O Sereni, krovu, travi i smehu

Bila je nervozna, zaostajala je u prvom setu, odservirala je čak osam duplih grešaka. Ali po običaju – Serena Vilijams je pobedila.

Izvor: B92

Subota, 11.07.2015.

21:05

Default images
Beta/AP

Trenutno je toliko daleko iznad ostalih da je potrebno čudo kako bi Serena izgubila u završnici Gren slem turnira.

Garbinje Mugurusa pružila je dostojan otpor, nije se uplašila izazova, ali bio je ovo dokaz iz udžbenika za one koji tvrde da je iskustvo izuzetno važan faktor u odlučujućim mečevima. I Serena i Garbinje bile su nervozne, pravile su atipične greške, ali devojka iz Španije pravila ih je onda kada nije smela. Svojom borbenošću i šarmantnošču van terena pridobila je simpatije publike, koja je u završnici drugog seta navijala za nju kao za domaću igračicu.

Ipak, nije bilo dovoljno i mlađa Vilijamsova ponovo se upisala u istoriju – drugi put u karijeri, posle sezona 2002/2003, osvojila je ’Serena slem’, tj. vlasnica je sve četiri najveće titule u istom trenutku.

“Već 12 godina pokušavam da ponovim taj uspeh i nije se dogodilo. Imala sam nekoliko povreda, bilo je uspona i padova. Prošle godine, pre dve ili pet, ne bih ni pomislila da je to moguće. Ali eto, sada su sva četiri trofeja kod mene“, konstatovala je ozarena i nasmejana Serena.

To je njena 21. Gren slem titula i sada je na samo jednu zaostatka od legendarne Štefi Graf – takođe, Serena će u Njujorku pokušati da postane prva teniserka koja će da kompletira Gren slem još otkad je Štefi to učinila 1988. godine. Pazite se Serene u Velikoj Jabuci.
Beta/AP
Svi su mislili da će Serena pobediti i ona je to učinila, ali situacija u nedeljnom finalu ni izbliza nije tako jasna. Đoković i Federer trenirali su i obavili poslednju pripremu pred finale, izuzimajući polučasovno zagrevanje na dan meča, a njihov okršaj već je tema razgovora svih u kompleksu Vimbldona – novinara, radnika obezbeđenja, navijača...

Kuda god da prođem, čujem predviđanja, tvrdnje, rasprave... Prognoze se kreću od 3:0 u setovima za Đokovića do 3:0 u setovima za Federera – što će reći, niko ni u šta nije siguran, zato i jeste toliko iščekivanja.

Kiša je do sada samo jednom poremetila program, i to ne u velikoj meri, ali postoje šanse da se nedeljno finale odigra pod zatvorenim krovom.

“Trava je vrlo specifična podloga i takvi uslovi utiču na nju. Vlažnost bude veća, onda je podloga klizavija, što znači veću opreznost pri kretnji. Sa druge strane, verovatno se loptica donekle i uspori zbog nedostatka svežeg vazduha. Imao sam prilike da igram veliki meč pod krovom, baš sa Federerom 2012. godine u polufinalu, izgubio sam u četiri seta. Nije mi savršeno da igram pod krovom, ali ne bih se nešto preterano ni žalio – ako bude tako, moram to da prihvatim“, rekao je Đoković.

Pre tridesetak godina trava je bila dominantna podloga u svetu tenisa, ali sada to nije slučaj, pa se mnogi igrači kasno upoznaju sa njome. Iako je već osvojio dve titule na Vimbldonu i igrao u još jednom finalu, Novak je tek sa 17 godina prvi put osetio travnatu podlogu.

“Došao sam sa bivšim trenerom Dejanom Petrovićem i Milošem Jelisavčićem, bilo je to negde u predgrađu Londona, trenirali smo i bio je izuzetan osećaj. Potrebno mi je bilo vremena da razumem šta je potrebno za uspešnu igru na travi – nema mnogo vremena za razmišljanje. Sada, skoro deset godina posle toga, borim se za svoju treću vimbldonsku titulu“.

U nedelju će Novak naspram sebe imati Rodžera Federera, koji je sa nepune 34 godine odigrao jedan od najboljih mečeva u svojoj karijeri. Da li Švajcarac može da nastavi sa nestvarnom igrom iz meča sa Marijem i da li će Đoković imati odgovor na ono što mu rival servira?

Saznaćemo u nedelju, a do tada – drž’te se.

Crtice iz Londona

Getty Images
- Šta se događa u Sereninoj glavi tokom meča? “Obično pevam neku pesmu. Ako prestanem da je pevam, obično počnem da gubim, pa se vratim na pesmu. Ma ludo je u mojoj glavi, ne biste želeli da budete tamo“.

- Fernando Gonsales, nekada peti teniser sveta, najavio je za B92 predstojeće finale: “Mislim da je Novak favorit – možda je drugačije kada se igra na dva dobijena seta, ali sada bih dao Đokoviću prednost, nekoliko godina je mlađi od Rodžera i danas je mentalno stabilniji. Naravno, Federer je izuzetno težak protivnik, ali što je meč duži, to bolje za Novaka“.

Narednih dana moći ćete da pročitate intervju sa Gonsalesom.

- Iako je izgubila, Mugurusa je na konferenciji za medije ponovo bila nasmejana, analitična, ali i duhovita. Novinar ju je upitao kako je doživela Serenine reči na ceremoniji “ne budi tužna, jednog dana ćeš i ti osvojiti trofej“, a Garbinje je odgovorila: “Lepo je čuti tako nešto od legende. Mislim, u tom trenutku sam razmišljala u stilu ’da, da, da“, zakolutala je očima i prasnula u smeh Garbinje. Ovako na papiru (ekranu) zvuči kao da je bilo malo neprimereno, ali je Garbinje to izvela sa toliko stila i videlo se da se šali, pa je i prihvaćeno sa simpatijama.

- Serena Vilijams je sa 33 godine i 289 dana postala najstariji osvajač Gren slem turnira u Open eri. Ako Federer pobedi u muškom finalu, on će postati novi rekorder.
Foto: B92/Saša Ozmo
- Za razliku od Rolan Garosa, na Vimbldonu skoro uopšte nema propratnih dešavanja – u poslednja tri dana tu je jedan orkestar koji svira pre mečeva, muzej i to je to. “Na Vimbldonu se igrač oseća veoma posebno. Neguju tradiciju dugi niz godina, moraju da se poštuju određena pravila – bela odeća i obuća, nema reklama na Centralnom terenu... Sve je u znaku tenisa i usredsređeno je na sâm sport, a ne na komercijalni deo. Oduprli su se ovom vremenu modernizacije i očuvali su tradiciju, što je fascinantno“, kaže Đoković.

- Takmičarski mečevi su prioritet, ali čovek može fino da se zabavi i kada gleda egzibicije. Tako sam otišao na sudar veterana – Krajiček i Peči protiv Grožana i Vejna Fereire. Lepi poeni, igrači opušteni, baš kao i publika. Duhovitošću je prednjačio Fereira – kada se čula sirena hitne pomoći, dobacio je vidno umornom Pečiju: “Ovo po tebe dolaze“. Zatim je linijski sudija svirao Grožanu fut-folt, Krajiček je viknuo: “Tako je, idemo!“, a Fereira se okrenuo i rekao sudiji: “Ja sam ti dao pet dolara, ne on“. I sve u tom stilu, dok se tribinama prolamao smeh.

- Pročitajte intervju sa Miljanom Amanovićem, Novakovim fizioterapeutom, a pogledajte i kako su Federer i Mats Vilander uporedili dva legendarna vimbldonska finala, ona iz 2008. i 2014. godine. Sutra (nedelja) ujutru pročitajte razgovor sa Ričardom Krajičekom, vimbldonskim prvakom iz 1996. godine, u kojem smo detaljno analizirali predstojeće finale Đoković – Federer.

Pozdrav iz Londona,

Saša (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: