Četvrtak, 25.06.2015.

13:50

Od Ivaniševića do Novaka: Najbolja finala 21. veka

Vimbldonsko finale. Teško da postoji veći i značajniji meč u svetu tenisa.

Izvor: Saša Ozmo

Od Ivaniševiæa do Novaka: Najbolja finala 21. veka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

X=iks

pre 8 godina

Sudeći po komšijama i njihovom čestom spominjanju pobeda i poraza u finalima, Ivanišević je najveći luzer u istoriji Vimbldona i tenisa uopšte. (činjenica, 25. jun 2015 23:56)

Za najveceg luzera u istoriji tenisa uopste vazi onaj ko je od njega izgubio finale Wimbledona - Rafter.

lala

pre 8 godina

pogledajte travu na terenu na svim snimcima!!!
2014. je mnogo gušća i bolje očuvana nego ranijih godina...verovatno Nadal ne bi dobio onaj meč 2008 da je bilo ovoloko trave....očigledno su organizatori nešto poboljšali, i pokušavaju da ubrzaju teren. to se videlo prošle godine, gde je Federer imao bezbroj izlazaka napred, a i Novak je imao dosta, u odnosu na 2008, gde je trava nestala do finala. inače Federer je imao bolju statistiku 2014. nego 2008. mislite o tome!

?

pre 8 godina

@Nikola
Pa da je Sampras dosao do 9 finala mozda bi i on izgubio 2. Ko mu je kriv sto je ispadao od Krajiceka, Federera itd, pa nije uspeo da dodje do finala toliko puta.

činjenica

pre 8 godina

Sudeći po komšijama i njihovom čestom spominjanju pobeda i poraza u finalima, Ivanišević je najveći luzer u istoriji Vimbldona i tenisa uopšte.

Ilija

pre 8 godina

Secam se finala Gorana sa Rafterom, ceo turnir je igrao ludo, asovi, servis volej igra... Navijao sam za njega u u finalu, i Rafter je igrao fantasticno...
A finale Fed-Nad 2008, stvarno sjajno. Mislim da je najbolje u istoriji, navijao sam za Feda, ali sam video da ne moze protiv mladog decka koji je stizao bukvalno sve, odigravao je forhend spinove koje pre toga u zivotu nisam video. Fed je bio na vrhuncu tih godina, sjajno se drzao, ali je na kraju popustio...
Finale Fed-Djo prosle godine je bilo dobro, ali je daleko od finala 2008. Djokovic je drzao ceo mec u ruci, njegove oscilacije u igri su nas dovele do 5. setova, inace Fed nije bio na nivou...
Ocekujem ove godine finale Djo-Mar, ako se ne sretnu pre, i prvu pobedu naseg tenisera na W protiv Skota...

ma ja samo kažem

pre 8 godina

smiješno je da se priča o nekoj kvalitetu tenisa na travi, ustvari tenis na travi je samo jedna tradicija koju forsiraju englezi, a o kvalitetu igre na istom nema ni k(pa valjda se zato i igra samo jedan značajniji turnir na njoj).
Inače najbrutalniji teniski meč svih vremena je finale US-opena 2011 Novak vs Rafa. Ko ne vjeruje neka pogleda (makar isječke).

X=iks

pre 8 godina

Još čovek dođe kao 125.teniser sveta bez ikakve nade i osvoji.Ludooo [link]
(romanista, 25. jun 2015 15:00)

Pa, dobro, Ivanisevic je tog trenutka bio 125-ti. Ali je prethodno godinama bio drugi, 10 godina neprekidno medju prvih 10. Evo, danas je Damir Dzuhur medju prvih 100. Troicki uskoro medju prvih 20. A Del Potro 400 i neki, ili 500 i neki, mozda cak i 600 i neki. Pa da mu, kojom srecom, nije bila potrebna ova poslednja operacija, da se oporavio i dobio pozivnicu za Wimbledon, da li bi se bas za njega moglo reci "bez ikakve nade"? U redu, ne bi bio medju favoritima, sigurno. Ali, ipak ne bi bilo takva senzacija kao kad bi Damir Dzumhur nekako poludeo, pa osvojio Wimbledon. Da su organizatori mislili da je Ivanisevic objektivno zaista 125-ti, sigurno ga ne bi zvali.

Nikola

pre 8 godina

Najveci sampion wimbledona je bio Pit Sampras a ne Federer . Amerikanac grkog porekla nikada nije izgubio u finalu ovog turnira od 7 titula koliko ima I Federer . Dva puta je pobedio tenisera sa najacim servisom ikada Ivanisevica jednom Bekera kao trostrukog sampiona a u mecu svog zivota kako sam istice pobedio Agasija kao svog najveceg rivala 1999. 2000 god pobedio dvostrukog osvajaca Us opena Raftera. 2001 izgubio cetvrtfinale od Fedexa u 5 set ali vec te godine znatno se usporila trava tako da njegova prva dva udarca servis i volej kojasu dva najdominatnija udarca u istoriji tenisa nisu mogla vise imati efekta. Svi pominju Fedexa a on vec dva finala izgubio. Inace treba napomenuti da je Borg vs Mekinro 1980 epski mec

monden

pre 8 godina

Boga mi, Ivanišević sa onim njegovim bombama od servisa, jakim rukama i ramenima, i danas bi bio gadan rival svim favoritima na Wimbledon-u.Jer, ako je Čiliću pošlo za rukom da osvoji US Open, u današnje vreme, ne vidim zašto to ne bi mogao da uradi i njegov trener, kada bi bio u njegovim igračkim godinama.

Veljko Marinkovic

pre 8 godina

Vidim,ovde se pise samo o Fed,Nad.Najbolje finale Vimbldona ikada Ivanisevic:Rafter.Kome nije jasno,neka nadje mec na totrentu i pogleda i sve ce mu biti jasno.Od ostalih neko je lepo napisao : Safin:Federer 3:2 polufinale AO i Sampras:Agasi 3:1 polufinale USA(4 taj-brejka).Znaci bez Federera i Nadala kao pobednika.

SrbinsonKruso

pre 8 godina

Meni je finale 2007 možda bolje od svih ovih navedenih, ali ono nije donelo veliki zemljotres u tenisu... 2008 Nadal postaje tenisko božanstvo... 2009 Federer postaje najbolji koji je ikada igrao tenis... 2014 Đoković pokazuje da je pobednik, uprkos tome što su neki zlobno isticali njegove poraze u finalima, ali što je najvažnije dokazuje sebi da je vredan koliko su Federer i Nadal... i pobeda Ivaniševića kao u holivudskom filmu. Svi su neverovatni mečevi, ali je finale 2007 dalo najbolji tenis, jednostavno taj meč nema svoje mesto ovde jer nije bio prekretnica u teniskoj istoriji!

ja

pre 8 godina

Ovde fali i finale iz 2012.To finale je specificno jer je bio ogroman pritisak na obojici finalista.Igralo se za istoriju-Endi je igrao za svoj prvi GS i prvi Vimbldon koji je osvojio neki Britanac posle valjda 76 godina,a Federer je igrao za povratak na prvo mesto i preticanje Samprasa po broju nedelja na prvom mestu.
Inace jedan od najboljih meceva na terenima Vimbldona je polufinale OI iste godine izmedju Federera i Del Potra.Najduzi mec na dva dobijena seta,cini mi se.Takodje Novakov mec sa Del Potrom na Vimbldonu je bio jako dobar.

lajavi_krelac

pre 8 godina

Atmosfera na mecu Ivanisevic - Rafter 2001. je bila najjludja iz jednog jednostavnog razloga ... finale se igralo u ponedjeljak i do karti su dosli i obicni smrtnici i ludi navijaci koji su napravili gotovo fudbalsku atmosferu

@

pre 8 godina

Slazem se, ja bih jos ubacio i finale 2007, isto RF-Nadal, isto u 5 setova i gomila neverovatnih poena.
Navijam za Rodzera, ali mislim da je jedna od najvecih nepravdi to sto Rodik nikada nije osvojio Vimbldon. Jednostavno, zasluzio je, ali kad nece nece...

juxy

pre 8 godina

Za sve one koji nisu gledali Ivanišević-Rafter i neznaju tko je Goran..Nije bio u rangu Đokovića danas (niti blizu), ali je bio legenda ATP Toura u ono vrijeme..Izraziti talenat, dalmatinski karakter (jednom polomio sve rekete i morao zbog toga predati meč), osvojio je 30-ak turnira u karijeri, ali nikada Grand Slam (3 finala prije toga)..Životni san mu je bio osvojiti Wimbledon..I u godini kada je planirao kraj karijere, dobije pozivnicu organizatora..Zbog toga svega za mene najbolja teniska priča ikada...Koga zanima neka pogleda dokumentarac o Wimbledonu te 2001.godine..Hvala i pozdrav svim ljudima dobre volje..
https://www.youtube.com/watch?v=sacs9LFrurU

Luca Brasi

pre 8 godina

2001 je atmosfera bila dobra jer je bio ponedeljak i bilo je moglo uci i bez karte na slobodna mesta. Britanci to zovu "People's Monday". Inace mec nije bio na nivou ostalih navedenih. Ivanisevic je imao dve-tri duple servis greske u zadnjem gemu. Sto se ostalog tice stvarno je tesko izabrati najbolje finale jer ni sam ne znam stabih uzimao u obzir da li kvalitet tenisa, atmosferu ili samu uzbudljivost i neizvesnost. Ako je po kvalitetu tenisa mislim da je od navedenih mec sa Djokovicem za nijansu kvalitetniji od finala 2008.

Inn

pre 8 godina

Ko je uljez na ovoj slici,ili ko ne zaslužuje da bude u istoj grupi kao ostala trojica?... Veoma lako pitanje,pa Ivanišević je "uljez"tj. ne zaslužuje da se svrstava u rang vrhunskih tenisera ni po kom osnovu.

Johny Logan

pre 8 godina

Ne bih da omalovazavam ali Rafter udara bekend na nivou desetogodisnjaka. Garantujem da bi danasnji 120 igrac bolja vracao servise.

oxydant

pre 8 godina

Ivaniševićev GS ?! Ništa naročito: Server + sticaj okolnosti (ispali
glavni favoriti) Kao kad Đoković ispadne od Nišikorija (UNIQLO) pa Ci-
lić osvoji GS. Da li znate da server Karlović ima pozitivan bilans sa
Đokovićem?

zoran

pre 8 godina

Drgaciji se tenis igrao kad su igrali Goran i Rafter. Tada se islo na mrezu, ne samo iz totalno izgradjenih situaciji nego napadaci su uvek isli na mrezu. Toga vise nema. Zbog toga sam blizi tom finalu.
Od kasnijih navedenih mislim da se mnogo ovde potencira neizvesnost meceva, a ne toliko igra. Tako da bih od navedenih federer rodik stavio na poslednje mesto. I ipak mi je bolje federer nadal od djokovica i federera.
Nama ipak je najdraze ono 2011.godine i to nekako gledam kao najupecatljiviju Novakovu titulu. Verovatno jer je i tada postao broj 1.
Mislim da ove godine u finalu igraju poslednja dva osvajaca, tako da se nadam fa ce to biti Novakovo trce uzastopno i cetvrto od poslednjih pet. Protivnikovo ce onda biti trece od ooslednja cetiri.
Od iznenadjenja samo moslim da moze Berdych. Federer nije iznenadjenje a Nadalu je uspeh druga nedelja

nikola

pre 8 godina

na gren slemovim mozda finale 2008 i jeste bio najbolji mec vise zbog neizvesnosti, kambeka, prekida i zato sto su federer i nadal bili u njemu, najbolji mec ikada sto se kvaliteta tenisa tice jeste mec djokovic nadal u rimu 2011 godine, jeste da je novak tu dobio sa 2 prema nula nadala koji je bio u punoj zivotnoj formi i opet je izgubio a igrao maksimalno savrseno svoju igru bez greske na sljaci ali ta brzina igre, napad, odbrana, ma taj mec je nesto najsavrsenije sto covek kao ljudsko bice moze da pruzi. mnogi potcenjuju mec novaka i federera od prosle godine, ja garantujem da je taj mec po kvalitetu tenisa( ne ko je igrao u njemu i koji je rezultat bio i sta su navijaci radili na tribinama, vi u ova tri finala bez novaka niste imali zajedno 10 vinera iz bekenda, to kvalitet tenisa??? sve se svodilo na servis forhend i cekanje greske), bio iznad sva ova tri ponudjena zajedno, 2008 je bila samo zbog moguceg kambeka federera, inace toliko je bilo pocetnickih gresaka federera u tom mecu i toliko je igrao toplo hladno da konkretno kvalitet tenisa i nije bio na najvisem nivou , nadal te dobije na travi, smesno, ja garantujem da novak igra 100 puta sa bilo kakvim nadalom na travi da ce ga dobiti 99 puta, toliko od mene, pozdrav.. cini mi se da je 2006 predao nadalu iako je cak i uzeo set, ali tad je novak bio bas dete, 1 godina razlike je tu igrala ulogu ogromnu..

blu

pre 8 godina

Cudesni mecevi, svi do jednog.. Ljepota je u drami, drami koju su imali svi.. Prvi Goranov WB, poezija Federera, Nadal sila, Novak klasa.. Brutalno..

Vladislav

pre 8 godina

Fererer-Rodic i ko sto rece jedan od vas i ja sav veliki navijac Federera ali mi bilo zao Rodica ,koj je mozda bio i bolji ali...u 5 setu u tajbrejku ,odnosno igranje na razliku , pogledajte taj mec , Federer zbog iscrpljenosti jedino sto je radio je bilo da prebaci lupticu preko mrezice, a Rodik je trazio poene iz igre ali zbog umora je puno i gresio , sve u svemu po meni mozda i najbolji mec , Nadal-Federer strasan mec ali ga nisam stavio na mesto br 1. jer mislim da je tada Rafa bio strasno napucan i ko zna na cemu je bio, u polufinalu je igrao protiv Verdasks mec preko 4 sata u 5 seta , jedva je staja na nogama a onda u finalu ponovo leti..Ivanisevuc pa ok mec ali previse asova , ali najbolja atmosvera na tribinama , Nole ne zaslyzuje mesto ovde , gledao sam puno boljih finala , ali stvarno bolja , lepsa ,kvalitetnija...ovaj mwc bi mogao da svrsata izmedju 10-15 mesta...

fedex

pre 8 godina

Sve sjajni mecevi i u skoro svakom od njih Federer.Meni je najbolji ovaj iz 2008,to je bilo apsolutno tenisko ludilo,prava drama,jos se umijesala i priroda,2:0 nadal,pa kisa,cekanje i onda preokret,ali ipak nazalost nepotpun.Ovo je mozda i najbolji mec ikada,a pogledajte samo ovog nadala sa videa i uporedite sa ovim dns il prije godinu,2,3,nedvojbeno da je prije bio bolji i da je tad igrao svoj najbolji tenis..Ali po meni i onaj mec 2007 kada je Roger dobio,nista nezaostaje za ovim.
Ova ostala 3 meca su mi tu negdje,svi su bili odlicni i puni drame..

Werewolf

pre 8 godina

Realno Novakov mec ste stavili samo jer je Novak igrao u njemu. Finale 2007 je bilo bolje u svakom parametru. Novak je uvek bio blizi pobedi profiv Feda i bilo je manje neizvesno od 2007. nadal je taj mec ispustio zahvaljujuci neiskustvu - 3 brejk lopte na startu petog seta je prokockao.

Damir

pre 8 godina

Iako nije Wimbledon,po meni je najveći i najkvalitetniji neč ikad,Safin-Federer,polufinale AO iz 2005.g. Tu je sve prštalo od ljepote i snage. Šteta Safina,kojeg su uništile ozljede i stil života.

Kombajn

pre 8 godina

mozda novakovo finale sa federerom nije najbolje slazen se ali je definitivno mec na ao 2012 finale najbolji mec ikad novak djokovic vs rafael nadal

14-8

pre 8 godina

Šteta što nema više ovakve atmosfere na finalu kao 2001. godine, pogledajte tu ludnicu, danas su to zapravo neki neutralci na stadionu, koji simpatiziraju nekog igrača i onda navijaju za njega u finalu ali nije to to.

Vlada

pre 8 godina

Finale 2008: Rafael Nadal – Rodžer Federer 6:4, 6:4, 6:7 (5-7), 6:7 (8-10), 9:7

ovo je ne samo najbolje finale nego mnogi se slazu i najbolji teniski mec ikada.
(bazan, 25. jun 2015 14:13)

Mnogi će to finale pamtiti zbog drame i zbog činjenice da je Rafa najzad skinuo RF sa trona sveta, ali ako ćemo realno to nikako nijenajblji meč u istoriji tenisa, ni izbliza, nije ni najbolji meč u istoriji WB.
Primera radi finale 2007 koje je na oko bilo manje uzbudljivo od onog 2008 je po mnogima bio daleko kvalitetniji meč, sa mnogo više lepote i mnogo više winera i mnogo manje grešaka sa obe strane od finala 2008me...

Vlada

pre 8 godina

Ko je uljez na ovoj slici,ili ko ne zaslužuje da bude u istoj grupi kao ostala trojica?
(Alex, 25. jun 2015 14:27)

Niko nije uljez, svi su osvajači WB! I svaki od njih je ostavio neki svoj pečat na WB!

romanista

pre 8 godina

Svaka čast svima ali ova atmosfera koju su napravili Hrvati i Australijanci je fantastična.Još čovek dođe kao 125.teniser sveta bez ikakve nade i osvoji.Ludooo https://www.youtube.com/watch?v=_hECNfj5G_s

Nebojša

pre 8 godina

Najbolja atmosfera je apsolutno bila na Ivanisevic-Rafter.To je bio pravi teniski praznik,a publika je bila u deliriju kroz citav mec.Oboje su ga toliko zasluzili i pobjednik nije mogao ne bit pravi,tko god da je dobio.Najbolji tenis ,a vjerovatno i najnapetiji mec svih vremena se odigrao 2008. ,Federer-Nadal.Mozda Federer nije bio na vrhuncu,no opet ga ne bi nitko pobjedio u tom trenutku sem Nadala,a razina tenisa je bila neponovljiva.Ova druga 2 nabrojana su bila napeta,no razina tenisa nije bila na nekoj razini,posebno prosle godine kad su obojica igrala lose,Federer pogotovo.
(REALan, 25. jun 2015 14:23)

Mora hrvat pljuvati a potpiše se sa realno šta je to loše bilo prošle godine gomila asova puno vinera malo grešaka dosta lepih poena a po tebi oboje loše igrali pa ako je to loše šta su trebali da rade da bi tebi bilo dobro.

Vladimir Pula

pre 8 godina

Ma koga da ja lažem, najveći trenutak sportske sreće u životu sam osjetio zbog tog Goranovog Wimbledona! Mislim da to vise necu nikad osjetiti! Tesko ... Navijam za Novaka od prvog dana, al sa Novakom je to bilo lakše , lansirao se u vrh nadmoćno i zrelo, sjećam se finala us opena 2007. kad je izgubio od Federera, al nakon toga Australija 2008., nije se toliko čekalo na prvi Gran slam naslov. I onda niz uspjeha. S Goranom sam vrištao i plakao godinama, uvijek kombinacija genijalnosti i talenta, al opet nikako okruniti to, da bi onda na kraju kad je postalo nemoguce on to učinio !!!
Nikad taj dan necu zaboravit ! Al cijeli turnir svako kolo je bilo drama! Jao!

ako ćemo realno

pre 8 godina

kolika nerealnost,
Finale 2008 je najbolji mec u istoriji a vi pricate da je finale 2014 najbolje u 21 veku bas me interesuje da li se neki teniski strucnjak van srbije slaze
(realno, 25. jun 2015 14:21)

Finale 2008 je najbolji meč u istoriji ako ste zagriženi fan Rafe Nadala. Ako pak realno sagledate stvari, finale 2007 u kome su bili isti akteri isti rezultat kao i 2008 samo drugi pobednik, i u kome jeste bilo manje drame nego 2008 je bio daleko daleko daleko kvalitetniji meč, sa mnogo manje grešaka sa nenormalnim udarcima. Rafa je stizao sve kao da se igralo na šljaci a ne na travi, a Fed nije promašivao, i jedino je tako i mogao do pobede!

A pored samprasa i agasije i u biti cele istorije tenisa, ne bih se usudjivao niti jedan meč navesti kao najbolji u istoriji! Mada to nema mnogo ni poente zar ne?

milos

pre 8 godina

@frenklin klinton, sazem se.
po meni je taj mec i mec izmedju Rafe i RF bio najbolji....mozda i u tenisu uopste...
Bas je prije bilo sve bolje, svi u formu, niko nije povrijedjen....
ni danas nije lose, ali nije kao nekad

Scholes

pre 8 godina

@milwood

A akter u sva tri bio Nadal.
Toliko o tome kako je "samo" sljakas.
Nadal i kad je losiji se toliko bori da jednostavno mec mora da eksplodira. Mec sa Djokovicem u Australiji i Wimbldon sa Federerom je igrao na svom maksimumu, pogotovo Wimbldon, a Australija je mogla da se okrene i u njegovu korist jer na kraju obojica jedva isli po terenu.

Vlada

pre 8 godina

Sa WB 2001 u mnogo lepšem sećanju, bar po kvalitetu tenisa i lepoti tenisa mi je ostalo polufinale sa Henmanom. Mislim da je isto bilo u 5 ili 4 seta, ne sećam se i mislim da je Goran imao neki nestvaran broj aseva!

Što se tiče 2008 i godine kada prekinuta vladavina RF na WB, taj meč je po meni obeležio Federer (iako ga je izgubio). Vratio se iz nekih neverovatnih situacija i ostavio petlju na terenu koju su posle morali da uklanjaju gradjevinskim kranom! Rafa je ipak zasluženo pobedio na tom meču, iako je ceo svet navijao za Fedrera. Inače finale izmedju istih protivnika 2007 je ostalo neopravdano u senci. Isto se igralo 5 setova ali je kvalitet tenisa bio na mnooooogo višem nivou nego te 2008, ali 2008 će svi pamtiti kao godinu kada je prestala vladavina Rf a to što je 2007 bio mnogostruko lepši duel to nije mnogo bitno.

finale 2009 i Fed vs Ridck, ni počemu osim po broju gemova u 5om setu niko neće pamtiti taj meč, pa neće ga pamtiti čak ni po tome. Ja ću ga pamtiti po tome što sam krajem 4og seta prestaop da gledam meč jer mi je bilo jakooo dosadno.

Prošlogodišnje finale sam takodje rado gledao i iako sam Srbin nekako sam se nadao da će Feder pobediti. Iskreno voleo bih da čovek osvoji još jedan Wb i da lepo ode u penziju kao šampion sveta i kao najbolji svih vremena (što će biti kako god otišao u penziju). Ima vremena za Noleta, on će osvojiti bar još dva ili tri WB, u to ne sumnjajte!

BarbaDjole

pre 8 godina

Finale iz 2008. je najbolji mec koji sam ja ikada gledao, bez konkurencije. Steta za Rodika za ovih 16-14, da nije bilo Rodje imao bi sada 3 wb.

Svete

pre 8 godina

Realan


Prosle godine obojica igrala lose, a Federer pogotovu ?? Siguran si da je mec iz 2008 bio kvalitetniji od proslogodisnjeg , mogao bi da pogledas jos jednom pa onda da kazes. Te 2008. Federer je izgubio to finale zbog Roland Garrosa, da je preskocio taj turnir zbog kojekakve povrede ledja, kolena, zgloba, slepo creva, stomacnog virusa, bilo cega ili da je jednostavno izgubio u ranijoj fazi turnira on bi osvojio Wimbledon te godine, ali eto tako se dogodilo !

simke

pre 8 godina

Po mom misljenju,najbolji mec ikada u tenisu odigrali su Nadal i Djokovic na Australian openu,kada su igrali 6 sati,najveca borba i intezitet igre koji sam vidio u zivotu.

pribil

pre 8 godina

Secam se kao sad finala fedex-nadal. Navijao sam za rafu i kad je dobio skakao sam od srece. Nisam ni slutio da dolazi era novaka djokovica, mislio sam uzece noke slem ili dva...

milwood

pre 8 godina

Gledao sve. I objektivno a i po meni najbolje finale 2008. ( Rafina prva titula ). Mec je imao sve aspekte da bude proglasen za najbolji svih vremena na Vimbldonu . Kvalitet igre ( Federer na vrhuncu karijere , Rafa nadolazeca snaga ) . Dva stila , potpuno razlicita , oba podjenako dopadljiva . Prisutna drama , Federer se vraca posle 0-2 u 4. setu , u taj-brejku ,spasavajuci mec lopte . Na kraju , slavi Rafa . Sa ovim mecom jos mogu da poredim finale Djokovic - Nadal 2012. AO i polufinale RG izmedju istih igraca 2013 godine . Zanimljivo da su ova 3 meca i na tri razlicite podloge .

bazan

pre 8 godina

Finale 2008: Rafael Nadal – Rodžer Federer 6:4, 6:4, 6:7 (5-7), 6:7 (8-10), 9:7

ovo je ne samo najbolje finale nego mnogi se slazu i najbolji teniski mec ikada.

Frenklin Klinton

pre 8 godina

Navijam za Rodžera već punih 12 godina,ali ljudi,koliko mi je bilo žao Rodika u tom finalu 2009... Lik je fenomenalan teniser(bio),ali uvek ga je upravo Rodžer sprečavao da osvoji više GS titula...

hawkeye

pre 8 godina

Ivanišević : Rafter,zbog trilera,lepote igre volejima i nečeg što teško netko više može da ponovi,osvojiti WB sa 125. mesta uz vajld kard,mitski.

realno

pre 8 godina

kolika nerealnost,
Finale 2008 je najbolji mec u istoriji a vi pricate da je finale 2014 najbolje u 21 veku bas me interesuje da li se neki teniski strucnjak van srbije slaze

charlotte sometimes

pre 8 godina

Gledala sam sve sem Ivanisevicevog meca, tada sam bila bas klinka. Tenis pratim aktivno od Masine pobede na Vimbldonu. Prenosili su na nekoj nasoj televiziji ceo turnir. Cak sam i trenirala par godina tenis, ali nisam bila ozbiljna. Sva ova finala su bila fantasticna i drzala su mi paznju od prvog do poslednjeg poena. Za Novaka sam znala jako rano, naravno navijala za njega i pratila sve njegove meceve i karijeru uopste. Medjutim Nole se tada jos uvek nije bio ustalio u finalima, tako da sam logicno uvek imala favorita u duelima Fed-Nadal, i navijala za Rafu iz petnih zila na Vimbldonu. Mec sa Rodikom je bio ludilo. Rodikova najbolja sansa. Sto se tice meca od prosle godine, imao je sve. Kvalitet tenisa u prva tri seta je bio toliko visok, da je to neverovatno. Kasnije je malcice opao, ali je usledila drama. Taj mec je imao sve. Vimbldon 2008. ista prica. Dva stila, drama, rusenje Federerove aure nepobedivosti. Prelepa igra je tenis. Ja licno ne volim te izbore za najbolji mec svih vremena. Ne volim da biram kad ne moram. Ali ovi mecevi svakako spadaju u sam vrh najboljih meceva, i samo je stvar licnih preferencija, ko ce sta odabrati.

REALan

pre 8 godina

Najbolja atmosfera je apsolutno bila na Ivanisevic-Rafter.To je bio pravi teniski praznik,a publika je bila u deliriju kroz citav mec.Oboje su ga toliko zasluzili i pobjednik nije mogao ne bit pravi,tko god da je dobio.Najbolji tenis ,a vjerovatno i najnapetiji mec svih vremena se odigrao 2008. ,Federer-Nadal.Mozda Federer nije bio na vrhuncu,no opet ga ne bi nitko pobjedio u tom trenutku sem Nadala,a razina tenisa je bila neponovljiva.Ova druga 2 nabrojana su bila napeta,no razina tenisa nije bila na nekoj razini,posebno prosle godine kad su obojica igrala lose,Federer pogotovo.

bazan

pre 8 godina

Finale 2008: Rafael Nadal – Rodžer Federer 6:4, 6:4, 6:7 (5-7), 6:7 (8-10), 9:7

ovo je ne samo najbolje finale nego mnogi se slazu i najbolji teniski mec ikada.

hawkeye

pre 8 godina

Ivanišević : Rafter,zbog trilera,lepote igre volejima i nečeg što teško netko više može da ponovi,osvojiti WB sa 125. mesta uz vajld kard,mitski.

Frenklin Klinton

pre 8 godina

Navijam za Rodžera već punih 12 godina,ali ljudi,koliko mi je bilo žao Rodika u tom finalu 2009... Lik je fenomenalan teniser(bio),ali uvek ga je upravo Rodžer sprečavao da osvoji više GS titula...

milwood

pre 8 godina

Gledao sve. I objektivno a i po meni najbolje finale 2008. ( Rafina prva titula ). Mec je imao sve aspekte da bude proglasen za najbolji svih vremena na Vimbldonu . Kvalitet igre ( Federer na vrhuncu karijere , Rafa nadolazeca snaga ) . Dva stila , potpuno razlicita , oba podjenako dopadljiva . Prisutna drama , Federer se vraca posle 0-2 u 4. setu , u taj-brejku ,spasavajuci mec lopte . Na kraju , slavi Rafa . Sa ovim mecom jos mogu da poredim finale Djokovic - Nadal 2012. AO i polufinale RG izmedju istih igraca 2013 godine . Zanimljivo da su ova 3 meca i na tri razlicite podloge .

realno

pre 8 godina

kolika nerealnost,
Finale 2008 je najbolji mec u istoriji a vi pricate da je finale 2014 najbolje u 21 veku bas me interesuje da li se neki teniski strucnjak van srbije slaze

Vladimir Pula

pre 8 godina

Ma koga da ja lažem, najveći trenutak sportske sreće u životu sam osjetio zbog tog Goranovog Wimbledona! Mislim da to vise necu nikad osjetiti! Tesko ... Navijam za Novaka od prvog dana, al sa Novakom je to bilo lakše , lansirao se u vrh nadmoćno i zrelo, sjećam se finala us opena 2007. kad je izgubio od Federera, al nakon toga Australija 2008., nije se toliko čekalo na prvi Gran slam naslov. I onda niz uspjeha. S Goranom sam vrištao i plakao godinama, uvijek kombinacija genijalnosti i talenta, al opet nikako okruniti to, da bi onda na kraju kad je postalo nemoguce on to učinio !!!
Nikad taj dan necu zaboravit ! Al cijeli turnir svako kolo je bilo drama! Jao!

pribil

pre 8 godina

Secam se kao sad finala fedex-nadal. Navijao sam za rafu i kad je dobio skakao sam od srece. Nisam ni slutio da dolazi era novaka djokovica, mislio sam uzece noke slem ili dva...

Vlada

pre 8 godina

Ko je uljez na ovoj slici,ili ko ne zaslužuje da bude u istoj grupi kao ostala trojica?
(Alex, 25. jun 2015 14:27)

Niko nije uljez, svi su osvajači WB! I svaki od njih je ostavio neki svoj pečat na WB!

REALan

pre 8 godina

Najbolja atmosfera je apsolutno bila na Ivanisevic-Rafter.To je bio pravi teniski praznik,a publika je bila u deliriju kroz citav mec.Oboje su ga toliko zasluzili i pobjednik nije mogao ne bit pravi,tko god da je dobio.Najbolji tenis ,a vjerovatno i najnapetiji mec svih vremena se odigrao 2008. ,Federer-Nadal.Mozda Federer nije bio na vrhuncu,no opet ga ne bi nitko pobjedio u tom trenutku sem Nadala,a razina tenisa je bila neponovljiva.Ova druga 2 nabrojana su bila napeta,no razina tenisa nije bila na nekoj razini,posebno prosle godine kad su obojica igrala lose,Federer pogotovo.

simke

pre 8 godina

Po mom misljenju,najbolji mec ikada u tenisu odigrali su Nadal i Djokovic na Australian openu,kada su igrali 6 sati,najveca borba i intezitet igre koji sam vidio u zivotu.

juxy

pre 8 godina

Za sve one koji nisu gledali Ivanišević-Rafter i neznaju tko je Goran..Nije bio u rangu Đokovića danas (niti blizu), ali je bio legenda ATP Toura u ono vrijeme..Izraziti talenat, dalmatinski karakter (jednom polomio sve rekete i morao zbog toga predati meč), osvojio je 30-ak turnira u karijeri, ali nikada Grand Slam (3 finala prije toga)..Životni san mu je bio osvojiti Wimbledon..I u godini kada je planirao kraj karijere, dobije pozivnicu organizatora..Zbog toga svega za mene najbolja teniska priča ikada...Koga zanima neka pogleda dokumentarac o Wimbledonu te 2001.godine..Hvala i pozdrav svim ljudima dobre volje..
https://www.youtube.com/watch?v=sacs9LFrurU

lajavi_krelac

pre 8 godina

Atmosfera na mecu Ivanisevic - Rafter 2001. je bila najjludja iz jednog jednostavnog razloga ... finale se igralo u ponedjeljak i do karti su dosli i obicni smrtnici i ludi navijaci koji su napravili gotovo fudbalsku atmosferu

fedex

pre 8 godina

Sve sjajni mecevi i u skoro svakom od njih Federer.Meni je najbolji ovaj iz 2008,to je bilo apsolutno tenisko ludilo,prava drama,jos se umijesala i priroda,2:0 nadal,pa kisa,cekanje i onda preokret,ali ipak nazalost nepotpun.Ovo je mozda i najbolji mec ikada,a pogledajte samo ovog nadala sa videa i uporedite sa ovim dns il prije godinu,2,3,nedvojbeno da je prije bio bolji i da je tad igrao svoj najbolji tenis..Ali po meni i onaj mec 2007 kada je Roger dobio,nista nezaostaje za ovim.
Ova ostala 3 meca su mi tu negdje,svi su bili odlicni i puni drame..

blu

pre 8 godina

Cudesni mecevi, svi do jednog.. Ljepota je u drami, drami koju su imali svi.. Prvi Goranov WB, poezija Federera, Nadal sila, Novak klasa.. Brutalno..

charlotte sometimes

pre 8 godina

Gledala sam sve sem Ivanisevicevog meca, tada sam bila bas klinka. Tenis pratim aktivno od Masine pobede na Vimbldonu. Prenosili su na nekoj nasoj televiziji ceo turnir. Cak sam i trenirala par godina tenis, ali nisam bila ozbiljna. Sva ova finala su bila fantasticna i drzala su mi paznju od prvog do poslednjeg poena. Za Novaka sam znala jako rano, naravno navijala za njega i pratila sve njegove meceve i karijeru uopste. Medjutim Nole se tada jos uvek nije bio ustalio u finalima, tako da sam logicno uvek imala favorita u duelima Fed-Nadal, i navijala za Rafu iz petnih zila na Vimbldonu. Mec sa Rodikom je bio ludilo. Rodikova najbolja sansa. Sto se tice meca od prosle godine, imao je sve. Kvalitet tenisa u prva tri seta je bio toliko visok, da je to neverovatno. Kasnije je malcice opao, ali je usledila drama. Taj mec je imao sve. Vimbldon 2008. ista prica. Dva stila, drama, rusenje Federerove aure nepobedivosti. Prelepa igra je tenis. Ja licno ne volim te izbore za najbolji mec svih vremena. Ne volim da biram kad ne moram. Ali ovi mecevi svakako spadaju u sam vrh najboljih meceva, i samo je stvar licnih preferencija, ko ce sta odabrati.

ako ćemo realno

pre 8 godina

kolika nerealnost,
Finale 2008 je najbolji mec u istoriji a vi pricate da je finale 2014 najbolje u 21 veku bas me interesuje da li se neki teniski strucnjak van srbije slaze
(realno, 25. jun 2015 14:21)

Finale 2008 je najbolji meč u istoriji ako ste zagriženi fan Rafe Nadala. Ako pak realno sagledate stvari, finale 2007 u kome su bili isti akteri isti rezultat kao i 2008 samo drugi pobednik, i u kome jeste bilo manje drame nego 2008 je bio daleko daleko daleko kvalitetniji meč, sa mnogo manje grešaka sa nenormalnim udarcima. Rafa je stizao sve kao da se igralo na šljaci a ne na travi, a Fed nije promašivao, i jedino je tako i mogao do pobede!

A pored samprasa i agasije i u biti cele istorije tenisa, ne bih se usudjivao niti jedan meč navesti kao najbolji u istoriji! Mada to nema mnogo ni poente zar ne?

romanista

pre 8 godina

Svaka čast svima ali ova atmosfera koju su napravili Hrvati i Australijanci je fantastična.Još čovek dođe kao 125.teniser sveta bez ikakve nade i osvoji.Ludooo https://www.youtube.com/watch?v=_hECNfj5G_s

Nebojša

pre 8 godina

Najbolja atmosfera je apsolutno bila na Ivanisevic-Rafter.To je bio pravi teniski praznik,a publika je bila u deliriju kroz citav mec.Oboje su ga toliko zasluzili i pobjednik nije mogao ne bit pravi,tko god da je dobio.Najbolji tenis ,a vjerovatno i najnapetiji mec svih vremena se odigrao 2008. ,Federer-Nadal.Mozda Federer nije bio na vrhuncu,no opet ga ne bi nitko pobjedio u tom trenutku sem Nadala,a razina tenisa je bila neponovljiva.Ova druga 2 nabrojana su bila napeta,no razina tenisa nije bila na nekoj razini,posebno prosle godine kad su obojica igrala lose,Federer pogotovo.
(REALan, 25. jun 2015 14:23)

Mora hrvat pljuvati a potpiše se sa realno šta je to loše bilo prošle godine gomila asova puno vinera malo grešaka dosta lepih poena a po tebi oboje loše igrali pa ako je to loše šta su trebali da rade da bi tebi bilo dobro.

Kombajn

pre 8 godina

mozda novakovo finale sa federerom nije najbolje slazen se ali je definitivno mec na ao 2012 finale najbolji mec ikad novak djokovic vs rafael nadal

Werewolf

pre 8 godina

Realno Novakov mec ste stavili samo jer je Novak igrao u njemu. Finale 2007 je bilo bolje u svakom parametru. Novak je uvek bio blizi pobedi profiv Feda i bilo je manje neizvesno od 2007. nadal je taj mec ispustio zahvaljujuci neiskustvu - 3 brejk lopte na startu petog seta je prokockao.

Damir

pre 8 godina

Iako nije Wimbledon,po meni je najveći i najkvalitetniji neč ikad,Safin-Federer,polufinale AO iz 2005.g. Tu je sve prštalo od ljepote i snage. Šteta Safina,kojeg su uništile ozljede i stil života.

X=iks

pre 8 godina

Još čovek dođe kao 125.teniser sveta bez ikakve nade i osvoji.Ludooo [link]
(romanista, 25. jun 2015 15:00)

Pa, dobro, Ivanisevic je tog trenutka bio 125-ti. Ali je prethodno godinama bio drugi, 10 godina neprekidno medju prvih 10. Evo, danas je Damir Dzuhur medju prvih 100. Troicki uskoro medju prvih 20. A Del Potro 400 i neki, ili 500 i neki, mozda cak i 600 i neki. Pa da mu, kojom srecom, nije bila potrebna ova poslednja operacija, da se oporavio i dobio pozivnicu za Wimbledon, da li bi se bas za njega moglo reci "bez ikakve nade"? U redu, ne bi bio medju favoritima, sigurno. Ali, ipak ne bi bilo takva senzacija kao kad bi Damir Dzumhur nekako poludeo, pa osvojio Wimbledon. Da su organizatori mislili da je Ivanisevic objektivno zaista 125-ti, sigurno ga ne bi zvali.

Vlada

pre 8 godina

Finale 2008: Rafael Nadal – Rodžer Federer 6:4, 6:4, 6:7 (5-7), 6:7 (8-10), 9:7

ovo je ne samo najbolje finale nego mnogi se slazu i najbolji teniski mec ikada.
(bazan, 25. jun 2015 14:13)

Mnogi će to finale pamtiti zbog drame i zbog činjenice da je Rafa najzad skinuo RF sa trona sveta, ali ako ćemo realno to nikako nijenajblji meč u istoriji tenisa, ni izbliza, nije ni najbolji meč u istoriji WB.
Primera radi finale 2007 koje je na oko bilo manje uzbudljivo od onog 2008 je po mnogima bio daleko kvalitetniji meč, sa mnogo više lepote i mnogo više winera i mnogo manje grešaka sa obe strane od finala 2008me...

Scholes

pre 8 godina

@milwood

A akter u sva tri bio Nadal.
Toliko o tome kako je "samo" sljakas.
Nadal i kad je losiji se toliko bori da jednostavno mec mora da eksplodira. Mec sa Djokovicem u Australiji i Wimbldon sa Federerom je igrao na svom maksimumu, pogotovo Wimbldon, a Australija je mogla da se okrene i u njegovu korist jer na kraju obojica jedva isli po terenu.

Vlada

pre 8 godina

Sa WB 2001 u mnogo lepšem sećanju, bar po kvalitetu tenisa i lepoti tenisa mi je ostalo polufinale sa Henmanom. Mislim da je isto bilo u 5 ili 4 seta, ne sećam se i mislim da je Goran imao neki nestvaran broj aseva!

Što se tiče 2008 i godine kada prekinuta vladavina RF na WB, taj meč je po meni obeležio Federer (iako ga je izgubio). Vratio se iz nekih neverovatnih situacija i ostavio petlju na terenu koju su posle morali da uklanjaju gradjevinskim kranom! Rafa je ipak zasluženo pobedio na tom meču, iako je ceo svet navijao za Fedrera. Inače finale izmedju istih protivnika 2007 je ostalo neopravdano u senci. Isto se igralo 5 setova ali je kvalitet tenisa bio na mnooooogo višem nivou nego te 2008, ali 2008 će svi pamtiti kao godinu kada je prestala vladavina Rf a to što je 2007 bio mnogostruko lepši duel to nije mnogo bitno.

finale 2009 i Fed vs Ridck, ni počemu osim po broju gemova u 5om setu niko neće pamtiti taj meč, pa neće ga pamtiti čak ni po tome. Ja ću ga pamtiti po tome što sam krajem 4og seta prestaop da gledam meč jer mi je bilo jakooo dosadno.

Prošlogodišnje finale sam takodje rado gledao i iako sam Srbin nekako sam se nadao da će Feder pobediti. Iskreno voleo bih da čovek osvoji još jedan Wb i da lepo ode u penziju kao šampion sveta i kao najbolji svih vremena (što će biti kako god otišao u penziju). Ima vremena za Noleta, on će osvojiti bar još dva ili tri WB, u to ne sumnjajte!

Inn

pre 8 godina

Ko je uljez na ovoj slici,ili ko ne zaslužuje da bude u istoj grupi kao ostala trojica?... Veoma lako pitanje,pa Ivanišević je "uljez"tj. ne zaslužuje da se svrstava u rang vrhunskih tenisera ni po kom osnovu.

@

pre 8 godina

Slazem se, ja bih jos ubacio i finale 2007, isto RF-Nadal, isto u 5 setova i gomila neverovatnih poena.
Navijam za Rodzera, ali mislim da je jedna od najvecih nepravdi to sto Rodik nikada nije osvojio Vimbldon. Jednostavno, zasluzio je, ali kad nece nece...

14-8

pre 8 godina

Šteta što nema više ovakve atmosfere na finalu kao 2001. godine, pogledajte tu ludnicu, danas su to zapravo neki neutralci na stadionu, koji simpatiziraju nekog igrača i onda navijaju za njega u finalu ali nije to to.

Nikola

pre 8 godina

Najveci sampion wimbledona je bio Pit Sampras a ne Federer . Amerikanac grkog porekla nikada nije izgubio u finalu ovog turnira od 7 titula koliko ima I Federer . Dva puta je pobedio tenisera sa najacim servisom ikada Ivanisevica jednom Bekera kao trostrukog sampiona a u mecu svog zivota kako sam istice pobedio Agasija kao svog najveceg rivala 1999. 2000 god pobedio dvostrukog osvajaca Us opena Raftera. 2001 izgubio cetvrtfinale od Fedexa u 5 set ali vec te godine znatno se usporila trava tako da njegova prva dva udarca servis i volej kojasu dva najdominatnija udarca u istoriji tenisa nisu mogla vise imati efekta. Svi pominju Fedexa a on vec dva finala izgubio. Inace treba napomenuti da je Borg vs Mekinro 1980 epski mec

milos

pre 8 godina

@frenklin klinton, sazem se.
po meni je taj mec i mec izmedju Rafe i RF bio najbolji....mozda i u tenisu uopste...
Bas je prije bilo sve bolje, svi u formu, niko nije povrijedjen....
ni danas nije lose, ali nije kao nekad

monden

pre 8 godina

Boga mi, Ivanišević sa onim njegovim bombama od servisa, jakim rukama i ramenima, i danas bi bio gadan rival svim favoritima na Wimbledon-u.Jer, ako je Čiliću pošlo za rukom da osvoji US Open, u današnje vreme, ne vidim zašto to ne bi mogao da uradi i njegov trener, kada bi bio u njegovim igračkim godinama.

BarbaDjole

pre 8 godina

Finale iz 2008. je najbolji mec koji sam ja ikada gledao, bez konkurencije. Steta za Rodika za ovih 16-14, da nije bilo Rodje imao bi sada 3 wb.

Johny Logan

pre 8 godina

Ne bih da omalovazavam ali Rafter udara bekend na nivou desetogodisnjaka. Garantujem da bi danasnji 120 igrac bolja vracao servise.

?

pre 8 godina

@Nikola
Pa da je Sampras dosao do 9 finala mozda bi i on izgubio 2. Ko mu je kriv sto je ispadao od Krajiceka, Federera itd, pa nije uspeo da dodje do finala toliko puta.

oxydant

pre 8 godina

Ivaniševićev GS ?! Ništa naročito: Server + sticaj okolnosti (ispali
glavni favoriti) Kao kad Đoković ispadne od Nišikorija (UNIQLO) pa Ci-
lić osvoji GS. Da li znate da server Karlović ima pozitivan bilans sa
Đokovićem?

zoran

pre 8 godina

Drgaciji se tenis igrao kad su igrali Goran i Rafter. Tada se islo na mrezu, ne samo iz totalno izgradjenih situaciji nego napadaci su uvek isli na mrezu. Toga vise nema. Zbog toga sam blizi tom finalu.
Od kasnijih navedenih mislim da se mnogo ovde potencira neizvesnost meceva, a ne toliko igra. Tako da bih od navedenih federer rodik stavio na poslednje mesto. I ipak mi je bolje federer nadal od djokovica i federera.
Nama ipak je najdraze ono 2011.godine i to nekako gledam kao najupecatljiviju Novakovu titulu. Verovatno jer je i tada postao broj 1.
Mislim da ove godine u finalu igraju poslednja dva osvajaca, tako da se nadam fa ce to biti Novakovo trce uzastopno i cetvrto od poslednjih pet. Protivnikovo ce onda biti trece od ooslednja cetiri.
Od iznenadjenja samo moslim da moze Berdych. Federer nije iznenadjenje a Nadalu je uspeh druga nedelja

Luca Brasi

pre 8 godina

2001 je atmosfera bila dobra jer je bio ponedeljak i bilo je moglo uci i bez karte na slobodna mesta. Britanci to zovu "People's Monday". Inace mec nije bio na nivou ostalih navedenih. Ivanisevic je imao dve-tri duple servis greske u zadnjem gemu. Sto se ostalog tice stvarno je tesko izabrati najbolje finale jer ni sam ne znam stabih uzimao u obzir da li kvalitet tenisa, atmosferu ili samu uzbudljivost i neizvesnost. Ako je po kvalitetu tenisa mislim da je od navedenih mec sa Djokovicem za nijansu kvalitetniji od finala 2008.

SrbinsonKruso

pre 8 godina

Meni je finale 2007 možda bolje od svih ovih navedenih, ali ono nije donelo veliki zemljotres u tenisu... 2008 Nadal postaje tenisko božanstvo... 2009 Federer postaje najbolji koji je ikada igrao tenis... 2014 Đoković pokazuje da je pobednik, uprkos tome što su neki zlobno isticali njegove poraze u finalima, ali što je najvažnije dokazuje sebi da je vredan koliko su Federer i Nadal... i pobeda Ivaniševića kao u holivudskom filmu. Svi su neverovatni mečevi, ali je finale 2007 dalo najbolji tenis, jednostavno taj meč nema svoje mesto ovde jer nije bio prekretnica u teniskoj istoriji!

Ilija

pre 8 godina

Secam se finala Gorana sa Rafterom, ceo turnir je igrao ludo, asovi, servis volej igra... Navijao sam za njega u u finalu, i Rafter je igrao fantasticno...
A finale Fed-Nad 2008, stvarno sjajno. Mislim da je najbolje u istoriji, navijao sam za Feda, ali sam video da ne moze protiv mladog decka koji je stizao bukvalno sve, odigravao je forhend spinove koje pre toga u zivotu nisam video. Fed je bio na vrhuncu tih godina, sjajno se drzao, ali je na kraju popustio...
Finale Fed-Djo prosle godine je bilo dobro, ali je daleko od finala 2008. Djokovic je drzao ceo mec u ruci, njegove oscilacije u igri su nas dovele do 5. setova, inace Fed nije bio na nivou...
Ocekujem ove godine finale Djo-Mar, ako se ne sretnu pre, i prvu pobedu naseg tenisera na W protiv Skota...

Vladislav

pre 8 godina

Fererer-Rodic i ko sto rece jedan od vas i ja sav veliki navijac Federera ali mi bilo zao Rodica ,koj je mozda bio i bolji ali...u 5 setu u tajbrejku ,odnosno igranje na razliku , pogledajte taj mec , Federer zbog iscrpljenosti jedino sto je radio je bilo da prebaci lupticu preko mrezice, a Rodik je trazio poene iz igre ali zbog umora je puno i gresio , sve u svemu po meni mozda i najbolji mec , Nadal-Federer strasan mec ali ga nisam stavio na mesto br 1. jer mislim da je tada Rafa bio strasno napucan i ko zna na cemu je bio, u polufinalu je igrao protiv Verdasks mec preko 4 sata u 5 seta , jedva je staja na nogama a onda u finalu ponovo leti..Ivanisevuc pa ok mec ali previse asova , ali najbolja atmosvera na tribinama , Nole ne zaslyzuje mesto ovde , gledao sam puno boljih finala , ali stvarno bolja , lepsa ,kvalitetnija...ovaj mwc bi mogao da svrsata izmedju 10-15 mesta...

nikola

pre 8 godina

na gren slemovim mozda finale 2008 i jeste bio najbolji mec vise zbog neizvesnosti, kambeka, prekida i zato sto su federer i nadal bili u njemu, najbolji mec ikada sto se kvaliteta tenisa tice jeste mec djokovic nadal u rimu 2011 godine, jeste da je novak tu dobio sa 2 prema nula nadala koji je bio u punoj zivotnoj formi i opet je izgubio a igrao maksimalno savrseno svoju igru bez greske na sljaci ali ta brzina igre, napad, odbrana, ma taj mec je nesto najsavrsenije sto covek kao ljudsko bice moze da pruzi. mnogi potcenjuju mec novaka i federera od prosle godine, ja garantujem da je taj mec po kvalitetu tenisa( ne ko je igrao u njemu i koji je rezultat bio i sta su navijaci radili na tribinama, vi u ova tri finala bez novaka niste imali zajedno 10 vinera iz bekenda, to kvalitet tenisa??? sve se svodilo na servis forhend i cekanje greske), bio iznad sva ova tri ponudjena zajedno, 2008 je bila samo zbog moguceg kambeka federera, inace toliko je bilo pocetnickih gresaka federera u tom mecu i toliko je igrao toplo hladno da konkretno kvalitet tenisa i nije bio na najvisem nivou , nadal te dobije na travi, smesno, ja garantujem da novak igra 100 puta sa bilo kakvim nadalom na travi da ce ga dobiti 99 puta, toliko od mene, pozdrav.. cini mi se da je 2006 predao nadalu iako je cak i uzeo set, ali tad je novak bio bas dete, 1 godina razlike je tu igrala ulogu ogromnu..

Svete

pre 8 godina

Realan


Prosle godine obojica igrala lose, a Federer pogotovu ?? Siguran si da je mec iz 2008 bio kvalitetniji od proslogodisnjeg , mogao bi da pogledas jos jednom pa onda da kazes. Te 2008. Federer je izgubio to finale zbog Roland Garrosa, da je preskocio taj turnir zbog kojekakve povrede ledja, kolena, zgloba, slepo creva, stomacnog virusa, bilo cega ili da je jednostavno izgubio u ranijoj fazi turnira on bi osvojio Wimbledon te godine, ali eto tako se dogodilo !

ja

pre 8 godina

Ovde fali i finale iz 2012.To finale je specificno jer je bio ogroman pritisak na obojici finalista.Igralo se za istoriju-Endi je igrao za svoj prvi GS i prvi Vimbldon koji je osvojio neki Britanac posle valjda 76 godina,a Federer je igrao za povratak na prvo mesto i preticanje Samprasa po broju nedelja na prvom mestu.
Inace jedan od najboljih meceva na terenima Vimbldona je polufinale OI iste godine izmedju Federera i Del Potra.Najduzi mec na dva dobijena seta,cini mi se.Takodje Novakov mec sa Del Potrom na Vimbldonu je bio jako dobar.

ma ja samo kažem

pre 8 godina

smiješno je da se priča o nekoj kvalitetu tenisa na travi, ustvari tenis na travi je samo jedna tradicija koju forsiraju englezi, a o kvalitetu igre na istom nema ni k(pa valjda se zato i igra samo jedan značajniji turnir na njoj).
Inače najbrutalniji teniski meč svih vremena je finale US-opena 2011 Novak vs Rafa. Ko ne vjeruje neka pogleda (makar isječke).

činjenica

pre 8 godina

Sudeći po komšijama i njihovom čestom spominjanju pobeda i poraza u finalima, Ivanišević je najveći luzer u istoriji Vimbldona i tenisa uopšte.

lala

pre 8 godina

pogledajte travu na terenu na svim snimcima!!!
2014. je mnogo gušća i bolje očuvana nego ranijih godina...verovatno Nadal ne bi dobio onaj meč 2008 da je bilo ovoloko trave....očigledno su organizatori nešto poboljšali, i pokušavaju da ubrzaju teren. to se videlo prošle godine, gde je Federer imao bezbroj izlazaka napred, a i Novak je imao dosta, u odnosu na 2008, gde je trava nestala do finala. inače Federer je imao bolju statistiku 2014. nego 2008. mislite o tome!

Veljko Marinkovic

pre 8 godina

Vidim,ovde se pise samo o Fed,Nad.Najbolje finale Vimbldona ikada Ivanisevic:Rafter.Kome nije jasno,neka nadje mec na totrentu i pogleda i sve ce mu biti jasno.Od ostalih neko je lepo napisao : Safin:Federer 3:2 polufinale AO i Sampras:Agasi 3:1 polufinale USA(4 taj-brejka).Znaci bez Federera i Nadala kao pobednika.

X=iks

pre 8 godina

Sudeći po komšijama i njihovom čestom spominjanju pobeda i poraza u finalima, Ivanišević je najveći luzer u istoriji Vimbldona i tenisa uopšte. (činjenica, 25. jun 2015 23:56)

Za najveceg luzera u istoriji tenisa uopste vazi onaj ko je od njega izgubio finale Wimbledona - Rafter.

REALan

pre 8 godina

Najbolja atmosfera je apsolutno bila na Ivanisevic-Rafter.To je bio pravi teniski praznik,a publika je bila u deliriju kroz citav mec.Oboje su ga toliko zasluzili i pobjednik nije mogao ne bit pravi,tko god da je dobio.Najbolji tenis ,a vjerovatno i najnapetiji mec svih vremena se odigrao 2008. ,Federer-Nadal.Mozda Federer nije bio na vrhuncu,no opet ga ne bi nitko pobjedio u tom trenutku sem Nadala,a razina tenisa je bila neponovljiva.Ova druga 2 nabrojana su bila napeta,no razina tenisa nije bila na nekoj razini,posebno prosle godine kad su obojica igrala lose,Federer pogotovo.

Inn

pre 8 godina

Ko je uljez na ovoj slici,ili ko ne zaslužuje da bude u istoj grupi kao ostala trojica?... Veoma lako pitanje,pa Ivanišević je "uljez"tj. ne zaslužuje da se svrstava u rang vrhunskih tenisera ni po kom osnovu.

realno

pre 8 godina

kolika nerealnost,
Finale 2008 je najbolji mec u istoriji a vi pricate da je finale 2014 najbolje u 21 veku bas me interesuje da li se neki teniski strucnjak van srbije slaze

Vladislav

pre 8 godina

Fererer-Rodic i ko sto rece jedan od vas i ja sav veliki navijac Federera ali mi bilo zao Rodica ,koj je mozda bio i bolji ali...u 5 setu u tajbrejku ,odnosno igranje na razliku , pogledajte taj mec , Federer zbog iscrpljenosti jedino sto je radio je bilo da prebaci lupticu preko mrezice, a Rodik je trazio poene iz igre ali zbog umora je puno i gresio , sve u svemu po meni mozda i najbolji mec , Nadal-Federer strasan mec ali ga nisam stavio na mesto br 1. jer mislim da je tada Rafa bio strasno napucan i ko zna na cemu je bio, u polufinalu je igrao protiv Verdasks mec preko 4 sata u 5 seta , jedva je staja na nogama a onda u finalu ponovo leti..Ivanisevuc pa ok mec ali previse asova , ali najbolja atmosvera na tribinama , Nole ne zaslyzuje mesto ovde , gledao sam puno boljih finala , ali stvarno bolja , lepsa ,kvalitetnija...ovaj mwc bi mogao da svrsata izmedju 10-15 mesta...

oxydant

pre 8 godina

Ivaniševićev GS ?! Ništa naročito: Server + sticaj okolnosti (ispali
glavni favoriti) Kao kad Đoković ispadne od Nišikorija (UNIQLO) pa Ci-
lić osvoji GS. Da li znate da server Karlović ima pozitivan bilans sa
Đokovićem?

bazan

pre 8 godina

Finale 2008: Rafael Nadal – Rodžer Federer 6:4, 6:4, 6:7 (5-7), 6:7 (8-10), 9:7

ovo je ne samo najbolje finale nego mnogi se slazu i najbolji teniski mec ikada.

simke

pre 8 godina

Po mom misljenju,najbolji mec ikada u tenisu odigrali su Nadal i Djokovic na Australian openu,kada su igrali 6 sati,najveca borba i intezitet igre koji sam vidio u zivotu.

ma ja samo kažem

pre 8 godina

smiješno je da se priča o nekoj kvalitetu tenisa na travi, ustvari tenis na travi je samo jedna tradicija koju forsiraju englezi, a o kvalitetu igre na istom nema ni k(pa valjda se zato i igra samo jedan značajniji turnir na njoj).
Inače najbrutalniji teniski meč svih vremena je finale US-opena 2011 Novak vs Rafa. Ko ne vjeruje neka pogleda (makar isječke).

Vlada

pre 8 godina

Sa WB 2001 u mnogo lepšem sećanju, bar po kvalitetu tenisa i lepoti tenisa mi je ostalo polufinale sa Henmanom. Mislim da je isto bilo u 5 ili 4 seta, ne sećam se i mislim da je Goran imao neki nestvaran broj aseva!

Što se tiče 2008 i godine kada prekinuta vladavina RF na WB, taj meč je po meni obeležio Federer (iako ga je izgubio). Vratio se iz nekih neverovatnih situacija i ostavio petlju na terenu koju su posle morali da uklanjaju gradjevinskim kranom! Rafa je ipak zasluženo pobedio na tom meču, iako je ceo svet navijao za Fedrera. Inače finale izmedju istih protivnika 2007 je ostalo neopravdano u senci. Isto se igralo 5 setova ali je kvalitet tenisa bio na mnooooogo višem nivou nego te 2008, ali 2008 će svi pamtiti kao godinu kada je prestala vladavina Rf a to što je 2007 bio mnogostruko lepši duel to nije mnogo bitno.

finale 2009 i Fed vs Ridck, ni počemu osim po broju gemova u 5om setu niko neće pamtiti taj meč, pa neće ga pamtiti čak ni po tome. Ja ću ga pamtiti po tome što sam krajem 4og seta prestaop da gledam meč jer mi je bilo jakooo dosadno.

Prošlogodišnje finale sam takodje rado gledao i iako sam Srbin nekako sam se nadao da će Feder pobediti. Iskreno voleo bih da čovek osvoji još jedan Wb i da lepo ode u penziju kao šampion sveta i kao najbolji svih vremena (što će biti kako god otišao u penziju). Ima vremena za Noleta, on će osvojiti bar još dva ili tri WB, u to ne sumnjajte!

nikola

pre 8 godina

na gren slemovim mozda finale 2008 i jeste bio najbolji mec vise zbog neizvesnosti, kambeka, prekida i zato sto su federer i nadal bili u njemu, najbolji mec ikada sto se kvaliteta tenisa tice jeste mec djokovic nadal u rimu 2011 godine, jeste da je novak tu dobio sa 2 prema nula nadala koji je bio u punoj zivotnoj formi i opet je izgubio a igrao maksimalno savrseno svoju igru bez greske na sljaci ali ta brzina igre, napad, odbrana, ma taj mec je nesto najsavrsenije sto covek kao ljudsko bice moze da pruzi. mnogi potcenjuju mec novaka i federera od prosle godine, ja garantujem da je taj mec po kvalitetu tenisa( ne ko je igrao u njemu i koji je rezultat bio i sta su navijaci radili na tribinama, vi u ova tri finala bez novaka niste imali zajedno 10 vinera iz bekenda, to kvalitet tenisa??? sve se svodilo na servis forhend i cekanje greske), bio iznad sva ova tri ponudjena zajedno, 2008 je bila samo zbog moguceg kambeka federera, inace toliko je bilo pocetnickih gresaka federera u tom mecu i toliko je igrao toplo hladno da konkretno kvalitet tenisa i nije bio na najvisem nivou , nadal te dobije na travi, smesno, ja garantujem da novak igra 100 puta sa bilo kakvim nadalom na travi da ce ga dobiti 99 puta, toliko od mene, pozdrav.. cini mi se da je 2006 predao nadalu iako je cak i uzeo set, ali tad je novak bio bas dete, 1 godina razlike je tu igrala ulogu ogromnu..

hawkeye

pre 8 godina

Ivanišević : Rafter,zbog trilera,lepote igre volejima i nečeg što teško netko više može da ponovi,osvojiti WB sa 125. mesta uz vajld kard,mitski.

Nikola

pre 8 godina

Najveci sampion wimbledona je bio Pit Sampras a ne Federer . Amerikanac grkog porekla nikada nije izgubio u finalu ovog turnira od 7 titula koliko ima I Federer . Dva puta je pobedio tenisera sa najacim servisom ikada Ivanisevica jednom Bekera kao trostrukog sampiona a u mecu svog zivota kako sam istice pobedio Agasija kao svog najveceg rivala 1999. 2000 god pobedio dvostrukog osvajaca Us opena Raftera. 2001 izgubio cetvrtfinale od Fedexa u 5 set ali vec te godine znatno se usporila trava tako da njegova prva dva udarca servis i volej kojasu dva najdominatnija udarca u istoriji tenisa nisu mogla vise imati efekta. Svi pominju Fedexa a on vec dva finala izgubio. Inace treba napomenuti da je Borg vs Mekinro 1980 epski mec

Werewolf

pre 8 godina

Realno Novakov mec ste stavili samo jer je Novak igrao u njemu. Finale 2007 je bilo bolje u svakom parametru. Novak je uvek bio blizi pobedi profiv Feda i bilo je manje neizvesno od 2007. nadal je taj mec ispustio zahvaljujuci neiskustvu - 3 brejk lopte na startu petog seta je prokockao.

Frenklin Klinton

pre 8 godina

Navijam za Rodžera već punih 12 godina,ali ljudi,koliko mi je bilo žao Rodika u tom finalu 2009... Lik je fenomenalan teniser(bio),ali uvek ga je upravo Rodžer sprečavao da osvoji više GS titula...

Luca Brasi

pre 8 godina

2001 je atmosfera bila dobra jer je bio ponedeljak i bilo je moglo uci i bez karte na slobodna mesta. Britanci to zovu "People's Monday". Inace mec nije bio na nivou ostalih navedenih. Ivanisevic je imao dve-tri duple servis greske u zadnjem gemu. Sto se ostalog tice stvarno je tesko izabrati najbolje finale jer ni sam ne znam stabih uzimao u obzir da li kvalitet tenisa, atmosferu ili samu uzbudljivost i neizvesnost. Ako je po kvalitetu tenisa mislim da je od navedenih mec sa Djokovicem za nijansu kvalitetniji od finala 2008.

Nebojša

pre 8 godina

Najbolja atmosfera je apsolutno bila na Ivanisevic-Rafter.To je bio pravi teniski praznik,a publika je bila u deliriju kroz citav mec.Oboje su ga toliko zasluzili i pobjednik nije mogao ne bit pravi,tko god da je dobio.Najbolji tenis ,a vjerovatno i najnapetiji mec svih vremena se odigrao 2008. ,Federer-Nadal.Mozda Federer nije bio na vrhuncu,no opet ga ne bi nitko pobjedio u tom trenutku sem Nadala,a razina tenisa je bila neponovljiva.Ova druga 2 nabrojana su bila napeta,no razina tenisa nije bila na nekoj razini,posebno prosle godine kad su obojica igrala lose,Federer pogotovo.
(REALan, 25. jun 2015 14:23)

Mora hrvat pljuvati a potpiše se sa realno šta je to loše bilo prošle godine gomila asova puno vinera malo grešaka dosta lepih poena a po tebi oboje loše igrali pa ako je to loše šta su trebali da rade da bi tebi bilo dobro.

milwood

pre 8 godina

Gledao sve. I objektivno a i po meni najbolje finale 2008. ( Rafina prva titula ). Mec je imao sve aspekte da bude proglasen za najbolji svih vremena na Vimbldonu . Kvalitet igre ( Federer na vrhuncu karijere , Rafa nadolazeca snaga ) . Dva stila , potpuno razlicita , oba podjenako dopadljiva . Prisutna drama , Federer se vraca posle 0-2 u 4. setu , u taj-brejku ,spasavajuci mec lopte . Na kraju , slavi Rafa . Sa ovim mecom jos mogu da poredim finale Djokovic - Nadal 2012. AO i polufinale RG izmedju istih igraca 2013 godine . Zanimljivo da su ova 3 meca i na tri razlicite podloge .

Johny Logan

pre 8 godina

Ne bih da omalovazavam ali Rafter udara bekend na nivou desetogodisnjaka. Garantujem da bi danasnji 120 igrac bolja vracao servise.

Veljko Marinkovic

pre 8 godina

Vidim,ovde se pise samo o Fed,Nad.Najbolje finale Vimbldona ikada Ivanisevic:Rafter.Kome nije jasno,neka nadje mec na totrentu i pogleda i sve ce mu biti jasno.Od ostalih neko je lepo napisao : Safin:Federer 3:2 polufinale AO i Sampras:Agasi 3:1 polufinale USA(4 taj-brejka).Znaci bez Federera i Nadala kao pobednika.

Ilija

pre 8 godina

Secam se finala Gorana sa Rafterom, ceo turnir je igrao ludo, asovi, servis volej igra... Navijao sam za njega u u finalu, i Rafter je igrao fantasticno...
A finale Fed-Nad 2008, stvarno sjajno. Mislim da je najbolje u istoriji, navijao sam za Feda, ali sam video da ne moze protiv mladog decka koji je stizao bukvalno sve, odigravao je forhend spinove koje pre toga u zivotu nisam video. Fed je bio na vrhuncu tih godina, sjajno se drzao, ali je na kraju popustio...
Finale Fed-Djo prosle godine je bilo dobro, ali je daleko od finala 2008. Djokovic je drzao ceo mec u ruci, njegove oscilacije u igri su nas dovele do 5. setova, inace Fed nije bio na nivou...
Ocekujem ove godine finale Djo-Mar, ako se ne sretnu pre, i prvu pobedu naseg tenisera na W protiv Skota...

činjenica

pre 8 godina

Sudeći po komšijama i njihovom čestom spominjanju pobeda i poraza u finalima, Ivanišević je najveći luzer u istoriji Vimbldona i tenisa uopšte.

Kombajn

pre 8 godina

mozda novakovo finale sa federerom nije najbolje slazen se ali je definitivno mec na ao 2012 finale najbolji mec ikad novak djokovic vs rafael nadal

ako ćemo realno

pre 8 godina

kolika nerealnost,
Finale 2008 je najbolji mec u istoriji a vi pricate da je finale 2014 najbolje u 21 veku bas me interesuje da li se neki teniski strucnjak van srbije slaze
(realno, 25. jun 2015 14:21)

Finale 2008 je najbolji meč u istoriji ako ste zagriženi fan Rafe Nadala. Ako pak realno sagledate stvari, finale 2007 u kome su bili isti akteri isti rezultat kao i 2008 samo drugi pobednik, i u kome jeste bilo manje drame nego 2008 je bio daleko daleko daleko kvalitetniji meč, sa mnogo manje grešaka sa nenormalnim udarcima. Rafa je stizao sve kao da se igralo na šljaci a ne na travi, a Fed nije promašivao, i jedino je tako i mogao do pobede!

A pored samprasa i agasije i u biti cele istorije tenisa, ne bih se usudjivao niti jedan meč navesti kao najbolji u istoriji! Mada to nema mnogo ni poente zar ne?

monden

pre 8 godina

Boga mi, Ivanišević sa onim njegovim bombama od servisa, jakim rukama i ramenima, i danas bi bio gadan rival svim favoritima na Wimbledon-u.Jer, ako je Čiliću pošlo za rukom da osvoji US Open, u današnje vreme, ne vidim zašto to ne bi mogao da uradi i njegov trener, kada bi bio u njegovim igračkim godinama.

pribil

pre 8 godina

Secam se kao sad finala fedex-nadal. Navijao sam za rafu i kad je dobio skakao sam od srece. Nisam ni slutio da dolazi era novaka djokovica, mislio sam uzece noke slem ili dva...

romanista

pre 8 godina

Svaka čast svima ali ova atmosfera koju su napravili Hrvati i Australijanci je fantastična.Još čovek dođe kao 125.teniser sveta bez ikakve nade i osvoji.Ludooo https://www.youtube.com/watch?v=_hECNfj5G_s

Svete

pre 8 godina

Realan


Prosle godine obojica igrala lose, a Federer pogotovu ?? Siguran si da je mec iz 2008 bio kvalitetniji od proslogodisnjeg , mogao bi da pogledas jos jednom pa onda da kazes. Te 2008. Federer je izgubio to finale zbog Roland Garrosa, da je preskocio taj turnir zbog kojekakve povrede ledja, kolena, zgloba, slepo creva, stomacnog virusa, bilo cega ili da je jednostavno izgubio u ranijoj fazi turnira on bi osvojio Wimbledon te godine, ali eto tako se dogodilo !

zoran

pre 8 godina

Drgaciji se tenis igrao kad su igrali Goran i Rafter. Tada se islo na mrezu, ne samo iz totalno izgradjenih situaciji nego napadaci su uvek isli na mrezu. Toga vise nema. Zbog toga sam blizi tom finalu.
Od kasnijih navedenih mislim da se mnogo ovde potencira neizvesnost meceva, a ne toliko igra. Tako da bih od navedenih federer rodik stavio na poslednje mesto. I ipak mi je bolje federer nadal od djokovica i federera.
Nama ipak je najdraze ono 2011.godine i to nekako gledam kao najupecatljiviju Novakovu titulu. Verovatno jer je i tada postao broj 1.
Mislim da ove godine u finalu igraju poslednja dva osvajaca, tako da se nadam fa ce to biti Novakovo trce uzastopno i cetvrto od poslednjih pet. Protivnikovo ce onda biti trece od ooslednja cetiri.
Od iznenadjenja samo moslim da moze Berdych. Federer nije iznenadjenje a Nadalu je uspeh druga nedelja

14-8

pre 8 godina

Šteta što nema više ovakve atmosfere na finalu kao 2001. godine, pogledajte tu ludnicu, danas su to zapravo neki neutralci na stadionu, koji simpatiziraju nekog igrača i onda navijaju za njega u finalu ali nije to to.

Vlada

pre 8 godina

Finale 2008: Rafael Nadal – Rodžer Federer 6:4, 6:4, 6:7 (5-7), 6:7 (8-10), 9:7

ovo je ne samo najbolje finale nego mnogi se slazu i najbolji teniski mec ikada.
(bazan, 25. jun 2015 14:13)

Mnogi će to finale pamtiti zbog drame i zbog činjenice da je Rafa najzad skinuo RF sa trona sveta, ali ako ćemo realno to nikako nijenajblji meč u istoriji tenisa, ni izbliza, nije ni najbolji meč u istoriji WB.
Primera radi finale 2007 koje je na oko bilo manje uzbudljivo od onog 2008 je po mnogima bio daleko kvalitetniji meč, sa mnogo više lepote i mnogo više winera i mnogo manje grešaka sa obe strane od finala 2008me...

juxy

pre 8 godina

Za sve one koji nisu gledali Ivanišević-Rafter i neznaju tko je Goran..Nije bio u rangu Đokovića danas (niti blizu), ali je bio legenda ATP Toura u ono vrijeme..Izraziti talenat, dalmatinski karakter (jednom polomio sve rekete i morao zbog toga predati meč), osvojio je 30-ak turnira u karijeri, ali nikada Grand Slam (3 finala prije toga)..Životni san mu je bio osvojiti Wimbledon..I u godini kada je planirao kraj karijere, dobije pozivnicu organizatora..Zbog toga svega za mene najbolja teniska priča ikada...Koga zanima neka pogleda dokumentarac o Wimbledonu te 2001.godine..Hvala i pozdrav svim ljudima dobre volje..
https://www.youtube.com/watch?v=sacs9LFrurU

Vladimir Pula

pre 8 godina

Ma koga da ja lažem, najveći trenutak sportske sreće u životu sam osjetio zbog tog Goranovog Wimbledona! Mislim da to vise necu nikad osjetiti! Tesko ... Navijam za Novaka od prvog dana, al sa Novakom je to bilo lakše , lansirao se u vrh nadmoćno i zrelo, sjećam se finala us opena 2007. kad je izgubio od Federera, al nakon toga Australija 2008., nije se toliko čekalo na prvi Gran slam naslov. I onda niz uspjeha. S Goranom sam vrištao i plakao godinama, uvijek kombinacija genijalnosti i talenta, al opet nikako okruniti to, da bi onda na kraju kad je postalo nemoguce on to učinio !!!
Nikad taj dan necu zaboravit ! Al cijeli turnir svako kolo je bilo drama! Jao!

lala

pre 8 godina

pogledajte travu na terenu na svim snimcima!!!
2014. je mnogo gušća i bolje očuvana nego ranijih godina...verovatno Nadal ne bi dobio onaj meč 2008 da je bilo ovoloko trave....očigledno su organizatori nešto poboljšali, i pokušavaju da ubrzaju teren. to se videlo prošle godine, gde je Federer imao bezbroj izlazaka napred, a i Novak je imao dosta, u odnosu na 2008, gde je trava nestala do finala. inače Federer je imao bolju statistiku 2014. nego 2008. mislite o tome!

Vlada

pre 8 godina

Ko je uljez na ovoj slici,ili ko ne zaslužuje da bude u istoj grupi kao ostala trojica?
(Alex, 25. jun 2015 14:27)

Niko nije uljez, svi su osvajači WB! I svaki od njih je ostavio neki svoj pečat na WB!

fedex

pre 8 godina

Sve sjajni mecevi i u skoro svakom od njih Federer.Meni je najbolji ovaj iz 2008,to je bilo apsolutno tenisko ludilo,prava drama,jos se umijesala i priroda,2:0 nadal,pa kisa,cekanje i onda preokret,ali ipak nazalost nepotpun.Ovo je mozda i najbolji mec ikada,a pogledajte samo ovog nadala sa videa i uporedite sa ovim dns il prije godinu,2,3,nedvojbeno da je prije bio bolji i da je tad igrao svoj najbolji tenis..Ali po meni i onaj mec 2007 kada je Roger dobio,nista nezaostaje za ovim.
Ova ostala 3 meca su mi tu negdje,svi su bili odlicni i puni drame..

BarbaDjole

pre 8 godina

Finale iz 2008. je najbolji mec koji sam ja ikada gledao, bez konkurencije. Steta za Rodika za ovih 16-14, da nije bilo Rodje imao bi sada 3 wb.

milos

pre 8 godina

@frenklin klinton, sazem se.
po meni je taj mec i mec izmedju Rafe i RF bio najbolji....mozda i u tenisu uopste...
Bas je prije bilo sve bolje, svi u formu, niko nije povrijedjen....
ni danas nije lose, ali nije kao nekad

Scholes

pre 8 godina

@milwood

A akter u sva tri bio Nadal.
Toliko o tome kako je "samo" sljakas.
Nadal i kad je losiji se toliko bori da jednostavno mec mora da eksplodira. Mec sa Djokovicem u Australiji i Wimbldon sa Federerom je igrao na svom maksimumu, pogotovo Wimbldon, a Australija je mogla da se okrene i u njegovu korist jer na kraju obojica jedva isli po terenu.

X=iks

pre 8 godina

Sudeći po komšijama i njihovom čestom spominjanju pobeda i poraza u finalima, Ivanišević je najveći luzer u istoriji Vimbldona i tenisa uopšte. (činjenica, 25. jun 2015 23:56)

Za najveceg luzera u istoriji tenisa uopste vazi onaj ko je od njega izgubio finale Wimbledona - Rafter.

?

pre 8 godina

@Nikola
Pa da je Sampras dosao do 9 finala mozda bi i on izgubio 2. Ko mu je kriv sto je ispadao od Krajiceka, Federera itd, pa nije uspeo da dodje do finala toliko puta.

Damir

pre 8 godina

Iako nije Wimbledon,po meni je najveći i najkvalitetniji neč ikad,Safin-Federer,polufinale AO iz 2005.g. Tu je sve prštalo od ljepote i snage. Šteta Safina,kojeg su uništile ozljede i stil života.

blu

pre 8 godina

Cudesni mecevi, svi do jednog.. Ljepota je u drami, drami koju su imali svi.. Prvi Goranov WB, poezija Federera, Nadal sila, Novak klasa.. Brutalno..

lajavi_krelac

pre 8 godina

Atmosfera na mecu Ivanisevic - Rafter 2001. je bila najjludja iz jednog jednostavnog razloga ... finale se igralo u ponedjeljak i do karti su dosli i obicni smrtnici i ludi navijaci koji su napravili gotovo fudbalsku atmosferu

SrbinsonKruso

pre 8 godina

Meni je finale 2007 možda bolje od svih ovih navedenih, ali ono nije donelo veliki zemljotres u tenisu... 2008 Nadal postaje tenisko božanstvo... 2009 Federer postaje najbolji koji je ikada igrao tenis... 2014 Đoković pokazuje da je pobednik, uprkos tome što su neki zlobno isticali njegove poraze u finalima, ali što je najvažnije dokazuje sebi da je vredan koliko su Federer i Nadal... i pobeda Ivaniševića kao u holivudskom filmu. Svi su neverovatni mečevi, ali je finale 2007 dalo najbolji tenis, jednostavno taj meč nema svoje mesto ovde jer nije bio prekretnica u teniskoj istoriji!

ja

pre 8 godina

Ovde fali i finale iz 2012.To finale je specificno jer je bio ogroman pritisak na obojici finalista.Igralo se za istoriju-Endi je igrao za svoj prvi GS i prvi Vimbldon koji je osvojio neki Britanac posle valjda 76 godina,a Federer je igrao za povratak na prvo mesto i preticanje Samprasa po broju nedelja na prvom mestu.
Inace jedan od najboljih meceva na terenima Vimbldona je polufinale OI iste godine izmedju Federera i Del Potra.Najduzi mec na dva dobijena seta,cini mi se.Takodje Novakov mec sa Del Potrom na Vimbldonu je bio jako dobar.

X=iks

pre 8 godina

Još čovek dođe kao 125.teniser sveta bez ikakve nade i osvoji.Ludooo [link]
(romanista, 25. jun 2015 15:00)

Pa, dobro, Ivanisevic je tog trenutka bio 125-ti. Ali je prethodno godinama bio drugi, 10 godina neprekidno medju prvih 10. Evo, danas je Damir Dzuhur medju prvih 100. Troicki uskoro medju prvih 20. A Del Potro 400 i neki, ili 500 i neki, mozda cak i 600 i neki. Pa da mu, kojom srecom, nije bila potrebna ova poslednja operacija, da se oporavio i dobio pozivnicu za Wimbledon, da li bi se bas za njega moglo reci "bez ikakve nade"? U redu, ne bi bio medju favoritima, sigurno. Ali, ipak ne bi bilo takva senzacija kao kad bi Damir Dzumhur nekako poludeo, pa osvojio Wimbledon. Da su organizatori mislili da je Ivanisevic objektivno zaista 125-ti, sigurno ga ne bi zvali.

charlotte sometimes

pre 8 godina

Gledala sam sve sem Ivanisevicevog meca, tada sam bila bas klinka. Tenis pratim aktivno od Masine pobede na Vimbldonu. Prenosili su na nekoj nasoj televiziji ceo turnir. Cak sam i trenirala par godina tenis, ali nisam bila ozbiljna. Sva ova finala su bila fantasticna i drzala su mi paznju od prvog do poslednjeg poena. Za Novaka sam znala jako rano, naravno navijala za njega i pratila sve njegove meceve i karijeru uopste. Medjutim Nole se tada jos uvek nije bio ustalio u finalima, tako da sam logicno uvek imala favorita u duelima Fed-Nadal, i navijala za Rafu iz petnih zila na Vimbldonu. Mec sa Rodikom je bio ludilo. Rodikova najbolja sansa. Sto se tice meca od prosle godine, imao je sve. Kvalitet tenisa u prva tri seta je bio toliko visok, da je to neverovatno. Kasnije je malcice opao, ali je usledila drama. Taj mec je imao sve. Vimbldon 2008. ista prica. Dva stila, drama, rusenje Federerove aure nepobedivosti. Prelepa igra je tenis. Ja licno ne volim te izbore za najbolji mec svih vremena. Ne volim da biram kad ne moram. Ali ovi mecevi svakako spadaju u sam vrh najboljih meceva, i samo je stvar licnih preferencija, ko ce sta odabrati.

@

pre 8 godina

Slazem se, ja bih jos ubacio i finale 2007, isto RF-Nadal, isto u 5 setova i gomila neverovatnih poena.
Navijam za Rodzera, ali mislim da je jedna od najvecih nepravdi to sto Rodik nikada nije osvojio Vimbldon. Jednostavno, zasluzio je, ali kad nece nece...