Nova vest
Tenis

Četvrtak, 30.06.2016.

09:00

Končita za B92: Serena sumnja, Rodžer možda kaže "zbogom"

Jedina je španska teniserka koja je osvojila Vimbldon, bila je druga na svetu u eri kada je ženski tenis bio na vrhunskom nivou i ukupno je osvojila 33 trofeja.

Izvor: B92

Autor:B92

Končita za B92: Serena sumnja, Rodžer možda kaže
Getty Images

Danas je Končita Martines selektor Dejvis kup i FED kup tima Španije, a u intervjuu za B92 govorila je o sećanjima s Vimbldona, o Novaku Đokoviću, a ponudila je i hrabra zapažanja u vezi sa Rodžerom Federerom i Serenom Vilijams.

Končita je profesionalno igrala od 1988. do 2006. godine i ženski tenis nije više isti u odnosu na taj periodu.

“Mnogo se promenilo jer je prošlo dosta vremena – sada se već jedan poduži period igračice oslanjaju na snagu, igraju ravno, a to je drugačije u odnosu na moju eru“, počinje 44-godišnja Končita priču za B92.

Igrala je u finalu na Australijan openu i na Rolan Garosu, dva puta u polufinalu US opena, a jedini Gren slem trofej podigla je u hramu tenisa – te 1994. godine u finalu Vimbldona bila je bolja od Martine Navratilove.

“Taj trofej najdraža mi je uspomena, to je bilo neverovatno, i dalje se svaki put naježim i prođu me trnci u stomaku kada prođem kompleksom i pogotovo kada odem na Centralni teren. Kada se osvoji Vimbldon, to ostaje za ceo život, a i ovde nas zaista divno tretiraju“.

Serena Vilijams šest puta je slavila na Vimbldonu, a sada četvrti put pokušava da osvoji 22. Gren slem titulu i tako se izjednači sa Štefi Graf.

“Postoji šansa da to učini, posebno zato što Sereni odgovara ova podloga jer ima moćan servis i izuzetno je jaka sa osnovne linije. Ipak, izgubila je dva uzastopna finala, ne zaboravite ni poraz od Vinči na US openu. Bilo je tu još nekih poraza koji su joj verovatno ostali u podsvesti, sve je starija i mislim da više ne veruje u sebe na isti način kao ranije, ali naravno da ovde može do titule“, kaže 44-godišnja Martinesova.

Novak Đoković osvojio je četiri Gren slema u nizu, trostruki je šampion Vimbldona i u poslednjih godinu i po dana dominira na način do sada neviđen u tenisu. Končita objašnjava šta srpskog tenisera čini superiornim.

“Veoma je brz i kompletan je igrač, može da izvede bukvalno svaki udarac na visokom nivou – servis, forhend, bekhend, kreće se neverovatno, čak ponekad ode i na mrežu. Nekada se čini da on ima različite pristupe koje upotrebljava – npr, kada je izgubio prvi set od Marija u finalu Rolan Garosa, odjednom je pojačao gas, zaigrao agresivnije i meč je očas posla gotov“, kaže Španjolka i dodaje:

“Takođe, on ne poklanja rivalu ništa u dužim intervalima – može samo da prebacuje, a može da bude i ofanzivan. Na ovoj podlozi je uvek drugačije, dovoljan je igrač koji servira neverovatno i ima svoj dan, pa da se situacija zakomplikuje, ali ni tada nije lako s Novakom na tri dobijena seta“.

Rodžer Federer u avgustu puni 35 godina, ove sezone mučile su ga povrede, a Končita kaže da bi to moglo da ga natera da se povuče.

“Zavisi od njegovog rezultata i zdravlja – kada se uvuku povrede i porazi, onda počneš da razmišljaš da možda i nije vredno sve te muke. Osvajao je najveće turnire toliko puta, dolazio do završnica, a onda odjednom povrede, ne možeš da treniraš 100% i onda zato izgubiš u trećem ili četvrtom kolu. To se Rodžeru neće dopasti i možda zato kaže ’zbogom’, ali videćemo, ovde mi deluje fit i volim način na koji igra“, zaključila je Končita za B92.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve