Nova vest
Tenis

Petak, 26.06.2015.

17:50

Novak, Endi, RF: Ko je kako prošao na žrebu?

Ove godina teniseri i mi sa njima imali smo nedelju više pauze između Rolan Garosa i Vimbldona.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images
Beta/AP

Ipak, tri sedmice neosetno su prošle i treći Gren slem turnir sezone nalazi se iza ugla.

Prvo uzbuđenje za teniske fanatike jeste iščekivanje žreba, a zatim i njegova analiza. Ovoga puta Đoković je na prvi pogled dobro prošao, ostali naši igrači i ne toliko, dok će Mari verovatno morati da igra sa trojicom najvećih suparnika ako želi trofej. Da vidimo šta nam je žreb doneo.

Prva četvrtina

Za razliku od Pariza, sada je Novak Đoković dobio povoljan žreb za drugu nedelju, pošto će do eventualnog finala izbeći i Nadala i Marija i Federera.

Međutim, već u prvom kolu protivnik će mu biti Filip Kolšrajber. Neugodni Nemac uspevao je u prošlosti da parira Novaku u određenim intervalima meča, ali ostvario je samo jednu pobedu, 2009. godine na Rolan Garosu.

Filip je bio na korak do pobede nad Federerom u Haleu i nema mnogo vidljivih nedostataka u igri, što znači da je vrlo nezgodan kada ima svoj dan. Kroz karijeru su ga pratile brojne oscilacije u igri, a Novak je u prošlosti po pravilu koristio te padove da reši pitanje pobednika.

Đoković nije odigrao nijedan zvanični meč na travi do sada i verovatno je računao na nekog lakšeg rivala kako bi postepeno dizao formu. Ovako, Novak neće moći da kreće iz druge brzine, već odmah sto posto fokusirano i naoštreno.

O Đokovićevoj formi nemoguće je suditi u ovom trenutku, sâm turnir daće nam odgovor na to pitanje. Pozitivno predskazanje jeste da oba puta kada je osvajao Vimbldon Novak nije igrao nijedan pripremni turnir i takođe se oporavljao od razočaranja u Parizu.

Sa Hjuitom, potencijalnim suparnikom u drugoj rundi, Novak je imao neizvesnih okršaja na travi, ali Lejton je pri kraju karijere i nije favorit ni u meču prvog kola sa Nieminenom.

Treće kolo donosi Đokoviću sudar sa Bernardom Tomićem, koji se po hiljaditi put zarekao da će se uozbiljiti, ali rezultate toga za sada ne vidimo na terenu. Ipak, Berni je ćudljiv, pa se sa njime nikada ne zna, a jak servis i dobar slajs daju mu finu osnovu za igru na travi. Uostalom, 2011. godine igrao je četvrtfinale i ispao baš od Đokovića.

Potencijalni Novakov rival u osmini finala jeste Kevin Anderson, koji je nedavno igrao finale na Kvinsu. Južnoafrikanac je visok 203 cm i bazira igru na servisu, ali osim toga je prilično pravolinijski teniser i Đoković će raznovrsnošću i strpljenjem na riternu moći da ga razoruža.

Anderson nema lak put do osmine finala – polufinalista iz 2013. Ježi Janovič čeka ga u drugom kolu, a tu su i Leonardo Majer i Tanasi Kokinakis.

Četvrtfinale nosi projektovani okršaj sa Keijem Nišikorijem, ali Japanac nikada u karijeri nije prošao dalje od osmina finala Vimbldona. Uz to, ove sezone ne igra onako kako se od njega očekivalo i mučio se sa povredom lista, zbog koje je predao polufinale u Haleu.

Kei kaže da je list sada bolje, a i dve nedelje su dug period – bio je povređen Nišikori i pred US open, mnogi su mu predviđali rano ispadanje, pa je dogurao do finala.

I žreb ga je pomilovao u početnim fazama, nema specijalista za travu, a prvi nosilac sa kojim bi mogao da se susretne jeste ’šljakaš’ Kuevas. Osmina finala je već druga priča, pošto ga tu čekaju Čilić ili Izner, dva igrača kojima su apetiti na travi veliki.

Povratak: Janko Tipsarević napokon igra svoj prvi Gren slem turnir još od US opena 2013. godine, i to na mestu na kojem je ostvario neke od najvećih pobeda u karijeri. Ima ’zaštićeni renking’ i u prvoj rundi rival mu je Marsel Granoljers. Janko, srećno!

Obratite pažnju na: Dvojica mladića koji predstavljaju budućnost tenisa nalaze se u prvoj četvrtini – Aleksander Zverev i Hjeon Čung.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Nieminen – Hjuit (da vidimo Rastija dok još možemo), L. Majer – Kokinakis.

Druga četvrtina

Na prvi pogled deluje prilično otvoreno. Stan Vavrinka jeste osvojio Rolan Garos, ali na Vimbldonu tradicionalno ne igra baš dobro – njegova krupna građa otežava mu kretanje na travi i samo jednom je stigao do četvrtfinala, i to prošle godine.

Iako je sigurno pun samopouzdanja posle Pariza, Vavrinka je sklon padovima tokom sezone, tako da ne bi bilo iznenađenje da bude rano eliminisan. Teško je baš očekivati senzaciju u prva dva kola, ali Fernando Verdasko ili Dominik Tim deluju kao da bi mogli da namuče Švajcarca, dok ga u osmini finala najverovatnije čeka Gofan.

Verdasko ume da odigra odlično na travi, pre dve godine umalo je dobio Marija u četvrtfinalu, Tim poseduje snažne i agresivne udarce, ali utisak je da mu još nedostaje snage i koncentracije za mečeve na tri dobijena seta.

David Gofan već dve godine nije dobio meč na Vimbldonu, ali nije imao ni sreće u žrebu, pošto je naleteo prvo na Congu, a onda i na Marija. Belgijanac poseduje brze reflekse, solidan osećaj na mreži i može da bude tvrd orah ako uđe u pravi ritam.

Vavrinkin potencijalni protivnik u četvrtfinalu jeste Miloš Raonić, prošlogodišnji polufinalista koji igru i dalje isključivo zasniva na servisu i forhendu. Zbog povrede je propustio Rolan Garos, ne blista baš ove sezone, ali Vimbldon mu je idealna prilika da okrene stvari u svoju korist.

Njemu je na putu Grigor Dimitrov, koji srlja iz razočaranja u razočaranje, kao i Florijan Majer sa svojim atipičnim stilom igre. Tu je i Nik Kirjos koji prolazi kroz mentalnu krizu i stavlja sve više znakova pitanja nad svojim imenom. Ako nastavi sa indolentnim ponašanjem, talenat će biti proćerdan.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Donald Jang – Markos Bagdatis, sigurno će biti lepih poena. Dušan Lajović – Tomi Has, vrlo verovatno dug meč u četiri ili pet setova. Fernando Verdasko – Martin Kližan.

Malo poznata imena: Trenutno 181. teniser sveta Liam Brodi, dečko koji je u januaru napunio 21 godinu, igra svoj tek drugi meč u glavnom žrebu Gren slem turnira, a suparnik mu je Marinko Matošević.

Treća četvrtina

Endi Mari sada zna kako se osećao Đoković kada je bacio pogled na žreb u Parizu. Uprkos tome, Škot važi za jednog od glavnih favorita i to se nije promenilo.

Dobro se oseća posle osvajanja titule na Kvinsu, a prvi nosilac koji mu je na putu jeste Andreas Sepi, koji nema baš reputaciju čoveka koji dobija favorite, izuzme li se ovogodišnji podvig i pobeda nad Federerom u Australiji.

U osmini finala Endija će verovatno čekati teži posao – ako je Žo-Vilfred Conga zdrav, sigurno nije idealno rešenje za četvrto kolo Vimbldona, a u tom delu žreba još su i Karlović i Dolgopolov.

Rafael Nadal i David Ferer nalaze se na drugoj strani Marijevog dela žreba. Fererov stil igre na travi ipak ima limit, a Nadala ne bi trebalo olako otpisivati uprkos ranom porazu na Kvinsu. Rafa je prethodno osvojio Štutgart, rasterećen je i čini se da napokon nema problema sa kolenima, koja su mu prethodnih godina na travi umnogome otežavala pokrete, time i celu igru.

Ne zaboravite da je Nadal dvostruki šampion na Vimbldonu i da će postati još opasniji ako dogura do druge nedelje – na putu su mu Beluči, Braun i Troicki, a teško je zamisliti ikog osim Ferera preko puta u osmini finala (kod Davida su još Veseli i Fonjini).

Naš Viktor Troicki je u vrlo dobroj formi, počinje sa Nedovjesovim, a mogao bi da se sastane sa Štepanekom pre eventualnog okršaja sa Nadalom. Realno je očekivati to treće kolo, a onda šta bude.

Malo poznato ime: Vensan Milo, 29-godišnji Francuz, prvi put je u glavnom žrebu Vimbldona. Trenutno je 213. na svetu, visok je 173 cm i u prvoj rundi igra sa Pospišilom.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Žo-Vilfred Conga – Žil Miler, Sergej Stahovski – Borna Ćorić, Dastin Braun – Jen-Hsun Lu.

Duel žena trenera: Ameli Morezmo trenira Endija Marija, a trener njegovom rivalu Kukuškinu jeste supruga.

Četvrta četvrtina

Rodžer Federer želi 18. Gren slem titulu, najbolja šansa mu je upravo na Vimbldonu, a u London dolazi posle novog trofeja u Haleu.

Džek Sok je prvi nosilac na njegovom putu, a osmina finala mogla bi da donese okršaj sa Felisijanom Lopesom. Obojica imaju snažne servise, Španac je malo raznovrsniji, ali Federer će eksploatisati slabiji bekhend i ritern i jednog i drugog. Verovatno će biti borbe i nekog izgubljenog seta, ali poraz Švajcarca teško je očekivati.

U četvrtfinalu Federera će čekati Tomaš Berdih, od kojeg je u više navrata gubio na Gren slem turnirima, uključujući baš i Vimbldon 2010. godine. “Ima nešto u mojoj igri što mu ne odgovara“, kazao je jednom prilikom Čeh.

Berdih počinje sa Šardijem, što nije naivan test za prvu rundu, potom ga čeka specijalista za travu Nikolas Mai (njemu je rival naš Krajinović), a u trećem kolu možda Gulbis, koji u Tomašu budi neprijatne uspomene. Letonac je u užasnoj formi ove sezone, tako da ne bi bilo iznenađenje da nas njegovom mestu vidimo Garsiju Lopesa ili Rosola.

U osmini finala Berdih će verovatno igrati sa Simonom ili Monfisom, a nad obojicom ima prednost na travnatoj podlozi.

Malo poznato ime: Japanac Juići Sugita ima 26 godina, trenutno je 149. na svetu, nikada nije bio u Top 100, a ovo mu je drugi put u glavnom žrebu Gren slem turnira. Igraće sa Blažom Kavčičem.

Zanimljivi mečevi prvog kola: Žil Simon – Nikolas Almagro i dva sudara tankih živaca – Ernests Gulbis –na Lukaša Rosola i Benoa Per na Mihaela Južnog.

Za kraj, ceo žreb pogledajte OVDE, a u subotu čitajte analizu ženskog dela žreba koju će pisati NIkola Đukić.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

15 h

U fokusu

Vidi sve