Nova vest
Tenis

Subota, 27.06.2015.

21:30

Rodžer Federer – najbolji igrač u istoriji tenisa

Godinama unazad vodi se velika rasprava o tome ko je najbolji igrač u istoriji tenisa.

Izvor: Đukić Nikola

Autor:Đukić Nikola

Default images
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Da li je to Rodžer Federer, ili titulu zaslužuju Rafael Nadal, Pit Sampras, Ivan Lendl, Džimi Konors, Bjern Borg?

Ili možda neko ko je mnogo ranije dominirao 'belim sportom' poput Vilijama Renšoa, Freda Perija, Dona Badža i Roda Lejvera.

Mnogi će vam reći da je, kao i u svakom drugom sportu, veoma teško izabrati jednog sportistu zbog različitih epoha u kojima su se takmičili, ali se obično svaka diskusija završi na jednom imenu – Rodžer Federer.

Evo i nekoliko razloga zbog kojih smatram da je Švajcarac bez premca najbolji teniser kojeg je taj sport video.

1. Broj Gren slem titula. Rodžer Federer drži rekord po broju osvojenih Gren slem titula – ima ih 17. Švajcarac je osvojio tri titule više na najvećim turnirima od najbližih pratilaca Rafaela Nadala i Pita Samprasa. Takođe, Rodžer je uspeo da kompletira Gren slem 2009. godine kada je stigao do jedinog trofeja na Rolan Garosu. Mnogi mu zameraju i umanjuju njegov uspeh, pošto je tada iskoristio ispadanje Nadala i u finalu pobedio Robina Soderlinga. Međutim, takve optužbe ne mogu biti shvaćene ozbiljno jer svako ko iole prati tenis zna koliko je teško pobediti na Gren slemu. Sedam puta je slavio na Vimbldonu, pet puta na US openu i jednom manje na Australijan openu. Osim toga, Federer je osvojio 23 Mastersa i u karijeri ima ukupno 86 titula.

2. Broj nedelja na prvom mestu. Švajcarac drži rekord po broju nedelja provedenih na prvom mestu ATP liste – ukupno 302 sedmice vladao je svetskim tenisom. On se 2012. godine po treći put našao a čelu ATP liste i sa novih 17 nedelja uspeo da prestigne Amerikanca Pita Samprasa koji je na drugoj poziciji sa 286. On je samo jedan od devetorice igrača koji imaju trocifreni broj nedelja na vrhu liste, a jedini koji ima šansu da ga stigne jeste Novak Đoković. Đoković će u ponedeljak početi 153. nedelju, a s obzirom na to da ima veliku bodovnu zalihu, može biti jedina pretnja Federerovom rekordu.

3. Konstantnost. Usko povezano sa prethodnim segmentom teksta jeste i Rodžerova konstantnost tokom sada već sedamnaestogodišnje profesionalne karijere. Konstantnost je oduvek bila i biće osobina koja šampiona kvalifikuje za najboljeg u istoriji nekog sporta jer jedino ono što traje može da konkuriše za takvu poziciju. Četrnaest uzastopnih sezona (ova će biti 15.) završavao je makar sa jednom titulom – 2003. i 2004 je osvojio 11 trofeja, a 2006. jedan više, iako je igrao još četiri finala. I sami primećujete da je to bilo pre više od jedne decenije, a Federer je i danas u samom vrhu svetskog tenisa. Poslednju Gren slem titulu osvojio je na Vimbldonu 2012, kada je već duboko zagazio u četvrtu deceniju. U prvom 'mandatu' proveo je 237 nedelja na prvom mestu ATP liste što je najduži niz jednog igrača.

Retko kada se povređivao, nikada nije uzimao duge pauze i to je dovelo do neverovatnih dostignuća u karijeri. Još jedan izuzetno važan podatak jeste da i sa 33 godine relativno lako uspeva da izađe na kraj sa Top 10 teniserima. To naravno nije više onaj Rodžer od pre desetak godina, ali je u više navrata pokazao da može da se bori i pobeđuje najljuće rivale među kojima su Novak Đoković i Endi Mari. Najveća mrlja u karijeri mu je negativan skor sa Nadalom, koji ga je pobedio u 23 od 33 međusobna susreta.

4. Rekordi. Iako smo neke već spomenuli, mnogo je onih koje je Federer oborio ili postavio, pa će posle njega teniska knjiga rekorda biti drastično drugačija. Neke od dostignuća Švajcarca možete pogledati OVDE.

5. Borbenost. Momak iz Bazela mnogo puta tokom svoje karijere pokazao je koliki je borac, ali to se najbolje vidi na primeru prošle godine. Nakon sezone u kojoj je osvojio samo jednu titulu i imao mnogo problema sa povredom leđa, Federer se vratio i u 2014. godini ponovo blistao, osvojivši ukupno pet trofeja. Nesporno je da servis i forhend nisu na nivou iz najboljih dana i da u igri ima više oscilacija, što je i normalno uzevši godine u obzir, ali Federer je i dalje veoma opasan protivnik.

6. Elegancija. Van spomenutih razloga koji su statistički merljivi, elegancija, dojam i izgled na terenu verovatno su najjači adut pobornika misli da je Federer najveći ikada. Mnogi su ovaj sport počeli da identifikuju sa načinom na koji ga Švajcarac igra, a on je u nebrojeno slučajeva činio da najteži potezi na terenu izgledaju kao da ih svako može izvesti. Nisu retki komentari koji opisuju lakoću kojom Rodžer izvodi svaki udarac kao da su oni u teniskim udžbenicima upravo tako zapisani.

Poslednjih sezona mnogo je tenisera koji su bezuspešno pokušavali da se umešaju u vrh svetskog tenisa kojim dominira Novak Đoković. Pre njega to je bio Rafael Nadal, a pre Španca jedan čovek obeležio je gotovo čitavu deceniju. Rodžer Federer bez sumnje je najbolji igrač u istoriji 'belog sporta', igrač koji je promenio svetski tenis, ali i igrač koji je, nažalost, blizu završetka karijere. U njegovim godinama mnogi su već odustali, ali on u nogama sigurno ima još jednu ili dve kvalitetne sezone.

Ovo su bili samo neki od navedenih razloga, nema sumnje da ih ima još.

Uživajmo dok još možemo!

Nikola Đukić (NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

334 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve