Novak: Jugonostalgičar? U neku ruku jesam, priznajem

Novak Đoković kaže da je sport idealan način da se pošalje poruka prijateljstva između zemalja bivše Jugoslavije.

Komentari 152
Getty Images
Getty Images

Postoji ideja da teniseri iz SFRJ organizuju humanitarnu turneju po gradovima nekadašnje zemlje – za sada je još daleko od realizacije, ali dobra volja postoji.

“Diskutovali smo o tome, ali nismo odredili tačan datum. Nažalost, to nećemo moći da izvedemo ove sezone, rasporedi su nam gusti, možda postoji šansa sledeće, ali moramo još da razmislimo i da se uskladimo“, rekao je Đoković i dodao:

“Ideja se rodila iz prijateljstva koje imamo, želimo da tako širimo lepu poruku tolerancije, zajedništva u zemljama bivše Jugoslavije. Svi znamo koliko ima tenzije od raspada te zemlje, sport je verovatno jedna od retkih oblasti u životu koja ujedinjuje ljude. Taj događaj bio bi humanitarnog karaktera, pričali smo i sa hrvatskim i sa teniserima iz BiH, treba i sa slovenačkim, ali svi su oberučke prihvatili. Nadam se da ćemo ostvariti tu zamisao“.

Na pitanje da li je jugonostalgičar uprkos tome što je rođen 1987, četiri godine pred raspad zemlje, Novak je odgovorio:

“U neku ruku i jesam, priznajem. Zbog svojih godina nisam iskusio najbolje godine bivše Jugoslavije, o kojoj sam slušao od svojih roditelja i drugih koji su živeli u to vreme, sa višim standardom i višim kriterijumima društva“, kaže srpski teniser i obrazlaže:

“Iako nisam živeo u Jugoslaviji, osećam povezanost jer imam familiju naravno u Srbiji, ali i u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Nikada sebe nisam previše mešao u političke teme, gledao sam da izbegavam to jer me se ne tiče, a nisam imao ni neprijatnosti u svom sportu sa teniserima iz eks-Ju, naprotiv, uvek smo gajili vrlo lepe odnose. Čak i kada su se potezale te osetljive teme, svi su bili istog mišljenja, a to je da rat nikome ništa dobro nije doneo. Mi kroz sport imamo priliku da doprinesemo koliko mi možemo da se pošalje poruka mira i prijateljstva“.

Za kraj, Đoković je rekao da još treba da se definiše tačan format humanitarne turneje, ali da pretpostavlja da ne bi trajala duže od nedelju dana.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)