Porazi daju odgovor: Da li je ovo Nadalov kraj?

Rafael Nadal je 2008. osvojio titulu na Vimbldonu, a onda je dve godine kasnije ponovio taj uspeh.

Izvor: Ðukiæ Nikola

Petak, 03.07.2015.

15:00

Default images
Beta/AP Photo/Ben Curtis

Dvanaest meseci posle drugog trofeja stigao je do još jednog finala u kojem je poražen od Novaka Đokovića, ali je po ko zna koji put potvrdio da nije igrač koji pobeđuje samo na šljaci.

Međutim, 2015. godine situacija je drastično drugačija – Španac je četvrti put uzastopno izgubio u prvoj nedelji Vimbldona i pitanje je da li će se ikada vratiti na nivo kada je dominirao svetskim tenisom.

Bolna činjenica jeste da je dvostruki šampion u sva četiri navrata gubio od igrača čiji se renking u tom trenutku meri trocifrenim brojem – Lukaš Rosol, Stiv Darsis, Nik Kirjos i Dastin Braun.

2012: Rosol – Nadal 6:7, 6:4, 6:4, 2:6, 6:4

Beta/AP
Godine 2012. godine ’Bik sa Maljorke’ je već u drugom kolu naleteo na izuzetno raspoloženog Rosola koji je odigrao nestvaran meč, pobedivši posle pet setova rezultatom 6:7, 6:4, 6:4, 2:6, 6:4. Iako je stizao do same završnice u prethodnih pet nastupa, ovoga puta nije mogao da spreči jedno od najvećih iznenađenja u istoriji najvećeg turnira na svetu.

Dobio je prvi set, ali je Čeh napravio brejk u drugom, zaigrao autoritativno i bukvalno je ishod skoro svakog poena zavisio od njega – hvatao je loptice u penjanju, pogađao je izuzetno duboko, a prave servise pronalazio je gotovo uvek kada je bilo najpotrebnije. Poslednji gem odlučujućeg seta slika je celokupnog susreta – tri asa i kombinacija 'jedan-dva' za najveću pobedu karijere tada 100. tenisera na ATP listi.

„On je igrao neverovatno u petom setu. Ja sam igrao sjajno u četvrtom i ta pauza (za zatvaranje krova) mi nije odgovarala. Ali, to je sport. U petom je on bio predobar, ali pre toga nije. Sve što je uradio u odlučujućem delu igre je bilo više od neverovatnog. U prva tri ja nisam igrao dobro“, rekao je tada Nadal.

Nadal je tada ispao u drugom kolu, najranije na nekom od Gren slem turnira još od 2005. godine, što će se promeniti samo 12 meseci kasnije.

2013: Darsis – Nadal 7:6, 7:6, 6:4

Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Novo razočaranje tada povredama uništeni Španac doživeo je već na startu turnira 2013, kada ga je u tri seta eliminisao Belgijanac Stiv Darsis. Rafa je protiv, u tom trenutku 135. tenisera planete, bio u podređenom položaju tokom čitavog duela i do kraja nije uspeo da pronađe pravi ritam.

Krivac za to bio je upravo Darsis koji je menjao taktiku i ritam kako se meč odvijao. Počeo je pritiskom na bekhend rivala, a onda i napadima forhendom po paraleli. Veoma često je koristio slajs čime je terao Rafu da se kod udaraca dodatno savija i opterećuje načeta kolena. Posle brojnih rekorda koje je postavio tokom karijere, Rafa se porazom od Darsisa upisao u udžbenike i na neslavan način. Posle Guge Kuertena 1997. godine, postao je prvi šampion Rolan Garosa koji je ispao u prvom kolu Vimbldona. Takođe, Nadalu je to bio prvi poraz na startu Gren slem turnira u karijeri (do tada je imao skor 34-0), a i prvi put od meča sa Srišafanom 2003. godine izgubio je meč Vimbldonu bez dobijenog seta.

Ne želeći da umanji trijumf Belgijanca na konferenciji za štampu odbio je da odgovara na pitanja o povredi koja je uslovila nekoliko dugih pauza tokom karijere.

Početkom te godine suočio se sa trećom ozbiljnom zdravstvenom krizom koja mu je karijeru stavila pod znak pitanja. Zbog prvobitnog problema sa stopalima morao je da koriguje gaženje, što je dovelo do nelagodnosti, a potom i teških povreda kolena. Pauza posle poraza od Rosola trajala je sve do februara 2013.

2014: Kirjos – Nadal 7:6 (7:5), 5:7, 7:6 (7:5), 6:3

Beta/Beta/(AP Photo/Sang Tan
Jedna takva usledila je i prošle godine, nakon trećeg uzastopnog poraza – ovoga puta na Centralnom terenu zasijao je Australijanac Nik Kirjos koji je tada držao 144. poziciju na listi.

Rafa je na turnir stigao posle poprilično dobre sezone na šljaci i novog trofeja u Parizu, ali su se simptomi povrede kolena polako vraćali. Prošao je Martina Kližana, revanširao se Rosolu za poraz od pre dve godine, pa onda pobedio i Kukuškina, pre nego što je došao na megdan Niku.

20-godišnji Australijanac grčko-malezijskog porekla je odigrao sjajno protiv Nadala, a praktično je jedini pad u igri imao u poslednjem gemu drugog seta, kada je Španac napravio jedini brejk na meču. Kirjos je imao rešenje za svaki Nadalov udarac – bio je hladnokrvan u svakom važnom trenutku, a servirao je kao nikada u karijeri zabeleživši 37 asova.

U drugom setu meča odigrao je poen godine kada je ’tvinerom’ oduševio sve na stadionu.

2015: Braun – Nadal 7:5, 3:6, 6:4, 6:4

Beta/AP Photo/Pavel Golovkin
Jučerašnji poraz mnogi nisu shvatili kao senzaciju, iako se očekivao Nadalov revanš Braunu za poraz u Haleu iz prošle godine – 6:4, 6:1.

Braun je igrao veoma agresivno, čak 99 puta je birao servis-volej, osvojivši tako 71 poen. Servis ga je u služio veoma dobro, a u odlučujućim trenucima je bio izuzetno miran, što za njega i nije baš karakteristično. U isto vreme stigao je i da zabavi publiku na Centralnom terenu nekim atraktivnim potezima.

Osvajač 14 Gren slem trofeja nije odigrao loše – imao je 42 vinera i samo 15 neiznuđenih grešaka, ali je njegov pristup bio pogrešan. Nije bio hrabar u momentima kada se rezultat lomio što ga je na kraju koštalo. Međutim, poraz od Brauna treba gledati drugačije od prethodnih, a razlog za to je jednostavan – za razliku od navedenih neuspeha, Nadal je sada imao dovoljno vremena za pripremu.

Posle očajnog početka sezone i ispadanja u četvrtfinalu Rolan Garosa, počeo je sezonu na travi titulom u Štutgartu. U finalu je pobedio Viktora Troickog i ceo turnir je odigrao na poprilično visokom nivou.

Takođe, iskoristio je nedelju viška između drugog i trećeg Gren slema za odmor i treninge, pa ispadanje u prvom kolu Kvinsa mnogi nisu uzimali za ozbiljno. Već je bio aklimatizovan na novu podlogu i sa nestrpljenjem je čekao da počne takmičenje u Londonu. Zbog toga je bio dodatno razočaran jer je konačno, posle dve godine mučenja sa povredom kolena, imao pravu pripremu za Vimbldon.
Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
„Godine 2012 i 2013 nisu problem, tad nisam bio konkurentan. Imao sam previše problema sa kolenima, ali prošle i ove godine nisam imao nikakvih zdravstvenih problema. Bio sam spreman da se takmičim i izgubio sam. Ne znam da li ću se vratiti na nivo na kojem sam bio u drugoj polovini prethodne decenije. Cilj mi je da se vratim na taj nivo – nastaviću da treniram, a ako to ne ostvarim, opet sam igrao u pet finala ovde. Osvojio sam dva trofeja i to nije loše“, rekao je Nadal.

Učenik strica Tonija nikada se nije našao u situaciji da na teren ne izlazi kao favorit, da mu sumnja i manjak samopouzdanja ometaju svaki udarac i da se oseća ranjivo kada pogleda prekoputa mreže.

Kao i mnogo puta do sada najavio je da će naporno raditi kako bi se ponovo vratio u sam svetski vrh, ali su sumnje u takav ishod mnogo veće.

U nekoliko navrata je u svojoj nameri uspevao. Sada mu predstoji najteži zadatak.

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: