Krajiček za B92: Novak u 4 seta, ali Rodžerov servis...

Ričard Krajiček, vimbldonski šampion iz 1996. godine, kaže za B92 da veruje u pobedu Novaka Đokovića, ali da će mnogo zavisiti od Federerovog servisa.

Izvor: B92

Subota, 11.07.2015.

17:31

Default images
Getty Images

Te 1996. Krajiček je na putu do svoje jedine Gren slem titule savladao i Pita Samprasa, a u karijeri je ukupno uzeo 17 trofeja i bio je četvrti teniser planete.

U razgovoru za B92 Krajiček je sagledao predstojeće finale iz svih uglova.

“Pre turnira sam rekao da nema šanse da Rodžer osvoji turnir ako bude morao da igra i sa Marijem i sa Đokovićem. Mislio sam i da će Endi pobediti, onda sam bar očekivao da će umoriti Rodžera, ali ni to se nije desilo, bio je lak meč. Federer je servirao neverovatno i mislim da će pobediti ako tako bude servirao i u finalu, ali ne verujem da to može da se desi dva meča u nizu“, kaže Krajiček i dodaje:

“Novak je čvršći i bolji igrač po mom mišljenju, videli smo to u prošlogodišnjem finalu. Ako Rodžer ne bude servirao kao u polufinalu, ako to bude samo malo lošije, Đoković će mu mnogo otežati posao i mislim da će na kraju pobediti. Dakle, Federerov servis je ključni udarac“.

A šta Rodžer mora da uradi ako ga ne bude služio servis?

“Onda će morati mnogo da rizikuje, pre svega na drugom servisu. Rodžer će želeti da se igra što kraće, da osvaja poene servisom ili u kratkim razmenama. Što je duža razmena, to Đoković postaje precizniji i tera Federera mnogo da trči. Rodžer se dobro kreće, ali mislim da je Novak fizički spremniji od njega. Za Rodžera je dobro što ga polufinale nije umorilo, već je imalo samo pozitivan efekat“.

Krajiček objašnjava i koji je Đokovićev put do trijumfa.

“Novak će ga naterati da igra toliko mnogo dugih poena – prošle godine trebalo je da dobije u tri seta, a u četiri je morao jer je servirao za meč. Onda je polovinom petog seta Rodžer imao jednu šansu, nije je realizovao, i posle toga je fizički bio ’mrtav’. To može da se desi ponovo – Novak će ga terati da zaradi svaki poen, a što je duži meč, to bolje za Đokovića“, kaže 43-godišnji Krajiček.
Beta/AP
Velika finala često se svedu na psihičku snagu, na to ko uspe da ostane mirniji u važnim trenucima.

“Generalno, Đoković je mentalno stabilniji, ali Federer sada ima mnogo samopouzdanja. Ponovo se vraćam na Rodžerov servis. Svi kažu ’Federer je igrao neverovatno u polufinalu’, ali po mom mišljenju on je servirao neverovatno. Sve do sredine drugog seta Mari je dobijao skoro sve duže razmene, ali nije ih bilo mnogo. Tek od tada Federer je zaigrao fantastično, bio je opušten jer mu je servis išao. U Rodžera će se uvući sumnja ako ga servis ne bude služio jer zna da će ga Novak umoriti i onda će više rizikovati. Znači, i mentalni aspekt zavisi od servisa“.

Prema vremenskoj prognozi, postoji mogućnost da vreme bude kišovito, a u tom slučaju igralo bi se pod krovom.

“Mislim da bi ti uslovi više pogodovali Federeru jer su oni dobri za servis, znam to iz iskustva. Nema vetra i nema sunca pod krovom. Uz to, u 14 sati sunce je na nezgodnoj poziciji za servis sa jedne strane i onda moraš da tome prilagođavaš izbačaj. Igrali su jednom pod krovom, 2012. godine, i Federer je pobedio“.

Za kraj, zamolili smo Ričarda da prognozira ishod finala.

“Da se nije desilo polufinale sa Marijem, rekao bih da Novak pobeđuje 100%. Ovako je veoma teško predvideti, ali ako moram – Đokovićeva pobeda u četiri seta, zato što ne verujem da Federer može da odigra dva onakva meča u nizu“, zaključio je Krajiček za B92.

Finale Đoković – Federer igra se od 14 sati po lokalnom, tj. 15 časova po srednjoevropskom vremenu.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: