Nova vest
Tenis

Nedelja, 03.07.2016.

18:10

Odjeci Novakovog poraza, srpski smeh i hladnokrvnost

Eliminacija Novaka Đokovića i dalje je glavna tema u kompleksu Vimbldona – osećalo se to na Orangi parku, u razgovoru sa novinarima, odgovorima tenisera...

Izvor: B92

Autor:B92

Odjeci Novakovog poraza, srpski smeh i hladnokrvnost
Getty Images

Kako mi reče kolega iz Njujork tajmsa, razne glasine kolaju i svi pokušavaju da pronađu prihvatljivo objašnjenje za šokantani poraz najboljeg tenisera sveta.

To samo govori do kojeg je stadijuma došao Đoković – kada izgubi, ljudima je instinktivna reakcija da kažu: “Mora da nešto nije bilo u redu“. Ili, kako je to rekao Stiv Džonson, Novak je stvorio auru kao nekada Federer ili Nadal na Rolan Garosu.

“Stvar je u tome što je Novak postavio granicu veoma visoko i navikli smo da gledamo kako pobeđuje mečeve u kojima ne igra dobro, ali sada nije pronašao izlaz. To je ono ljudsko u sportu, i on je samo čovek, izgubio je i to je to. Kao što je i rekao, bio je mentalno umoran i siguran sam da će se vratiti na Olimpijskim igrama i potom na US openu“, kaže za B92 Tim Henman, koji je na Vimbldonu četiri puta igrao u polufinalu.

A svojih pet minuta slave proživljava Sem Kveri – u subotu je dao više intervjua nego ikada, a na Orangi parku svi su želeli da se fotografišu sa njime, kamermani su trčali ispred njega i snimali ga kako dolazi na trening, a nekoliko njih prišlo je i čestitalo mu na velikoj pobedi.

“Kveri nikada nije igrao bolje u životu nego u prva dva seta – neverovatno je servirao, u prvom setu je izgubio samo četiri poena u svojim gemovima. U drugom setu mislim da je Novak bio pomalo šokiran što nivo Kverijeve igre nije opao. Onda drugog dana meča nije bilo mnogo ritma jer su tri puta prekidali zbog kiše, bilo je teško, ali Sem je zadržao nerve“, kaže Henman i zaključuje rečima da je Endi Mari sada za njega favorit broj jedan.

Nismo navikli na Đokovićeve poraze, ali Srbija još 'konja za trku ima'. Jelena i Aleksandra, ako ovo čitate, nemojte se ljutiti, to je samo idiom. Naš dubl, koji će nas predstavljati i na Olimpijskim igrama, iznenadio je treće nositeljke sestre Čan – u tri seta, ali po igri je vrlo lako moglo da bude i u dva.

Kao i uvek sa njih dve, razgovor je tekao sâm od sebe.

“Ma, izdominirale smo“, rekla je Aleks, a Jelena se nasmejala i odobravala.

Pitali smo ih šta su pričale na terenu, ako izuzmemo taktičke dogovore i psovke, na šta su uglas počele da negoduju.

“Nemoj tako, pa mi smo fine“, smeje se Krunićeva, “Ne možemo mi da kažemo udari jako, nego ’zvekni’, ’ubij’ lopticu, ’o..zdi taj servis“.

“Pa to je naš način komunikacije – nema kao miluj tu lopticu, što si to fino uradila. Sve je to u okviru sporta, a i liči na naš mentalitet“, dodaje Jelena.

Na terenu su zaista delovale skladno, uz mnogo poena u kojima su nadmudrile svoje protivnice brzim razmišljanjem.

“Tajna je u našoj energiji – znamo se odlično i nadopunjujemo se vrlo dobro“, kaža Aleksandra, a onda ju je Jelena, u skladu sa time, dopunila:

“Ona je odlična na mreži, a ja na osnovnoj liniji, što je super kombinacija. S vremenom, ako budemo još više igrale, bićemo sjajan tim. Sada smo to i pokazale – one igraju konstantno zajedno, svaki turnir, a mi smo ih potpuno nadigrale“.

Logično naredno pitanje bilo je kada će partnerstvo prerasti u trajno – obostrana želja postoji, ali postoje i prepreke.

“Problem je u meni, nisam još fizički jaka da izdržim sve napore, teško mi je da izdržim i singl i dubl, ali radim na kondiciji. Volela bih jer mislim da smo dobar tim i da možemo da ostvarimo velike rezultate“, kazala je Jankovićeva, da bi Aleksandra dodala:

“Probaćemo na ovim većim turnirima kada se Jeleni računa rang sa singl liste. Ne možemo da uđemo na manje turnire jer Jeca ne igra često dubl, tako da se nadam da ćemo njoj dići dubl rejting na Gren slemovima. Zavisi sve od nje“.

Meč dana odigrao se na Terenu broj dva – Conga je po povratku na igralište brzo dobio četvrti set i izjednačio na 2-2 u susretu sa Iznerom, da bi potom usledio maratonski peti set.

Publika je konstantno učestvovala u meču i dobacivala – Francuz je imao veću naklonost gledališta, ali i Izneru se skandirala varijacija na temu sada već kultne pesmice ’Will Grigg's on Fire’ posvećene fudbaleru Vigana i Severne Irske.

U jednom od brojnih spetakularnih poena Conga je poslao loptu u aut posle razmene od nekoliko voleja i Izner je došao do meč lopte. Žo je potom izvadio lopticu iz džepa i poslao je van stadiona – koliko ju je jako udario, možda i van celog kompleksa.

Frustracija je bila razumljiva i gledaoci mu nisu zviždali, ali je Conga pred servis na meč loptu svejedno podigao ruku, stidljivo se osmehnuo i prozborio: “Pardon“, pa je nagrađen aplauzom.

Meč loptu je spasao, nedugo zatim je napravio brejk, da bi na kraju poslušao dobronameran savet iz publike: “Dokrajči ga!“ Na kraju je bilo 19:17, Conga je dobio i svoj šesti meč u pet setova na Vimbldonu.

Crtice iz Londona

- Marijana Veljović, srpska dama sa zlatnim bedžom ITF, imala je težak posao na duelu Kuznjecova – Stivens. Dala je Ruskinji upozorenje zbog ’koučinga’, na šta je Svetlana počela da se raspravlja i čak je ’ponudila’ sve što zaradi na turniru ako se ustanovi da je njen trener rekao bilo šta. “Samo radim svoj posao“, kazala je Marijana, a Kuznjecova odgovorila: “Pa, ne radiš ga baš dobro“. Veljovićeva se nije dala smesti ili, kako je primetio jedan navijač na Tviteru: “Lepo je videti sudiju koji ne naseda na teatralnost Kuznjecove“. Hladnokrvno.

- Mnogi osuđuju Džudi Mari što je sa osmehom dočekala poraz Novaka Đokovića. Nema nijednog razloga za to – najnormalnija ljudska reakcija jeste da se obraduje što je ispao glavni rival njenog sina. Isto kao što bi Novakovi navijači bili zadovoljni da je Endi izgubio, ne pravimo se Englezi.

- Trojica igrača koji su sada igrali u nedelju igrali su i poslednji put kada se igralo na prvu nedelju Vimbldona (2004. godine) – Serena je pobedila Sernu, Felisijano Lopes izgubio je od Karlovića, a Del Potro je bio u juniorima.

- A zašto uopšte postoji slobodan dan na Vimbldonu? To je deo dogovora sa ljudima koji žive u blizini Ol Ingland Klaba – muško finale dugo se igralo subotom, organizatori su želeli da ga pomere za nedelju, a lokalci su rekli ’može’, uz uslov da ipak postoji slobodan dan. I tako su zajednički došli do slobodne prve nedelje turnira.

- Lukas Pui savladao je Huana Martina del Potra, ali je nehotice povredio jednu gospođu na poziciji linijskog sudije. Francuz je jako odservirao, a žena nije stigla da se skloni i loptica ju je pogodila u oko.

- Mnogo je bilo reakcija na Novakov poraz – Endi Mari, Miloš Raonić, a razgovarali smo i sa Markom Filipusisom, finalistom Vimbldona iz 2003. godine.

U ponedeljak ujutru čitajte razgovor sa nekadašnjim šampionom Vimbldona – razgovarali smo o meču Đokovića i Kverija, kao i o favoritima u nastavku turnira, nije spomenuo samo ’standardna’ imena.

Sve sugestije, kritike i pohvale šaljite mi putem komentara ili na Tviteru uz hešteg #OzmoNaTravi, a tu možete videti i fotografije koje nisu ušle u finalnu verziju tekstova.

Pozdrav iz Londona,

Saša (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve