Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 29.06.2015.

08:30

Rubljov za B92: Mnogo sam naučio od Nadala

Prošle godine bio je najbolji junior na svetu, a od ove sezone potpuno se posvetio takmičenju sa najboljima na seniorskom nivou.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images
Getty Images

Ta tranzicija nikada nije laka, a prvih šest meseci za mladog Andreja Rubljova imali su uspone i padove.

Velike pobede, poput onih nad Verdaskom i Nieminenom, nesrećne poraze kao što je bio onaj od Čilića, kao i razočaranja u kvalifikacijama na Gren slem turnirima – nismo ga gledali u glavnom žrebu ni u Parizu, a nećemo ni sada u Londonu.

Sa 17-godišnjim Andrejem, stidljivim momkom razbarušene kose, porazgovarali smo u Parizu, tek pošto je završio trening sa Džonom Mekinroom.

“Džon je i dalje sjajan – prošle godine sam takođe sparingovao sa njime, zaista neverovatan osećaj. Do sada sam trenirao sa nekoliko velikih imena, od kojih je najveće Nadal. To je bilo na Maljorki, pet-šest dana sam bio tamo i za to vreme sam mnogo naučio, bilo je to više nego korisno iskustvo. Taj njegov spin je spektakularan, udarali smo najjače što možemo, vrlo duge razmene“, počeo je Rubljov priču za B92.

Pošto se tek nedavno pojavio na ATP turu, mnogi su o njemu samo slušali, ali nisu imali mnogo prilike da ga gledaju.

“Hoću da izgradim svoju igru, ne mogu da kažem da je moj stil igre sličan nečijem. Naravno, trudim se da pokupim ono što rade najbolji teniseri i da svakoga dana napredujem. Mogu da igram na različite načine – uglavnom sam agresivan, ali nekada i čekam greške protivnika ubacujući lopte u igru, zavisi od meča. Ipak, generalno gledano, napadam kada mi se ukaže prilika. Forhend mi je najveća snaga, pokušavam na svaku loptu da odgovorim forhendom, nema veze da li je prava pozicija ili ne“, kaže Rubljov kroz smeh i dodaje:.

“Moram da napredujem u svim segmentima igre, još sam mlad i rastem igrački, tako da radim na svim elementima“.

Legendarni Jevgenij Kafeljnikov rekao je nedavno za B92 da polaže velike nade u Rubljova, ali da on mora fizički još da ojača. Otac talentovanog Rusa Andrej senior bio je profesionalni bokser.

“To su potpuno različiti sportovi, ali ima nekih pokreta koji se mogu primeniti i u boksu i u tenisu. Ono što je zajedničko za oba sporta jeste to što u svakom trenutku moraš da ostaneš miran“.

Osim boksa, Rubljov prati i košarku, ali skoro isključivo NBA i navija za Majami Hit.

Na pitanje koji su mu kratkoročni i dugoročni ciljevi, Rubljov kaže:

“Nemam nikakve ciljeve“, rekao je Andrej i prasnuo u smeh uz gestikulaciju da to nije zvučalo kako treba, “Ono što hoću da kažem jeste da ne postavljam sebi ciljeve, već se fokusiram samo na igru. Problem je u tome što kada nešto planiraš, npr. ’želim da budem u Top 100 na kraju sezone’, to se nikada ne ostvari. Kada ne razmišljaš o takvim stvarima, onda se one i dogode“, zaključio je Rubljov za B92.

Andreja trenira Sergej Tarasevič, trenutno je 207. na ATP listi i ima ’šampionsku visinu’ od 188 cm – Đoković, Federer, Nadal i Mari visoki su između 185 i 190 centimetara.

Budno pratite mladog Rusa, vrlo je moguće da će u doglednoj budućnosti biti važan faktor na najvećim turnirima.

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve