Ljubičić za B92: Novak se može dobiti samo 'lupanjem'

Bliži se kulminacija drame po imenu Vimbldon, a u petak su na programu polufinala u muškom singlu, Đoković – Gaske i Federer – Mari.

Izvor: B92

Petak, 10.07.2015.

10:00

Default images
Getty Images

Ivan Ljubičić, nekadašnji treći teniser planete i trener Miloša Raonića, za B92 je najavio predstojeće okršaje, a razgovarali smo i o njegovom učeniku i novoj generaciji tenisera.

Od 13 sati po lokalnom vremenu (14.00 po srednjoevropskom) Novak će igrati sa Rišarom Gaskeom, čovekom kojeg je dobio u 11 od 12 međusobnih okršaja.

“Ne znam šta treba da se desi da Novak ne pobedi, toga su svesni obojica, ali Novak mora da odradi taj meč – da održi nivo koji je previsok za Gaskea. Način igre Francuza odgovara Đokoviću – on voli da prebacuje lopticu, a što je duža razmena, to je Novak jači. Ne bi smelo da bude nikakvih problema“, rekao je Ljubičić i dodatno obrazložio tu misao:

“U Đokovićevoj igri nema rupe. Videli smo kako je Vavrinka pobedio u Parizu – Novak može da izgubi ako mu protivnik ne dozvoli da igra. Način da se dobije Novak jeste da se ’izlupa’ loptica i da mu se izbije reket iz ruke, figurativno. To je uradio Vavrinka, a deslilo se još nekoliko puta, npr. Izner ili Rodžer u ’ludim’ danima. Novak često pobeđuje i kada igra ispod nivoa koji je prihvatljiv njemu samom, ali i to je dovoljno za većinu rivala, prečvrst je“.

Odmah posle toga čeka nas repriza finala iz 2012. godine – domaća nada Endi Mari igra sa sedmostrukim šampionom Rodžerom Federerom. Švajcarac vodi sa 12-11 u međusobnom skoru i obično je bio taj koji dobija važnije mečeve. Ljubičić predviđa uzbudljiv meč i naginje ka Federerovom trijumfu.

“Dopada mi se kako igra Rodžer u ovom trenutku, pre svega kako se kreće, dugo nisam video da tako lebdi po terenu. I servira fenomenalno. Mari igra dobro, bio je sjajan i na Kvinsu, oni su uz Đokovića trenutni nekoliko klasa iznad drugih. Po onome što sam video do sada, Federeru dajem blagu prednost, ali u suštini je 50-50, biće neizvestan meč. Na Gren slemovima je 4-1 za Rodžera i imam osećaj da Mari ne može da prati kada je Federeru jako stalo i kada digne nivo. Činjenica je da Mari u poslednje vreme igra agresivnije i bliže osnovnoj liniji, pokušava da drži stvari u svojim rukama, ali za Federera će morati u dužem periodu da ima visok nivo igre, što nije lako“, analizira 36-godišnjak rođen u Banja Luci.

Tokom cele karijere Ljubičić je sarađivao sa jednim trenerom – Rikardom Pjatijem. Sada je i sâm u toj ulozi, pa smo ga upitali da li sada bolje razume svog trenera.

“Možda sada malo više, ali mi i danas radimo zajedno, pa nemam tu vrstu razmišljanja. Ipak, sigurno bih s ovim trenerskim iskustvom neke stvari kao igrač uradio drugačije“.
Getty Images
Miloš Raonić, Ljubičićev učenik, ispao je u trećem kolu Vimbldona od Nika Kirjosa, ali to je trenutno najmanji problem momka rođenog u Podgorici.

“Već nekoliko meseci se borimo sa njegovim telom, tj. sa povredom stopala. Bio je na operaciji, ali još oseća bolove i ne uspeva da prebaci celu težinu tela na stopalo. Zatim sledi kompenzacija, bole ga leđa, noge, sve ostalo... Nadam se da ćemo što pre moći normalno da treniramo jer od decembra to nemamo. Do Majamija smo vukli na rezervu, a on se povredio kada je trebalo da uradio bazični mini ciklus priprema. I ovo što je igrao na travi igrao je bez snage“, kaže Ljubičić.

Raonić, Dimitrov, Nišikori i ostali koji su sličnih godina nikako ne uspevaju da se do kraja približe samom vrhu i sada je realno pretpostaviti da to nikada neće ni uspeti.

“Verovatno nisu dovoljno dobri, vrlo je jednostavno. I Miloš je dobio Nadala i Federera, ali nemaju kontinuitet, na duge staze oni iz vrha su ispred njih“.

Ljubičić smatra da će dolazeća generacija, 1995. godište i mlađe, biti uspešnija od svojih prethodnika.

“Donose svežu krv na Tur, svako nešto svoje. Ćorić je veliki pozitivac, radnik i borac, Kirjos je šoumen i ozbiljan talenat, dok za Kokinakisa mislim da nije baš na nivou prethodne dvojice. Zverev je još mlađi od njih, 1997. godište, mnogo obećava. Ta generacija će sigurno osvajati više nego ova srednja, od 1989. i malo mlađe, ako ni zbog čega drugog, onda zato što će se sadašnji vrh povući dok oni skroz stasaju. Prerano je govoriti ko će da uspe, treba da vidimo kako će se razvijati, a ključ je za sve isti – da rade i da budu sve bolji, mislim da do 24-25. godine igrač može da se razvija i da uči“, zaključio je Ljubičić za B92.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: