Nova vest
Tenis

Subota, 11.07.2015.

10:00

Novakov fizio za B92: Đoković još 3-5 godina u punoj snazi

Na svakoj finalnoj ceremoniji, bilo da je pobedio ili izgubio, Novak Đoković zahvali se svim članovima svog tima na tome što se za njega svakodnevno žrtvuju.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Getty Images

Jedan od ključnih ljudi u tom timu jeste Miljan Amanović, Novakov kum i fizioterapeut, koji sa prvi teniserom sveta sarađuje od 2007. godine.

U intervjuu za B92 Miljan je govorio o tome šta sve podrazumeva njegov posao, o tome koliko još Novak može da igra na vrhunskom nivou, a dotakli smo se i situacije sa Endijem Rodikom iz 2008. godine.

Miljan sa Novakom na turnirima maltene provodi 24 sata dnevno, pre i posle mečeva zadužen je da telo najboljeg tenisera sveta bude u savršenom stanju.

“Dani se ne razlikuju mnogo kada je meč i kada je samo trening. Moj posao sastoji se pre svega od pripreme igrača i prevencija povreda – staram se da njegovo telo bude maksimalno pripremljeno za napore. To podrazumeva zagrevanje, aktivno (samostalno) i pasivno (uz pomoć nekog drugog) istezanje mišića, zatim trčanje i deo koji radi sa kondicionim trenerom i slično“, počinje Amanović priču za B92.

Priprema meča ili treninga važan je deo posla, ali možda još važniji sledi posle duela – oporavak.

“Istezanje je izuzetno važno i posle treninga, Novak se isteže i četiri-pet puta dnevno – trening se ne počinje i ne završava bez istezanja, nekada čak i u toku treninga ako oseti nelagodnost u nekom delu tela. Oporavak podazumeva sve ono što je posao fizioterapeuta, dakle masažu, hladne kupke, nekada fizikalne terapije i ’nameštanja’ – nije to klasična kiropraktika, ali jeste vrsta manipulacije telom“, kaže momak iz Knina i dodaje:

“Ne kuka Novak nikada, možda bi voleo da ga neko drugi ponekad masira. Ponekad jesu grube jer su kombinacija sportske masaže, limfne drenaže, akopresure, svega živog... Moja masaža predstavlja paket svega onoga što mogu da efikasno spremim u kratkom vremenskom roku, ako je potrebno. Naravno, bolje je kada ima više vremena i kada sve možemo da uradimo natenane“.

Nekada se događa da Novak igra izuzetno naporne mečeve u nizu – verovatno najdrastičniji primer jeste Australijan open 2012. godine, kada je posle petočasovnog polufinala sa Marijem dva dana kasnije izašao na teren i odigrao skoro šest sati sa Nadalom.

“Već smo razradili sistem oporavka toliko do detalja, tako da to nije stres ni za Novaka ni za mene. Oporavak počinje onog trenutka kad se meč završi i može da traje dva do četiri sata. Osim svega onoga što je moj posao i što sam već naveo, u oporavak spada još mnogo stvari – dobar san, dobra hrana, gledanje filma, čitanje knjige... Dakle, neka vrsta razbibrige, da se skrenu misli sa mečeva“.

Uz samog Đokovića, Miljan je verovatno osoba najpozvanija da proceni koliko Novakovo telo još može da izdrži na najvišem nivou igranja.

“Nije imao velike povrede, telo mu je u perfektnom stanju i jedan je od igrača koji igra najmanje turnira – 17 ili 18 godišnje. Može sebi da priušti i odmor na polusezoni i na kraju sezone. Teško je proceniti, ali uzevši sve navedeno u obzir, siguran sam da još tri do pet godina može da igra na vrhunskom nivou. Naravno, uz sistematičan i pametan pristup, i uz isti rad i njegovu istu posvećenost kao do sada“.

Mnogo se spekulisalo o navodnom sukobu Đokovića i Rodika posle meča na US openu 2008. godine – Amerikanac je izjavio da je saterao Novaka uz ormar, ali da je onda primetio koliko je njegov fizioterapeut krupan, pa je odustao od svega.

“Daleko od toga da je došlo do fizičkog kontakta, kako je on to negde opisao, da je pritisnuo Novaka uz ormarić. Bio sam prisutan, imali su kraću verbalnu raspravu i to je sve. Ne znam da li sam ostavio utisak pretnje na njega, ali tada sam bio samo nemi posmatrač“, kaže uz smeh Miljan i dodaje da igrači između sebe imaju fenomenalan odnos:

“Normalno da teniseru koji izgubi meč nije posle baš do priče, ali korektan je odnos između tenisera. Nije problem to što dele svlačionicu i ne verujem da i igrači postavljaju to pitanje: ’Zašto moram da budem s ovim ili sa onim?’ Naravno, postoje igrači koji ti više ili manje prijaju, ali generalno nema nikakvih problema“.

Za kraj, pitali smo Miljana koji su delovi tela najviše na udaru kod profesionalnih tenisera.

“Uf... Nema dela tela koji ne boli posle meča. Ako bih morao da izdvojim, rekao bih da donji deo leđa i ramena trpe ogroman pritisak. Nisu pošteđena ni kolena, zglobovi nešto manje, ali celo je telo pod opterećenjem“, zaključio je Amanović za B92.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve