Nova vest
Tenis

Petak, 24.06.2016.

18:30

Novak, Rodžer, Endi, Stan: Ko je najbolje prošao?

Pitanje iz naslova obično se postavlja posle žrebanja za Gren slem turnire, a sada odgovor nije lak.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Novak, Rodžer, Endi, Stan: Ko je najbolje prošao?
Getty Images

Utisak je da je najprohodniji put Endija Marija, ni Federerova putanja nije baš puna ’mina’.

Novaku Đokoviću zapao je verovatno najteži rival za četvrtfinale, a Stan Vavrinka od starta će morati da bude na oprezu.

I četvrtina

Prva runda donosi Novaku Đokoviću sudar sa Džejmsom Vordom, domaćim teniserom koji je prošle godine dogurao do trećeg kola i tu ispao tek u petom setu od Pospišila.

Ipak, najbolji rezultat karijere nije dodatno nadgradio, a u Štutgartu i na Kvinsu ostvario je samo jednu pobedu. S obzirom da će to biti Novakov prvi zvanični meč na travi ove sezone, dobro je da Vord daje ritma i da igra s osnovne linije, pa će Đoković moći da se navikne na uslove.

I drugo kolo moglo bi da dones sudar sa domaćim igračem, Kajlom Edmundom – on je u solidnoj formi ove sezone, došao je do četvrtfinala na Kvinsu i trenutno drži najbolji rang u karijeri (68. mesto). Đoković je bio bolji od Edmunda u Majamiju ove godine.

Prema projekciji, Sem Kveri biće Novakov protivnik u trećem kolu, ali i Lukaš Rosol i Tomaž Beluči tražiće svoju šansu. Rosol ima lepa sećanja na 2012. godinu i pobedu nad Nadalom, a i tip je igrača kojeg najbolji inspirišu, malo je nedostajalo da izbaci Vavrinku na startu Rolan Garosa.

David Ferer potencijalni je rival u osmini finala, ali njemu je na putu specijalista za travu Nikolas Mai, kao i Filip Kolšrajber, koji takođe voli da igra na travi više od Ferera.

Sa Nemcem je Novak lako izašao na kraj na startu prošlogodišnjeg Vimbldona, Ferera je dobijao na najvećim turnirima i kada je Španac bio u zenitu, dok je Maija dva puta savladao na tvrdoj podlozi (2012. na Australijan openu izgubio je ukupno dva gema).

Đoković je dobio verovatno najteži žreb za četvrtfinale – Miloša Raonića, polufinalistu od pre dve godine na Vimbldonu i čoveka koji je bio na korak do finala ovogodišnjeg Australijan opena.

Kanađanin rođen u Podgorici pridodao je svom timu Džona Mekinroa i ta saradnja mogla bi da donese rezultate – Raonić je unapredio igru na mreži, servis mu je verovatno najbolji na Turu, a i utisak je da ima više samopouzdanja u duelu sa najboljima uprkos tome što je nedavno ’ispustio’ Marija u finalu Kvinsa.

Znak pitanja jeste fizičko stanje jer Miloša često muče povrede, tako je bilo i ove sezone, pa nije uspeo da uhvati pravi kontinuitet posle odličnog Australijan opena. Trava mu jeste omiljena podloga, ali nosioci na putu do Novaka nisu baš najlakši na svetu – Sok, pa Anderson ili Gofan.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Sok – Gulbis, Kveri – Rosol.

Tu je još: Nikola Almagro nije dozvolio da ga povrede oteraju u penziju i sada je 46. na svetu. Doduše, trava nikada nije bila njegov fah, a sada igra sa Dutrom Silvom na startu.

Nepoznato ime: Britanac Aleksander Vord ima 26 godina i jedan meč u karijeri na ATP turu, a do sada je četiri puta gubio u prvom kolu kvalifikacija za Vimbldon, da bi mu sada dali ’specijalnu pozivnicu’ za glavni žreb. Igra sa Gofanom na startu.

Druga četvrtina

Predvodi je Rodžer Federer, sedmostruki šampion i finalista iz prethodne dve sezone, ali nad njegovom formom stoji veliki znak pitanja – telo ga je mučilo ove sezone, propustio je i Rolan Garos između ostalog, a na travi je na pripremnim turnirima dva puta poražen u polufinalu, od Tima i Zvereva.

Ipak, Vimbldon je Federerova druga kuća, a dve nedelje sasvim dovoljan period da se forma i pozitivne senzacije povrate.

Levoruki Gvido Pelja rival je na startu – igrač sličnog profila bio je na korak do pobede nad Federerom 2010. godine (Alehandro Falja), a u drugom kolu čekaće ga verovatno Ričardas Berankis, Litvanac koji je prošle godine igrao pet setova sa Marinom Čilićem.

Ipak, to nisu rivali kojih bi Rodžer trebalo da se plaši, a to nije ni oscilacijama skloni Aleksandr Dolgopolov, projektovani suparnik u trećoj rundi.

U osmini finala Federera će verovatno čekati prvi ozbiljniji ispit, ali teško je predvideti ko bi mogao da dođe do tog duela – Simon, Monfis, Šardi i Dimitrov kandidati su za to mesto.

Kei Nišikori čeka u četvrtfinalu, ali Japanac već tradicionalno razočarava na najvećim turnirima i trava mu nije najdraža podloga. Žreb za start mu nije lak, Sem Grot je vlasnik najbržeg servisa u istoriji, ali za razliku od prošle godine, u slaboj je formi i izgubio je u kvalifikacijama i u Notingemu i na Kvinsu.

Drugo kolo ne bi trebalo da bude problem, a u trećem kolu ga očekuje Kuevas, mada se Žil Miler mnogo lagodnije od njega oseća na travi i prolaz Luksemburžanina do trećeg kola ne bi bio iznenađenje.

Čilić ili Karlović najverovatnije čekaju Keija u osmini finala, obojica su igrali drugu nedelju na Vimbldonu i jasno je da Japanca čeka trnovit put do eventualnog okršaja sa Federerom.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Karlović – Ćorić, Monfis – Šardi.

Tu je još: Naš Janko Tipsarević pokušava da se vrati u Top 100 do kraja godine, ali nije imao mnogo sreće sa žrebom, na startu će se sastati sa Žilom Simonom.

Treća četvrtina

Prošle godine u ovo doba igrao je juniorski turnir, a sada će se u prvom kolu seniorskog 18-godišnji Tejlor Fric, sastati sa Stanom Vavrinkom. Tipičan je predstavnik američke škole – oslanja se uglavnom na servis i forhend, ali Fric pokazuje i naznake da bi mogao da bude nešto više od tog tipa igrača.

Vavrinka je angažovao Krajičeka, šampiona Vimbldona iz 1996, da mu pomogne da napokon prođe četvrtfinale na Vimbldonu, a posle tinejdžera iz SAD, čeka ga verovatno okršaj sa Del Potrom, koji bi u nekim drugim okolnostima bio prava poslastica.

Zamislite da je Del Potro bio na vrhuncu kada je Vavrinka doživeo renesansu na pragu četvrte decenije života – sigurno bismo gledali njihove mečeve u kasnijim fazama Slemova, ali zbog povreda Argentinca to nećemo dočekati.

Lukas Pui je u trećem kolu na Vavrinkinom putu, utisak je da je zalutao među nosioce, mada je odigrao nekoliko dobrih mečeva ove sezone.

Projekcija dalje kaže Bautista Agut ili Tomić – Španac nije baš ljubitelj trave, a u Tomića se čovek ne može pouzdati, mada mu stil igre sa mnogo slajsa i dobrim servisom pogoduje travi, uostalom igrao je četvrtfinale 2011. godine.

Četvrtfinale bi moglo da donese Vavrinki okršaj sa sopstvenim dvojnikom – Dominik Tim ima vrlo sličan stil igre i ove sezone je u konstantnom napretku.

Igra dobro na svim podlogama, to je potvrdio titulom u Štutgartu, ali žreb ga nije mazio jer već na startu ide na Florijana Majera, specijalistu za travu koji se vratio na teren posle povrede.

Nedavno u Haleu Majer je pobedio Tima, kojem je doduše malo i nestalo energije jer je odigrao najviše mečeva na ATP turu ove godine.

Do osmine finala ne bi trebalo da bude problema za Tima, a tamo će ga verovatno čekati ili Tomaš Berdih ili Aleksander Zverev, 18-godišnji Nemac koji pokazuje da ga je Toni Nadal s razlogom označio kao budućeg broja jedan.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Tim – F. Majer, Tomić – Verdasko, Vavrinka – Fric.

Veterani: Mnogo je starijih igrača u ovom delu žreba – Južni, Matje, Tursunov, videćemo može li neki od njih da iznenadi.

Četvrta četvrtina

Endi Mari, šampion iz 2013. godine, do osmine finala teško da će se i oznojiti, jedino ako Benoa Per prvo dogura do treće runde turnira koji najviše mrzi, a onda i tu uspe da održi kontinuitet igre kao nikad u karijeri.

Ipak, osmina finala mogla bi da donese potencijalno jedan od najzanimljivijih mečeva na turniru – sudar Marija i Nika Kirjosa. Australijanac, koji je pre dve godine dogurao do četvrtfinala na Vimbldonu, prethodno mora da eliminiše Štepaneka, zatim Lajovića ili Dastina Brauna, a onda verovatno i Felisijana Lopesa.

Jasno je da mu neće biti lako – dvojica specijalista za travu i Lopes koji takođe ima oruđa za igru na zelenoj podlozi.

Škot je osokoljen obnovom saradnje sa Ivanom Lendlom i sudar sa Kirjosom bio bi mu prvi pravi test, a u četvrtfinalu projektovani protivnik mu je Rišar Gaske.

Francuz je držao Endija na konopcima u Parizu, ali nije uspeo da ga dokrajči u drugom setu i posle je lako izgubio. Sada će se sastati na podlozi koju obojica više vole od šljake, a Gaske je dva od tri svoja Gren slem polufinala igrao na Vimbldonu.

Poslednje baš prošle godine kada je u spektakularnom duelu izbacio Vavrinku u četvrtfinalu.

Gaske će i sada biti favorit za prolaz u četvrtfinale – na putu mu je naš Viktor Troicki, zatim i tek oporavljeni Conga ili Izner koji se ne kreće baš dobro na travi i samo je dva puta došao do treće runde.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Izner – Bagdatis, Kirjos – Štepanek, Fonjini – Delbonis.

Tu su još: Dvojica srpskih tenisera – Dušan Lajović igra sa Dastinom Braunom, dok Troicki na startu ima kvalifikanta. Pre eventualnog sudara s Gaskeom u trećoj rundi, mogao bi da se sastane sa Pospišilom, koji ga je prošle godine sprečio da se prvi put u karijeri plasira u Gren slem četvrtfinale.

Uvek zanimljivo ime: Injigo Servantes kreće u novu bitku s vetrenjačama, na startu će pokušati da iznenadi Congu.

Saša Ozmo (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve