Novak: Na vrhuncu sam karijere, ali ne i svojih mogućnosti

Prethodne dve godine Novak Đoković dolazio je na Vimbldon kao čovek koji ponovo nije uspeo da osvoji Rolan Garos, iako je bivao vrlo blizu.

Komentari 42
Getty Images
Getty Images

Sada, posle prve titule u Parizu, Novak je u London došao rasterećeniji, ali to ne znači da se opustio – upravo to je i naglasio u prvom izlasku pred novinare.

“Nesumnjivo je drugačiji osećaj ove godine jer prvi put dolazim na Vimbldon kao osvajač Rolan Garosa. U ovom trenutku sam bez sumnje na vrhuncu svoje karijere i sposobnosti, ali ne želim da kažem da sam i na vrhuncu mogućnosti“, rekao je Đoković i potom objasnio:

“Verovatno mogu još više da izvučem iz sebe jer sam neko ko u kontinuitetu nastavlja da radi na svojim veštinama – trudim se da unapredim igru i mislim da mi takav pristup dozvoljava da ostanem na zemlji i posle ovakvih izvanrednih rezultata i trofeja koju sam sanjao godinama“.

Đoković je na Rolan Garosu bio superioran – izgubio je set od Bautiste Aguta u osmini finala, onda i prvi od Marija u finalu, da bi potom vezao tri seta maltene savršenog tenisa.

“Titula u Parizu mnogo mi je energije dala, ali i oduzela, tako da sam bio psihički i emotivno iscrpljen, ali posle dve nedelje sam se vratio na teren i spremao se za najprestižniji turnir u tenisu. Sama činjenica da Vimbldon dolazi odmah posle Rolan Garos dobra je za mene jer mi daje novu injekciju motiva“.

Getty Images
Getty Images

U poslednje dve godine između Rolan Garosa i Vimbldona teniseri imaju tri nedelje pauze, jednu više nego ranije, a Novak kaže da je prelaz sa šljake na travu izuzetno složen.

“Trava je nekada bila najzastupljenija podloga u našem sportu, sada je najređa, ali je jedinstvena i zahteva mnogo, pogotovo u tranziciji sa šljake. Na zemljanim podlogama ima mnogo klizanja, poeni su dugi i više odskače lopta, pa je potrebno dosta vremena za prilagođavanje na travu gde nema mnogo proklizavanja, lopta nisko odskače, više ima varijacija u vidu slajsa i izlazaka na mrežu, a vrlo je bitna i preciznost prvog servisa“, kaže Novak i zaključuje:

“Zbog toga i dolazim malo ranije kako bih što više vremena provodio na travi – nisam igrao nijedan pripremni turnir zbog vrlo napetog rasporeda u sezoni na šljaci, ali i zbog svega što se dešavalo u prvih pet-šest meseci sezone. Tako sam radio i prethodnih nekoliko godina, pa sam uspevao da osvojim trofej“.

Đoković u prvoj rundi igra sa Džejmsom Vordom (ponedeljak, 14.00), a analizu žreba pročitajte OVDE.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)