Nova vest
Tenis

Sreda, 16.06.2010.

22:59

Braća i sestre svetskog tenisa

Poslednjih nekoliko godina u svetskom tenisu obeležila je pojava braće i sestara u samom vrhu tog sporta. Ipak, od svih njih najviše su pokazale sestre Vilijams – Venus i Serena, ali ne bi trebalo zaboraviti ni Dinaru i Marata Safina, Boba i Majka Brajana, kao ni naše Marka i Novaka Đokovića. Ovom prilikom vam predstavljamo neku braću i sestre svetskog tenisa, za ostale će biti još prilika.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Venus i Serena Vilijams

Između sebe sestre Vilijams imaju 19 Gren slem titula, i to samo u singlu – Serena ih je osvojila 12, a Venus sedam. Njih dve trenutno zauzimaju pozicije najbolje dve teniserke na svetu i zajedno su osvojile 12 Gren slem titula u dublu, kao i dva olimpijska zlata u istoj konkurenciji, i to je sve dovoljno da bi se uvidelo da su one najbolje iskoristile tenis kao porodični biznis.

Dostignuća sestara Vilijams, zajedno sa njihovim ocem Ričardom, neverovatna su ne samo kada je u pitanju tenis, već i sport uopšte. Njih dve su potpune suprotnosti, a možda su baš zato zajedno dobitna kombinacija. Venus je starija i samim tim više na zemlji, mirna, osećajna, dok je Serena eksplozivna, otvorena i sama svoja žena. Obe imaju interesovanja van tenisa, a uvek su spremne da stanu jedna uz drugu.

Sestre Vilijams u pravom smislu pokazuju kako je to kada od sporta napravite profesiju i odlično to i rade. Iako bi mnogi rekli da su njihove karijere na zalasku, one tako ne misle. Obe su u fantastičnoj formi i da se one pitaju vladale bi tenisom u narednih deset godina. Zanimljivo je da već razmišljaju o tome ko će im biti parovi u mešovitim parovima na Olimpijskim igrama u Londonu. Šuška se da su bacile oko na braću Brajan – Boba i Majka, a to bi sigurno bilo zanimljivo videti.

Bob i Majk Brajan

Za razliku od sestara Vilijams Bob i Majk Brajan nisu toliko različiti. Njih dvojica su identični blizanci, i iako je jedan levoruk, a drugi desnoruk, njih dvojica su veoma slični. Kada neko u Srbiji pomene braću Brajan prva pomisao im je na glavne rivale našeg Nenada Zimonjića i još jednog Beograđanina Danijela Nestora, ali koje je, ipak, srpsko-kanadska kombinacija uspela da skine s trona.

Braća Brajan se od 2003. godine nalaze u vrhu takmičenja u parovima, a tada su i osvojili svoj prvi od ukupno Gren slemova, koliko ih imaju sada. U 2005. i 2006. godini su igrali u sedam uzastopnih finala, što je rekord nove ere tenisa, a sa tri su izašli kao pobednici. Rekordi su ti koji Boba i Majka izdvajaju u odnosu na ostale parove, ali ih njihova trajnost i neverovatan entuzijazam čine jednim od najboljih ikada.

Od jula 2005. godine braća Brajan su uvek među tri najbolja svetska dubla, a uz to su postavili novi američki rekord po broju uzastopnih pobeda u dublu u Dejvis kupu. Kao i Zimonjić i Nestor, njih dvojica su pravi sinonim za dubl par jer ostavljaju i srce, dušu, kao i svu energiju na terenu na svakom meču. Evidentno je da vole da igraju jedan sa drugim, a to rade od šeste godine, sada su im po 32, i sigurno još uvek nisu spremni da okače reket o klin jer imaju još mnogo toga da pokažu.

Dinara Safina i Marat Safin

Kada je Marat Safin vladao svetskim tenisom malo ko je znao da ima sestru, ali se baš kada je njegova karijera krenula ka zalasku pojavila Dinara Safina, koja je fantastičnim rezultatima, doduše bez Gren slem titule, došla do prvog mesta na WTA listi. Iako je opšte poznato da se njih dvoje odlično slažu njihove zajedničke slike u javnosti su prava retkost, pa čak i kada se radi o meču Hopman kupa gde su igrali u miksu.

Od kada je Safin stupio na scenu do izražaja je došla njegova harizma i neverovatan talenat, a kada je osvojio svoj prvi Gren slem 2000. godine oduševljenje i razočaranje među teniskim navijačima je bilo podeljeno 50-50. Marat je poznat kao otvorena, strastvena osoba, koja želi ne samo da uživa u tenisu, ali i životu.

To nas sve dovodi do Dinare, koja odaje potpuno suprotan utisak. Nju zanima samo tenis i baš ništa više. Sama kaže da je tenis njen život, da je tako izabrala i da će zato jednog dana, kada završi karijeru, moći da bude iskrena prema sebi i kaže da je dala sve od sebe.

Koliko su Marat i Dinara različiti najviše je bilo uočljivo kada su udružili snage u Hopman kupu u Australiji prošlog januara. Dok je ona došla ranije da se zagreje, on je kasnio i kada se konačno pojavio imao je povrede na licu od tuče u kojoj je učestvovao prethodne večeri. U svom stilu tada je rekao: “Bio sam na pogrešnom mestu u pogrešno vreme, ali sam pobedio u tuči”. Njih dvoje su odlična podrška jedno drugom, a kada je Dinara devet godina posle brata postal prva teniserka sveta postal su prvi brat i sestra koji su u nekom trenutku bili najbolji na ATP, odnosno WTA listi.

Agnješka i Ursula Radvanska

Kao naslednice Serene i Venus Vilijamsa kao najboljih sestara svetskog tenisa mnogi vide Agnješku i Ursulu Radvansku. Iako Poljakinje nisu ostvarile ni desetinu onoga što sestre Vilijams sada već imaju iza sebe postoje mnoga poklapanja između njih. Možda najvažnija je da Agnješku i Ursulu takođe trenira njihov otac Robert.

Kao i kod Venus i Serene Agnješka je dve godine starija od Ursule, dok njihov otac tvrdi da će mlađa ima veći potencijal od starije, što je još jedna sličnost sa Amerikankama. Ipak, u ovom trenutku je Agnješka u centru pažnje jer je osma teniserka sveta i na putu do te pozicije savladala je neke od najboljih igračica. Ujedno je postal tek druga Poljakinja koja je došla do četvrtfinala jednog Gren slema, prva posle Jadvige Jendžejovske tokom tridesetih godina prošlog veka.

Teško je očekivati da će Agnješka i Ursula Radvanska ostvariti rezultate kao sestre Vilijams, ali mogu da krenu njihovim stopama. Njihovi odlični rezultati već su povećali interesovanje za tenis u Poljskoj, gde taj sport do pre nekoliko godina uopšte nije bio popularan. Slično se desilo sa Formulom 1 kada je Robert Kubica postavo velika zvezda u tom šampionatu. U svakom slučaju vreme je pre njima, a na njima dvema je da li će to iskoristiti.

Drugi deo priče o braćama i sestrama svetskog tenisa očekujte u narednim danima…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

13 h

U fokusu

Vidi sve