Istorijski put kroz boje Vimbldona

Odeća koju su vrhunski teniseri u prošlosti nosili bila je u potpunosti bela, bez obzira na kojem su turniru nastupali.

Izvor: ÐN

Četvrtak, 25.06.2015.

20:00

Default images
Photo by Leonard Burt/Central Press/Hulton Archive/Getty Images

Inspiracija je pronađena u kriketu, sportu koji je igran na istim terenima kao i tenis tokom Viktorijanske Engleske.

Boja, odnosno nedostatak iste bila je po ukusu dama koji su prvi počeli da igraju tenis. Oni su verovali da nikada ne smete nekome dozvoliti da primeti da znojite.

Tokom čitave prve polovine 20. veka Vimbldon nije imao potrebu za pravilom o beloj odeći – niko nije pomišljao da obuče nešto drugačije.

Osim što su bili obučeni u belo, gotovo svi igrači u tom periodu bili su belci. Altea Gibson je postala prva Afro-Amerikanka koja je osvojila Gren slem – bilo je to na Rolan Garosu 1956. godine. Posle ovog rezultata usledilo je nekoliko titula za predstavnike Latinske Amerike, ali većina šampiona najvećih turnira prošlog veka bili su belkinje i belci – najčešće iz SAD i Australije. Čak su i loptice bile bele! “Čistoća” je slika koju je tenis želeo da gaji! Tenis je sport – odeća, loptice i sveukupna uglađenost govore u njegovo ime. Predstava je bila iznad svakog komercijalnog okršaja, iznad svakog seksualnog okršaja. Jedan takav desio se 1949. godine kada je Ted Tingling dizajnirao čipkane gaćice za Lusi Morgan koje je Amerikanka trebalo da nosi na terenima Ol Ingland Klaba. Zvaničnici turnira osuli su paljbu po Tinglingu rekavši da je doneo “sramotu i greh” na terene Vimbldona, što je rezultiralo time da se Englez narednih 20 godina ne pojavi.

Međutim, sve se promenilo početkom Open ere – prelazak granice komercijalnog u tenisu značilo je da boje, odnosno jedna jedina, moraju da se promene. U stvari, šarenilo koje je usledilo podiglo je ‘beli sport’ na potpuno novi nivo. Godine 1967. “Bi-Bi-Si” (BBC) je odlučio da muško finale Vimbldona prvi put prenosi u multikoloru. Tako su gledaoci u svojim domovima mogli da saznaju da je teren na Centralnom terenu zelene boje. I znate šta, to im se dopalo! Medijske kuće i oglašivači počeli su da razmišljaju da je trava na Vimbldonu znatno “zelenija” nego što su ranije verovali. Naravno, u finansijskom smislu.
Getty Images / Staff
Godinu dana kasnije zvanično je počela Open era u tenisu, što je dovelo do više boja i na samom igralištu. Na inauguracionom izdanju US opena, Artur Eš je postao prvi tamnoputi teniser koji je osvojio Gren slem. Nekoliko nedelja pre prvog velikog uspeha momak iz Ričmonda u Virdžiniji nastupao je na amaterskom turniru u Bostonu gde se prvi put odvažio da obuče komad opreme koji nije bio bele boje. Na polufinalni meč izašao je u nečemu što su proizvođači nazvali “trofejno žuta” majica.

Modna barijera je tog trenutka probijena. U naredne četiri decenije tenis predstavlja šarenoliku paradu stilova i kombinacija – od Tinglingovih haljinica u stilu Virdžinije Slims 70-ih godina, preko Borgovih “Fila” majica sa tankim linijama, biciklističkih Andrea Agasija ili kostima žene mačke Serene Vilijams, sve do bermuda i majica bez rukava Rafaela Nadala i svečanog vimbldonskog sakoa Rodžera Federera.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Ali, šta se desilo sa lopticama o kojima smo pričali na početku teksta? I one su počele da se proizvode u boji od 1968. godine. Američka kompanije “Pen” (Penn) predstavila je takozvanu “optičku žutu” boju za rekreativni tenis. U pitanju je nijansa između fluorescentne žute i zelene, a ni 47 godina kasnije niko nije siguran o kojoj je tačno boji radi. Nijansa je prošla nekoliko testiranja i odabrana je zbog najbolje vidljivosti na terenu.

Ipak, ciljna grupa nisu bili profesionalni teniseri ili ljudi koji se bave sportom, već oni koji sede na kauču u dnevnoj sobi i gledaju televiziju uz kesicu čipsa. S obzirom na to da je sve više turnira bilo prenošeno uživo, tenisu je bila potrebna loptica koja je vidljiva na ekranu. ILTF je 1972. je suspendovao nijansu koju je patentirao “Pen” i organizatori turnira su bili saglasni sa odlukom, pa je tako Vimbldon zadržao pravila za bele loptice i odeću do 1985. Oprema je i dalje ista, dok su loptice ostale u prepoznatljivoj nijansi. Inače, naučno je dokazano da je za tenis najadekvatnija boja narandžasta, ali bi onda bila slabo vidljiva tokom prenosa mečeva na šljaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: