Petak, 10.07.2015.

10:00

Ljubičić za B92: Novak se može dobiti samo 'lupanjem'

Bliži se kulminacija drame po imenu Vimbldon, a u petak su na programu polufinala u muškom singlu, Đoković – Gaske i Federer – Mari.

Izvor: B92

Ljubièiæ za B92: Novak se može dobiti samo 'lupanjem' IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

74 Komentari

Sortiraj po:

Teodosije

pre 8 godina

"Izgleda da sam taknula di ne triba. Zašto mislite da sam ljuta ili zlonamjerna? To je samo kritika novinaru. Uhvati nekog tenisača pa ga ispituje o Đokoviću. Ok kad je to jedno pitanje, al brate cijeli tekst i još naslov....................
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Maja, Zadar, 10. jul 2015 13:13) "

Sasa Ozmo pita sagovornike ono sto vecinu posetilaca ovde zanima. Zato i jeste sada "na travi". To ti je demokratija.

Branko As.

pre 8 godina

Neznam zasto ali on mi je uvek bio i bice omiljeni lik sa one strane Save i Drine!Objektivno,strucno i tacno u sridu misljenje respekt,pogotovo sada kada znamo rezultat oba polufinala!Respekt zauvek.

silvaner

pre 8 godina

u pravu je, wawrinka je odigrao mec zivota.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Mare, 10. jul 2015 18:48)
Nije samo Vavrinka igrao odlicno.Novak nije imao energije posle surovo teskih meceva protiv Nadala i Mareja na ubedljivo najtezoj podlozi sljaci i to vezano 3 dana polufinale i finale.To je totalno van pameti.Na sljaci se trosi i do 50% vise snage nego na drugim podlogama.Zato su tako i namestili zreb za Federera i domace igrace sa najvise sansi Congu i Monfisa.Sve najbolje sljakarose u formi su bacili u suprotnu polovinu da se pokrljaju medju sobom jer boze moj u zavrsnicu mora stici neko od ovih troje pobrojanih i naravno tako je i bilo.Za njih je to uspesan turnir a mi mozemo ovde samo da lajemo.Nadal bi igrao finale da nije isao na Novaka u 1\4.,nemojte se zamajavati a svi znamo kakav je on kad udje u zavrsnicu RG.Mislite da njega jos neko moze pobediti u tri seta osim Novaka?
Vavrinka je iskoristio celu situaciju jer je dovoljno iskusan da prepozna povoljan zreb i sve nabrojane momente.Ne verujem da ce iko od mladih igraca skoro uzeti neki GS bez obzira na najave da je vreme da se to desi.

beoman

pre 8 godina

sta lupate o banovoj luci, dvorec je Banja Luka i tu se ne spominje bas nikakav ban, a ako se spominje ban onda je to Kulin Ban onaj ban sto su rvati i crnogorci ga farbari kao sihrobara/heretika. Kulin Ban je Bosnjak a ne rvat. Ako hrvatice i dalmatinke vole Banja Luku, pa dodjite u Banja Luku pa nek vas Banjalucani izbanjaju na Srpski nacin pa da zaspite smirom. Pametnije je Dalmatincima da znaju da su bili drzava/kraljevina sve do 1919 godine a onda zapadoste u okupaciju Kroacije Proper, zapadoste u okupaciju isto kao Slavonia i Istria. Da je Dalmacia Drzava sad bi DNK Hajduk igrao ligu sampiona a kosarkaska Liga bi bila bolja od rvatske i srpske zajedno. Vatrpolo liga bi vam bila najveca liga na svitu, a vodeni sportovi cvitali. Katalonci zele osamostavljenje a Dalmacia kao magarci rade a od poreza Zagreb i Zagreblje grade. Dalmacia je bila drzava taliana, srba i slovenskih katolika a hrvati su ziveli u kroaciji proper. Uci istoriju i uzivaj i respektuj kako Novak Djokovic je Prvak Svita i svi drugi su sica i uzas.

drago

pre 8 godina

Borges

I onda ja imam kompleks hahaha. Hrvatski je stokavski, cakavski i kajkavski.

Ne, na tvoju zalost ne pise na srpskom vec na hrvatskom. A ni nece, jer su jezici isti.
Mi ipak imamo tradiciju: velike sampione prije WW2, poslije, vrhunske trenere, direktore, suce, SVE!

Cestitam Djoki i Fedu na finalu. Steta sto Cilic nije bio na drugoj strani zdrijeba, mogao je do finala.

Francisko Franko

pre 8 godina

Vikinže, još dobronamerniji komentar:
Piše se Banjaluci, u redovnom pismu i govoru, a po pravopisu.
Nije nepravilno ni Banjoj Luci, ali je retko i skoro se ne koristi u Srbiji.
Pogledaj Klajnov "Rečnik jezičkih nedoumica" i biće ti jasno.
(danilo, 10. jul 2015 11:10)

Najdobronamjernija zamjerka, istina da je u Srbiji najčešće Banjaluci, ali u Banja Luci nije nigdje pravilno, pa stoga, ako je već odvojeno, onda je u Banjoj Luci. Veliki pozdrav!

Nataša

pre 8 godina

Odgovor za @Ljubinko Pantic:

Banja Luka je naziv grada i u ,,prevodu'' znači banova luka; u pitanju je Ban Kulin. Tako da je pravilno u Banjoj Luci, ili Banjaluci, mada se drugom obliku daje prednost. Pozdrav. :)

Dimitrije

pre 8 godina

Maja, Zadar

To je bilo jasno vec nakon drugog dana RG-a. Ali dobro, tako cemo i mi za Corica.

Ne znam sto se naglasava di je rodjen, to se za nikog ne spominje. Ispada da se pise kao da je rodjen u Srbiji a nije, kad se on rodio to je bila cista Bosna.
(drago, 10. jul 2015 11:24)
Dragi susjedi ako vam ne odgovara da se pise ovoliko o Novaku, imate vase portale pa citajte o vasim tenisacima.Zasto da se zamarate i dolazite na B92.Nego u pitanju je kultura dijaloga na B92 i vasim portalima koji su na razini ulicarske konverzacije.Nakraju dobro nam dosli, ali ipak malo vise postovanja prema domacinu.

PeraQ

pre 8 godina

Federer u 35. godini, pa jos da igra maraton i da u finale udje polumrtav i takav se suprotstavi vasem najvecem svih vremena?! Klasicna srpska posla, sto da bude fer i korektno, bolje mucki i na prevaru.
(Mikii, 10. jul 2015 13:01)

Dečko, s kim se ti grudvaš?

anonimac3

pre 8 godina

Vise komentara on nazivu grada neko o Noletu, Ljubicicu i samoj teniskoj temi :)))
Inace, ispravno je i banja luci a i banjoj luci, pa koja god verzija vam vise odgovara

Podmanicki

pre 8 godina

"Ala smarate sa tim da li se pravilno pise Banja Luci ili Banjaluci ili Banjoj Luci,ali ne moze da se kaze Banjoj Luci,kao sto ne moze da se kaze da je neko bio u Vrnjackoj Banjoj,nego Vrnjackoj BanjI.Ovde je rec o intervjuu Ljubicica koji je dao za televiziju b92.Mislim da je intervju sasvim korektan i kvalitetan a vi se tu prepucavate kako se pise.Uzmite knjigu Ivana Klajna pa procitajte tamo kako se pravilno pise/kaze.
(Ljubinko Pantic, 10. jul 2015 13:00)"

Ljudi su uzeli knjigu Ivana Klajna, pročitali su kako se pravilno piše i kaže, napisali su u komentarima da jeste pravilno "Banjoj Luci", ali ne vredi, opet se nađe neko i dalje priča o "Vrnjačkoj Banjoj". Možda to tebe ne zanima, ali ne zanima ni mene komentar o kvalitetu ovog intervjua od nekog ko očigledno ne ume ni da čita.

smb

pre 8 godina

@ Maja, Zadar, 10. jul 2015 10:49


Ovo nije ni osećaj ni 6. čulo, već činjenica,proverljiva na YT i arhivi HRT-a.

Naime, kad je novinar HRT-a intervjuisao Ljubičića, pitao ga je isto to : Šta misli o Novaku ?
I zamisli, Ljubičić je o Novaku izgovorio samo hvalospeve, u više od 100 reči. Zaključio je jednom rečenicom: Ima samo jednu manu. Srbin je !

Maja, Zadar

pre 8 godina

Izgleda da sam taknula di ne triba. Zašto mislite da sam ljuta ili zlonamjerna? To je samo kritika novinaru. Uhvati nekog tenisača pa ga ispituje o Đokoviću. Ok kad je to jedno pitanje, al brate cijeli tekst i još naslov. Kao da radite intervju sa Severinom i nigdi je ne pitate o njenim pjesmama, koncertima itd nego je pitate o Beyonce i tako cili tekst. Inače Novak je vrhunski sportaš i čovjek. Čak razumjem i to što mu je prebivalište u Monacu kao i skoro svim tenisačima. To svi rade i to nema veze sa domoljubljem. Čak je i više dao i pomogao Srbiji nego što bi dao kroz porez. Bar tako mislim. A što se tiče moje nepismenosti, možda i jesam nepismena. Nisam nešto posebno obrazovana al znam čitati i pisati. I ja bi napisala "...u Banja Luci". Znači nepismena sam kao ovaj novinar.

Mikii

pre 8 godina

Novosadjanin@

Federer u 35. godini, pa jos da igra maraton i da u finale udje polumrtav i takav se suprotstavi vasem najvecem svih vremena?! Klasicna srpska posla, sto da bude fer i korektno, bolje mucki i na prevaru.

Nekome turnir počinje u polufinalu dok neko crnči od prvog kola

pre 8 godina

Mara dedu može pobediti ukoliko drži što duže lopticu u igri i dobije bar jedan od prva dva seta. Deda je popravio formu i igru ali nema kondicije za 4h igre. Do sada nije imao ozbiljne protivnike i brzo je završavao mečeve.
Živi bili pa videli, isto se desilo u Parizu, ovde mu ide na ruku trava pa će biti za nijansu neizvesnije.

p.s. Gde su sad oni što su se busali "Stan čisti Novaka u polufinalu", lepo sam im rekao da mu je četvrtfinale najveći domet i da nema šanse čak i da dođe do Novaka.

Joca gomboca

pre 8 godina

@ Jole, nije Ljubicic rekao da Nivak igra dosadan tenis, vec Risar Gaske, Noletov protivnik u polufinalu. A Ljubicic po obicaju fin i korektan! Postovanje! N

Ljubinko Pantic

pre 8 godina

Ala smarate sa tim da li se pravilno pise Banja Luci ili Banjaluci ili Banjoj Luci,ali ne moze da se kaze Banjoj Luci,kao sto ne moze da se kaze da je neko bio u Vrnjackoj Banjoj,nego Vrnjackoj BanjI.Ovde je rec o intervjuu Ljubicica koji je dao za televiziju b92.Mislim da je intervju sasvim korektan i kvalitetan a vi se tu prepucavate kako se pise.Uzmite knjigu Ivana Klajna pa procitajte tamo kako se pravilno pise/kaze.

drago

pre 8 godina

borkes

Kako te nije sramota tako prozivati ljude!? Kad sam ja bio u muzeju nije bilo Djokoviceve opreme a ovdje sam primjetio samo Goranovu zbog majice. Jako sam dobro zapamtio tu majicu Sergio Tacchini sa kojom mi se cini kao da je igrao cijeli zivot (iako je prije toga imao i neku marku sa sa logotipm klokana).

uopćeno nijesam

pre 8 godina

Nije istina! Evo, ja sam išo u onu škulu đe i precednik države (istina, nijesam uopće diplomiro, jer n`jesam imo vrimena, suprotno precedniku), i tamo sam učija da je ispravno reći Banjeva Luka. ili Banjevkaja Luka. E, sad! U glupermativu se piše ovako, il onako, sve-edno je, jer pismen narod zna znanje, i ako oni, narod bre, prifati da se tako kaže, ondak ima tako da kaže. E, tolko od meneka, koji sam učen i znam teoriju u praksi. Živeo Nolan i da pobedi ovog normandijca, dje se iskrcala vojska, u prvom sveckom ratu!

Jetrva

pre 8 godina

Imam osjećaj da ovaj novinar samo ide od tenisača do tenisača i pita: "Što mislite o Novaku?". Neznam, možda nije pitanje, možda je zamolba:" Molimo vas jedan hvalospjev Đokoviću. Neka bude oko sto riječi"

(Maja, Zadar, 10. jul 2015 10:49)

A možda je zato što "neznaš".

Da stavim tačku

pre 8 godina

Shvatite da se može pisati Banjaluka (jedna reč) i Banja Luka (dva reči).
Pravilno je iz Banjaluke (jedna reč) i iz BanjE Luke (dve reči).

Кривокапић

pre 8 godina

Одлична анализа Новаковог пораза на РГ. Тако га је Нишикори победио прошле године на УС опену и зато је био мртав у финалу. Тако је и Вавринка ударао лоптицу. Ту тактику многи користе, али је тешко лупати лоптицу тако јако и прецизно сва три сета.

Banjalučanin i Banjolučanin

pre 8 godina

Nevjerovatno. Čovjek pod nickom "Viking" je napisao nešto što je sto posto tačno, i dobio preko sto minusa (četiri puta više nego pluseva)! Otkud takva ostrašćenost onih koji nisu upućeni? Ljudi, kad nešto ne znate, onda ne komentarišite. Ime grada Banja Luka nije, kao što većina očigledno misli, zato što je tu bila nekakva banja i nekakva luka (pristanište). Ni jedno od ta dva nikad nije bilo na Vrbasu. Riječ "luka" u ovom slučaju znači "livada kraj vode", "povodna livada". A riječ "banja" je starinski oblik prideva "banova", tj. "luka (livada) koja pripada banu". Ako ne vjerujete Vikingu, meni ili Wikipediji, možete posjetiti zvaničan sajt Grada Banje Luke. Inače, po Pravopisu, dozvoljeni su i jednako su pravilni i stariji oblik imena Banja Luka, i noviji Banjaluka, s tim što se različito mijenjaju po padežima: Banja Luka - Banje Luke - Banjoj Luci - Banju Luku itd, a žitelj je Banjolučanin, a Banjaluka - Banjaluke - Banjaluci itd. žitelj grada je Banjalučanin. U zadjih desetak i više godina primjetno je da se od zvaničnika u Banjoj Luci forsira ovaj stariji oblik, koji je istorijski pravilniji.

A vi, kako 'te?

pre 8 godina

Osećam da će naslov sutrašnjeg bloga biti: "O Novaku, BANJOJ Luci..."
Neverovatno je koliko smo nepismeni, čak i oni koji su gledali u knjige pogrešno tumače.
Na kraju se preglasavamo oko onoga što piše u knjigama i oko čega su se lingvisti dogovorili.
Piše se Banjoj Luci, ako se ime grada piše odvojeno, a Banjaluci, ako se piše kao jedna reč.

TIL Zagreb

pre 8 godina

Objektivan komentar Ljubicica kome se nema sta dodati ni oduzeti, samo bih ga pitao da prokomentarise njegovu nedavnu izjavu da Nole igra dosadan tenis. Ne znam kako je moguce da neko ko igra dosadan tenis bude 4 godine za redom a da pritom nema rupu u igri.
(Jole, 10. jul 2015 11:23)

pa u tome i je stvar,kad netko stalno pobijedjuje i rastura sve,postaje dosadno,i postane ta igra dosadna...tj unaprijed znas pobijednika,dapace tome nije kriv Novak nego njegovi protivnici koji mu ne mogu nista...kao sto su jedno vrijeme govorili za Barcu da je postala dosadna...
cim netko u nekom sportu je debelo ispred svog najblizeg protivnika to vise nije tolilo zanimljivo....Novak nek nastavi istim ritmom,na drugima je da mu se pokusaju adekvatno pribliziti..

Gajetano

pre 8 godina

Apsolutno tacno: Novak se moze dobiti samo 'lupanjem'! Izvrsna analiza velikog igraca i coveka Ivana Ljubicica. Mene samo zanima to kako je Vavrinka 'lupao' tri sata, ubadao sve zivo sto je pozeleo, a imao sam utisak da je to po potrebi mogao da radi jos narednih pet sati? Na to jos uvek nisam cuo zadovoljavajuci odgovor.

Sto se tice Miloseve povrede, opet je sve tacno. Kompenzacija dovodi do prekomernog opterecenja preostalog zdravog tkiva (misica, zglobova, itd.), koji onda redom pocinju da otkazuju poslusnost. Samo mi nije jasno zasto je Ivan pustio Milosa da igra ocigledno znajuci sve to?

Svi poznavaoci tenisa se slazu da je mec Federer-Marej fifty-fifty. Odavno nisu igrali jedan protiv drugog i niko ne moze da predvidi kakav je trenutni match-up izmedju njih dvojice. Za Novaka bi bilo idealno da mec potraje sto duze, po mogucstvu da ode u peti set na razliku.

Pozdrav,

aleksa

pre 8 godina

Banja Luka i Banja Vrujci, Koviljača, Vrdnik, Ždrelo itd. nisu isti primeri. Ove druge banje označavaju da je u pitanju banjsko mesto, odnosno mesto u kom se ljuti bave banjskim turizmom, a "Banja Luka" je arhaični oblik koji označava da je taj prostor pripadao banu Luki. Dakle, verovatno bi bilo pravilnije reći Banjoj Luci, ali se zbog deklinacije ovih drugih toponima (Banja Vrujci, Vrdnik ) ustalio i ovaj drugi način dekliniranja

Jole

pre 8 godina

Objektivan komentar Ljubicica kome se nema sta dodati ni oduzeti, samo bih ga pitao da prokomentarise njegovu nedavnu izjavu da Nole igra dosadan tenis. Ne znam kako je moguce da neko ko igra dosadan tenis bude 4 godine za redom a da pritom nema rupu u igri.

JuroDiva

pre 8 godina

@(Schone, 10. jul 2015 10:55)
Lep intervju, a što se tiče Banjaluke evo citata iz "Rečnika jezičkih nedoumica" Ivana Klajna :

Banjaluka, Banjaluci, Banjalučanin,-anka, banjalučki ;
Danas retko Banja Luka (Banje Luke, Banjoj Luci); Banjolučanin, -anka, banjolučki

Dakle, Viking je u pravu, konsultujte literaturu, pre nego što počnete da lupate minuse.

Wllaxy

pre 8 godina

Imam osjećaj da ovaj novinar samo ide od tenisača do tenisača i pita: "Što mislite o Novaku?". Neznam, možda nije pitanje, možda je zamolba:" Molimo vas jedan hvalospjev Đokoviću. Neka bude oko sto riječi"
(Maja, Zadar, 10. jul 2015 10:49)

Imam osećaj da si opet lupila glupost! Mada ne znam šta si očekivala - da možda ne ide okolo i pita druge šta misle o Čiliću!?

KAO XXXL

pre 8 godina

Da, Novaku je sada najveci protivnik Djokovic!
To jest sam sebi je najveci protivnik ako udje u mec nervozan
i dekoncentrisan,smeta mu i ne korektna publika ili jako vetrovito
vreme ! U finalu R.G. izgubio je od Stena jer je ovaj odigrao mec karijere
a Novak je previse bio pasivan i cekao njegove greske!

drago

pre 8 godina

Maja, Zadar

To je bilo jasno vec nakon drugog dana RG-a. Ali dobro, tako cemo i mi za Corica.

Ne znam sto se naglasava di je rodjen, to se za nikog ne spominje. Ispada da se pise kao da je rodjen u Srbiji a nije, kad se on rodio to je bila cista Bosna.

Patrik

pre 8 godina

@Gajetano

Moze,ja kazem da pobedjuje Marej,mladji je od Fedexa,moze duze da igra iako se cesto folira da je umoran praveci razne grimase,bice 3:1 za Mareja,a pre toga Djoka dobija Gaskea sa 3:0,nema sansi Francuz.

drago

pre 8 godina

To sam ja oduvijek govorio, lopta je je uvijek brza od igraca. Tako je u svakom sportu.
Samo sto ima vrlo malo pravih udaraca: Wawrinka, Federer, Cilic...
Ali Novaka moue dobiti i Murray. Na RG-u je bio jako blizu a na travi je jos blizi. Imam osjecaj da ce ako udje u finale i ne bude preumoran bez vecih problema slaviti.Goran

Ne pricam o nikakvom izjavama vec o audio prijevodu. Lijepo dobijes slusalice i odaberes jezik. Jedan od jezika je i hrvatski. Ukupno je samo 10-ak jezika, sve najvecih svjetskih a medju njima se nasao i "mali" hrvatski.
To su velike stvari. Kao i ova Goranova oprema. Inace je svega par oprema najvecih igraca u povijesti (Borg, Mcenro, Becker, Edberg, Sampras, Federer).

Barkley

pre 8 godina

Pravopisni komentar: U nominativu su oba oblika ispravna - Banjaluka i Banja Luka. Zbog toga se ispravno kaže: Banjaluci i Banjoj Luci.

Inače, odličan intervju. Ozmo drži visok nivo. :)

ljuba truba

pre 8 godina

Pametna izjava,korektna,ali i sam Ljubicic zna da nema tenisera koji ce najboljem riternisti sveta "izbiti" reket iz ruke!
Pa to ne mogu ni Izner,ni Raonic,ni Karlovic,a ne siroma' Gaske koji jedva viri preo mreze!
Kako da to izvede?Da se popenje na neku stolicu,ni to nema efekta,on nema snagu udarca!
Voleo bih finale sa Marejom..Zbog Engleza,nekulturne publike koja ce tada pokazati "pravo lice",zbog nadobudne "Kraljevske loze" u kojoj polovina ni ne zna ko igra,nego dodju da vide i budu vidjeni(pogotovo Viktorija Bekam,koja se u renis razume kao Marica u ...da ne budem prost)....
Mec sa Rokijem bi bio smaracki,jer taj covek toliko ziheraski igra,plasi se za svaki poen,kao da igra prvi GS,plus ona njegova vostana faca bez emocija od koje mi je muka!
A tek onaj Severin Luti,koji sedi u Rokijevom boxu kao figura isecena od kartona...Da ne spominjem Mirku...
Primetil ste da Egleska stampa ne spominje vise ni koucing,ni uplakanu devojcicu,nista..Nista nije pomoglo da se Nole izbaci iz takta..
Ali,da su malo obratili paznju,videli bi Bekera u mecu sa Cilicem!Stari lisac je 3 puta skinuo kacket,a Nole tri puta servirao kick!Cist koucing!Treba mu zabraniti da nosi kacket!
Hocu da vidim Mareja,koga obozavam da gledam-zivcanog,kako se svadja sa svima(sa sobom najvise),lomi rekete,pokazuje emocije kao Nole...
I naravno,na kraju sa posluzavnikom....

danilo

pre 8 godina

Ozmo, dobronamjeran komentar: pise se "Banjoj Luci".
(Viking, 10. jul 2015 10:16)

Vikinže, još dobronamerniji komentar:
Piše se Banjaluci, u redovnom pismu i govoru, a po pravopisu.
Nije nepravilno ni Banjoj Luci, ali je retko i skoro se ne koristi u Srbiji.
Pogledaj Klajnov "Rečnik jezičkih nedoumica" i biće ti jasno.

JuroDiva

pre 8 godina

Ispravno:
"...analizira 36-godišnjak rođen u Banjaluci."
"...analizira 36-godišnjak rođen u Banjoj Luci."
Pogrešno:
"...analizira 36-godišnjak rođen u Banja Luci."

Ozmo je pogrešio, Bože moj svi grešimo, ali zanimljivo je da malo ko gleda pravopisne priručnike, nego odmah minusi i slični primeri, kao da je jezik matematika. Da nije izuzetaka srpski jezik bi bio mnogo jednostavniji i lakši.

Jovan

pre 8 godina

"Ozmo, dobronamjeran komentar: pise se "Banjoj Luci".
(Viking, 10. jul 2015 10:16) "

Ozmo je u pravu, piše se u "Banja Luci", jer je ime grada "Banja Luka". Kada govorimo o banji Vrujci, ime mesta je "Vrujci", a mesto je banjsko područje pa pridodajemo Vrujcima da je banja.
Pre nekog vremena me je čovek ubeđivao da su ljudi iz Smedereva "smederevčani", jer ne može čovek da se zove isto kao šporet "smederevac". Pritom zaboravlja da je čovek napravio šporet, a ne šporet čoveka!
Čuvajmo jezik!

borkes

pre 8 godina

@maja Zadar
U pravu si. Možda je bolje da ide kroz Wimbledon i pita tenisere šta mislite o igri Kimmer Coopejans ili možda Blaž Rola

@drago
Toliki imaš kompleks da nisi ni primetio da je i oprema Novaka Đokovića prisutna u muzeju. Jadno.

Idemo dalje.

Banjoj Luci

pre 8 godina

Ozmo, dobronamjeran komentar: pise se "Banjoj Luci".
(Viking, 10. jul 2015 10:16)

To sam i ja odmah primetio i hteo da ispravim. Nažalost, minusi koje si dobio potvrđuju nivo pismenosti kod ljudi.

Milan

pre 8 godina

Ozmo, dobronamjeran komentar: pise se "Banjoj Luci".
(Viking, 10. jul 2015 10:16)
Pa zasto se onda ne pise : Banjoj Vrucici, Banjoj Koviljaci itd...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)
(Schone, 10. jul 2015 10:55)

Banja Luka se ne zove Banja zato sto ljudi tamo idu da se lece, vec zato sto je Banova Luka. To sam pronasao na vikipediji. Kontam da je to tacno. Da se zove Milanova Luka, pisali bi "u Milanovoj Luci".

Copy-paste:
Лингвисти сматрају да је име града настало од ријечи „бан“ (односно, архаичног придјева „бања“, у значењу „банова“ ) и „лука“, при чему је лука означавала ливаду у близини воде.

Podmanicki

pre 8 godina

"Ozmo, dobronamjeran komentar: pise se "Banjoj Luci".
(Viking, 10. jul 2015 10:16)
Pa zasto se onda ne pise : Banjoj Vrucici, Banjoj Koviljaci itd...
(Schone, 10. jul 2015 10:55)"

Zato što su to banje, odnosno mesta u kojima se kupaš u toploj vodi, a kod Banjaluke (ili Banje Luke) se "Banja" koristi kao pridev.

Ovo me podseća na komentar mog profesora matematike iz srednje (težak kreten inače): "Ne kaže se tačka na pravoj nego tačka na pravi, isto kao što se ne kaže na kravoj nego na kravi".

Naravno, kaže se "na pravoj" jer se tu "prava" koristi otprilike kao skraćeni oblik od "prava linija".

Maja

pre 8 godina

Saša ja bih ga ipak pitao da prokomentariše izjavu da Novak igra dosadan tenis. Možda su to mediji pogrešno preneli, pa da ne hejtujemo čoveka bez veze. :)

Stefan

pre 8 godina

Lepo receno za Novaka. Njega jedino pobedi neko kad ubacuje sve zivo, pogadja linije i samo lupa loptu. To je za malo uspelo Andersonu koji je bio blizu pobede, ali mali pad je imao u petom setu i to je to.

smrc

pre 8 godina

Bas je dobar intervju, nije izvrteo uobicajene fraze I bio je neobicno iskren po pitanju svog igraca (mada je moj utisak da su oni tu blizu kraja saradnje, nazalost).

djuradj

pre 8 godina

Kljucna recenica u ovom intervjuu za mene je: "Novak često pobeđuje i kada igra ispod nivoa koji je prihvatljiv njemu samom, ali i to je dovoljno za većinu rivala, prečvrst je“.
A to je i najveci Novakov problem - on ne igra na najvisem nivou jer mu je i ovaj dovoljan. I onda kad naleti na nekog ko moze da mu parira zahvaljujuci nadahnucu i tehnici i snazi, kao Vavrinka, ili servisu, kao Anderson - Novak zapada u OZBILJNE probleme.
U stvari njemu sada nedostaju Nadal i Federer u punoj formi, da ga nateraju da bude spreman da pruza svoj vrhunski tenis. Ovako - sto bi?

Maja, Zadar

pre 8 godina

Imam osjećaj da ovaj novinar samo ide od tenisača do tenisača i pita: "Što mislite o Novaku?". Neznam, možda nije pitanje, možda je zamolba:" Molimo vas jedan hvalospjev Đokoviću. Neka bude oko sto riječi"

Schone

pre 8 godina

Ozmo, dobronamjeran komentar: pise se "Banjoj Luci".
(Viking, 10. jul 2015 10:16)
Pa zasto se onda ne pise : Banjoj Vrucici, Banjoj Koviljaci itd...

Novosadjanin.

pre 8 godina

Najveci Novakov protivnik je sam Novak...Naravno da ce se jos desavati incidenti kao sto je Vavrinka na RR ali se nadam ne na GS turnirima.Dodje takav dan, Vavrinka je udarac i kada ga krene, ne moze niko da ga dobije, bukvalno niko... U finalu prizeljkujem Federera i to recimo posle maratona od 5 setova. Novak zavrsava posao u 3 seta 99%.

danilo

pre 8 godina

Ljubičić je bio vrhunski igrač a prirodno je pametan čovek pa otud svaka kao Njegoševa. Prosto je milina čitati ovako precizne i suštinski tačne komentare.
I inače deo posvećen tenisu na B92 se, čini mi se, najbolje vodi i analizira.
Samo nastavite!

Stefan

pre 8 godina

Lepo receno za Novaka. Njega jedino pobedi neko kad ubacuje sve zivo, pogadja linije i samo lupa loptu. To je za malo uspelo Andersonu koji je bio blizu pobede, ali mali pad je imao u petom setu i to je to.

smrc

pre 8 godina

Bas je dobar intervju, nije izvrteo uobicajene fraze I bio je neobicno iskren po pitanju svog igraca (mada je moj utisak da su oni tu blizu kraja saradnje, nazalost).

danilo

pre 8 godina

Ljubičić je bio vrhunski igrač a prirodno je pametan čovek pa otud svaka kao Njegoševa. Prosto je milina čitati ovako precizne i suštinski tačne komentare.
I inače deo posvećen tenisu na B92 se, čini mi se, najbolje vodi i analizira.
Samo nastavite!

djuradj

pre 8 godina

Kljucna recenica u ovom intervjuu za mene je: "Novak često pobeđuje i kada igra ispod nivoa koji je prihvatljiv njemu samom, ali i to je dovoljno za većinu rivala, prečvrst je“.
A to je i najveci Novakov problem - on ne igra na najvisem nivou jer mu je i ovaj dovoljan. I onda kad naleti na nekog ko moze da mu parira zahvaljujuci nadahnucu i tehnici i snazi, kao Vavrinka, ili servisu, kao Anderson - Novak zapada u OZBILJNE probleme.
U stvari njemu sada nedostaju Nadal i Federer u punoj formi, da ga nateraju da bude spreman da pruza svoj vrhunski tenis. Ovako - sto bi?

Novosadjanin.

pre 8 godina

Najveci Novakov protivnik je sam Novak...Naravno da ce se jos desavati incidenti kao sto je Vavrinka na RR ali se nadam ne na GS turnirima.Dodje takav dan, Vavrinka je udarac i kada ga krene, ne moze niko da ga dobije, bukvalno niko... U finalu prizeljkujem Federera i to recimo posle maratona od 5 setova. Novak zavrsava posao u 3 seta 99%.

Maja

pre 8 godina

Saša ja bih ga ipak pitao da prokomentariše izjavu da Novak igra dosadan tenis. Možda su to mediji pogrešno preneli, pa da ne hejtujemo čoveka bez veze. :)

Gajetano

pre 8 godina

Apsolutno tacno: Novak se moze dobiti samo 'lupanjem'! Izvrsna analiza velikog igraca i coveka Ivana Ljubicica. Mene samo zanima to kako je Vavrinka 'lupao' tri sata, ubadao sve zivo sto je pozeleo, a imao sam utisak da je to po potrebi mogao da radi jos narednih pet sati? Na to jos uvek nisam cuo zadovoljavajuci odgovor.

Sto se tice Miloseve povrede, opet je sve tacno. Kompenzacija dovodi do prekomernog opterecenja preostalog zdravog tkiva (misica, zglobova, itd.), koji onda redom pocinju da otkazuju poslusnost. Samo mi nije jasno zasto je Ivan pustio Milosa da igra ocigledno znajuci sve to?

Svi poznavaoci tenisa se slazu da je mec Federer-Marej fifty-fifty. Odavno nisu igrali jedan protiv drugog i niko ne moze da predvidi kakav je trenutni match-up izmedju njih dvojice. Za Novaka bi bilo idealno da mec potraje sto duze, po mogucstvu da ode u peti set na razliku.

Pozdrav,

Schone

pre 8 godina

Ozmo, dobronamjeran komentar: pise se "Banjoj Luci".
(Viking, 10. jul 2015 10:16)
Pa zasto se onda ne pise : Banjoj Vrucici, Banjoj Koviljaci itd...

Banjalučanin i Banjolučanin

pre 8 godina

Nevjerovatno. Čovjek pod nickom "Viking" je napisao nešto što je sto posto tačno, i dobio preko sto minusa (četiri puta više nego pluseva)! Otkud takva ostrašćenost onih koji nisu upućeni? Ljudi, kad nešto ne znate, onda ne komentarišite. Ime grada Banja Luka nije, kao što većina očigledno misli, zato što je tu bila nekakva banja i nekakva luka (pristanište). Ni jedno od ta dva nikad nije bilo na Vrbasu. Riječ "luka" u ovom slučaju znači "livada kraj vode", "povodna livada". A riječ "banja" je starinski oblik prideva "banova", tj. "luka (livada) koja pripada banu". Ako ne vjerujete Vikingu, meni ili Wikipediji, možete posjetiti zvaničan sajt Grada Banje Luke. Inače, po Pravopisu, dozvoljeni su i jednako su pravilni i stariji oblik imena Banja Luka, i noviji Banjaluka, s tim što se različito mijenjaju po padežima: Banja Luka - Banje Luke - Banjoj Luci - Banju Luku itd, a žitelj je Banjolučanin, a Banjaluka - Banjaluke - Banjaluci itd. žitelj grada je Banjalučanin. U zadjih desetak i više godina primjetno je da se od zvaničnika u Banjoj Luci forsira ovaj stariji oblik, koji je istorijski pravilniji.

danilo

pre 8 godina

Ozmo, dobronamjeran komentar: pise se "Banjoj Luci".
(Viking, 10. jul 2015 10:16)

Vikinže, još dobronamerniji komentar:
Piše se Banjaluci, u redovnom pismu i govoru, a po pravopisu.
Nije nepravilno ni Banjoj Luci, ali je retko i skoro se ne koristi u Srbiji.
Pogledaj Klajnov "Rečnik jezičkih nedoumica" i biće ti jasno.

Barkley

pre 8 godina

Pravopisni komentar: U nominativu su oba oblika ispravna - Banjaluka i Banja Luka. Zbog toga se ispravno kaže: Banjaluci i Banjoj Luci.

Inače, odličan intervju. Ozmo drži visok nivo. :)

Кривокапић

pre 8 godina

Одлична анализа Новаковог пораза на РГ. Тако га је Нишикори победио прошле године на УС опену и зато је био мртав у финалу. Тако је и Вавринка ударао лоптицу. Ту тактику многи користе, али је тешко лупати лоптицу тако јако и прецизно сва три сета.

Wllaxy

pre 8 godina

Imam osjećaj da ovaj novinar samo ide od tenisača do tenisača i pita: "Što mislite o Novaku?". Neznam, možda nije pitanje, možda je zamolba:" Molimo vas jedan hvalospjev Đokoviću. Neka bude oko sto riječi"
(Maja, Zadar, 10. jul 2015 10:49)

Imam osećaj da si opet lupila glupost! Mada ne znam šta si očekivala - da možda ne ide okolo i pita druge šta misle o Čiliću!?

TIL Zagreb

pre 8 godina

Objektivan komentar Ljubicica kome se nema sta dodati ni oduzeti, samo bih ga pitao da prokomentarise njegovu nedavnu izjavu da Nole igra dosadan tenis. Ne znam kako je moguce da neko ko igra dosadan tenis bude 4 godine za redom a da pritom nema rupu u igri.
(Jole, 10. jul 2015 11:23)

pa u tome i je stvar,kad netko stalno pobijedjuje i rastura sve,postaje dosadno,i postane ta igra dosadna...tj unaprijed znas pobijednika,dapace tome nije kriv Novak nego njegovi protivnici koji mu ne mogu nista...kao sto su jedno vrijeme govorili za Barcu da je postala dosadna...
cim netko u nekom sportu je debelo ispred svog najblizeg protivnika to vise nije tolilo zanimljivo....Novak nek nastavi istim ritmom,na drugima je da mu se pokusaju adekvatno pribliziti..

ljuba truba

pre 8 godina

Pametna izjava,korektna,ali i sam Ljubicic zna da nema tenisera koji ce najboljem riternisti sveta "izbiti" reket iz ruke!
Pa to ne mogu ni Izner,ni Raonic,ni Karlovic,a ne siroma' Gaske koji jedva viri preo mreze!
Kako da to izvede?Da se popenje na neku stolicu,ni to nema efekta,on nema snagu udarca!
Voleo bih finale sa Marejom..Zbog Engleza,nekulturne publike koja ce tada pokazati "pravo lice",zbog nadobudne "Kraljevske loze" u kojoj polovina ni ne zna ko igra,nego dodju da vide i budu vidjeni(pogotovo Viktorija Bekam,koja se u renis razume kao Marica u ...da ne budem prost)....
Mec sa Rokijem bi bio smaracki,jer taj covek toliko ziheraski igra,plasi se za svaki poen,kao da igra prvi GS,plus ona njegova vostana faca bez emocija od koje mi je muka!
A tek onaj Severin Luti,koji sedi u Rokijevom boxu kao figura isecena od kartona...Da ne spominjem Mirku...
Primetil ste da Egleska stampa ne spominje vise ni koucing,ni uplakanu devojcicu,nista..Nista nije pomoglo da se Nole izbaci iz takta..
Ali,da su malo obratili paznju,videli bi Bekera u mecu sa Cilicem!Stari lisac je 3 puta skinuo kacket,a Nole tri puta servirao kick!Cist koucing!Treba mu zabraniti da nosi kacket!
Hocu da vidim Mareja,koga obozavam da gledam-zivcanog,kako se svadja sa svima(sa sobom najvise),lomi rekete,pokazuje emocije kao Nole...
I naravno,na kraju sa posluzavnikom....

Jovan

pre 8 godina

"Ozmo, dobronamjeran komentar: pise se "Banjoj Luci".
(Viking, 10. jul 2015 10:16) "

Ozmo je u pravu, piše se u "Banja Luci", jer je ime grada "Banja Luka". Kada govorimo o banji Vrujci, ime mesta je "Vrujci", a mesto je banjsko područje pa pridodajemo Vrujcima da je banja.
Pre nekog vremena me je čovek ubeđivao da su ljudi iz Smedereva "smederevčani", jer ne može čovek da se zove isto kao šporet "smederevac". Pritom zaboravlja da je čovek napravio šporet, a ne šporet čoveka!
Čuvajmo jezik!

KAO XXXL

pre 8 godina

Da, Novaku je sada najveci protivnik Djokovic!
To jest sam sebi je najveci protivnik ako udje u mec nervozan
i dekoncentrisan,smeta mu i ne korektna publika ili jako vetrovito
vreme ! U finalu R.G. izgubio je od Stena jer je ovaj odigrao mec karijere
a Novak je previse bio pasivan i cekao njegove greske!

JuroDiva

pre 8 godina

Ispravno:
"...analizira 36-godišnjak rođen u Banjaluci."
"...analizira 36-godišnjak rođen u Banjoj Luci."
Pogrešno:
"...analizira 36-godišnjak rođen u Banja Luci."

Ozmo je pogrešio, Bože moj svi grešimo, ali zanimljivo je da malo ko gleda pravopisne priručnike, nego odmah minusi i slični primeri, kao da je jezik matematika. Da nije izuzetaka srpski jezik bi bio mnogo jednostavniji i lakši.

JuroDiva

pre 8 godina

@(Schone, 10. jul 2015 10:55)
Lep intervju, a što se tiče Banjaluke evo citata iz "Rečnika jezičkih nedoumica" Ivana Klajna :

Banjaluka, Banjaluci, Banjalučanin,-anka, banjalučki ;
Danas retko Banja Luka (Banje Luke, Banjoj Luci); Banjolučanin, -anka, banjolučki

Dakle, Viking je u pravu, konsultujte literaturu, pre nego što počnete da lupate minuse.

PeraQ

pre 8 godina

Federer u 35. godini, pa jos da igra maraton i da u finale udje polumrtav i takav se suprotstavi vasem najvecem svih vremena?! Klasicna srpska posla, sto da bude fer i korektno, bolje mucki i na prevaru.
(Mikii, 10. jul 2015 13:01)

Dečko, s kim se ti grudvaš?

A vi, kako 'te?

pre 8 godina

Osećam da će naslov sutrašnjeg bloga biti: "O Novaku, BANJOJ Luci..."
Neverovatno je koliko smo nepismeni, čak i oni koji su gledali u knjige pogrešno tumače.
Na kraju se preglasavamo oko onoga što piše u knjigama i oko čega su se lingvisti dogovorili.
Piše se Banjoj Luci, ako se ime grada piše odvojeno, a Banjaluci, ako se piše kao jedna reč.

borkes

pre 8 godina

@maja Zadar
U pravu si. Možda je bolje da ide kroz Wimbledon i pita tenisere šta mislite o igri Kimmer Coopejans ili možda Blaž Rola

@drago
Toliki imaš kompleks da nisi ni primetio da je i oprema Novaka Đokovića prisutna u muzeju. Jadno.

Idemo dalje.

Jetrva

pre 8 godina

Imam osjećaj da ovaj novinar samo ide od tenisača do tenisača i pita: "Što mislite o Novaku?". Neznam, možda nije pitanje, možda je zamolba:" Molimo vas jedan hvalospjev Đokoviću. Neka bude oko sto riječi"

(Maja, Zadar, 10. jul 2015 10:49)

A možda je zato što "neznaš".

Maja, Zadar

pre 8 godina

Imam osjećaj da ovaj novinar samo ide od tenisača do tenisača i pita: "Što mislite o Novaku?". Neznam, možda nije pitanje, možda je zamolba:" Molimo vas jedan hvalospjev Đokoviću. Neka bude oko sto riječi"

Nekome turnir počinje u polufinalu dok neko crnči od prvog kola

pre 8 godina

Mara dedu može pobediti ukoliko drži što duže lopticu u igri i dobije bar jedan od prva dva seta. Deda je popravio formu i igru ali nema kondicije za 4h igre. Do sada nije imao ozbiljne protivnike i brzo je završavao mečeve.
Živi bili pa videli, isto se desilo u Parizu, ovde mu ide na ruku trava pa će biti za nijansu neizvesnije.

p.s. Gde su sad oni što su se busali "Stan čisti Novaka u polufinalu", lepo sam im rekao da mu je četvrtfinale najveći domet i da nema šanse čak i da dođe do Novaka.

smb

pre 8 godina

@ Maja, Zadar, 10. jul 2015 10:49


Ovo nije ni osećaj ni 6. čulo, već činjenica,proverljiva na YT i arhivi HRT-a.

Naime, kad je novinar HRT-a intervjuisao Ljubičića, pitao ga je isto to : Šta misli o Novaku ?
I zamisli, Ljubičić je o Novaku izgovorio samo hvalospeve, u više od 100 reči. Zaključio je jednom rečenicom: Ima samo jednu manu. Srbin je !

Banjoj Luci

pre 8 godina

Ozmo, dobronamjeran komentar: pise se "Banjoj Luci".
(Viking, 10. jul 2015 10:16)

To sam i ja odmah primetio i hteo da ispravim. Nažalost, minusi koje si dobio potvrđuju nivo pismenosti kod ljudi.

Milan

pre 8 godina

Ozmo, dobronamjeran komentar: pise se "Banjoj Luci".
(Viking, 10. jul 2015 10:16)
Pa zasto se onda ne pise : Banjoj Vrucici, Banjoj Koviljaci itd...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)
(Schone, 10. jul 2015 10:55)

Banja Luka se ne zove Banja zato sto ljudi tamo idu da se lece, vec zato sto je Banova Luka. To sam pronasao na vikipediji. Kontam da je to tacno. Da se zove Milanova Luka, pisali bi "u Milanovoj Luci".

Copy-paste:
Лингвисти сматрају да је име града настало од ријечи „бан“ (односно, архаичног придјева „бања“, у значењу „банова“ ) и „лука“, при чему је лука означавала ливаду у близини воде.

Maja, Zadar

pre 8 godina

Izgleda da sam taknula di ne triba. Zašto mislite da sam ljuta ili zlonamjerna? To je samo kritika novinaru. Uhvati nekog tenisača pa ga ispituje o Đokoviću. Ok kad je to jedno pitanje, al brate cijeli tekst i još naslov. Kao da radite intervju sa Severinom i nigdi je ne pitate o njenim pjesmama, koncertima itd nego je pitate o Beyonce i tako cili tekst. Inače Novak je vrhunski sportaš i čovjek. Čak razumjem i to što mu je prebivalište u Monacu kao i skoro svim tenisačima. To svi rade i to nema veze sa domoljubljem. Čak je i više dao i pomogao Srbiji nego što bi dao kroz porez. Bar tako mislim. A što se tiče moje nepismenosti, možda i jesam nepismena. Nisam nešto posebno obrazovana al znam čitati i pisati. I ja bi napisala "...u Banja Luci". Znači nepismena sam kao ovaj novinar.

Dimitrije

pre 8 godina

Maja, Zadar

To je bilo jasno vec nakon drugog dana RG-a. Ali dobro, tako cemo i mi za Corica.

Ne znam sto se naglasava di je rodjen, to se za nikog ne spominje. Ispada da se pise kao da je rodjen u Srbiji a nije, kad se on rodio to je bila cista Bosna.
(drago, 10. jul 2015 11:24)
Dragi susjedi ako vam ne odgovara da se pise ovoliko o Novaku, imate vase portale pa citajte o vasim tenisacima.Zasto da se zamarate i dolazite na B92.Nego u pitanju je kultura dijaloga na B92 i vasim portalima koji su na razini ulicarske konverzacije.Nakraju dobro nam dosli, ali ipak malo vise postovanja prema domacinu.

Podmanicki

pre 8 godina

"Ozmo, dobronamjeran komentar: pise se "Banjoj Luci".
(Viking, 10. jul 2015 10:16)
Pa zasto se onda ne pise : Banjoj Vrucici, Banjoj Koviljaci itd...
(Schone, 10. jul 2015 10:55)"

Zato što su to banje, odnosno mesta u kojima se kupaš u toploj vodi, a kod Banjaluke (ili Banje Luke) se "Banja" koristi kao pridev.

Ovo me podseća na komentar mog profesora matematike iz srednje (težak kreten inače): "Ne kaže se tačka na pravoj nego tačka na pravi, isto kao što se ne kaže na kravoj nego na kravi".

Naravno, kaže se "na pravoj" jer se tu "prava" koristi otprilike kao skraćeni oblik od "prava linija".

Jole

pre 8 godina

Objektivan komentar Ljubicica kome se nema sta dodati ni oduzeti, samo bih ga pitao da prokomentarise njegovu nedavnu izjavu da Nole igra dosadan tenis. Ne znam kako je moguce da neko ko igra dosadan tenis bude 4 godine za redom a da pritom nema rupu u igri.

silvaner

pre 8 godina

u pravu je, wawrinka je odigrao mec zivota.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Mare, 10. jul 2015 18:48)
Nije samo Vavrinka igrao odlicno.Novak nije imao energije posle surovo teskih meceva protiv Nadala i Mareja na ubedljivo najtezoj podlozi sljaci i to vezano 3 dana polufinale i finale.To je totalno van pameti.Na sljaci se trosi i do 50% vise snage nego na drugim podlogama.Zato su tako i namestili zreb za Federera i domace igrace sa najvise sansi Congu i Monfisa.Sve najbolje sljakarose u formi su bacili u suprotnu polovinu da se pokrljaju medju sobom jer boze moj u zavrsnicu mora stici neko od ovih troje pobrojanih i naravno tako je i bilo.Za njih je to uspesan turnir a mi mozemo ovde samo da lajemo.Nadal bi igrao finale da nije isao na Novaka u 1\4.,nemojte se zamajavati a svi znamo kakav je on kad udje u zavrsnicu RG.Mislite da njega jos neko moze pobediti u tri seta osim Novaka?
Vavrinka je iskoristio celu situaciju jer je dovoljno iskusan da prepozna povoljan zreb i sve nabrojane momente.Ne verujem da ce iko od mladih igraca skoro uzeti neki GS bez obzira na najave da je vreme da se to desi.

Da stavim tačku

pre 8 godina

Shvatite da se može pisati Banjaluka (jedna reč) i Banja Luka (dva reči).
Pravilno je iz Banjaluke (jedna reč) i iz BanjE Luke (dve reči).

uopćeno nijesam

pre 8 godina

Nije istina! Evo, ja sam išo u onu škulu đe i precednik države (istina, nijesam uopće diplomiro, jer n`jesam imo vrimena, suprotno precedniku), i tamo sam učija da je ispravno reći Banjeva Luka. ili Banjevkaja Luka. E, sad! U glupermativu se piše ovako, il onako, sve-edno je, jer pismen narod zna znanje, i ako oni, narod bre, prifati da se tako kaže, ondak ima tako da kaže. E, tolko od meneka, koji sam učen i znam teoriju u praksi. Živeo Nolan i da pobedi ovog normandijca, dje se iskrcala vojska, u prvom sveckom ratu!

Podmanicki

pre 8 godina

"Ala smarate sa tim da li se pravilno pise Banja Luci ili Banjaluci ili Banjoj Luci,ali ne moze da se kaze Banjoj Luci,kao sto ne moze da se kaze da je neko bio u Vrnjackoj Banjoj,nego Vrnjackoj BanjI.Ovde je rec o intervjuu Ljubicica koji je dao za televiziju b92.Mislim da je intervju sasvim korektan i kvalitetan a vi se tu prepucavate kako se pise.Uzmite knjigu Ivana Klajna pa procitajte tamo kako se pravilno pise/kaze.
(Ljubinko Pantic, 10. jul 2015 13:00)"

Ljudi su uzeli knjigu Ivana Klajna, pročitali su kako se pravilno piše i kaže, napisali su u komentarima da jeste pravilno "Banjoj Luci", ali ne vredi, opet se nađe neko i dalje priča o "Vrnjačkoj Banjoj". Možda to tebe ne zanima, ali ne zanima ni mene komentar o kvalitetu ovog intervjua od nekog ko očigledno ne ume ni da čita.

Patrik

pre 8 godina

@Gajetano

Moze,ja kazem da pobedjuje Marej,mladji je od Fedexa,moze duze da igra iako se cesto folira da je umoran praveci razne grimase,bice 3:1 za Mareja,a pre toga Djoka dobija Gaskea sa 3:0,nema sansi Francuz.

Joca gomboca

pre 8 godina

@ Jole, nije Ljubicic rekao da Nivak igra dosadan tenis, vec Risar Gaske, Noletov protivnik u polufinalu. A Ljubicic po obicaju fin i korektan! Postovanje! N

beoman

pre 8 godina

sta lupate o banovoj luci, dvorec je Banja Luka i tu se ne spominje bas nikakav ban, a ako se spominje ban onda je to Kulin Ban onaj ban sto su rvati i crnogorci ga farbari kao sihrobara/heretika. Kulin Ban je Bosnjak a ne rvat. Ako hrvatice i dalmatinke vole Banja Luku, pa dodjite u Banja Luku pa nek vas Banjalucani izbanjaju na Srpski nacin pa da zaspite smirom. Pametnije je Dalmatincima da znaju da su bili drzava/kraljevina sve do 1919 godine a onda zapadoste u okupaciju Kroacije Proper, zapadoste u okupaciju isto kao Slavonia i Istria. Da je Dalmacia Drzava sad bi DNK Hajduk igrao ligu sampiona a kosarkaska Liga bi bila bolja od rvatske i srpske zajedno. Vatrpolo liga bi vam bila najveca liga na svitu, a vodeni sportovi cvitali. Katalonci zele osamostavljenje a Dalmacia kao magarci rade a od poreza Zagreb i Zagreblje grade. Dalmacia je bila drzava taliana, srba i slovenskih katolika a hrvati su ziveli u kroaciji proper. Uci istoriju i uzivaj i respektuj kako Novak Djokovic je Prvak Svita i svi drugi su sica i uzas.

Branko As.

pre 8 godina

Neznam zasto ali on mi je uvek bio i bice omiljeni lik sa one strane Save i Drine!Objektivno,strucno i tacno u sridu misljenje respekt,pogotovo sada kada znamo rezultat oba polufinala!Respekt zauvek.

aleksa

pre 8 godina

Banja Luka i Banja Vrujci, Koviljača, Vrdnik, Ždrelo itd. nisu isti primeri. Ove druge banje označavaju da je u pitanju banjsko mesto, odnosno mesto u kom se ljuti bave banjskim turizmom, a "Banja Luka" je arhaični oblik koji označava da je taj prostor pripadao banu Luki. Dakle, verovatno bi bilo pravilnije reći Banjoj Luci, ali se zbog deklinacije ovih drugih toponima (Banja Vrujci, Vrdnik ) ustalio i ovaj drugi način dekliniranja

drago

pre 8 godina

Maja, Zadar

To je bilo jasno vec nakon drugog dana RG-a. Ali dobro, tako cemo i mi za Corica.

Ne znam sto se naglasava di je rodjen, to se za nikog ne spominje. Ispada da se pise kao da je rodjen u Srbiji a nije, kad se on rodio to je bila cista Bosna.

Ljubinko Pantic

pre 8 godina

Ala smarate sa tim da li se pravilno pise Banja Luci ili Banjaluci ili Banjoj Luci,ali ne moze da se kaze Banjoj Luci,kao sto ne moze da se kaze da je neko bio u Vrnjackoj Banjoj,nego Vrnjackoj BanjI.Ovde je rec o intervjuu Ljubicica koji je dao za televiziju b92.Mislim da je intervju sasvim korektan i kvalitetan a vi se tu prepucavate kako se pise.Uzmite knjigu Ivana Klajna pa procitajte tamo kako se pravilno pise/kaze.

Mikii

pre 8 godina

Novosadjanin@

Federer u 35. godini, pa jos da igra maraton i da u finale udje polumrtav i takav se suprotstavi vasem najvecem svih vremena?! Klasicna srpska posla, sto da bude fer i korektno, bolje mucki i na prevaru.

Teodosije

pre 8 godina

"Izgleda da sam taknula di ne triba. Zašto mislite da sam ljuta ili zlonamjerna? To je samo kritika novinaru. Uhvati nekog tenisača pa ga ispituje o Đokoviću. Ok kad je to jedno pitanje, al brate cijeli tekst i još naslov....................
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Maja, Zadar, 10. jul 2015 13:13) "

Sasa Ozmo pita sagovornike ono sto vecinu posetilaca ovde zanima. Zato i jeste sada "na travi". To ti je demokratija.

anonimac3

pre 8 godina

Vise komentara on nazivu grada neko o Noletu, Ljubicicu i samoj teniskoj temi :)))
Inace, ispravno je i banja luci a i banjoj luci, pa koja god verzija vam vise odgovara

Francisko Franko

pre 8 godina

Vikinže, još dobronamerniji komentar:
Piše se Banjaluci, u redovnom pismu i govoru, a po pravopisu.
Nije nepravilno ni Banjoj Luci, ali je retko i skoro se ne koristi u Srbiji.
Pogledaj Klajnov "Rečnik jezičkih nedoumica" i biće ti jasno.
(danilo, 10. jul 2015 11:10)

Najdobronamjernija zamjerka, istina da je u Srbiji najčešće Banjaluci, ali u Banja Luci nije nigdje pravilno, pa stoga, ako je već odvojeno, onda je u Banjoj Luci. Veliki pozdrav!

drago

pre 8 godina

To sam ja oduvijek govorio, lopta je je uvijek brza od igraca. Tako je u svakom sportu.
Samo sto ima vrlo malo pravih udaraca: Wawrinka, Federer, Cilic...
Ali Novaka moue dobiti i Murray. Na RG-u je bio jako blizu a na travi je jos blizi. Imam osjecaj da ce ako udje u finale i ne bude preumoran bez vecih problema slaviti.Goran

Ne pricam o nikakvom izjavama vec o audio prijevodu. Lijepo dobijes slusalice i odaberes jezik. Jedan od jezika je i hrvatski. Ukupno je samo 10-ak jezika, sve najvecih svjetskih a medju njima se nasao i "mali" hrvatski.
To su velike stvari. Kao i ova Goranova oprema. Inace je svega par oprema najvecih igraca u povijesti (Borg, Mcenro, Becker, Edberg, Sampras, Federer).

Nataša

pre 8 godina

Odgovor za @Ljubinko Pantic:

Banja Luka je naziv grada i u ,,prevodu'' znači banova luka; u pitanju je Ban Kulin. Tako da je pravilno u Banjoj Luci, ili Banjaluci, mada se drugom obliku daje prednost. Pozdrav. :)

drago

pre 8 godina

Borges

I onda ja imam kompleks hahaha. Hrvatski je stokavski, cakavski i kajkavski.

Ne, na tvoju zalost ne pise na srpskom vec na hrvatskom. A ni nece, jer su jezici isti.
Mi ipak imamo tradiciju: velike sampione prije WW2, poslije, vrhunske trenere, direktore, suce, SVE!

Cestitam Djoki i Fedu na finalu. Steta sto Cilic nije bio na drugoj strani zdrijeba, mogao je do finala.

drago

pre 8 godina

borkes

Kako te nije sramota tako prozivati ljude!? Kad sam ja bio u muzeju nije bilo Djokoviceve opreme a ovdje sam primjetio samo Goranovu zbog majice. Jako sam dobro zapamtio tu majicu Sergio Tacchini sa kojom mi se cini kao da je igrao cijeli zivot (iako je prije toga imao i neku marku sa sa logotipm klokana).

Maja, Zadar

pre 8 godina

Imam osjećaj da ovaj novinar samo ide od tenisača do tenisača i pita: "Što mislite o Novaku?". Neznam, možda nije pitanje, možda je zamolba:" Molimo vas jedan hvalospjev Đokoviću. Neka bude oko sto riječi"

drago

pre 8 godina

Maja, Zadar

To je bilo jasno vec nakon drugog dana RG-a. Ali dobro, tako cemo i mi za Corica.

Ne znam sto se naglasava di je rodjen, to se za nikog ne spominje. Ispada da se pise kao da je rodjen u Srbiji a nije, kad se on rodio to je bila cista Bosna.

Banjoj Luci

pre 8 godina

Ozmo, dobronamjeran komentar: pise se "Banjoj Luci".
(Viking, 10. jul 2015 10:16)

To sam i ja odmah primetio i hteo da ispravim. Nažalost, minusi koje si dobio potvrđuju nivo pismenosti kod ljudi.

drago

pre 8 godina

To sam ja oduvijek govorio, lopta je je uvijek brza od igraca. Tako je u svakom sportu.
Samo sto ima vrlo malo pravih udaraca: Wawrinka, Federer, Cilic...
Ali Novaka moue dobiti i Murray. Na RG-u je bio jako blizu a na travi je jos blizi. Imam osjecaj da ce ako udje u finale i ne bude preumoran bez vecih problema slaviti.Goran

Ne pricam o nikakvom izjavama vec o audio prijevodu. Lijepo dobijes slusalice i odaberes jezik. Jedan od jezika je i hrvatski. Ukupno je samo 10-ak jezika, sve najvecih svjetskih a medju njima se nasao i "mali" hrvatski.
To su velike stvari. Kao i ova Goranova oprema. Inace je svega par oprema najvecih igraca u povijesti (Borg, Mcenro, Becker, Edberg, Sampras, Federer).

Schone

pre 8 godina

Ozmo, dobronamjeran komentar: pise se "Banjoj Luci".
(Viking, 10. jul 2015 10:16)
Pa zasto se onda ne pise : Banjoj Vrucici, Banjoj Koviljaci itd...

Mikii

pre 8 godina

Novosadjanin@

Federer u 35. godini, pa jos da igra maraton i da u finale udje polumrtav i takav se suprotstavi vasem najvecem svih vremena?! Klasicna srpska posla, sto da bude fer i korektno, bolje mucki i na prevaru.

Novosadjanin.

pre 8 godina

Najveci Novakov protivnik je sam Novak...Naravno da ce se jos desavati incidenti kao sto je Vavrinka na RR ali se nadam ne na GS turnirima.Dodje takav dan, Vavrinka je udarac i kada ga krene, ne moze niko da ga dobije, bukvalno niko... U finalu prizeljkujem Federera i to recimo posle maratona od 5 setova. Novak zavrsava posao u 3 seta 99%.

drago

pre 8 godina

Borges

I onda ja imam kompleks hahaha. Hrvatski je stokavski, cakavski i kajkavski.

Ne, na tvoju zalost ne pise na srpskom vec na hrvatskom. A ni nece, jer su jezici isti.
Mi ipak imamo tradiciju: velike sampione prije WW2, poslije, vrhunske trenere, direktore, suce, SVE!

Cestitam Djoki i Fedu na finalu. Steta sto Cilic nije bio na drugoj strani zdrijeba, mogao je do finala.

Jovan

pre 8 godina

"Ozmo, dobronamjeran komentar: pise se "Banjoj Luci".
(Viking, 10. jul 2015 10:16) "

Ozmo je u pravu, piše se u "Banja Luci", jer je ime grada "Banja Luka". Kada govorimo o banji Vrujci, ime mesta je "Vrujci", a mesto je banjsko područje pa pridodajemo Vrujcima da je banja.
Pre nekog vremena me je čovek ubeđivao da su ljudi iz Smedereva "smederevčani", jer ne može čovek da se zove isto kao šporet "smederevac". Pritom zaboravlja da je čovek napravio šporet, a ne šporet čoveka!
Čuvajmo jezik!

Maja, Zadar

pre 8 godina

Izgleda da sam taknula di ne triba. Zašto mislite da sam ljuta ili zlonamjerna? To je samo kritika novinaru. Uhvati nekog tenisača pa ga ispituje o Đokoviću. Ok kad je to jedno pitanje, al brate cijeli tekst i još naslov. Kao da radite intervju sa Severinom i nigdi je ne pitate o njenim pjesmama, koncertima itd nego je pitate o Beyonce i tako cili tekst. Inače Novak je vrhunski sportaš i čovjek. Čak razumjem i to što mu je prebivalište u Monacu kao i skoro svim tenisačima. To svi rade i to nema veze sa domoljubljem. Čak je i više dao i pomogao Srbiji nego što bi dao kroz porez. Bar tako mislim. A što se tiče moje nepismenosti, možda i jesam nepismena. Nisam nešto posebno obrazovana al znam čitati i pisati. I ja bi napisala "...u Banja Luci". Znači nepismena sam kao ovaj novinar.

uopćeno nijesam

pre 8 godina

Nije istina! Evo, ja sam išo u onu škulu đe i precednik države (istina, nijesam uopće diplomiro, jer n`jesam imo vrimena, suprotno precedniku), i tamo sam učija da je ispravno reći Banjeva Luka. ili Banjevkaja Luka. E, sad! U glupermativu se piše ovako, il onako, sve-edno je, jer pismen narod zna znanje, i ako oni, narod bre, prifati da se tako kaže, ondak ima tako da kaže. E, tolko od meneka, koji sam učen i znam teoriju u praksi. Živeo Nolan i da pobedi ovog normandijca, dje se iskrcala vojska, u prvom sveckom ratu!

ljuba truba

pre 8 godina

Pametna izjava,korektna,ali i sam Ljubicic zna da nema tenisera koji ce najboljem riternisti sveta "izbiti" reket iz ruke!
Pa to ne mogu ni Izner,ni Raonic,ni Karlovic,a ne siroma' Gaske koji jedva viri preo mreze!
Kako da to izvede?Da se popenje na neku stolicu,ni to nema efekta,on nema snagu udarca!
Voleo bih finale sa Marejom..Zbog Engleza,nekulturne publike koja ce tada pokazati "pravo lice",zbog nadobudne "Kraljevske loze" u kojoj polovina ni ne zna ko igra,nego dodju da vide i budu vidjeni(pogotovo Viktorija Bekam,koja se u renis razume kao Marica u ...da ne budem prost)....
Mec sa Rokijem bi bio smaracki,jer taj covek toliko ziheraski igra,plasi se za svaki poen,kao da igra prvi GS,plus ona njegova vostana faca bez emocija od koje mi je muka!
A tek onaj Severin Luti,koji sedi u Rokijevom boxu kao figura isecena od kartona...Da ne spominjem Mirku...
Primetil ste da Egleska stampa ne spominje vise ni koucing,ni uplakanu devojcicu,nista..Nista nije pomoglo da se Nole izbaci iz takta..
Ali,da su malo obratili paznju,videli bi Bekera u mecu sa Cilicem!Stari lisac je 3 puta skinuo kacket,a Nole tri puta servirao kick!Cist koucing!Treba mu zabraniti da nosi kacket!
Hocu da vidim Mareja,koga obozavam da gledam-zivcanog,kako se svadja sa svima(sa sobom najvise),lomi rekete,pokazuje emocije kao Nole...
I naravno,na kraju sa posluzavnikom....

drago

pre 8 godina

borkes

Kako te nije sramota tako prozivati ljude!? Kad sam ja bio u muzeju nije bilo Djokoviceve opreme a ovdje sam primjetio samo Goranovu zbog majice. Jako sam dobro zapamtio tu majicu Sergio Tacchini sa kojom mi se cini kao da je igrao cijeli zivot (iako je prije toga imao i neku marku sa sa logotipm klokana).

Nataša

pre 8 godina

Odgovor za @Ljubinko Pantic:

Banja Luka je naziv grada i u ,,prevodu'' znači banova luka; u pitanju je Ban Kulin. Tako da je pravilno u Banjoj Luci, ili Banjaluci, mada se drugom obliku daje prednost. Pozdrav. :)

Ljubinko Pantic

pre 8 godina

Ala smarate sa tim da li se pravilno pise Banja Luci ili Banjaluci ili Banjoj Luci,ali ne moze da se kaze Banjoj Luci,kao sto ne moze da se kaze da je neko bio u Vrnjackoj Banjoj,nego Vrnjackoj BanjI.Ovde je rec o intervjuu Ljubicica koji je dao za televiziju b92.Mislim da je intervju sasvim korektan i kvalitetan a vi se tu prepucavate kako se pise.Uzmite knjigu Ivana Klajna pa procitajte tamo kako se pravilno pise/kaze.

Maja

pre 8 godina

Saša ja bih ga ipak pitao da prokomentariše izjavu da Novak igra dosadan tenis. Možda su to mediji pogrešno preneli, pa da ne hejtujemo čoveka bez veze. :)

Patrik

pre 8 godina

@Gajetano

Moze,ja kazem da pobedjuje Marej,mladji je od Fedexa,moze duze da igra iako se cesto folira da je umoran praveci razne grimase,bice 3:1 za Mareja,a pre toga Djoka dobija Gaskea sa 3:0,nema sansi Francuz.

Jole

pre 8 godina

Objektivan komentar Ljubicica kome se nema sta dodati ni oduzeti, samo bih ga pitao da prokomentarise njegovu nedavnu izjavu da Nole igra dosadan tenis. Ne znam kako je moguce da neko ko igra dosadan tenis bude 4 godine za redom a da pritom nema rupu u igri.

beoman

pre 8 godina

sta lupate o banovoj luci, dvorec je Banja Luka i tu se ne spominje bas nikakav ban, a ako se spominje ban onda je to Kulin Ban onaj ban sto su rvati i crnogorci ga farbari kao sihrobara/heretika. Kulin Ban je Bosnjak a ne rvat. Ako hrvatice i dalmatinke vole Banja Luku, pa dodjite u Banja Luku pa nek vas Banjalucani izbanjaju na Srpski nacin pa da zaspite smirom. Pametnije je Dalmatincima da znaju da su bili drzava/kraljevina sve do 1919 godine a onda zapadoste u okupaciju Kroacije Proper, zapadoste u okupaciju isto kao Slavonia i Istria. Da je Dalmacia Drzava sad bi DNK Hajduk igrao ligu sampiona a kosarkaska Liga bi bila bolja od rvatske i srpske zajedno. Vatrpolo liga bi vam bila najveca liga na svitu, a vodeni sportovi cvitali. Katalonci zele osamostavljenje a Dalmacia kao magarci rade a od poreza Zagreb i Zagreblje grade. Dalmacia je bila drzava taliana, srba i slovenskih katolika a hrvati su ziveli u kroaciji proper. Uci istoriju i uzivaj i respektuj kako Novak Djokovic je Prvak Svita i svi drugi su sica i uzas.

Milan

pre 8 godina

Ozmo, dobronamjeran komentar: pise se "Banjoj Luci".
(Viking, 10. jul 2015 10:16)
Pa zasto se onda ne pise : Banjoj Vrucici, Banjoj Koviljaci itd...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)
(Schone, 10. jul 2015 10:55)

Banja Luka se ne zove Banja zato sto ljudi tamo idu da se lece, vec zato sto je Banova Luka. To sam pronasao na vikipediji. Kontam da je to tacno. Da se zove Milanova Luka, pisali bi "u Milanovoj Luci".

Copy-paste:
Лингвисти сматрају да је име града настало од ријечи „бан“ (односно, архаичног придјева „бања“, у значењу „банова“ ) и „лука“, при чему је лука означавала ливаду у близини воде.

Stefan

pre 8 godina

Lepo receno za Novaka. Njega jedino pobedi neko kad ubacuje sve zivo, pogadja linije i samo lupa loptu. To je za malo uspelo Andersonu koji je bio blizu pobede, ali mali pad je imao u petom setu i to je to.

danilo

pre 8 godina

Ozmo, dobronamjeran komentar: pise se "Banjoj Luci".
(Viking, 10. jul 2015 10:16)

Vikinže, još dobronamerniji komentar:
Piše se Banjaluci, u redovnom pismu i govoru, a po pravopisu.
Nije nepravilno ni Banjoj Luci, ali je retko i skoro se ne koristi u Srbiji.
Pogledaj Klajnov "Rečnik jezičkih nedoumica" i biće ti jasno.

Podmanicki

pre 8 godina

"Ozmo, dobronamjeran komentar: pise se "Banjoj Luci".
(Viking, 10. jul 2015 10:16)
Pa zasto se onda ne pise : Banjoj Vrucici, Banjoj Koviljaci itd...
(Schone, 10. jul 2015 10:55)"

Zato što su to banje, odnosno mesta u kojima se kupaš u toploj vodi, a kod Banjaluke (ili Banje Luke) se "Banja" koristi kao pridev.

Ovo me podseća na komentar mog profesora matematike iz srednje (težak kreten inače): "Ne kaže se tačka na pravoj nego tačka na pravi, isto kao što se ne kaže na kravoj nego na kravi".

Naravno, kaže se "na pravoj" jer se tu "prava" koristi otprilike kao skraćeni oblik od "prava linija".

Banjalučanin i Banjolučanin

pre 8 godina

Nevjerovatno. Čovjek pod nickom "Viking" je napisao nešto što je sto posto tačno, i dobio preko sto minusa (četiri puta više nego pluseva)! Otkud takva ostrašćenost onih koji nisu upućeni? Ljudi, kad nešto ne znate, onda ne komentarišite. Ime grada Banja Luka nije, kao što većina očigledno misli, zato što je tu bila nekakva banja i nekakva luka (pristanište). Ni jedno od ta dva nikad nije bilo na Vrbasu. Riječ "luka" u ovom slučaju znači "livada kraj vode", "povodna livada". A riječ "banja" je starinski oblik prideva "banova", tj. "luka (livada) koja pripada banu". Ako ne vjerujete Vikingu, meni ili Wikipediji, možete posjetiti zvaničan sajt Grada Banje Luke. Inače, po Pravopisu, dozvoljeni su i jednako su pravilni i stariji oblik imena Banja Luka, i noviji Banjaluka, s tim što se različito mijenjaju po padežima: Banja Luka - Banje Luke - Banjoj Luci - Banju Luku itd, a žitelj je Banjolučanin, a Banjaluka - Banjaluke - Banjaluci itd. žitelj grada je Banjalučanin. U zadjih desetak i više godina primjetno je da se od zvaničnika u Banjoj Luci forsira ovaj stariji oblik, koji je istorijski pravilniji.

A vi, kako 'te?

pre 8 godina

Osećam da će naslov sutrašnjeg bloga biti: "O Novaku, BANJOJ Luci..."
Neverovatno je koliko smo nepismeni, čak i oni koji su gledali u knjige pogrešno tumače.
Na kraju se preglasavamo oko onoga što piše u knjigama i oko čega su se lingvisti dogovorili.
Piše se Banjoj Luci, ako se ime grada piše odvojeno, a Banjaluci, ako se piše kao jedna reč.

smb

pre 8 godina

@ Maja, Zadar, 10. jul 2015 10:49


Ovo nije ni osećaj ni 6. čulo, već činjenica,proverljiva na YT i arhivi HRT-a.

Naime, kad je novinar HRT-a intervjuisao Ljubičića, pitao ga je isto to : Šta misli o Novaku ?
I zamisli, Ljubičić je o Novaku izgovorio samo hvalospeve, u više od 100 reči. Zaključio je jednom rečenicom: Ima samo jednu manu. Srbin je !

Barkley

pre 8 godina

Pravopisni komentar: U nominativu su oba oblika ispravna - Banjaluka i Banja Luka. Zbog toga se ispravno kaže: Banjaluci i Banjoj Luci.

Inače, odličan intervju. Ozmo drži visok nivo. :)

JuroDiva

pre 8 godina

@(Schone, 10. jul 2015 10:55)
Lep intervju, a što se tiče Banjaluke evo citata iz "Rečnika jezičkih nedoumica" Ivana Klajna :

Banjaluka, Banjaluci, Banjalučanin,-anka, banjalučki ;
Danas retko Banja Luka (Banje Luke, Banjoj Luci); Banjolučanin, -anka, banjolučki

Dakle, Viking je u pravu, konsultujte literaturu, pre nego što počnete da lupate minuse.

Wllaxy

pre 8 godina

Imam osjećaj da ovaj novinar samo ide od tenisača do tenisača i pita: "Što mislite o Novaku?". Neznam, možda nije pitanje, možda je zamolba:" Molimo vas jedan hvalospjev Đokoviću. Neka bude oko sto riječi"
(Maja, Zadar, 10. jul 2015 10:49)

Imam osećaj da si opet lupila glupost! Mada ne znam šta si očekivala - da možda ne ide okolo i pita druge šta misle o Čiliću!?

aleksa

pre 8 godina

Banja Luka i Banja Vrujci, Koviljača, Vrdnik, Ždrelo itd. nisu isti primeri. Ove druge banje označavaju da je u pitanju banjsko mesto, odnosno mesto u kom se ljuti bave banjskim turizmom, a "Banja Luka" je arhaični oblik koji označava da je taj prostor pripadao banu Luki. Dakle, verovatno bi bilo pravilnije reći Banjoj Luci, ali se zbog deklinacije ovih drugih toponima (Banja Vrujci, Vrdnik ) ustalio i ovaj drugi način dekliniranja

danilo

pre 8 godina

Ljubičić je bio vrhunski igrač a prirodno je pametan čovek pa otud svaka kao Njegoševa. Prosto je milina čitati ovako precizne i suštinski tačne komentare.
I inače deo posvećen tenisu na B92 se, čini mi se, najbolje vodi i analizira.
Samo nastavite!

Da stavim tačku

pre 8 godina

Shvatite da se može pisati Banjaluka (jedna reč) i Banja Luka (dva reči).
Pravilno je iz Banjaluke (jedna reč) i iz BanjE Luke (dve reči).

Jetrva

pre 8 godina

Imam osjećaj da ovaj novinar samo ide od tenisača do tenisača i pita: "Što mislite o Novaku?". Neznam, možda nije pitanje, možda je zamolba:" Molimo vas jedan hvalospjev Đokoviću. Neka bude oko sto riječi"

(Maja, Zadar, 10. jul 2015 10:49)

A možda je zato što "neznaš".

borkes

pre 8 godina

@maja Zadar
U pravu si. Možda je bolje da ide kroz Wimbledon i pita tenisere šta mislite o igri Kimmer Coopejans ili možda Blaž Rola

@drago
Toliki imaš kompleks da nisi ni primetio da je i oprema Novaka Đokovića prisutna u muzeju. Jadno.

Idemo dalje.

Joca gomboca

pre 8 godina

@ Jole, nije Ljubicic rekao da Nivak igra dosadan tenis, vec Risar Gaske, Noletov protivnik u polufinalu. A Ljubicic po obicaju fin i korektan! Postovanje! N

Nekome turnir počinje u polufinalu dok neko crnči od prvog kola

pre 8 godina

Mara dedu može pobediti ukoliko drži što duže lopticu u igri i dobije bar jedan od prva dva seta. Deda je popravio formu i igru ali nema kondicije za 4h igre. Do sada nije imao ozbiljne protivnike i brzo je završavao mečeve.
Živi bili pa videli, isto se desilo u Parizu, ovde mu ide na ruku trava pa će biti za nijansu neizvesnije.

p.s. Gde su sad oni što su se busali "Stan čisti Novaka u polufinalu", lepo sam im rekao da mu je četvrtfinale najveći domet i da nema šanse čak i da dođe do Novaka.

silvaner

pre 8 godina

u pravu je, wawrinka je odigrao mec zivota.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Mare, 10. jul 2015 18:48)
Nije samo Vavrinka igrao odlicno.Novak nije imao energije posle surovo teskih meceva protiv Nadala i Mareja na ubedljivo najtezoj podlozi sljaci i to vezano 3 dana polufinale i finale.To je totalno van pameti.Na sljaci se trosi i do 50% vise snage nego na drugim podlogama.Zato su tako i namestili zreb za Federera i domace igrace sa najvise sansi Congu i Monfisa.Sve najbolje sljakarose u formi su bacili u suprotnu polovinu da se pokrljaju medju sobom jer boze moj u zavrsnicu mora stici neko od ovih troje pobrojanih i naravno tako je i bilo.Za njih je to uspesan turnir a mi mozemo ovde samo da lajemo.Nadal bi igrao finale da nije isao na Novaka u 1\4.,nemojte se zamajavati a svi znamo kakav je on kad udje u zavrsnicu RG.Mislite da njega jos neko moze pobediti u tri seta osim Novaka?
Vavrinka je iskoristio celu situaciju jer je dovoljno iskusan da prepozna povoljan zreb i sve nabrojane momente.Ne verujem da ce iko od mladih igraca skoro uzeti neki GS bez obzira na najave da je vreme da se to desi.

KAO XXXL

pre 8 godina

Da, Novaku je sada najveci protivnik Djokovic!
To jest sam sebi je najveci protivnik ako udje u mec nervozan
i dekoncentrisan,smeta mu i ne korektna publika ili jako vetrovito
vreme ! U finalu R.G. izgubio je od Stena jer je ovaj odigrao mec karijere
a Novak je previse bio pasivan i cekao njegove greske!

Branko As.

pre 8 godina

Neznam zasto ali on mi je uvek bio i bice omiljeni lik sa one strane Save i Drine!Objektivno,strucno i tacno u sridu misljenje respekt,pogotovo sada kada znamo rezultat oba polufinala!Respekt zauvek.

djuradj

pre 8 godina

Kljucna recenica u ovom intervjuu za mene je: "Novak često pobeđuje i kada igra ispod nivoa koji je prihvatljiv njemu samom, ali i to je dovoljno za većinu rivala, prečvrst je“.
A to je i najveci Novakov problem - on ne igra na najvisem nivou jer mu je i ovaj dovoljan. I onda kad naleti na nekog ko moze da mu parira zahvaljujuci nadahnucu i tehnici i snazi, kao Vavrinka, ili servisu, kao Anderson - Novak zapada u OZBILJNE probleme.
U stvari njemu sada nedostaju Nadal i Federer u punoj formi, da ga nateraju da bude spreman da pruza svoj vrhunski tenis. Ovako - sto bi?

TIL Zagreb

pre 8 godina

Objektivan komentar Ljubicica kome se nema sta dodati ni oduzeti, samo bih ga pitao da prokomentarise njegovu nedavnu izjavu da Nole igra dosadan tenis. Ne znam kako je moguce da neko ko igra dosadan tenis bude 4 godine za redom a da pritom nema rupu u igri.
(Jole, 10. jul 2015 11:23)

pa u tome i je stvar,kad netko stalno pobijedjuje i rastura sve,postaje dosadno,i postane ta igra dosadna...tj unaprijed znas pobijednika,dapace tome nije kriv Novak nego njegovi protivnici koji mu ne mogu nista...kao sto su jedno vrijeme govorili za Barcu da je postala dosadna...
cim netko u nekom sportu je debelo ispred svog najblizeg protivnika to vise nije tolilo zanimljivo....Novak nek nastavi istim ritmom,na drugima je da mu se pokusaju adekvatno pribliziti..

anonimac3

pre 8 godina

Vise komentara on nazivu grada neko o Noletu, Ljubicicu i samoj teniskoj temi :)))
Inace, ispravno je i banja luci a i banjoj luci, pa koja god verzija vam vise odgovara

Dimitrije

pre 8 godina

Maja, Zadar

To je bilo jasno vec nakon drugog dana RG-a. Ali dobro, tako cemo i mi za Corica.

Ne znam sto se naglasava di je rodjen, to se za nikog ne spominje. Ispada da se pise kao da je rodjen u Srbiji a nije, kad se on rodio to je bila cista Bosna.
(drago, 10. jul 2015 11:24)
Dragi susjedi ako vam ne odgovara da se pise ovoliko o Novaku, imate vase portale pa citajte o vasim tenisacima.Zasto da se zamarate i dolazite na B92.Nego u pitanju je kultura dijaloga na B92 i vasim portalima koji su na razini ulicarske konverzacije.Nakraju dobro nam dosli, ali ipak malo vise postovanja prema domacinu.

smrc

pre 8 godina

Bas je dobar intervju, nije izvrteo uobicajene fraze I bio je neobicno iskren po pitanju svog igraca (mada je moj utisak da su oni tu blizu kraja saradnje, nazalost).

Gajetano

pre 8 godina

Apsolutno tacno: Novak se moze dobiti samo 'lupanjem'! Izvrsna analiza velikog igraca i coveka Ivana Ljubicica. Mene samo zanima to kako je Vavrinka 'lupao' tri sata, ubadao sve zivo sto je pozeleo, a imao sam utisak da je to po potrebi mogao da radi jos narednih pet sati? Na to jos uvek nisam cuo zadovoljavajuci odgovor.

Sto se tice Miloseve povrede, opet je sve tacno. Kompenzacija dovodi do prekomernog opterecenja preostalog zdravog tkiva (misica, zglobova, itd.), koji onda redom pocinju da otkazuju poslusnost. Samo mi nije jasno zasto je Ivan pustio Milosa da igra ocigledno znajuci sve to?

Svi poznavaoci tenisa se slazu da je mec Federer-Marej fifty-fifty. Odavno nisu igrali jedan protiv drugog i niko ne moze da predvidi kakav je trenutni match-up izmedju njih dvojice. Za Novaka bi bilo idealno da mec potraje sto duze, po mogucstvu da ode u peti set na razliku.

Pozdrav,

JuroDiva

pre 8 godina

Ispravno:
"...analizira 36-godišnjak rođen u Banjaluci."
"...analizira 36-godišnjak rođen u Banjoj Luci."
Pogrešno:
"...analizira 36-godišnjak rođen u Banja Luci."

Ozmo je pogrešio, Bože moj svi grešimo, ali zanimljivo je da malo ko gleda pravopisne priručnike, nego odmah minusi i slični primeri, kao da je jezik matematika. Da nije izuzetaka srpski jezik bi bio mnogo jednostavniji i lakši.

Podmanicki

pre 8 godina

"Ala smarate sa tim da li se pravilno pise Banja Luci ili Banjaluci ili Banjoj Luci,ali ne moze da se kaze Banjoj Luci,kao sto ne moze da se kaze da je neko bio u Vrnjackoj Banjoj,nego Vrnjackoj BanjI.Ovde je rec o intervjuu Ljubicica koji je dao za televiziju b92.Mislim da je intervju sasvim korektan i kvalitetan a vi se tu prepucavate kako se pise.Uzmite knjigu Ivana Klajna pa procitajte tamo kako se pravilno pise/kaze.
(Ljubinko Pantic, 10. jul 2015 13:00)"

Ljudi su uzeli knjigu Ivana Klajna, pročitali su kako se pravilno piše i kaže, napisali su u komentarima da jeste pravilno "Banjoj Luci", ali ne vredi, opet se nađe neko i dalje priča o "Vrnjačkoj Banjoj". Možda to tebe ne zanima, ali ne zanima ni mene komentar o kvalitetu ovog intervjua od nekog ko očigledno ne ume ni da čita.

PeraQ

pre 8 godina

Federer u 35. godini, pa jos da igra maraton i da u finale udje polumrtav i takav se suprotstavi vasem najvecem svih vremena?! Klasicna srpska posla, sto da bude fer i korektno, bolje mucki i na prevaru.
(Mikii, 10. jul 2015 13:01)

Dečko, s kim se ti grudvaš?

Francisko Franko

pre 8 godina

Vikinže, još dobronamerniji komentar:
Piše se Banjaluci, u redovnom pismu i govoru, a po pravopisu.
Nije nepravilno ni Banjoj Luci, ali je retko i skoro se ne koristi u Srbiji.
Pogledaj Klajnov "Rečnik jezičkih nedoumica" i biće ti jasno.
(danilo, 10. jul 2015 11:10)

Najdobronamjernija zamjerka, istina da je u Srbiji najčešće Banjaluci, ali u Banja Luci nije nigdje pravilno, pa stoga, ako je već odvojeno, onda je u Banjoj Luci. Veliki pozdrav!

Кривокапић

pre 8 godina

Одлична анализа Новаковог пораза на РГ. Тако га је Нишикори победио прошле године на УС опену и зато је био мртав у финалу. Тако је и Вавринка ударао лоптицу. Ту тактику многи користе, али је тешко лупати лоптицу тако јако и прецизно сва три сета.

Teodosije

pre 8 godina

"Izgleda da sam taknula di ne triba. Zašto mislite da sam ljuta ili zlonamjerna? To je samo kritika novinaru. Uhvati nekog tenisača pa ga ispituje o Đokoviću. Ok kad je to jedno pitanje, al brate cijeli tekst i još naslov....................
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Maja, Zadar, 10. jul 2015 13:13) "

Sasa Ozmo pita sagovornike ono sto vecinu posetilaca ovde zanima. Zato i jeste sada "na travi". To ti je demokratija.