Nova vest
Tenis

Sreda, 06.07.2016.

21:45

Da li je vreme za Rodžerovu 18. Gren slem titulu?

Godine 2014. Novak Đoković izgubio je od Keija Nišikorija u polufinalu US opena i Rodžer Federer već je viđen sa trofejom u rukama.

Izvor: B92

Autor:B92

Da li je vreme za Rodžerovu 18. Gren slem titulu?
Getty Images

Međutim, na putu mu se našao Marin Čilić i, Federerovim rečima, počistio ga sa terena.

Malo je nedostajalo da hrvatski teniser napravi senzaciju po sličnom scenariju i na Vimbldonu, ali propustio je tri meč lopte i nije imao dovoljno smelosti i sreće u ključnim trenucima – 6:7 (4-7), 4:6, 6:3, 7:6 (11-9), 6:3.

“Borio sam se, pokušao sam, verovao sam. Na kraju sam i uspeo, ovo je sjajno na mnogo različitih nivoa“, kaže Federer.

Počelo je kao pre dve godine u Njujorku – Čilić je svaku priliku koristio za napad, bekhend mu je izuzetno funkcionisao, a forhendom je u pravim trenucima menjao pravac. To sve kada bi se poen uopšte razvio, pošto je Hrvat i pogađao i odlično miksovao servise, da bi u taj brejku igrao autoritativno i bez straha došao do vođstva.

Rodžer nije dobijao nimalo ritma i nije ni stizao da upotrebi taktiku delotvornu protiv Čilića na travi, a to je slanje niskih lopti sa mnogo slajsa. Hrvat je nastavio slobodno da udara lopticu, napravio je brejk u trećem gemu drugog seta, a onda brzo zaboravio na dve uzastopne duple greške i materijalizovao ga.

Marin se malo stegao tek u poslednjem gemu, ali je Federer na 0-15 promašio čist zicer, posle napravio još jednu olaku grešku i 44. put u karijeri našao se u zaostatku od dva seta.

Dinamika je od tog trenutka počela postepeno da se menja, Federer je bolje čitao servise rivala i sve češće je zahvatao loptu na način na koji želi.

“Mislim da je imao 15-20 asova u prva dva seta, to mi se ne dešava često ako nisu u pitanju Izner ili Karlović. Malo sam promenio stav na riternu i počeo sam bolje da ga čitam, stekao sam osećaj na koju će stranu ići“, kaže Federer.

Uprkos tome, Čilić je došao do tačke koja se na njegovu žalost kasnije ispostavila početkom preokreta.Na 3:3 je Marin odigrao dva blistava udarca iz defanzive u ofanzivu i došao do 0-40, faktički meč lopti. Tada je prvi put Marin posustao na mentalnom planu – dva druga servisa nije uspeo da vrati u igru (jedan je bio prilično brz i riskantan), jedan prvi je vratio, ali je odmah u drugom udarcu poslao ne naročito zahtevan bekhend u mrežu.

Centralni teren Vimbldona je eksplodirao i gurao je Federera ka brejku, a Čilić je podlegao pritisku i duplom greškom poklonio gem protivniku.

Prethodna četiri puta kada je gubio 0-2 Rodžer je gubio mečeve u četvrtom setu, ali momak iz Međugorja jednostavno nije uspevao da pređe liniju cilja – došao bi do nje, a onda bi se opet izmakao na bezbednu distancu.

Propustio je dve vezane brejk lopte u ranoj fazi četvrtog seta, opet se Federer nije izvukao bogzna kakvim servisima, već je Čilić grešio na riternima koje je do tada pogađao.

Takav je bio slučaj i na prvoj meč lopti, pri rezultatu 5:4 – Rodžerov drugi servis jeste bio pristojan, ali daleko od toga da je bio neodbranjiv. Sledeću meč loptu, na 6:5, Federer je spasao asom, a onda je usledila igra nerava u taj brejku – smenjivali su se briljantni potezi i neshvatljive greške, a na kraju je ponovo prvi popustio Čilić.

“Sada bih bio odlučniji u tim prilikama, mislim da sam na dva meč lopte imao druge servise koje sam mogao da vratim, ali tada dođe malo oklevanje (reč koju je Marin tri puta ponovio na konferenciji), noge počnu da se ne pomeraju... I na brejk loptama u četvrtom setu je oba puta bio drugi servis, za time možda najviše žalim“, kaže hrvatski teniser.

Ekstaza u publici jer svi su znali – gotovo je, nema šanse da Rodžer izgubi peti set. Tako je i bilo, deseti put u karijeri Švajcarac je preokrenuo posle 0-2, po čemu se izjednačio na večnoj listi sa Borisom Bekerom i Aronom Krikstajnom.

Meč je trajao tri sata i 17 minuta, Federer se možda jeste malo potrošio mada prethodno nije igrao duge mečeve, ali sa mentalnog aspekta korist je znatno veća – ovakav trijumf pomoći će psihički i dići će mu samopouzdanje, što posebno znači u njegovoj drugoj kući, Centralnom terenu Vimbldona.

“Dugo nisam igrao u pet setova i ovo je bio pravi test za moju kondiciju i moj um – za rame, leđa, noge, može li da se izdrži? Osećao sam se u tom smislu jednako dobro na kraju kao i na početku i zato mi ova pobeda daje dodatno samopouzdanje“, objašnjava Federer.

Prethodni put kada je okrenuo 0-2 na Vimbldonu, Rodžer je i uzeo titulu 2012. godine, 17. Gren slem u karijeri – da li će sada dočekati 18?

Tu računicu pokušaće da mu pokvari Miloš Raonić, koji je bez većih problema izašao na kraj sa Semom Kverijem. Pre dve godine Miloš je lako poklekao protiv Rodžera u polufinalu (tri puta po 6:4), ali sada je mnogo zreliji, češće izlazi na mrežu i iza sebe ima polufinale u Melburnu s Marijem koje bi verovatno i dobio da nije bilo povrede.

“Ovo nije dovoljno, došao sam sa jednostavnim ciljem, kao i ceo moj tim, a to je titula. Osećam se i mentalni i fizički spremnije nego pre dve godine – znam šta moram da poboljšam, znam način kako da postignem da se igra pod mojim uslovima.Znam i šta da menjam ako ne krene kako treba“, ambiciozno poručuje Raonić.

Preostala dva četvrtfinala takođe su imala očekivan ishod – Berdih je sa 3-0 dobio Puija, koji do ovog Vimbldona nije ostvario nijednu pobedu na travi u karijeri, a činilo se da ni Mari neće imati teži posao kada je preživeo Congine juriše u taj brejku prvog seta.

Međutim, Francuz je na 0-2 u setovima ušao u ono svoje stanje u kojem koristi i polušansu za precizan i snažan napad – tada pogađa i bekhende iz punog trka, kreće se kao da je lakši bar desetak kilograma i u stanju je da protivniku veže i ruke i noge svojim neprestanim pritiskom.

Osvojio je treći set, gubio je sa 4:2 u četvrtom, ali je onda vezao četiri gema koja su podsećala na polufinale Melburna sa Nadalom 2008. godine. “Kao na igrici, osećao sam da mogu da pogodim šta god zamislim“, opisao je Francuz svoje tadašnje stanje.

Izborio je peti set i ne bi bilo prvi put da Conga na Vimbldonu preokrene protiv jednog od najboljih – 2011. godine to je uradio Federeru takođe u četvrtfinalu. Sada nije uspeo – slajs na brejk lopti u prvom gemu poslao je u mrežu i od tog trenutka Endi se razjario, ’ulazio je u pucanj’ Conginim servisima i protutnjao je kroz peti set za svoje sedmo vimbldonsko polufinale.

A sreda nije bila lak dan za srpske juniore, pošto su u singlu ispali i Olga Danilović i Miomir Kecmanović. Iscrpljena posle dva duga meča u utorak, Danilovićeva nije uspela da pruži jako otpor Jastremskoj (6:0, 6:4).

“Poprilično sam umorna, bila sam na oko 50% snage, žao mi je što je tako, ali generalno jesam zadovoljna turnirom“, rekla je Olga i s pravom je zadovoljna jer je sa 15 godina već pokazala potencijal i zrelost na terenu.

A zrelost i van njega demonstrirala je kada smo je pitali zašto nije odustala od dubla posle meča u singlu koji je dobila sa 9:7 u trećem setu.

“To ne bi bilo korektno prema mojoj partnerki – jednom mi se to desilo i znam kakav je osećaj. Dobro se dobrim vraća, tako da se nadam da će se vratiti“, naglasila je Olga, koja se u utorak mučila sa grčevima, a kaže i da je kost boli jer još raste.

Ako joj je zbog nečega laknulo što je ispala, to je zato što više neće morati da nosi samo belo.

“Muka mi je, već dve nedelja sam samo u belom. U Rohemptonu sam ih zamolila da se samo zagrevam u crnoj trenerci jer je bilo vrlo hladno, nisu mi dali. ’Zalediću se’, kažem im, ali ništa. U singlu mi se videlo malčice crno na čarapi, isto ne može“.

Kecmanović je izgubio od Žofrea Blanšanoa, osvajača Rolan Garosa, sa 7:5, 1:6, 6:3 u meču koji je bio vrlo kvalitetan – tribine na Terenu broj 16 bile su popunjene skoro do poslednjeg mesta.

“Obojica smo igrali dobro i zadovoljan sam, iako nisam pobedio. Želeo bih samo da sam malo bolje servirao i da sam bio malo ozbiljniji kada sam imao brejk prednosti u prvom setu. Već sam se prilagodio travi, mislim da u budućnosti neću imati problema“, kaže Kecmanović.

Crtice iz Londona

- Kako dobar trener treba da se postavi prema igraču, pitali smo Tomasa Johansona, koji sada radi sa Davidom Gofanom. “Trener mora da se prilagodi svom teniseru i da, u skladu sa time, pokuša da poboljša njegovu igru – primera radi, ne možeš Raonića da učiš da igra kao Nišikori ili obrnuto. Nije reč o tehnici, više taktički i mentalno, pogotovo ovo potonje jer se tenis igra u glavi – moraš da ostaneš čvrst kada je teško“.

- Olga Danilović ima običaj da se udari po butini posle loše odigranog poena. “To je refleksno, više da se trgnem i da se pokrenem nego zato što sam se iznervirala“, objasnila je.

- U novinarskom smislu, jedna od retkih prednosti Vimbldona u odnosu na Melburn i Pariz bila je ta što su intervjui sa legendama mogli da se zatraže na isti način kao i sa aktivnim igračima – popuniš zahtev, osoblje ga posle meča kontaktira i on kaže ’da’ ili ’ne’. Sada je ta praksa promenjena, organizovan je samo ’Media Hour’, i to u najgorem mogućem trenutku, dva sata pred muška četvrtfinala – ne samo to, nego se više od 80% veterana nije pojavilo uključujući i Mekinroa, Navratilovu, Moju, Ivaniševića... Fijasko.

- Kako Endi Mari prati Vimbldon? “Gledam mečeve, ali ne gledam obično ništa drugo. A i kada gledam mečeve, ne slušam komentatora, obično isključim ton“, kaže Endi. Teško baš da komentator može da objasni nešto što Mariju nije poznato.

- Federer je na dve meč lopte odservirao prilično dobro drugi servis – nije išao skroz na sigurno, a evo kako je to objasnio: “Čak i ako pokušam nešto više, to za mene nije toliki rizik. Mislim da je Pit (Sampras) jednom rekao: ’Dobar si onoliko koliko ti je dobar drugi servis’, a ja osećam da me on neće izneveriti kada je najvažnije“.

- Miloš Raonić odigrao je neverovatan udarac u meču sa Semom Kverijem – volej koji je prvo udario u protivnikovo polje, a onda se vratio. Na prvi pogled deluje da Amerikanca čeka rutinski posao, a onda...

- Jelena Vesnina plasirala se u polufinale Vimbldona, a izgleda da je sve posledica ’efekta Lendl’. Bruno Soareš, njen partner u miksu, osvojio je trofej u dublu sa Endijevim bratom Džejmijem neposredno pošto se Čeh vratio u tim drugog tenisera sveta. Potom je Soareš tvitovao ’Lendl efekat’, a Vesnina je odgovorila: “Hej, i ja sam tvoj partner. On mi je rekao: ’ Ne brini, dopreće i do tebe’. I evo me u polufinalu Vimbldona, ima nešto u tome“.

- Nekada peti teniser sveta Vejn Fereira kaže za B92 da će Endi Mari osvojiti trofej na Vimbldonu, a u četvrtak ujutru čeka vas razgovor sa nekadašnjom prvom teniserkom sveta – zajedno smo najavili polufinala u ženskoj konkurenciji i osvrnuli se na Novaka Đokovića.

Sve sugestije, kritike i pohvale šaljite mi putem komentara ili na Tviteru uz hešteg #OzmoNaTravi.

Pozdrav iz Londona,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

151 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve