u prvom kolu se postarao za jednu od najvećih senzacija u istoriji turnira na terenima Ol Ingland klaba. Pobedio je 54. igrača planete Ričardasa Berankisa sa 6:3, 6:3, 6:4.

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

"Nemam pojma šta mi se sada događa u glavi, sve je mutno, ali znam da su pozitivne emocije", istakao je na konferenciji za novinare.

Spasao je 19 od 20 brejk lopti rivala, pet puta mu oduzeo servis, što je bilo dovoljno da posao završi za nešto više od dva sata. Tokom čitavog meča bio je nasmejan, igrao izuzetno opušteno, a veliki trijumf proslavio sa grupicom glasnih navijača koji su ga podržavali od prvog do poslednjeg poena.

"Da, bilo je milion poruka, telefon mi je eksplodirao. Još uvek nije bilo ’hejtera’, ali sam siguran da će ih biti. Neko ko je izgubio na kladionici jer je video kako sam plasiran, da sam ’luzer’ i da treba da umrem. Do sada svi pružaju podršku, to je dobro".

Pre samo pet meseci Vilis je batalio tenisku karijeru, hteo da se preseli u Sjedinjene Američke Države i započne posao trenera. Devojka mu je rekla da ne odustaje, poslušao je i, ispostaviće se, doneo pravu odluku.

Photo by Jordan Mansfield/Getty Images
Photo by Jordan Mansfield/Getty Images

"Kazala mi je da sam idiot i da treba da nastavim. Imao sam kombinaciju u Filadelfiji, ali ništa nije bilo sigurno. Postojala je opcija i ko zna da li bih otišao. Ona mi je rekla i ja sam uradio kako mi je rečeno", rekao je Vilis.

"Pre godinu dana nisam bio u najboljem stanju – pokidao sam ložu dva puta, a u januaru sam povredio koleno. Bio sam u depresiji, nekada mi je teško bilo da ustanem iz kreveta. Kao klinac sam se ubijao od rada. Bio sam talentovan junior, nadao se, ali sam onda upoznao pravi svet. Igrao sam u Rumuniji, gubio, bio sam potpuno bez samopouzdanja, ali sam ga našao pre tri godine. Mnogo sam radio sa svojim trenerom i sad se isplatilo".

Čovek koji je živeo od držanja treninga amaterima, do ovog trenutka od turnirskih nagrada zaradio samo 220 funti u 2016, obezbedio je ček na 50.000 funti.

"Lep je ovaj život, zar ne? Sad sam sav ’važan’, idem kroz kompleks i svi žele da se rukuju sa mnom. Zaradio sam više nego cele godine, mnogo više".

Sada može da plati kiriju, ili ne...

"I dalje živim sa roditeljima. Nekada prespavam ovde, kada radim, ili kod devojke, ali živim san kod roditelja".

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Osoba koja je najzaslužnija za ovaj trenutak jeste Dženifer Bejt, 30-godišnjakinja koja radi kao hirurg stomatolog. U utorak je trebalo da bude na poslu kada je Vilis igrao meč, ali je, kako kaže, sudbina želela da dođe do otkazivanja pacijenta u poslednjem trenutku.

"Trebalo je da budem na poslu, prošle nedelje imali smo problema sa sisaljkom, nije radila kako treba, malo smo je sredili i mislili smo da je u redu. Ujutru sam stigla, završili smo prvog pacijenta, ali nije fuknkcionisalo dobro. Iznervirala sam se jer sam došla na posao i propustiću meč. Pozvala sam šefa, pitala ga šta da radim, a on mi je odgovorio da mora da pozove majstora. Morali smo da otkažemo sve pacijente tog popodneva. Nije trebalo da budem ovde, nisam očekivala – bio je ovo neverovatan tenis", otkrila je Dženifer.

Ona je navela da je ljubav sa Markusom bila na ’prvi pogled’, zbog čega ga je i odgovorila od prerane penzije.

"Bilo je napeto, mnogo sam putovala i gledala mnogo mečeva, ali smo bili ludi jedno za drugim. Nedelju dana pošto smo se upoznali, rekao mi je da ide u Ameriku i da je završio sa tenisom. Moj brat koji voli tenis rekao mi je da je taj momak veliki potencijal. Kazala sam mu da verujemo u njega, da proba ponovo jer je vredan toga i to je učinio".

Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Prvo što je učinio kada je osvojio poslednji poen na terenu broj 17 bilo je da priđe devojci i poljubi je.

"Samo mi je rekao da me voli".

Kao što to obično biva u ovakvim pričama – trešnja na vrhu šlaga dolazi u vidu duela sa Rodžerom Federerom u drugom kolu. Švajcarac je eliminisao Gvida Pelju i sa Vilisom će se sastati na jednom od dva najveća stadiona u kompleksu.

"Nisam siguran da on ume da igra na travi, to je dobro", našalio se na račun jednog od najvećih svih vremena. "Ne, stvarno, to je ostvarenje sna. Igrati na velikom stadionu je neverovatno. To mi je bio san, igraću meč, verovatno neću pobediti, možda i hoću, ali ću dati sve od sebe kao što sam to činio u poslednjih sedam mečeva".

I da ne uspe, on je već pobedio.