Nova vest
Tenis

Subota, 19.06.2010.

11:46

Da li je Endi Mari naslednik Freda Perija?

Velika Britanija od 1936. godine i trijumfa Freda Perija čeka na domaćeg pobednika Vimbldona, najprestižnijeg teniskog turnira na svetu. Posle godina uzaludnog polaganja nada u Grega Rusedskog i Tima Henmana, na scenu je stupio Škot iz Glazgova Endi Mari. Posle dugo vremena, Britanci imaju realnog osnova da očekuju titulu, ali i dalje je otvoreno pitanje da li će se to i kada desiti.

Izvor: Saša Ozmo

Autor:Saša Ozmo

Default images

Prošle godine Mari je u vrlo uzbudljivom meču izgubio u polufinalu od Endija Rodika sa 6:4, 4:6, 7:6, 7:6. Ove sezone škotski teniser, posle finala na Ozi openu, pruža neuporedivo slabije partije i na terene Ol Ingland Klaba ne dolazi kao jedan od glavnih favorita.

„Nisam siguran šta se sa njim dešava od finala na Ozi openu. Ne deluje isto na terenu, sagledavao sam situaciju sa više aspekata i nisam pronašao dobar odgovor. Možda je nešto van terena u pitanju, možda ga nešto muči fizički ili je problem u samopouzdanju, zaista ne znam. Možda se malo i zasitio treninga i tenisa. Ipak, i dalje smatram da je on četvrti favorit za trofej“, izjavio je legendarni američki teniser Džon Mekinro.

Ono što je na Vimbldonu najteže padalo svakom britanskom teniseru pre njega, a sada i Mariju, jeste sigurno ogromni pritisak javnosti. Na televiziji i ostalim medijima prati se svaki njegov korak, igra analizira iz svih mogućih uglova, neprestana su podsećanja šta bi trijumf doneo Velikoj Britaniji, koliko je realno da se to dogodi itd.

Sada će pritiska biti u znatno manjoj meri – jedan razlog je spomenuta loša forma, a drugi je Svetsko prvenstvo u fudbalu. Leto je obično period kada je sve koncentrisano na Vimbldon, ali sada će pažnja medija i sportske javnosti biti usredsređena na Južnu Afriku. Iako je u više navrata isticao da mu pritisak ne smeta naročito, Mariju će prijati da se fokusira isključivo na tenis i da ne mora neprestano da razmišlja o „istoriji“, „britanskom ponosu“ i sl.

Da li Endi Mari imao potrebni kvalitet igre kako bi trijumfovao na Vimbldonu? Odgovor je bez sumnje potvrdan. Istina je da se ranije tokom karijere mučio sa servisom, ali sada mu je početni udaraca snažan i precizan, a u Melburnu je već demonstrirao da ume da odservira najbolje u kritičnim trenucima.

Marijev ritern, udarac vrlo bitan na travnatoj podlozi (videti pod: Lejton Hjuit), jedan je od najboljih u tenisu, a već je davno sve ispričano o njegovoj sposobnosti da do beskonačnosti vraća loptice u teren.

Škot s pravom važi za fenomenalnog taktičara – neki njegovi poeni toliko su dobro osmišljeni i isplanirani tri koraka unapred, da to dobro vide čak i teniski laici. Ono čega ne može da se otrese kroz celu karijeru jeste povremena malodušnost, mada je napredak vidan u odnosu na raniji period, ali i tzv. ’govor tela’ koji mu nije najbolji i kojima često daje protivnicima veru u trijumf.

Marija do eventualne titule čeka trnovit put, mada se ne može reći da mu je žreb bio naročito težak. Prvi nosilac koji mu je na putu je Žil Simon, koji je dugo vremena bio povređen, a ni na vrhuncu karijere trava mu nije bila omiljena podloga.

Francuza je Mari savladao u tri od četiri dosadašnja okršaja. U osmini finala projekotvani rival Škotu jeste Sem Kveri, momak koji ove sezone igra na visokom nivou, a nedavno je slavio i na Kvinsu. Amerikanca je Mari dobio u sva tri prethodna duela. U četvrtfinalu mogući rivali su mu Verdasko i Conga, ali čini se da Endi ima potrebne adute da se probije do polufinala. Tamo ga verovatno čeka dvoboj sa prvakom iz 2008. godine Rafaelom Nadalom.

Međutim, do tog duela obojica će morati da proliju dosta znoja, a u pripremnim turnirama videli smo da nas na Vimbldonu očekuju brojna iznenađenja. Mari je ispao od Fiša na Kvinsu, a Nadal od Felisijana Lopesa, tako da svaka prognoza mora da se napravi sa izvesnom dozom opreza.

Zaključak je sledeći – ukoliko Mari, inspirisan najvećim turnirom na svetu, uspe da zaigra na nivou svojih mogućnosti, održi visok nivo koncentracije i eliminiše spoljne faktore, trofej u Londonu nije nedostižan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve